Ogródek Gosi cz.15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz.15

Post »

Gosiu ogród kolorowy, tulipany, floksy i cudne młode przyrosty na bukszpanach. ;:333 Rabaty przy ścieżce już mają piękny wygląd i futrzak pewnie ją polubił. ;:215 Kalina cudna. ;:oj Trawnikiem się nie przejmuj, jak dasz lepszej ziemi, to nabierze wyglądu. W Anglii mają tyle opadów, że studnie im nie potrzebne do podlewania trawnika. :wink: Swojemu już odpuściłam, jest ładny do czerwca, a w upały na moim piasku zostaje siano. ;:222
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Gosia, ależ Ty ambitne prace wykonujesz w tym roku ;:oj Jestem pełna podziwu dla Ciebie ;:180
Piękne tulipany ;:215 Całkiem sporo ich masz :D Kalina Burkwooda pachnie? Nie wiedziałam ;:oj Muszę dzisiaj polecieć wąchać swoją :;230
Może sekret tkwi w wycięciu wszystkich przekwitniętych kwiatostanach?
Wiesz, też o tym myślałam... Nie obcinałam kwiatostanów, bo podobają mi się te puchate kulki i w efekcie żaden z powojników mi nie powtarzał, chociaż teoretycznie powinny ;:108 W tym roku spróbuję obciąć i zobaczę co się stanie ;:65
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Asiu, zdjęcia to tylko zasługa przypadku. A raczej jak piszesz światła. Zazwyczaj robię prześwietlone.
Bardzo chciałabym, żeby ktoś nauczył mnie robienia zdjęć.
Tylko pewnie i aparat trzeba by zmienić, a na razie mogę o tym zapomnieć
Mszyc jest trochę, ale i tak wydaje mi się, że nie jest źle. Gorzej z innymi robalami, które zżerają mi liście.

Ewelinko, nie wszystkie kaliny pachną. Ale ta na pewno i to jak ;:173
Niestety jak na razie Twoje życzenia się nie spełniły :(
A w ogrodzie coraz gorzej. Czarna rozpacz.

Jolu, no to masz kłopot z kaliną. Szkoda tego zapachu. Najlepsze wyjście to dokupić kolejną i posadzić trochę bliżej nosa.
To my obie do psychiatry. Jak widzisz ja robię kolejny trawnik. Dziewczyny radziły rabaty, a ja nie. Trawa. I znowu będę się męczyła. Moja trawa wyglądała w miarę, ale załatwiłam ją jeszcze nawozem. Myślałam, że deszcz spadnie i nawiozłam. A deszczu nie było a ja bez pompy. :roll:

Marto, a u Ciebie nie? :D
To chyba cecha wszystkich forumowych ogrodników. Napędzamy siebie nawzajem.
Niestety tam w planach trawnik i tak będzie. Nie zrobie tego m. I tak zrealizował mój pomysł na ścieżkę i na rabatę przy niej, a wiesz jak on broni trawnika. Zresztą ja mimo wszystko lubię trawniki. Tylko takie zadbane. A ja mam niestety nadal ściernisko, ale ja jestem zawzięta i zrobię jeszcze boisko/

Soniu, futrzak naprawdę ją już zaakceptował Porusza się po niej, chociaż czasami da nura w tuje, jeśli go coś za płotem zainteresuje. Ale jak na razie nie zniszczył żadnej roślinki.
Kalina jest szczepiona na pniu. Powinnam ją trochę podgolić po kwitnieniu, bo niedługo gałęzie będą leżały na ziemi.
Mam zamiar nawieźć lepszej ziemi. Mnie zależy na takim trawniku, który będzie się regenerował kiedy spadnie deszcz. Tak mają sąsiedzi. U mnie jest już sciernisko, a u nic cudowna murawa i nie maja systemu nawadniającego. Co znaczy dobra ziemia. Oni nawieźli z cukrowni, po płukaniu buraków. Niestety cukrownię już zamknęli i nie ma sad brać. A to było jedyne pewne źródło.
Mnie nawieźli ziemi bagiennej. Mam totalny wiór. Sypie się gorzej niż piasek. Wydaje mi się, że tam gdzie stosuję biohumus jest poprawa, ale podejrzewam, że minie kilkanaście lat zanim struktura ziemi się zmieni.

Elwi, jakoś mnie tak wzięło od 3 lat na ambicję. ;:306
A myślisz, że to przez kogo? Przez Was. Bo jak się człowiek napatrzy na to co Wy macie od razu nabiera chęci poprawy u siebie. Dobrze, że m. tego nie czyta, bo by mi od razu zrobił blokadę na forum ;:224
No i jak wąchałaś? Dla mnie to upojny zapach. I chyba znalazłam właśnie miejsce na drugą ;:138
Ja właśnie też planuję obcięcie kwiatostanów. U naszego forumowego Jurka taki Omoshiro kwitnie 2 razy. U mnie ani razu nie powtórzył kwitnienia. Zresztą jak większość powojników.

Kolejny cudowny dzień za nami. Jakoś nie mam kiedy zakończyć kopania. Po pracy już mi się nie chce. Najwyżej robię prace porządkowe na rabatach. Na kopanie nastawiam się na piątek i sobotę. Czyli znowu termin kostkowania się opóźni. Na razie ścieżki nie będzie. Obramuję tylko rabatę kostką i na razie finito.

Dzisiaj pochwalę się iryskami. Oczywiście nie znam nazw. Wszystkie mam dzięki dobrym duszyczkom ;:196 Postaram się dopasować nazwy, chyba, że Wy cos podpowiecie
Cherry Garden
Obrazek

Obrazek

Music
Obrazek

nn
Obrazek

Ajax the Less
Obrazek

Obrazek

nn
Obrazek

Obrazek

Shaphire
Obrazek

nn
Obrazek
Music
Obrazek
Pele
Obrazek

Obrazek
Cocoa Pink
Obrazek

Obrazek

Jeszcze nie zakwitły 3 pumilki. Ale jeszcze kilka nie zakwitnie w ogóle w tym roku. Ale to i tak mniej niż w zeszłym roku Wydaje mi się, że jednak susza i na nie podziałała

A tak poza tym
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Nooo, Gosiu....kolekcja irysów imponująca! ;:63 ;:63 ;:63
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Śliczne iryski ;:oj ;:138
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Nie przejmuj się "co się odwlecze to nie uciecze" jak to mówią ;:108 . Wszystko w swoim czasie a i nic na siłę nie można. Irysy masz przepiękne ;:oj . Sama nie wiem dlaczego ja mam ich tak mało ;:222 . Muszę dokupić ładne odmiany i posadzić tu i tam . A wracając do kalin to widać muszę dokupić taką co pachnie ;:224 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Właśnie się zastanawiam dla czego nie mam jeszcze irysów ;:223

Gosiu daj czas trawnikowi, musi urosnąć - zresztą w pierwszym sezonie trawnik zwykle jest słabszy, rzadszy, dopiero po wertykulowaniu, aeorowaniu w kolejnych sezonach + regularnym koszeniu, podlewaniu , nawożeniu zagęszcza się. Może to też kwestia mieszanki nasion, z tego co pamiętam ty siałaś chyba sportowy albo do golfu - a tych mieszankach odmiany trawy mają cieńsze źbła. Poza tym miałaś wyjątkowo niesprzyjające okoliczności w tym roku - brak wody do podlewania.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit
Gosiu jakie piękne iryski :lol: Mam wrażenie że masz więcej odmian niż w zeszłym roku.
Muszę i ja się wreszcie ruszyć na jakiś wypad do porządnego ogrodnika bo na giełdzie kwiatowej dominują głównie pelargonie, nic ciekawego nie widzialam
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Gosiu irysy cudne ;:215 Zwłaszcza ten ciemny robi wrażenie.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Gosiu bardzo bogata kolekcja irysków i zdjęcia ;:333 ;:63

Miłego dnia!

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
rikkuu
200p
200p
Od: 26 gru 2013, o 16:23

Post »

Gosiu, wypisuję się do twojego wątku :wit na razie staram się nadrobić obecny (jestem już na 14 stronie), a w miarę możliwości postaram się przejrzeć poprzednie, chociaż może to nastąpić dopiero zimą :;230
Ula
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Gosiu w tym roku sporo irysów Ci zakwitło
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Piękne masz iryski ;:oj Najbardziej spodobał mi się ten zielonkawy. Tylko nie poznaję czy one są niskie, czy już wysokie. U mnie dopiero zakwitły te niske, więc może u Ciebie jeszcze kwitną? Rabatka przy ścieżce ładnie się zagęszcza ;:215 Odpuść sobie troszkę, może to racja, że taki trawnik potrzebuje czasu? U mnie na trawniku z kolei króluje chwastnica. po prostu okropność ;:222 A mój eM na to mówi: A co ty chcesz od tego trawnika? Przecież jest zielony ;:306 No, fakt. Zielony jest ;:224 Póki co, żadnego robactwa na roślinach nie znalazłam. Ale w piątek lub sobotę prysnę profilaktycznie. Zresztą do soboty, to nie wiadomo co zastanę na działce.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Gosiu, pierwsze pączki bardzo cieszą, prawda? :D Ciekawa jestem, która róża je pokazała?
Twoja kolekcja irysów imponująca ;:138 Są piękne i takie kolorowe. Mnie ciągle jeszcze brakuje kolorów i tęsknie wypatruję na każdy następny rozwinięty kwiatek. U mnie zaczęły swój popis orliki, jeden z bodziszków i rododendrony. Powoli kończą tulipany, ale może jak nadal będzie tak ciepło to róże rozpoczną trochę wcześniej. Oby spadło jeszcze trochę deszczu, bo znów zrobiło się sucho.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Gosiu śliczna kolekcja irysków. Coraz łaskawiej na nie spoglądam. No zaczynają mi się mocno podobać. ;:215 Twoja kolekcja warta lekkiej zazdrości. :wink:
Gratuluję różanych pąków. ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”