Frezja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pola65
50p
50p
Od: 13 lut 2009, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

xipe pisze:Frezja aby zakwitła musi mieć preparowane bulwy. Preparowanie polega na trzymaniu bulw w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. W przypadku braku preparowania bulwy się przepoczwarczają i dają tylko liście.
Xipe Mam prośbę. Napisz dokładniej, na czym polega preparowanie bulw frezji. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Temperatura 28-31 st. C przez 8-17 tygodni (zależnie od odmiany, stopnia dojrzałości i wielkości bulw), wilgotność względna powietrza 60-80%.
Awatar użytkownika
Pola65
50p
50p

Post »

Rozumiem, że preparowanie frezji polega na tym, że bulwy przetrzymujemy w tej podwyższonej temperaturze, ale wilgotność musi być obniżona.Przepraszam, za moją dociekliwość, ale nigdy nie uzyskałam kwiatów z posadzonych bulw. W związku z tym mam pytanie, czy w sprzedaży te bulwy są preparowane? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bulwy powinny być preparowane, ale nie zawsze są oferowane jako preparowane. Często sadzone nie wschodzą tylko się przepoczwarczają tzn na starej bulwie narasta nasępcza, mniejsza bulwa.
Awatar użytkownika
Pola65
50p
50p

Post »

Dziękuję za wyczerpujące informacje. Ja to chyba mam pecha z frezjami. Zawsze same liście, które trzeba podwiązywać, a kwiatka i tego pięknego zapachu brak. Chyba mnie nie lubią, tak jak ja je uwielbiam. pozostała mi tylko kwiaciarnia. :D Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Candida
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2009, o 12:38

Post »

xipe pisze:Temperatura 28-31 st. C przez 8-17 tygodni (zależnie od odmiany, stopnia dojrzałości i wielkości bulw), wilgotność względna powietrza 60-80%.

Czyli kwiaty, które kwitły w lecie nie mają szans zakwitnąć w następnym roku jeśli nie zapewni się im takich warunków zimą? Ja nie mam takiej możliwości, chyba musiałabym je trzymać gdzieś blisko kaloryfera, ale kaloryfer i tak cały dzień nie grzeje.
pozdrawiam Katarzyna
Kwiaty są pięknymi słowami i hieroglifami natury, którymi daje nam ona poznać, jak bardzo nas kocha. ? Johann Wolfgang Goethe
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dokładnie, frezja pochodzi z południowej Afryki i preparowanie bulw ma imitować warunki podczas spoczynku.
lukasz4511
100p
100p
Od: 5 mar 2009, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jakie frezje lubią najbardziej stanowisko. Może być bardzo słoneczne?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Na słonecznym są extra - zwarte, krępe i silniej pachną.
lukasz4511
100p
100p

Post »

a jaką lubią ziemie?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Raczej gliniastą z dużą zawartością próchnicy.
Awatar użytkownika
mała róża
50p
50p
Od: 12 mar 2009, o 14:16

Post »

Ja w tamtym roku też zamówiłam cebulki frezji na allegro, niestety jak w większości z was wyrosły tylko same listki. Na jesieni wyjęłam je z doniczek, suszyły się na otwartej półce w kuchni. Pod koniec lutego znowu ich wsadziłam do doniczki, na dzień dzisiejszy wyszło tylko 3 z 19 posadzonych. Ziemia torfowa (podebrałam trochę krecikom), no i czekam z niecierpliwością na wynik. Mam nadzieję, że się uda. :roll:
lukasz4511
100p
100p

Post »

czy frezje mogą rosnąć w donicy?
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

Oczywiście,że mogą rosnąć w donicy.
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Frezja

Post »

Smutno mi się trochę zrobiło po przeczytaniu tych postów, tym bardziej, że mam już za sobą nieudana próbę z frezjami, ale wówczas chyba trochę zaniedbałam na działce podlewanie.
W tym roku otrzymałam prezent z Londynu w postaci torebki cebulek frezji. Mam nadzieję,że były preparowane. Mam już zasadzone 3 doniczki, sadzę je w odstępach parotygodniowych, w nadziei,że rozciągnę czas kwitnienia. Pierwsze listki mają już z 20cm. Trochę zostawię do posadzenia na działce.
Miał ktoś pozytywne doświadczenia z frezjami?
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”