Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 6

Post »

Lucynko jakim to trzeba być dzielnym i odpierać ataki tych bylin i roślin, które nam brutalnie próbują wtargnąć do koszyków a potem do naszych ogrodów. :wink: ;:333 ;:306
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Pierwiosnek ma śliczny kolor :heja Ja bym się mu nie oparła ;:306 Ale u mnie takich nie ma i nie mogę przeprowadzić testu na silną wolę. Chociaż w tym roku nie jest źle, prawie nie kupuję. Skusiłam sie na różę z Bied...., ale ta zniewoliła mnie kolorem :;230
Dzisiaj pięknie słońce świeci, ale za to wieje. Przez szybę grzeje mocno, a jak jest na zewnątrz nie wiem, znowu cały dzień w pracy. Ale jutro ma być zupełnie przyzwoicie i jadę na działkę :tan Pozdrwaiam i dobrego dnia ;:196
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko ja też sobie obiecałam że nie będę robić żadnych zakupów na stary ogródek a na nowy to dopiero w przyszłym roku. Ale mam za słabą wolę i już kupiłam różę i 6 lilii :;230 . A jak widzę drzewka owocowe to ręce świerzbią żeby kupić na nową działkę i cały czas tłumaczę sobie że nie mam jeszcze gdzie posadzić ;:14
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witam Wszystkich!
Dzisiaj nie byłam na działce, ponieważ czekałam na przesyłkę pocztową.
Później wzmógł się wiatr, który zrywał kapelusze z głów, to nie chciało mi się z nim walczyć.
Jutro z rana M mnie podwiezie, więc roślinki, które przyjechały od Marysi Maski, pojadą razem ze mną i dostaną swoje miejscówki.
Cały dzisiejszy dzień poświęciłam swoim siewkom, którym zmieniłam ziemię, bo pokazała się pleśń i zaczęły latać ziemiórki.
Porządnie wypiekłam nowo nabytą ziemię i tę z odzysku, by pozbyć się gadziny z podłoża. Zmęczyłam się przy tym bardziej niż podczas pielenia działki.
Jeden foliaczek już stoi na balkonie i cały jest wypełniony roślinami.
Myślałam, że w tym roku wystarczy mi jeden foliak na balkonie, ale okazało się, że muszę złożyć drugi, bo jeden to za mało.

Gosiu [Margo2] - jeszcze nie jest powiedziane, że nam śnieg nie zrobi psikusa.
Kiedyś czytałam gdzieś, że Wielkanoc ma być w zimowej szacie. Lepiej, by się taka prognoza nie sprawdziła, nie mniej wszystko jest możliwe. ;:202
Wiosenne porządki też lubię, głównie na działce. Jednak w tym roku jakoś mi to kiepsko idzie. ;:223

Ewuniu [ewarost] - też mi się ta prymula podoba. Dlatego ją dostałam. ;:63

Danusiu [danuta z] - prawda, że ładny... ;:333
Skoro masz taki nadmiar przebiśniegów, to ja chętna. A ranników też masz dużo?
Jak widzę, też biegasz po zielonych sklepach i nie wracasz z pustymi rękoma. ;:63
Kalle miałam w ubiegłym roku, w tym zrezygnowałam, tak samo zresztą z begonii. Ich miejsce zajmą inne rośliny, żeby nie było nudno. :;230
Też mam takiego pierwiosnka, który się sieje i tylko ten jeden gatunek. Jest to pierwiosnek gruziński - ten mój.

Basiu [apus] - święte słowa, kochana, święte słowa. :tan

Iwonko1 - owszem. Przyciągnął mój wzrok ten pierwiosnek.
Skoro nie kupujesz, to tylko świadczy o tym, że masz inne priorytety. Zawsze tak już jest, że z czegoś trzeba zrezygnować na korzyść czegoś innego. ;:108
U mnie też potężnie wieje i stąd moje lenistwo do wyjścia z domu.
Jutro działka u mnie obowiązkowa. Marysia się o to postarała. ;:306
Dziękuję i wzajemnie samego dobra życzę. ;:196

Iwciu - masz dylemat w związku z planami na przyszłość, jednak nie ze wszystkiego da się zrezygnować w okresie oczekiwania. ;:7 Ogrody próżni nie lubią. My też nie. ;:303
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Lucynko masz rację że ogrody nie lubią próżni ,ale muszę się powstrzymać bo działka jest strasznie zaniedbana i najpierw chcę ją ogarnąć i dopiero wtedy sobie wszystko zaplanować. Chociaż to jest piekielnie trudne,bo tak bym już coś tam powsadzała ;:224
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Za mało, za mało! ja mam już złożone dwie szklarenki i zaraz tą drugą zapełnię, bo wreszcie wezmę się za pikowanie ;:124 Oj to słodkie lenistwo! na jednej zagoszczą tylko papryczki i pomidorki. Cieszę się, bo kobea ładnie rośnie i może wreszcie obdarzy mnie burzą kwiatów. I już się zastanawiam gdzie ją posadzić, żeby chciała poszaleć. Czytałam że jest żarłoczna. Druga to nowość tunbergia z nasion od Irenki Rzepki, ciekawa jej jestem :D
Lucynko miłego jutrzejszego dnia , pewnie znowu długo nie posiedzisz na działce bo M do remontu pojedzie ale dobre i to ....no i zwierzaczki pojadą :D
Teraz spokojnego wieczoru i nocy ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwciu - bardzo dobrze Cię rozumiem. ;:108
Wszystkie jesteśmy maniakalnie wprost zakręcone na punkcie swoich ogrodów i ogródków. ;:306
Chciałoby się mieć wszystko, ;:7 a przynajmniej jak najwięcej i to już, teraz, :tan a przecież tak się nie da.

Marysiu [Maska] - Co Ty gadasz? :roll: Ty i lenistwo? ;:185
Całe dnie spędzasz w ogrodzie i ciężko pracujesz, a tu mi o jakimś lenistwie nawijasz. ;:109
Ja naprawdę myślałam tylko jeden foliak złożyć. ;:108 Cóż, przeliczyłam się. ;:7
Jutro M tylko podwiezie mnie na działkę. Samą. ;:174 Musi zaraz wracać do remontu, bo zależy mu, by jak najwięcej pomóc synowi przed niedzielą. Później będzie uziemiony i już nie pomoże. ;:108

Na dobrą noc zostawiam Wam wiosenny obrazek. ;:cm Z ubiegłego roku.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny pierwiosnek Lucynko ;:63 ;:63 a już myslałam że to tegoroczny :D
Pozdrawiam i słoneczka na jutro bzyczę ;:196
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Lucynko, piękny pierwiosnek, taki słoneczny, liczę, że ten dzień też taki dla nas będzie. :D

Te roślinki w sklepach naprawdę są bezwzględne, mnie to nawet na stoisku z niewymownymi zaatakowały, ktoś tam zostawił różową gipsówkę, na ogrodniczy nie zaglądałam. Obrazek

Ty jesteś moim autorytetem w sprawie heliotropków, mimo uszczyknięcia moje za bardzo śmignęły do góry, muszę je przesadzić, czy pikować, tak, jak dotychczas rosły, czy wsadzić głębiej?

Pozdrawiam i udanego dnia życzę, trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie osobistych kłopotów.

Irena
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Lucynko zeszłoroczny pierwiosnek śliczny ,a ten nowy jest piękny ;:333
Zdrówka dla Was ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam Alicja
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko!
Wyślę Ci kwiatki o które prosisz. Rannikami się podzielę ponieważ teraz mam mniej , miałam zatrzęsienie, ale polikwidowałam. Mrówki roznoszą
nasionka po całej działce. Jak przekwitną to są liście które mi przeszkadzały.
Mój gruziński nie chce się siać,ale kiedyś, dawno temu byłam na spacerze i tam było zawalenie pierwiosnków tzw.kluczyków oczywiście parę
przytargałam do ogródka i teraz one zapylają się z tymi ogrodowymi i wychodzą jakieś dziwaki.
Trochę ich przesadziłam do cienia i mi prawie wyginęły, wcześniej rosły na słońcu i to im nie przeszkadzało.
Wiesz Lucynko codziennie chodzę na zakupy więc niestety jest tam pełno kwiecia wszelakiego, ale dziś kupiłam tylko takie fajne pojemniki
na rozsady. Kallę kiedyś miałam ale mi nie zakwitła, nie wiem co się póżniej z nią stało teraz o nią zadbam :oops:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
No i z działki nici. ;:174 Synowi odłączono wodę, bo właśnie łazienkę remontują i nie umiałam odmówić prośbie o nakarmienie pracusiów obiadkiem.
Krótka wizyta wśród moich rabatek musiała mi wystarczyć. Nawet aparatu nie wzięłam, ale i tak nie było obiektów godnych uwiecznienia. ;:185
W związku z tym pilnując garów, pikowałam i przesadzałam kolejne sieweczki. Całą ziemię wyparzyłam w piekarniku, dodatkowo jeszcze przelałam wywarem z czosnku i mam nadzieję, że żadni niepożądani goście już się w niej nie zagnieżdżą.

Tereniu [TerDob] - bardzo mi tęskno do kwitnących pierwiosnków. Tych działkowych.
Słoneczko owszem świeciło, ;:204 tylko wiatr nie chciał zwolnić, ale i tak inne obowiązki zatrzymały mnie, niestety, w domu. :(

Irenko [Rzepka] - kochane pierwiosnki. Kiedy one wreszcie pokażą swoje piękno? ;:224
Ta gipsówka to ona sama tam poleciała, polowała na Twój koszyk. :;230 Wpadła?
Heliotropy przesadzaj, dając każdej roślince oddzielną doniczuszkę i wsadzaj głębiej, aż do pierwszych listków, a jeśli siewka zbyt mocno wybujała, to nawet głębiej.
Dziękuję bardzo za dobre życzenia. ;:196
Tobie również życzę tylko ciepłych dni pełnych ;:3

Alicjo - dziękuję w imieniu pierwiosnków. ;:196
Bardzo dziękuję i odwzajemniam życzenia zdrówka. ;:167 Dla wszystkich. ;:167

Danusiu [danuta z] - cieszę się i będę czekała. :tan
Ranników nie ruszaj, ;:185 poczekaj na ich rozrośnięcie, żebyś swojej działeczki nie ogołociła z tych pięknych kwiatków. ;:108
Ciekawa jestem tych pierwiosnków-dziwaków. Wstaw zdjęcia, gdy zakwitną. Niekiedy z takich zapyleń powstają bardzo ciekawe roślinki. ;:333
Jeśli zależy Ci na wcześniejszych kwiatach kalli, to już teraz wsadź cebule do doniczki. Ja tak zrobiłam w ubiegłym roku i wszystkie mi kwitły. ;:63
Pokaż zdjęcie pojemników na rozsady, które zakupiłaś. ;:180 ;:180 Bardzo jestem ich ciekawa. :roll:

Za tymi pierwiosnkami też tęskno mi, Panie.
Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Lucynko, dzięki za instrukcję w sprawie heliotropka. ;:180

Gipsówkę wzięłam, musiałam, ;:145 , że ją w majtkach położyli a ta niewdzięcznica nie zakwitła mi w tamtym sezonie, może w tym roku się poprawi. :D

Miłego wieczoru życzę
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, to chyba sporo roboty z tym wyparzaniem ziemi. Ale jak tak pomyśleć to chyba niezły pomysł na ziemióry i inne gadziny, które chętnie zamieszkują donice. ;:173
Nie przejmuj się tym że nie masz czasu na działkę, oby tylko się znalazł gdy sezon będzie w pełni :D
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Lucynko, to ja też o heliotropy mam pytanko, kiedy je pikować? Jak mają już listek właściwy?
Jak takie maluszki pikujesz, ja zawsze boję się, że uszkodzę. Ostatnio (w ub. roku) używałam patyczków higienicznych do pikowania jakiś roślinek. :wink:
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”