Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Moniko, wspaniałe przetwory ;:215 Spiżarka pewnie pełna?
Zaintrygował mnie dżem z cukinii. Skopiowałam sobie przepis. Czy do tego dżemu musi być żółta, czy może być zielona?
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Dorotko myślę, że kolor cukinii nie ma znaczenia, bo ja ją i tak obierałam. :) Kolor dżemikowi daje galaretka i skórka z cytryny.

Co do spiżarni- tak sporo już zrobiłam, ale to jeszcze nie koniec. Ciągle robię ogórki- wczoraj np zrobiłam miodowe ośmiorniczki z dodatkiem harrisy, chcę jeszcze zrobić kilka rodzajów ogórków. Dziś lub jutro zrobię dżem z moreli z lawendą. Potem będą wszelkie pomidory i papryki i buraczki z papryką. U mnie co roku brakuje miejsca w piwnicy i pustych słoików :)

Jak się uda dziś pojedziemy spać na działkę, może trochę oplewię, bo mąż stamtąd jechałby do pracy. Ładnie podlało wczoraj burza przyszła w nocy i trwała z 4 godziny. Podleję znów hortensje nawozem, już ostatni raz. Czy to może już za późno?
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pieknie wygląda teraz budleja ;:oj Kolejno rozkwitają pięterka kwiatów, zrobiła sie taka tęczowa ;:63
Sporo przetworów zrobiłaś ;:138 Ja już robię coraz mniej, dzieci wyrosły z dżemików i kompocików, nie ma kto tego jeść. Ale taką porcyjkę dżemu z cukinii chyba zrobię. Czy on wychodzi mocno gęsty? Bo w internecie znalazłam inne proporcje, jest więcej galaretki. Tutaj pewnie dodatkowo zagęszcza pektyna owocowa? Gdzie można takie coś kupić? Lemon curd rozpływa się w ustach, piszesz, że ten jest podobny, to na pewno jest pyszny ;:138
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moniko, pięknie wszystko kwitnie na działce! A ten żółciutki słonecznik jaki uroczy :D
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko jak chcesz gęściejszy dżemik, to możesz dać 3 galaretki. Dla mnie kluczowa jest tu ilość soku z cytryny, musi być go dużo. Pektynę kupiłam w necie, w jakimś eko sklepie.

Tak, moja budleja jest trochę inna niż te najbardziej popularne, w sumie całkiem przypadkowo kupiłam taką.
Przetworów robię sporo, bo my po prostu to jemy na co dzień, choć np kompocików nie robię prawie wcale. Wolę róże sosy, pasty, pikle, ewentualnie dżemy, powidła.

Mariolu słonecznik rośnie w doniczce.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ależ Twój ogród się zmienia ;:oj
Podziwiam! A przy okazji muszę przyznać, że masz fajnie wszystko skomponowane i ogród wydaje się większy niż jest :uszy
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniś co to za miodowe ośmiorniczki z harrisą? .
Miło ogląd się twój ogródek , jest taki kolorowy ;:215
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niewielkie ogórki, obrane ze skóry, nacięte wzdłuż na 4, nie do końca (po rozłożeniu wyglądają jak ośmiorniczki lub rozgwiazdy), zasolone na 2 godziny 2 łyżkami soli (proporcja na jakieś 3kg ogórków), w słoikach trochę ziarenek pieprzu (ja dałam kolorowy), ziela angielskiego, liść laurowy, można też plasterki chilli. Zalewać zalewa składającą się z octu, wody, miodu, cukru i soli, ja dodałam też suszoną harissę, ale za to nie dałam chilli- bo nie miałam). Proporcji musiałabym poszukać, jakbyś chciała.

Na działkę jednak spać nie jedziemy, przeszła kolejna burza, a moj się wziął za kładzenie paneli w pokoju syna. Mam już do wsadzenia 5 jeżówek, a w piątek przyjdzie kolejna paczka z roślinkami. Teraz to już będę upychać pomiędzy innymi na rabatach, bo nie ma miejsca. Powoli się szykuję na cebulowe i róże.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniko , jakbyś mogła to poszukaj . Mam jeszcze sporo ogórków ,tylko pomysłów już mi brak.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwciu litr wody, 0,2 litra octu, 5 łyżeczek miodu, 2 łyżeczki soli, 150 gr cukru. W razie potrzeby proporcje zwiększać. Zalewę zagotować i lekko przestudzoną zalewać ogórki. Ja je pasteryzuję, jak wszystkie swoje przetwory.

Dziś będę robiła dżem z moreli z lawendą. :D

A oto i on:
Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za przepis ;:196
Pięknie uchwyciłaś budleję, wyszła taka tęczowa.
Robisz fajne przetwory, lubię takie wynalazki :lol:
Rabata z miskantem bardzo mi się podoba.
Pytałaś o wrotycz - ma wiele właściwości, poczytaj i zdecyduj czy Ci się przyda.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Cieszę się, że powodzi nie było ;:333 . Upały teraz straszne i nie do zniesienia . Najlepiej odpoczywać nad wodą albo w samej wodzie ;:224 . Pokazałaś całą masę pięknych zdjęć ;:215 . Budleja , jeżówki , floksy, hortensje - cała gama kolorów i różnorodność gatunków ;:333 . Czy znasz odmianę tej różowej dalii ze zdjęcia pod zawilcem japońskim ?? Mam chyba taką samą jako nn i jestem ciekawa co to za jedna. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniczko o takich jabłuszkach letnich marzę i takim musie ;:224 . Kiedyś wszędzie można było je kupić a teraz niestety nie ma.
Naszą niestety dawno temu trzeba było wyciąć ale mam nadzieję, że sobie ją sprawię choć najpierw musiałabym poszukać miejsca. ;:14
Przetwory imponujące i jak znalazł na zimę.
:D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne Dalie Moniś :wit
A i słonecznik taki pełny ciekawy ;:333
I dżemiki własne - fajna sprawa. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nadrobiłam zaległości, bo trochę ich się narobiło :oops: widoki roślinne piękne, jak zawsze zresztą ;:180 dżemik bardzo ciekawy ;:215
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”