Moje Arboretum cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje Arboretum cz.7

Post »

Bea u mnie też niektóre róże kwitną po raz kolejny, ale i sa odmiany co słabiutko, zaledwie raz i to słabo powtarzają. Te co mocno kwitną warto rozmnożyć a te byle jakie wywalę. Jak człowiek kupuje to nie do końca wie jakie będą. Kupiłam sporo białych, nie wiem jaka odmiana, to raz zakwitły a teraz rosna cieniutkie i wcale nie zawiązuję pąków, nadają się do wywalenia. Ale jeszcze dam im jeden sezon. Bąbel to potrafi nawet ustawiać się do zdjęcia, obaznany z tym jak modelka , a co ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładny ogród i miły taras, jest na nim tajemnicza roślina o wąskich długich ciemnych liściach, napiszesz Karolciu jak się ona nazywa? Nie wiedziałam że masz dość spory trawniczek.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu to chyba chodzi Ci o taką trzykrotkę . Jest ciemno fioletowa, nawet kwitnie na różowo :) trzymam ją w garażu z innymi zimą ( ale to [pokojowa roślina) a wiosną wysadzam i od nowa zaczyna szybko i bezproblemowo rosnąć. Ładnie wygląda pomieszana z jakimiś jasnymi :)
Trawnik faktycznie mam spory, ale to jest podwórko , takie trawiaste. Jeżdżą tu samochody przywożące węgiel, goście osobowymi, ciągnik do zaorania ogrodu itp nie da się więcej uszczknąć , już i tak w rogu posadziłam rośliny, a kiedyś można było tam swobodnie wycofać i wyjechać autem . Teraz trzeba aż do drogi wycofywać , córka np nie radzi sobie :wink: Gdybym wiedziała wcześniej ,że zacznę sadzić w sadzie , to bym zostawiła to miejsce w spokoju a teraz już za wiele tam rośnie . Teraz pcham sie do sadu między drzewa i krzewy owocowe :wink: :wit
Moje Arboretum
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

A to Bąbel sportowiec :;230
Na hibiscusy u ciebie czekałam, chyba nikt na forum nie ma aż tylu odmian co ty... Różyczek też uzbierałaś niezłą kolekcję :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu hibiskusów mam 9 odmian :lol: do koloru do wyboru :) a teraz ładnie mi z patyczków wychodzi rozmnażanie :wink: Róż tez mam sporo, zaledwie z kilku urosło mi do....nie wiem ilu ale naprawdę dużo :) MÓwi się ,że od przybytku głowa nie boli, owszem nie boli głowa tylko plecy -kręgosłup ;:306

Nie wiem jak u Was ale u mnie była burza w nocy i teraz cały czas po trochę pada, grzmi . Dla mnie to dobrze , wysadzam z różanej rabaty słoneczniczki, bo porosły wyższe od róż i sadzę je w inne miejsca a tam zostawiam niskie słoneczniczki :) w takim wilgotnym klimacie wszystko się przyjmuje :wink:
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze kwiatki:)

Obrazek

Obrazek glicynia wciąż kwitnie

Obrazek teraz wiem skąd w marketach małe hibiskusy kwitną, mój też malutki a kwitnie--z patyczków :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Karolino ale pięknie masz ;:63 ;:63
Hibiskusów rzeczywiście do koloru do wyboru - cudne .
Podeslij trochę deszczu do mnie bo o mnie zapomniał a temperatura dzisiaj 38 stopni ;:222
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu tak sobie właśnie o Tobie, Marysi ( nie wiem kto w tej okolicy jeszcze mieszka) myślałam . Widzę na mapie pogody co się dzieje. Miało u Was padać a tu przeniosło się do nas , gdzie nie miało padać . Współczuję i oddałabym trochę dla Was deszczu, nie wiem co przy tej temperaturze i suchości się u Was dzieje :?: trudno sobie nawet wyobrazić te 38 bez deszczu :(
U mnie fajnie , popaduje , nie gorąco ,żyć nie umierać i przesadzać kwiatki. Będę dmuchała w Waszą stronę, bo naprawdę należy się Wam deszcz ;:108
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek te dwa posadzone są razem
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Karolinko urodziwe Twoje hibiskusy, zresztą jak cały ogród. Bardzo podobają mi się te niebieskie. Powiedz mi kiedy "pracujesz z patyczkami"? Dajesz je do ukorzeniacza?
Ja póki co ma tylko dwa hibiskusy, ale z przyjemnością bym powiększyła swoją kolekcję ;:167 ...tylko patyczki zdobędę.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
olgawro
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 10:01

Post »

Też jestem zainteresowana ukorzenieniem z patyczków czy łatwo się przyjmują czy lepiej kupić już rosnący krzaczek pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu ja wiosna tnę hibiskusy, skracam i wtedy wsadzam od razu do doniczki do ziemi. Część się przyjmie , pewnie z ukorzeniaczem byłaby większa cześć i co fajniejsze w tym roku od razu kwitną, bo ścinam pewnie z zalążkami pąków :wink: Zostawiam jeden , dwa kwiatki żeby widzieć jaki kolor, resztę obrywam , bo te patyczki są malutkie i niech sobie rosną :)
Przypomnij się wiosną to na pewno dostaniesz patyczki :)

-- 12 sie 2017, o 19:25 --

Olga na pewno lepiej kupić rosnący i już kwitnący, teraz takie po ok 20 zł , ale z patyczków też się prosto rozmnaża, sama nie wiedziałam o tym i siałam z nasion, ale tu trzeba na kwitnienie czekać 2-3 lata a w złych warunkach nawet więcej. A z patyczków od razu kwitną . Ja wszystkie odmiany kupiłam , a mam ich 8, teraz się zabawiłam w patyczki dla córki :) :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Karolino masz śliczne hibiskusy i maja dobre warunki, ja teraz część przesadziłam do słońca ale jeszcze są małe, bo te co w cieniu późno kwitną. Taki fajny doniczkowiec widziałam z kwiatuszkami stokrotkowymi i liśćmi mięsistymi :D to pewnie jednoroczne?
Nie wiem czy coś z ukorzeniania wyjdzie, ale z różą jeszcze nie tracę nadziei...reszta ;:185
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu może ja ukorzenię róże , to Ci podeślę :wink: a derenie się za skarby nie ukorzeniają , przynajmniej te kwitnące. Ciekawe czy ktoś ma sukces w ukorzenieniu?
Ale mnie i judaszowiec się nie ukorzenia a chyba Iwonka ma ukorzenionego z patyczka, tak więc różnie bywa :wink: Nieraz widzę w Obi głównie, hibiskusy malutkie a pięknie kwitnące , oczywiście głównie domowe, ale gruntowe też są małe a kwitną, teraz wiem skąd :lol: :wit
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Karolino próbuj ukorzenić ;:180 najwyżej przyda się :D
Próbowałaś ukorzenić przez odkład derenie? Tylko może trzeba jak z rododendronami czekać nawet 2 lata!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”