Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Kwitnie Red Turkish :heja
Obrazek
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Skoanna-Uprawa pojemnikowa warzyw-dobór odmian, nawożenie, nawadnianie, ochrona

Post »

Aniu, a ten Twoj eko ranczo owczy to też agrecol?
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Nie, to INCO, czyli florovit econatura. Kupuję go co roku, ma mniej nieprzyjemny zapach od tego z agrecolu
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zobaczymy co mi wyjdzie po wszystkim. Dosypuję też im po trochu skorupek z jajek i innych cudów - ja to lubię zafajdać doniczkę,wcisnąć resztki liści w ziemię,podlać je resztką kawy i herbaty itd ;:131

Jaki masz hydrożel?
ja mam i w proszku i w kulkach i też używam,ale ostatnio się zawodzę na nim - są takie upały że on się ścina w skorupę,a ponadto strasznie zmienia poziom ziemi.
Podlany obficie aż potrafi wyskoczyć,a wyschnięty i
opada tak że zostaje p?ł doniczki puste...

A z gnojówką w tym roku sę toalnie zagapiłam. Wczesną wiosną zrobiłam dwie - z pomidorów i z rzodkiewki. I nim zrobiłam pokrzyw?wkę to mi wszystko skosili i teraz czekam aż odrośnie :D. Za to mam prawie- gnoj?wk?,bo średnio co tydzień robię dostawę wody z akwarium. Nie wiem na ile to skuteczne ale rybki korzystają i roślinki też :)

To fakt,to wielki plusbalkonowej uprawy jak ma się pod ręką roślinki. Nie wiem jak u was ale u mnie te działkowe bywają zaniednane. Przykładowo teraz - zn?w poległam na tchawicę,na działkę nie p?jdę,za to z wielką troską mogę doglądać balkon. No i woda jest pod ręką..
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, o balkon łatwiej dbać niż o działkę. No i na balkonie nie ma ślimaków :lol: Mnie się fajnie sprawdza hydrożel. W sumie mam go pierwszy raz we wszystkich doniczkach pomidorowych i paprykowych.

Aniu, zapisałam sobie nazwę Twojego nawozu, za rok też taki kupię bo mój za mocno śmierdzi. Dziękuję.
almera
50p
50p
Od: 25 kwie 2018, o 21:41

Post »

Jak często stosujecie ten nawóz ? Ja kupiłam Biohumus oraz Nawóż Planta organiczny do warzyw. On jest na bazie obornika kurzego. Nie wiem teraz, czy mam go uzywać , a jeśli tak, to jak często ? Na razie dałam go tylko troszkę do kalarepek, bo jak pisałam słabo rosną im główki. Jednak jeśli ten nawóz się nie nadaje, kupię inny.
Dzisiaj była burza i zalało mi skrzynki samonawadniające. Wymyśliłam,żę nadmiar wody z dna odessam wężykiem i muszę przyznać, że całkiem ładnie poszło.

Ja tez mam hydrożel w skrzyniach i najwiekszych donicach z pomidorami. W kilku mniejszych zastosowałam eko hydro stabilizator, płyn, który ma działanie podobne do hydrożelu, ale krótsze- ok 3 miesięcy. Zobaczymy, co sie najlepiej sprawdzi. Aniu, a jakie jest Twoje zdanie ? Co u Ciebie sprawdza/sprawdzało się najlepiej - skrzynki samonawadniajace czy hydrożel ? Czytałam, że masz teraz system solarny do nawadniania, ale interesuje mnie Twoje doświadczenie w temacie tych skrzynek i hydrożelu.

Ja miałam przez dwa lata ogródek przy domu i uważam,że było mi łatwiej o niego dbać niż o mały balkon. A o ogrodnictwie wiedziałam naprawdę niewiele. Ale na pewno z działką z dala od domu jest duzo trudniej.
viewtopic.php?uid=71467&f=36&t=106199&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Witaj Aniu. :wit

Można normalnie oszaleć jak się patrzy na takie warzywa. ;:63 ;:oj

Już zajadasz rodzynki, normalnie szacun. U mnie jednak troszkę zmarniały po wysadzeniu ale poszły w przekopaną trawę, więc cudów się nie spodziewam. Zależy mi tylko na odświeżeniu nasion, więc jest ok. :)

Pomidorki również super. Ja nie mam powodu do narzekania, bo jestem do przodu ale jak się człowiek napatrzy na innych okazy, to troszkę się zagubiony czuje. :lol:
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Błażej każdy chyba tak ma, ja jak patrzę na Twoje myślę sobie cholibka, mogłam jeszcze to czy tamto....ale jak sam wiesz czasu na wszystko nie starcza. Ostatnio jak, zobaczyłam zbiornik u Ciebie to marudziłam mężowi przez pół wieczoru, że już dawno taki miał mi na zalesiu postawić :;230 mało nie zryżał ;:306 bo wiesz, jak mężczyzna obieca, że coś zrobi, to nie trzeba mu co pół roku o tym przypominać ;:306
Krysiu to moje kolejne podejście do hydrożeli. Wcześniej kupiłam jakiś w internecie, który jak napęczniał wyglądał jak galaretka zamieszana łyżką. Taki sobie był, nie pamiętam firmy. Teraz mam Plantico z nawozem i jestem zadowolona. Ładnie trzyma wodę, ziemia nie pleśnieje, ani nie zarasta glonami tak jak to było przy tamtym. Stosuje hydrożele tylko w donicach małej objętości, do 5l.
Nawozy daję w różnych donicach różnie. W zeszłym roku trzymałam się zasady, że od momentu zawiązania pierwszych owoców, raz na 2 tygodnie. Ile? To zależało od wielkości donicy i rodzaju warzywa.

U mnie straszy burzą drugi dzień. Ale na razie tylko wieje ostro.
Iza nie ma ślimaków, mówisz? Przdstawiam ślimaka Tomka, który został przyłapany na gorącym uczynku na tarasie
Obrazek
A tu zawiązane pasiaczynki, czyli Red Turkish

Obrazek

Wiatr nie wiatr, deszcz nie deszcz, do roboty trza lecieć
Obrazek
almera
50p
50p
Od: 25 kwie 2018, o 21:41

Post »

Ja też kupiłam hydrogel na allegro. Zależało mi, aby nadawał się do warzyw i miał jakis atest na temat toksyczności, tzn jej braku. Zrobiłam próbę przed zmieszniem z ziemią w naczynku w kuchni i po napęcznieniu wyglądał jak kaszka. Na razie wydaje mi się,że jest OK, bo ziemia w skryniach i dużych donicach nie wysycha tak szybko. Jak rozgrzebywałam ziemię, aby sprawdzić jak to wygląda z tym hydrogelem, to nie wydaje mi się, aby cos tam się zbrylało itp, ale zobaczymy. Skrzynki jak pisałam, mam samonawadniające, a w mniejszych donicach testuję hydro stabilizator. W ubiegłym roku nie miała nic z tych rzeczy i miałam problem z nawadnianiem i plonami w małych skrzynkach.
W tym tygodniu balkonowy ogród został pod opieką córki, która kompletnie się na tym nie zna. Dostała tylko krótkie instrukcje, bo przeciez pielegnacja nie podlega jakims schematom, trzeba roslinki obserwować kazdego dnia. Mam nadzieję, że wszystko przetrwa...
Posadziłam nowa fasolkę Maascotte i ... wzeszły mi trzy na cała skrzynkę. Może to być wina podłoża ? W tę skrzynkę dałam jakies inne, które wydawało mi się bardzo ciężkie. Widzę,że po deszczu bardzo trzyma wodę i może to jest wina,że nasionka miały za mokro i nie wschodzą. Jak wrócę, zmienię podłoże i posadzę fasolkę jeszcze raz.

Wracając do nawozu , to moge używac tego co kupiłam ? Przyznam,że trochę się boje dawac go co dwa tygodnie, tym bardziej,że nie mam doświadczenia w tym temacie i boje się przedobrzyć.
viewtopic.php?uid=71467&f=36&t=106199&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co za tupeciarz z tego Tomka, że tak jawnie na tarasie sobie podjada ;:306 Przyznam, że pierwszy raz widzę ślimora na balkonie. U mnie ostatnio wyrzuciłam tylko kilka gąsienic po długich poszukiwaniach.
Teraz mi się przypomniało, że miałam ślimaka rok temu :shock: Bez skorupy. Tylko on był przyniesiony z nowymi roślinami ze sklepu ogrodniczego więc to w sumie tak jakby go nie było :lol:

Mój hydrożel nie jest chyba tym najlepszym, ale jestem zadowolona bo rzeczywiście nie muszę podlewać tak często pomidorów i papryk. Trochę się zbryla jak nie jest dokładnie wymieszany na samym początku i potem trudno go wymieszać. Zastanawiałam się też nad wkładką żelową, tylko po pierwsze to dosć duży wydatek a po drugie i tak już miałam posadzoną większość sadzonek a wkładka musi na dno doniczki trafić. Miałaś może taką wielorazową wkładkę, Aniu? A może ktoś z odwiedzających wątek miał?
Awatar użytkownika
Skoanna
Kontakt:

Post »

Krysiu moja Mascotte w tym roku też strajkuje. Kompletnie nie wiem czym to jest spowodowane. Już trzeci raz sieję :roll:
Nawóz możesz oczywiście. Wiesz, ja mając takie ilości roślin w donicach wprowadziłam pewien reżim sobie, bo jak zaczęłam każdą kiedy indziej nawozić, to w końcu nie wiedziałam, której coś sypałam a której nie. Do momentu zawiązywania owoców tylko fertygowałam, do każdego podlewania. Miałam wtedy gwarancję, że nic nie pomylę, a każdy dostanie taką dawkę jaką potrzebuje.
Gdy rośliny były już duże i miały sporo zawiązanych owoców, przeszłam na podsypowy naturalny bo sporo go kupiłam, i zaczęły się schody. Zapominałam, której roślinie co dałam i ile :roll: Zapisywałam, ale zdarzało mi się położyć notatki gdzieś i nie mogłam ich znaleźć, więc w końcu zdecydowałam, że raz na dwa tygodnie wszyscy dostają nawóz - czwartek dzień nawożenia - dawka w zależności od wielkości donicy, ilości owoców i rodzaju warzywa. Nie miałam nic przenawożonego. Jeśli widziałam, że granulki się nie rozłożyły do końca po prostu nie dosypywałam ( ale następne karmienie dopiero za 2 tygodnie razem z innymi) W ten sposób jakoś to ogarniałam. Oczywiście wychodziły czasem jakieś niedobory. Głównie magnez i wapń. Z tym sobie radziłam dodatkowo dolistnie. Zdażyło się też w kilku przypadkach, że sięgnęłam po podsypowy mineralny i krystaliczny mineralny, gdy widać było, że roślina nie daje rady wykarmić takiej ilości zawiązanych owoców. Szczególnie bakłażany nawoziłam jednak mineralnie, bo w poprzednich latach nawożone naturalnymi miały słaby plon. W zeszłym sezonie miałam ich taką mnogość, że nie nadążaliśmy zjadać ;:215
Nawozy naturalne teoretycznie powinny uwalniać się powoli do gleby, zmieszane z jej górną warstwą i nawet jeśli jest ich w donicy w lekkim nadmiarze to roślina ich nie pobierze na raz, tylko w momencie gdy przy podlewaniu są wpłukiwane w podłoże. Tylko z kurzym nawozem miałam jakieś dziwne przygody kiedyś, lata temu, ale zmieszałam go wtedy w całej skrzyni z ziemią a posadziłam w niej mix warzywny. No nie wszystkim to było w smak :roll:
Już tak nie robię. Tylko z wierzchnią warstwą ;:108 i etapami.
Izo takie Tomki przychodzą u mnie po dzikim winie niestety ;:131 W zeszłym roku kosy i drozdy wypatrywały je i wytłukiwały ze skorupek po tym jak cieniówke zdjęłam po burzy. W tym roku nie mają jak na razie na taras wlatywać. W zasadzie tylko sikorki to robią, chociaż nie wiem czego szukają.
Stałam w sklepie nad taką wkładką ;:224 stałam i stałam - 12 zł do małej skrzynki ;:131 chyba tylko jedną żeby sprawdzić co to? E nie, to wolę kilo nawozu i zrezygnowałam. Więc nie pomogę.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Miałem takie coś co nazywa się hydrobox bodajże. Dostałem dwa, jeden w gratisie , a drugi z konkursu. Ciężko jednak mi powiedzieć coś więcej, bo zapomniałem do których wiader je włożyłem. :D Dopiero na wiosne, gdy ogarniałem sterte po ziemi z wszystkich pojemników, znalazłem oba i jeszcze byly w bardzo dobrej kondycji, a żel w środku nadal kumulował wodę. Gdyby nie to, że było to tak późno i dodatkowo nie podziurawiłbym ich grabiami, to pewnie użyłbym ich ponownie.

Ostatnio otrzymałem kolejną sztukę ale spadł za kosz na śmieci i jakoś wypadł mi z głowy. Może wkopie go w grunt koło jakiegoś warzywka. :)
Awatar użytkownika
bastis
200p
200p
Od: 19 paź 2015, o 13:20

Post »

A ja z innej beczki :wink: . Kilka dni temu robiłam przegląd pomidorowego buszu w donicach i znalazłam pięknego 20-25 cm wilczka. Rósł w złym kierunku i musiałam go usunąć, a że był śliczny, silny i z odmiany której mam tylko dwa krzaczki postanowiłam ukorzenić. Teraz mam taką piękną "pannę z wilka". Do dojrzałości potrzebuje 70 dni to może zdąży :D
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
Mirek19
1000p
1000p
Od: 20 maja 2016, o 13:20

Post »

:wit
Ta "panna" niech idzie już do ziemi ;:333
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Awatar użytkownika
jeszcze
1000p
1000p
Od: 22 sty 2017, o 18:38

Post »

Aniu, moje bakłażany po interwencji wyglądają tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten pierwszy to od Ciebie, napisałaś że to nn prawdopodobnie o mini owocach. Czy na tym etapie potrafisz to potwierdzić? Kolor liści dość charakterystyczny.
Nowe liście rosną już prawidłowe i widać zawiązki owoców. A dostały po garści bazaltu + gnojówka z kurzeńca jakiś tydzień temu i wczoraj gnojówkę z żywokostu wraz z ekologicznym środkiem do fertygacji, którym tu kiedyś pisałyśmy (obornik bydlęcy + siarczan potasu).

Ten, który rośnie sam w doniczce jest o wiele ładniejszy niż te, co po dwie sztuki wsadzone. Doniczki ok. 20 litrów. Zastanawiam się, czy nie lepiej będzie jak usunę (ewentualnie przesadzę) te mniejsze roślinki tak, żeby każda rosła pojedynczo. Co radzisz?
Iza
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”