Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Wandziu, faktycznie siewki potrzebowały więcej czasu. Ale patrząc na niektóre zasiewy w innych ogrodach widzę, ze te nasze były bardzo kiepskiej jakości ;:222 Cóż natura zrobi swoje :D
Mówisz, że zaczynasz eksperymenty z kolejną grupą hortensji ;:183
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

leszczyna, apus, carterka, sweetdaysy, IzabelaS, April, nifredil, Ignis - dziękuję Wam kochane zbiorowo za wszystkie rady i za doświadczenia w obchodzeniu się z hortensjami ogrodowymi. Przed chwilą napisałam i wysłałam obszerne odpowiedzi do każdej z Was, ale nie wiadomo czemu mi zjadło. Tylko Zuza jak widzę zdążyła przeczytać. Strasznie to wkurzające, muszę bardziej uważnie traktować klawiaturę.

To są tulipany Flaming Flag. Jestem po prostu zachwycona tą odmianą. Kwitną niesamowicie długo w porównaniu z innymi tulipanami, może dlatego, że kupiłam je jako ostatnie i nie miałam już miejsca na wysadzenie w słońcu, więc wsadziłam cebulki w cieniu. :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te z Biedronki (a może z Lidla?) też okazały się ciekawe. W takim ciepłym, radosnym kolorze. Odmiana Creme Upstar.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Haha, Wandziu kiedyś trzymałam w garażu ogrodówkę całkiem bez podlewania to uschła na patyk ;:222
Tak źle i tak nie dobrze :roll:
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Trzymając w donicy przez zimę trzeba raz po raz ziemię zwilżyć, ja tej zimy trzy datury ususzyłam.

:wit
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:D
Wandziu Faming Flag zachwycajacy w tych bukszpanach..Creme Upstar też śliczny, u mnie rośnie Upstar pełny póżny różowy też z B..... na 10 opakowań siedem cebulek było pomieszanych ale też różowych... u Ciebie te czerwony zaplątany czy też niezgodny?
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu piękne te ostatnie tulipany, a ogródek z innej perspektywy cudownie się prezentuje. Potwierdzam w cieniu tulipany nawet trzy tygodnie u mnie kwitną, jest to duży plus, szczególnie jak się dojeżdża. Zawsze się załapię na jakąś fazę kwitnienia ;:333 .
Ogród zmienił oblicze z tymi kamiennymi ścieżkami , a jeszcze tyle zalet z nowych ścieżek. Jak zawsze cudowne, ciekawe zakątki.
Awatar użytkownika
Yollanda
500p
500p
Od: 23 maja 2014, o 14:34

Post »

Tulipany 'Flaming Flag' pięknie kontrastują z młodymi listkami bukszpanu. Kilkanaście cebulek, a taki radosny widoczek. Popieram sadzenie tulipanów jesienią, aby wiosna radośnie wyglądała.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Wandziu w kwestii hortensji w donicach. Mam 3 ogromne donice z ogrodówkami. Na zimę wstawiam do nieogrzewanego pomieszczenia (garaż, szopa, gdy były mniejsze to na poddaszu) co roku wystawiam pod koniec kwietnia. Kwitną niezawodnie, chociaż baldachy mniejsze niż u tych w ogrodzie, za to nigdy nie przemarzają. Zimą trzeba sprawdzać, bo mogą się przypałętać mszyce. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Ja dostałam ogrodową hortensję od sąsiadki - taki niewielki krzaczek. Wsadziłam w zaciszne miejsce przy płocie - ma i cień i słońce do południa. Po dwóch latach pierwszy raz zakwitła porządnie i obficie. I do tej pory tak ma (a raczej miała, bo nie wiem czy budowa jej posłuży, za blisko pola manewrów rośnie, a bałam się jej przesadzać), kwitnie ładnie, dużymi kwiatami, liście ma zdrowe - nie okrywałam jej nigdy i nie przemarzała. Sama byłam zdziwiona, że ja ze swoją szwedzkością jej nie wykończyłam.

Już nie mam zbyt wiele miejsca na większe krzaczory (przynajmniej na razie :wink: ), ale skusiłam się mimo wszystko na h.Hayes Starburst. Ty ją chyba masz Wandziu, czy mi się pomyliło? Mogłabyś coś o niej napisać? Jak rośnie, czy kaprysi i takie tam.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wanda, a ja mam pytanie z innej beczki. Masz całe łany tulipanów, czy po przekwitnieniu długo czekasz zanim usuniesz liście? Coś tam przecież rośnie obok tych tulipków.. Pytam, bo dzisiaj usunęłam swoje do gołej ziemi. Deszcz, plus słońce zrobiły mi wśród gąszczu liści wylęgarnię pleśni ;:222
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

sweetdaysy, leszczyna, ja myślę, że to też zależy od tego, jaką mamy temperaturę w garażu czy piwnicy, bo przecież nie wszędzie jest jednakowa. U mnie nie jest aż tak bardzo zimno, bo w sąsiednim pomieszczeniu grzeje piec do centralnego ogrzewania. Z kolei nie jest sucho, więc i nie muszę podlewać stojących tam roślin. Spróbuje przechować donice, najwyżej się nie uda.

fiskomp, no właśnie ten czerwony tulipan się zapętał tam przypadkowo. Na szczęście tylko ta jedna cebulka, a opakowania były dwa. Więc mniej więcej proporcja ta sama co u Ciebie. Można przeżyć, nawet ciekawie wygląda - taki jakby wykrzyknik. :D

DTJ, mnie jakoś nigdy nie przyszło do głowy, żeby sadzić tulipany w cieniu. A tu proszę, Ty też tak sadzisz. Ponieważ cienia mam sporo, na jesieni zagospodaruję je cebulkami :D Okazuje się, że to nie odmiana kwitnie długo, ale stanowisko temu sprzyja.

Yollanda, Jolu, dzięki za odwiedzinki. Czy ty masz podobne doświadczenia jak ja i DTJ co do kwitnienia tulipanów w cieniu? Ciekawa sprawa. ;:224

szarotka, no proszę, jednak można odnosić sukcesy w tym względzie! A może istotną rolę odgrywa tu właśnie wielkość donic? Im większe, tym lepiej. Trudniej je taszczyć, ale ma się większą gwarancję powodzenia. Dzięki za info o mszycach! Nie spodziewałam się, że zimą one w ogóle działają. ;:oj

silvarerum, musisz mieć super warunki, że bez zabezpieczania hortensja Ci kwitnie. Na ogół ludzie mają problemy z ogrodówkami. Tylko pozazdrościć!
Co do hortensji Hayes Starbust - jest to odmiana straszliwie wkurzająca, najbardziej ze wszystkich. Zaczyna kwitnąć pod koniec czerwca. Kwiaty przecudnej urody, gęste, zbite bukieciki drobnych gwiazdek. I są ciężkie. W związku z tym cały krzaczek kładzie się pod ich ciężarem. A ponieważ pędy ma wiotkie, wszelkiego rodzaju podpieranie balkonikami, patyczkami i czymkolwiek tam jeszcze w ogóle nie daje rezultatu. Ja mam ją posadzoną blisko ścieżki, pod nią, na samym obrzeżu miałam liliowce. Położyła się na tych liliowcach, całkowicie je zakrywając, a potem wywaliła się na ścieżkę. I tak jest co roku. Liczyłam, że z biegiem lat będzie sztywniejsza, ale niestety. Byłam też w ogrodzie pokazowym Szmitów. Tam mają długoletnie okazy - lecz problem ten sam. Wszystko leży pokotem.
Dodam jeszcze, że to odmiana krzaczasta. Tnie się ją tak jak Anabelle, czyli krótko.

Obrazek

Obrazek

nifredil, no niestety liściory przekwitniętych tulipanów wyglądają okropnie. Ja trzymam je tak długo, aż mi całkiem nie obrzydną. Te, które mam za bukszpanami, nie rażą mi oczu, ale inne są naprawdę szpetne. Teraz po deszczach zrobię tak jak ty - wywalę do śmieci, ale nie na kompost, tylko do worów zabieranych przez śmieciarzy. Na tych liściach jest tyle grzyba, że nie chcę go hodować na kompoście. :(
Przy okazji mam dla Ciebie zdjęcia żurawek, bo czytałam, że je ostatnio polubiłaś. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tutaj jeszcze zdjęcia dla Miłeczki i wszystkich, którzy mogliby mi pomóc w rozpoznaniu tej hosty. Czy to może być odmiana Brim Cup?
Obrazek

A tę dostałam od Joli-Aprilka i też nie znam odmiany. Środek liścia jakby leciutko żółtawy. Czy coś się komuś kojarzy?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Dziękuję za odpowiedź :) Właśnie te gwiazdki kwiatowe mnie zauroczyły. Dobrze, że wiem, że się tak "wywala" - po prostu nic pod nią posadzę. Czyli wkurzająca Anabella będzie miała koleżankę do pary.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
agniesz-ka
200p
200p
Od: 16 kwie 2013, o 14:15
Kontakt:

Post »

Nie wiem, czy mnie Wandziu nie pogonisz z tym postem, ale piszecie o hortensjach ogrodowych. Pod budynkiem mojego miejsca pracy są 2 rabaty obsadzone hortensjami ogrodowymi. Zimę przetrzymują, nic nie wymarza. Panie od zieleni miejskiej przykrywają je gałęziami przed nadejściem mrozów. Na wiosnę ścinają przekwitłe kwiatostany i ogólnie porządkują krzaki. A hortensje kwitną każdego roku bez problemu. Oczywiście najładniej te najstarsze. Nie wygląda na to, żeby coś im dolegało. A ziemia ciężka, gliniasta. Jak wyschnie to jest skorupa. Niczym nie są nawożone. Wyginęły tylko pod wielkim dębem, który rośnie obok.
Mają wystawę zachodnio-północną.
"Drobiazg nieraz, a ślady jak w śniegu" W. Myśliwski
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

To może być Brim Cup, ale na 100% Ci nie powiem. Też mam taką bez etykietki, ale w spisie mam ja jako Brim Cup. Jej nazwa w tłumaczeniu przypomina kształt jej liści (okrągły puchar?).
Hortensja ciekawa, ale rozumiem Twoja złość. Taki płotek przed, ale na 40-50 cm może by zdał egzamin?
Zdjęcia jak zawsze cudowne! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Wandziu czytam co piszesz o hayes starbust, też mam tą hortensję u siebie i nie wiem co mnie skusiło żeby ją przesadzić pod taras.
Jak czytam co ona u ciebie wyczynia gotowa była bym ją przesadzić nawet o tej porze.
Trafiła pod taras tylko dlatego, że poprzednia miejscówka cos jej nie odpowiadała ale widzę ze i tutaj nie do końca rośnie dobrze, poczekam jednak co pokaże.
Wandziu wczoraj podejrzałam swoje ogrodowki przesadzone z działki i mają juz paczki, wcale nie tak mało, tak ze nie zrażaj się nimi mogą rosnąć u ciebie bezproblemowo daj im szansę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”