Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Też niezłe rozwiązanie :wink:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Zuziu, święta zbliżają się wielkimi krokami, życzę Ci więc wspaniałych przeżyć w gronie najbliższych. ;:167 ;:196
Wesołego Alleluja! ;:79
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu a ja słyszałam, że dębowych się nie kompostuje ze względu na jakieś tam garbniki? I Twoje roślinki po tych liściach nie chorują??
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Dorotko nie zauważyłam, żeby działo się coś niepokojącego. Na moim terenie jest praktycznie sam piach, więc pod każdą nową posadzoną roślinę kopię wielki dołek, który wypełniam kompostem (zrobionym z dodatkiem tych liści) i wszystko pięknie rośnie. Spotkałam się z opiniami, że liście dębu nie są wskazane do kompostowania, ale podejrzewam, że chodzi bardziej o to że długo się kompostują i spowalniają uzyskanie gotowego kompostu. Zapomniałam wcześniej napisać, że ja zbieram je odkurzaczem ogrodowym lub kosiarką i są rozdrobnione, dzięki czemu trochę szybciej się kompostują. Są dodawane do reszty kompostu dopiero po kilku miesiącach leżakowania w workach, więc pewnie to też ma znaczenie. Generalnie jestem zadowolona z efektów działania mojego kompostu, więc będę dalej wykorzystywać do jego produkcji liście dębu. ;:108
Co do orzecha włoskiego, to parę lat temu była na FO ciekawa dyskusja na temat jego liści http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=14 . Nie sprawdzałam w praktyce, bo mój orzech na razie jest malutki i ma tylko parę listków (za mało do eksperymentów :wink:).

Wszystkim życzę Wesołych Świąt Obrazek
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Ja mam głównie liście z orzecha włoskiego, bo to moje największe drzewo. Reszta to maluchy. Normalnie kompostuję jego liście i jakoś nie widze złego wpływu na inne rośliny. Używam też jego liści jako kołderki dla innych roślin. Jedyny minus to dość powolny rozkład tych liści. Ale Kasia dobrze podpowiada - trzeba zacząć zbierać je kosiarką ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Zuza życzę Ci zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy :wit .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Dorotko-Dorota71, przy tym wypalaniu liści zgarnij rodzinkę na kiełbachy i ziemniaki z ogniska, a z nieciekawej roboty powstanie super imprezka ;:198

Obrazek

Aniu, o tak, dziś to wreszcie i u mnie pojawiła się wiosna :tan Cebule liliowe wreszcie w ziemi :heja

Obrazek

Sabinko, jak tam Twoja ziemia liściowa, zrobiła się? A do czego zamierzasz ją zużyć?

Obrazek

Dorotko-dorotka350, już pisałam do drugiej dorotki - zgrab liście zrób ognicho i zabawa na całego :heja

Obrazek

Soniu, poszłam w Twoje ślady, pomidorki postawiłam na grzejniku. Dziś trzeci dzień i na razie nic ;:218 Jakieś ospałe te moje ;:192

Obrazek

Aniu, faktycznie chyba wpływ Soni na pomidory zadziałał, bo powtórzony myk z kaloryferem u mnie nie zadziałał ;:185

Obrazek

Kasiu, tutaj opisałam proces ziemiotwórstwa ;:198 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=863

Obrazek

Anita, zrób sobie tą ziemię, zawsze roślinkom się przyda ;:108 Jeśli nie masz liści dębu lub orzecha, to jesienią do dzieła :uszy

Obrazek

Kasia-mymysteryy, no popatrz, a wszędzie słyszę i czytam że liście dębu nie są zbyt dobrym materiałem kompostowym :roll: Dobrze że podzieliłaś się swoją wiedzą w tym temacie z dziewczynami które też męczą się z liśćmi dębowymi, może skorzystają ;:333

Obrazek

Elu, dziękuję serdecznie za życzenia, tobie również oczywiście życzę wszystkiego co najlepsze ;:196

Obrazek

Małgosia, co do liści z orzecha laskowego to Ci nie pomogę, niestety nie wiem czy się nadają ;:185 Ale czytałam że Kasia-mymysteryy podała link do dyskusji na ten temat, poczytałaś sobie?

Obrazek

Aga, nosisz liście do lasu, fajnie musi to wyglądać ;:oj Ja za to z lasu ściółkę przynoszę - używam do rododendronów.

Obrazek

Lucynko, dziękuję serdecznie za życzonka, ja pozwoliłam sobie złożyć Tobie życzonka w Twoim wąteczku ;:196

Obrazek

Kasiu-vimen, no i sprawa się rozwiązuje - może z tymi liśćmi dębu i orzecha to chodzi po prostu o ich powolny rozkład, bo jeśli piszecie z Kasią-mymysteryy że roślinki dobrze po nich rosną, to znaczy że jest ok :D

Obrazek

Ewelinko, dziękuję kochana ;:196 Tobie również Wesołych Świąt ;:3

Obrazek

------------------------
Kochani, wszystkim zaglądającym do mojego ogródka życzę zdrowych, radosnych, słonecznych Świąt i żeby dyngus był mokry tylko z psikawek a nie od deszczu z nieba ;:3

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zuzka dziękuję za życzenia. I tobie samych serdeczności życzę. ;:168
Widzę, że i Ty aparat opanowałaś śliczne zdjęcia i bardzo wdzięczni modele, Ci żywi jak i martwi. :wink:
Awatar użytkownika
andzia458
500p
500p
Od: 19 sty 2014, o 18:20

Post »

Jejku, jakież prawdziwie artystyczne zdjęcia ;:180
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Zuziu. Bardzo się cieszę że trafiłam dziś do Twojego pięknego ogrodu.
Pospacerowałam, pozwiedzałam i z pewnością nie raz jeszcze tu zajrzę.
Zauważyłam że masz różę Herzogin Christiana. Możesz coś więcej o niej napisać? Zadowolona z niej jesteś.
Ja mam ją od jesieni i już nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów :D
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Zuziu tak mi przykro z powodu Twojego kotka :cry: Trzymaj się kochana ;:196
A wiosna u Ciebie w koszyczku cudna ;:oj jakie krokusy, bratki i irysy ? dobrze widzę ? Fantastyczne zdjęcia zrobiłaś ;:333
Nastroiłaś mnie bardzo pozytywnie ;:3 ;:3 ;:3
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Zuzka ;:196
Oglądam Twoje zdjęcia i stanowczo stwierdza, że wiosna do Ciebie szybciej dotarła. U mnie tylko krokusy kwitną.
U mnie liście, zwłaszcza dębowych, stoi worków, a to tylko to, co zimą zalegało na rabatach. Niestety, u mnie obowiązuje zakaz spalania, więc czekam cierpliwie na kontener.

ps- śliczny stroik ;:333
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Oj jakie cudne ujęcia, wiosna i to Świąteczna ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Świetne zdjęcia pokazałaś .U mnie już po świętach powoli wracamy do rzeczywistości. Jutro mam plany ogrodowe i mam nadzieję, że wyjdą mi. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza ale zapodałaś śliczności, tyle koloru i piękne detale. ;:oj Ja miałam własne nasiona pomidorów, może to też miało znaczenie. ;:218
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”