Pod Puszczą cz-1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2012, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pod Puszczą cz-1

Post »

Elu dużo radości wnosisz tu ,dobrze że jesteś! ;:196
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu zawitałam do Ciebie :wit i napiszę tutaj, bo mam skrzynkę zapchaną:
znowu Twoja wiadomość w sprawie nasion pigwy do mnie trafiła zamiast do Danusi. :wink: Bo pewnie wysyłasz wiadomość klikając w "pw" pod moim postem, a musisz to zrobić przy poście Danusi, autorki wątku.
Nic się nie stało. Spróbuj jeszcze raz. ;:168

Nalewki i rogaliki wyglądają baaardzo zachęcająco. Dawno nie robiłam drożdżowych wypieków. Muszę zrobić. Mój M się ucieszy.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale te zdjęcia rogalików na mnie podziałały! Jednak lenistwo jest u mnie silniejsze i pewnie w końcu ich nie zrobię. Zamiast tego pójdę zrobić sobie herbatę i kromkę z serem i miodem jako substytut wyśmienitego rogalika z dżemem.
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rogaliki wyglądają cudnie :wink:
Powiedz mi proszę co to z odmiana ?

Obrazek
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21

Post »

Witam :wit

Iwonko , w tym konkretnym przypadku to powiedziałabym ,że najbardziej cieszy się Babcia że może wnuczętom przygotować coś dobrego :D

Bożenko , co nas nie zabije , to nas wzmocni . Kiedy masz gorsze dni to najlepie zająć czymś ręce . Niesamowicie pomaga .Wiem z własnego doświadczenia ;:306 Kurcze , teraz wiem dlaczego tak dużo pracuję ,chyba mam same gorsze dni :;230

Dario , ogromnie przepraszam raz jeszcze za moje roztargnienie , Masz oczywiście rację że pewnie klikałam na Twoje pw zamiast Danusi . Bardzo się jednak cieszę z Twojej przymusowej wprawdzie , no ale wizyty . Twój wątek znam od dawna chociaż się chyba nie odzywałam , i Twoje problemy z sąsiadami ,i trudne początki w szczerym polu . Jesteś osobą dążącą uparcie do celu . Krok po kroku realizujesz swoje marzenia co należy podziwiać i naśladować , Jeżeli tylko znajdziesz czas to zapraszam . ;:167

Wandeczko ,kogo jak kogo , ale Ciebie nie można posądzać o lenistwo , tego to mi nie wmawiaj , może Jesteś po prostu troszeczkę przemęczona i nic więcej , a serek z miodkiem jest miodzio . ;:167 ;:168

Mariusz , to pomidorki coctailowe , niskie ,krzaczaste .Plonują bardzo dobrze , no i nie chorują .Polecam
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu masz racje dziś zajęłam też nogi wstąpiłam do lasu w drodze powrotnej znalazłam 5 dużych podgrzybków i suszą się ;:196
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko , u mnie w lasach to chyba właśnie grzyby nóg dostały bo nie znajdziesz ani jednego . :;230 Taki spacerek to ja bym też sobie zrobiła ;:215 Mam nadzieję że nie zjadłaś już wszystkich bułeczek . ;:306
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu Kilka bułeczek zostawiłam w lodówce a rogaliki już dawno znikły. No idzie ciepło więc do lasu Elu ruszajmy
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko , leć do lasu , leć bo ja nie mam po co ;:202
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

He... tak też zrobię ;:196 !
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, dziękuję za miłe słowa. ;:196
Z sąsiadami to pewnie każdy ma jakieś tam problemy, jak nie takie, to inne.
Dla mnie największym problemem jest brak ładnych trwałych obrzeży, które powstrzymałyby łąkę, szturmująca na rabaty i każde nasadzenie od brzegów. Strasznie dużo jest w tym pracy i bardzo nas to spowalnia we wszystkim. No ale powoli do przodu.
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dario , mam podobny problem chociaż może bez łąki w roli głównej . Mój niby trawnik to po prostu perz który bez przerwy włazi mi na rabaty .Na wiosnę to będzie moja pierwsza praca do wykonania , Muszę zacząć robić nowy i pewnie nie od razu cały , ale chociaż partiami . ;:223
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu, na razie czytam początek Twojego wątku. Masz bardzo ładną działkę, z tego, co widziałam.
Zastanawiam się, czy udało Ci się już zorganizować wycinkę tych świerków? Bo mało czasu Ci zostało?
Ja tam popieram likwidacją akurat świerków, bo prędzej czy później i tak zachorują, a jak wytniesz teraz, to sobie od razu uzupełnisz czy stworzysz żywopłot. Typowe świerki nie nadają się do ogrodów, ;:185 mają zbyt płytki i szeroki, ale jednocześnie niestabilny system korzeniowy.

A z tym trawnikiem to też nie musisz się za bardzo wysilać. Pytanie podstawowe: czy jesteś w stanie kosić go co tydzień-dwa? Bo to jest tak: miejscowa mieszanka zielno-trawnikowa jest zawsze najlepsza, a co byś nie robiła, skończysz z takim samym rezultatem. Już wyjaśniam dalej: jeśli będziesz kosić swoją chwasto-trawke regularnie, to dzięki temu wyginą rośliny, które nie wytrzymują takiego traktowania, m.in. perz i podagrycznik do nich należą! Ale to dopiero po paru miesiącach lub po roku takiego zdyscyplinowanego koszenia zobaczysz efekt. W to miejsce pojawi się więcej traw, które lubią takie koszenie. I na pewno będziesz zadowolona, a nie będziesz musiała tego podlewać, nawozić, aerować, wertykulować i robić różnych innych cudów do niczego niepotrzebnych.
Z kolei gdybyś chciała sobie życie utrudnić i dołożyć kosztów, to: kupisz nasiona traw, będziesz przygotowywać i ulepszać ziemię pod trawniczek, siać trawkę, wałować, podlewać, a już w pierwszym sezonie wysieją Ci się na nim nasiona roślin tubylczych, które w trawniku lubią sobie być. I co, będziesz za każdym z pęseta latać i wydłubywać?

Także znasz już obydwie alternatywy, możesz dokonać wyboru. :)
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Elu,bułeczki upieczone ,wyszły świetne i dość szybko się zrobiły,rosły jak na drożdżach :uszy ,no i były pyszne ,ależ byłam dumna ,już nowe drożdże są w lodówce,a z tym trawnikiem naturalnym to jest tak jak pisze Daria też mam 30 letni ugór koszony systematycznie i nie przejmuję się ,że się zniszczy ,bo nigdy się nie zniszczy ,mam przez to obrzeża drewniane ,żeby to trawsko nie wchodziło w rabaty i jakoś daję radę ,obrzeża ,takie grubsze ścinki kupuję w tartaku ,za 100zł mam całego busa,trzeba ich co prawda co parę lat wymieniać ,ale z tym też jakoś sobie radzę ,wszystkie dwuliścienne w ogóle nie tolerują koszenia ,więc zaraz wypadają ,pozdrawiam :wit
Babciabenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pela11 pisze:Bardzo proszę , przepis na bułeczki :

300 ml. mleka
0,5 kg mąki pszennej
2 jaja
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
pół paczki drożdży
1 łyżeczka cukru

Do ciepłego mleka dać całe jajo+1 łyżeczka cukru +pokruszone drożdże i rozrobić to ręką , wsypać mąkę z solą i wlać 3 łyżki oleju i wszystko połączyć - zostawić do wyrośnięcia [wyrasta dosyć szybko] Na mały talerzyk wlać trochę oleju i maczając końce palców obu rąk brać po trochu ciasta i formować bułeczki [ ja zawijam ciasto palcami pod spód ], kłaść w odstępach na posmarowaną olejem blachę , na koniec posmarować rozmąconym jajkiem [drugie z przepisu].Wychodzi 12-14 bułeczek.Połozone na blachę zaczynają znowu szybko rosnąć , nawet nie trzeba specjalnie czekać , no chyba że robimy bułeczki w zimnym miejscu to trochę czekamy żeby podrosły. Można nagrzać trochę wcześniej piekarnik , piec na złoty kolor [180-200 stopni]kilka minut.Robi się je naprawdę szybko . Jak ktoś chce na słodko do dodać 3-łyżki cukru i np.rodzynki .ser, dżem , kto co lubi . Powodzenia i smacznego
Elu ile mleka? ,30 ml. mleka ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”