Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi
Też niezłe rozwiązanie 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zuziu, święta zbliżają się wielkimi krokami, życzę Ci więc wspaniałych przeżyć w gronie najbliższych.
Wesołego Alleluja!

Wesołego Alleluja!

- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Kasiu a ja słyszałam, że dębowych się nie kompostuje ze względu na jakieś tam garbniki? I Twoje roślinki po tych liściach nie chorują??
- mymysteryy
- Od: 6 sie 2014, o 07:58
Dorotko nie zauważyłam, żeby działo się coś niepokojącego. Na moim terenie jest praktycznie sam piach, więc pod każdą nową posadzoną roślinę kopię wielki dołek, który wypełniam kompostem (zrobionym z dodatkiem tych liści) i wszystko pięknie rośnie. Spotkałam się z opiniami, że liście dębu nie są wskazane do kompostowania, ale podejrzewam, że chodzi bardziej o to że długo się kompostują i spowalniają uzyskanie gotowego kompostu. Zapomniałam wcześniej napisać, że ja zbieram je odkurzaczem ogrodowym lub kosiarką i są rozdrobnione, dzięki czemu trochę szybciej się kompostują. Są dodawane do reszty kompostu dopiero po kilku miesiącach leżakowania w workach, więc pewnie to też ma znaczenie. Generalnie jestem zadowolona z efektów działania mojego kompostu, więc będę dalej wykorzystywać do jego produkcji liście dębu.
Co do orzecha włoskiego, to parę lat temu była na FO ciekawa dyskusja na temat jego liści http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=14 . Nie sprawdzałam w praktyce, bo mój orzech na razie jest malutki i ma tylko parę listków (za mało do eksperymentów
).
Wszystkim życzę Wesołych Świąt

Co do orzecha włoskiego, to parę lat temu była na FO ciekawa dyskusja na temat jego liści http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=14 . Nie sprawdzałam w praktyce, bo mój orzech na razie jest malutki i ma tylko parę listków (za mało do eksperymentów

Wszystkim życzę Wesołych Świąt

Ja mam głównie liście z orzecha włoskiego, bo to moje największe drzewo. Reszta to maluchy. Normalnie kompostuję jego liście i jakoś nie widze złego wpływu na inne rośliny. Używam też jego liści jako kołderki dla innych roślin. Jedyny minus to dość powolny rozkład tych liści. Ale Kasia dobrze podpowiada - trzeba zacząć zbierać je kosiarką 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Zuza życzę Ci zdrowych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy
.

- sweetdaisy
- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Dorotko-Dorota71, przy tym wypalaniu liści zgarnij rodzinkę na kiełbachy i ziemniaki z ogniska, a z nieciekawej roboty powstanie super imprezka 

Aniu, o tak, dziś to wreszcie i u mnie pojawiła się wiosna
Cebule liliowe wreszcie w ziemi

Sabinko, jak tam Twoja ziemia liściowa, zrobiła się? A do czego zamierzasz ją zużyć?

Dorotko-dorotka350, już pisałam do drugiej dorotki - zgrab liście zrób ognicho i zabawa na całego

Soniu, poszłam w Twoje ślady, pomidorki postawiłam na grzejniku. Dziś trzeci dzień i na razie nic
Jakieś ospałe te moje

Aniu, faktycznie chyba wpływ Soni na pomidory zadziałał, bo powtórzony myk z kaloryferem u mnie nie zadziałał

Kasiu, tutaj opisałam proces ziemiotwórstwa
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=863

Anita, zrób sobie tą ziemię, zawsze roślinkom się przyda
Jeśli nie masz liści dębu lub orzecha, to jesienią do dzieła 

Kasia-mymysteryy, no popatrz, a wszędzie słyszę i czytam że liście dębu nie są zbyt dobrym materiałem kompostowym
Dobrze że podzieliłaś się swoją wiedzą w tym temacie z dziewczynami które też męczą się z liśćmi dębowymi, może skorzystają

Elu, dziękuję serdecznie za życzenia, tobie również oczywiście życzę wszystkiego co najlepsze

Małgosia, co do liści z orzecha laskowego to Ci nie pomogę, niestety nie wiem czy się nadają
Ale czytałam że Kasia-mymysteryy podała link do dyskusji na ten temat, poczytałaś sobie?

Aga, nosisz liście do lasu, fajnie musi to wyglądać
Ja za to z lasu ściółkę przynoszę - używam do rododendronów.

Lucynko, dziękuję serdecznie za życzonka, ja pozwoliłam sobie złożyć Tobie życzonka w Twoim wąteczku

Kasiu-vimen, no i sprawa się rozwiązuje - może z tymi liśćmi dębu i orzecha to chodzi po prostu o ich powolny rozkład, bo jeśli piszecie z Kasią-mymysteryy że roślinki dobrze po nich rosną, to znaczy że jest ok

Ewelinko, dziękuję kochana
Tobie również Wesołych Świąt

------------------------
Kochani, wszystkim zaglądającym do mojego ogródka życzę zdrowych, radosnych, słonecznych Świąt i żeby dyngus był mokry tylko z psikawek a nie od deszczu z nieba

Aniu, o tak, dziś to wreszcie i u mnie pojawiła się wiosna

Sabinko, jak tam Twoja ziemia liściowa, zrobiła się? A do czego zamierzasz ją zużyć?

Dorotko-dorotka350, już pisałam do drugiej dorotki - zgrab liście zrób ognicho i zabawa na całego

Soniu, poszłam w Twoje ślady, pomidorki postawiłam na grzejniku. Dziś trzeci dzień i na razie nic

Aniu, faktycznie chyba wpływ Soni na pomidory zadziałał, bo powtórzony myk z kaloryferem u mnie nie zadziałał

Kasiu, tutaj opisałam proces ziemiotwórstwa

Anita, zrób sobie tą ziemię, zawsze roślinkom się przyda

Kasia-mymysteryy, no popatrz, a wszędzie słyszę i czytam że liście dębu nie są zbyt dobrym materiałem kompostowym

Elu, dziękuję serdecznie za życzenia, tobie również oczywiście życzę wszystkiego co najlepsze

Małgosia, co do liści z orzecha laskowego to Ci nie pomogę, niestety nie wiem czy się nadają

Aga, nosisz liście do lasu, fajnie musi to wyglądać

Lucynko, dziękuję serdecznie za życzonka, ja pozwoliłam sobie złożyć Tobie życzonka w Twoim wąteczku

Kasiu-vimen, no i sprawa się rozwiązuje - może z tymi liśćmi dębu i orzecha to chodzi po prostu o ich powolny rozkład, bo jeśli piszecie z Kasią-mymysteryy że roślinki dobrze po nich rosną, to znaczy że jest ok

Ewelinko, dziękuję kochana

------------------------
Kochani, wszystkim zaglądającym do mojego ogródka życzę zdrowych, radosnych, słonecznych Świąt i żeby dyngus był mokry tylko z psikawek a nie od deszczu z nieba

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Zuzka dziękuję za życzenia. I tobie samych serdeczności życzę.
Widzę, że i Ty aparat opanowałaś śliczne zdjęcia i bardzo wdzięczni modele, Ci żywi jak i martwi.

Widzę, że i Ty aparat opanowałaś śliczne zdjęcia i bardzo wdzięczni modele, Ci żywi jak i martwi.

- andzia458
- 500p
- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Jejku, jakież prawdziwie artystyczne zdjęcia 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie

- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Witaj Zuziu. Bardzo się cieszę że trafiłam dziś do Twojego pięknego ogrodu.
Pospacerowałam, pozwiedzałam i z pewnością nie raz jeszcze tu zajrzę.
Zauważyłam że masz różę Herzogin Christiana. Możesz coś więcej o niej napisać? Zadowolona z niej jesteś.
Ja mam ją od jesieni i już nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów
Pospacerowałam, pozwiedzałam i z pewnością nie raz jeszcze tu zajrzę.
Zauważyłam że masz różę Herzogin Christiana. Możesz coś więcej o niej napisać? Zadowolona z niej jesteś.
Ja mam ją od jesieni i już nie mogę się doczekać pierwszych kwiatów

- iwwa
- Od: 27 sty 2013, o 18:46
Zuziu tak mi przykro z powodu Twojego kotka
Trzymaj się kochana
A wiosna u Ciebie w koszyczku cudna
jakie krokusy, bratki i irysy ? dobrze widzę ? Fantastyczne zdjęcia zrobiłaś 
Nastroiłaś mnie bardzo pozytywnie

A wiosna u Ciebie w koszyczku cudna

Nastroiłaś mnie bardzo pozytywnie

wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
- wagabunga123
- 1000p
- Od: 11 lip 2013, o 14:34
Zuzka
Oglądam Twoje zdjęcia i stanowczo stwierdza, że wiosna do Ciebie szybciej dotarła. U mnie tylko krokusy kwitną.
U mnie liście, zwłaszcza dębowych, stoi worków, a to tylko to, co zimą zalegało na rabatach. Niestety, u mnie obowiązuje zakaz spalania, więc czekam cierpliwie na kontener.
ps- śliczny stroik

Oglądam Twoje zdjęcia i stanowczo stwierdza, że wiosna do Ciebie szybciej dotarła. U mnie tylko krokusy kwitną.
U mnie liście, zwłaszcza dębowych, stoi worków, a to tylko to, co zimą zalegało na rabatach. Niestety, u mnie obowiązuje zakaz spalania, więc czekam cierpliwie na kontener.
ps- śliczny stroik

Jeśli potrafisz o czymś marzyć, to potrafisz także tego dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
- Kasiula17
- Od: 18 lis 2013, o 22:22
Oj jakie cudne ujęcia, wiosna i to Świąteczna 

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj. Świetne zdjęcia pokazałaś .U mnie już po świętach powoli wracamy do rzeczywistości. Jutro mam plany ogrodowe i mam nadzieję, że wyjdą mi. Pozdrawiam
.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zuza ale zapodałaś śliczności, tyle koloru i piękne detale.
Ja miałam własne nasiona pomidorów, może to też miało znaczenie.