Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Co z tymi fusami? Chodzi o fusy po kawie? No to gdzie je mam wylewać? Rodzinka już wie, że w okresie sadzenia róż nie wolno wyrzucać skórek po bananach, teraz pewnie dojdzie zbieranie do słoiczka fusów.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłeczko jak nie potrzebujesz nasion rabarbaru, a chcesz korzystać z łodyg to wytnij kwiat. No chyba ze chcesz zobaczyć jak kwitnie :wink: Jak kwitnie to nie produkuje liści i nie ma kompociku... No i strasznie go mszyce obłażą. Ja w tym roku wycinam kwiaty.
To Ty już ładnie dalii posadziłaś ;:333 Ja dzisiaj skończyłam sadzenie lilii i posadziłam ze 6 bulwek dalii. Reszta dalii pójdzie do ziemi za tydzień.
Jeszcze tyle pieknych hiacyntów Ci kwitnie ;:oj
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu! Obcięłam tego kwiata! Chcę raczej napić się kompotu i zrobić placek! Kiedy te łodygi można jeść? Już?
Ja sadzenie dalii odłożyłam na później, bo jest bardzo zimno i wieje. Wolę sadzić w lepszych okolicznościach przyrody ;:224 Jestem prawie na półmetku więc dam radę :wink:

Ewka! Ja mam wiaderko plastikowe na fusy z ekspresów. Jeśli pijecie plujkę, to faktycznie chyba do słoików ;:218 A dobry hodowca róż (Ktoś mi kiedyś powiedział, że hoduje się zwierzęta, a kwiaty uprawia, ale jak taki człowiek się nazywa? Uprawca? ;:306 ) ponoć powinien swoim ukochanym w czasie sadzenia dać całego banana, a nie tylko skórkę! ;:306 W końcu kochasz je czy nie? Banana żałować? ;:306

Iwonko! Ja mam przykazane pokrzywę pić, ale nie mogę się przemóc, żeby pić tą z ogrodu. Z torebki nawet lubię, ale taką z kąta w ogrodzie?
Kwiatek dostałam od koleżanki, nie byłam świadoma, ze to takie cudo będzie!

Jak już pisałam, nie robię nic w ogrodzie, bo za zimno. Żadnej przyjemności, jak wieje chłodem :evil: Trochę się przeszłam, jak wyszło słońce, a i tak zmarzłam :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczęły kwitnąć fiołki afrykańskie na parapetach:
Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Miłko już można jeść :D A z liści gnojówkę robić pod kwasoluby. W dzieciństwie obrywałam sobie łodygę, obierałam ze skórki, brałam cukiernicę i łodygę raz do niej i raz do buzi ;:173
Zimno strasznie - część liści na kiwi mi zmroziło i żylistka całego - mam nadzieję, ze odbije. Prawdę mówiąc to większość moich dalii z zeszłego roku już nie może czekać - straty mam ogromne. Ale czasu brakuje. Jak będzie normalny rok to nawet później posadzone zakwitną. 3 lata temu na wyprzedaży pod koniec czerwca dalie kupiłam i posadziłam - wszystkie pięknie zakwitły. W zeszłym roku do 15 maja wszystkie miałam posadzone i kilku nawet nie zobaczyłam kwitnących. W tym roku już mam suszę :?
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Dalie już posadziłam, całe 18 sztuk ;:138 Dwie z nich bardzo kiepściutko wyglądały, bulwy wyschły, nie wiem czy odbiją.
Pozdrawiam - Justyna
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Za tydzień wysadzam swoje dalie, już są giganty, trudno najwyżej zmarzną i odbiją :?: . U nas też zimno, ale u mnie na spacerku się nie skończyło, musiałam chciał, nie chciał ruszyć do roboty. Cudownie tulipanki kwitną, słoneczko, wcale nie wygląda, że u Ciebie zimno.
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Śliczne te fiołki u Ciebie.
U mnie leje, szaro i ponuro i zimno a szkoda bo tulipanki mi się rozkwitły na całego, wcześnie w tym roku. Co do rabarbaru też w dzieciństwie jadłam go jak Kasia-vimen. :D Straty w ogrodzie niestety są aż serce boli krzewuszka i chyba jedna glicynia po 3 latach u mnie ;:145 a przez własną głupotę straciłam dwie nowe hortensje i dwie magnolie. W daliach straty mniejsze ze starych wypadły dwie z nowych od pana Stanisława większość wypuszcza kły te, które jeszcze ich nie mają to na palcach jednej ręki można policzyć jedynie co do jednej mam obawy czy coś wypuści bo kłącze miało tylko jedną bardzo małą bulwkę.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Miłaka, jakie cudne fiołki!!!! ;:oj
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Fajna ta żółta kępa tulipanowa w tle z mahonią.

Falbanki fiołkowe są urocze, ja niestety nie mam do nich ręki -zawsze mi gniły. Jedynie storczyki (no i kaktusy, rzecz jasna) są w stanie przeżyć moją troskliwość :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Moje dalie zaczynam wysadzać w sobotę. Przechowywane w piwnicy, gdzie jest stała niska temperatura,maja się dobrze i nie wysychają.
Kwiat od rabarbaru wyłam. A liście spokojnie można już użytkować na kompocik czy placek drożdżowy ;:333
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Miłko tu nie mam rabarbaru,ale w R usuwałam kwiaty,bo osłabiają przyrost łodyg,a na nich nam przecież zależy.Melisa rosła u mnie przy wjeździe na podwórko,posiała się chyba od sąsiadów,a ja głupia zamiast ją przenieść to wyrzuciłam.
1 maja ma wolne,więc liczę na spotkanko,wyślę na pw nr,Twojego też nie mam.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłka, czy Ty też dziś miałaś taki mix pogodowy deszcz, grad, słońce i śnieg ? ;:202
Ja przez poranny mróz zaliczyłam kilka strat ogrodowych :evil:
Półmetek sadzenia za Tobą, oby to drugie pół lepszej pogody doczekało ;:3
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Fusy po kawie wylewałam pod hortensje ale czytam ,że i róże nimi nie gardzą więc będzie podziała .Oby przymrozki nie zaszkodziły za bardzo naszym roślinkom , bo spore niestety są .Pogoda kwietniowa w kratkę taki urok już .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Przepraszam, że się nie odzywałam, ale na ptakach byłam. I tak niczego nie sadziłam, bo zimno i przełożyłam to na weekend. Już mam wszystkie dalie, które miałam mieć więc mogę zaplanowac gdzie co.

Beciu! Rośliny w naszym klimacie są do tego przyzwyczajone, my zresztą też. Najwyżej zmarznie ;:224

Zuza! Już wiesz jak było! Mam tylko nadzieję, że teraz będzie coraz cieplej! Muszę się wziąć za te dalie, bo do czerwca się nie wyrobię! ;:306

Kasik! Jak będzie lało, będziemy musiały zmienić plany, ale będziemy w kontakcie! Rabarbaru jescze nie próbowałam. Może w weekend się uda!

Aniu! To masz fajne miejsce do przechowywania. Ja mam suchawo, ale dalie w większości przeżywają!

Sylwia! Te tulipany sadziłam z 15 lat temu! W Auchanie można było taką skrzyneczkę kupić a tam dość sporo cebul było! A fiołki za mocno podlewałaś ;:306 U mnie zachowują się jak kaktusy. Wstawiam do miski z wodą, jak już więdnąć zaczynają. I po godzinie wyciągam.

Dorotko! Dziękuję w imieniu fiołków. Czekam teraz na dalsze kwitnienia!

Lady Kasiu! Ja mam też trochę strat. Poszły mi np. dwie budleje, choć zima była łaskawa! Już ich nie będę sadzić ;:185 Dalie, które wsadiłam do donic nie rokują. Muszę się z nimi pożegnać ;:223 W tym dwie orchideowe, czego najbardziej żałuję. I Kageboushi, które było ogromnym krzaczorem,wytworzyło wielką karpę i ... zdechło zimą :evil:

Dorotka DTJ! Mam nadzieję, że niedługo się skończy ziąb i nastanie ciepły czas!

Justynko! Może odbiją, bo ważne są oczka. Może były i wezmą się do roboty, jak dostaną ciepła!

Kasiu! Każdy rok jest inny. Nie wiem, co zgotuje nam ten sezon. Ja jestem dobrej myśli, że wszystko urośnie i zakwitnie na czas! ;:215 Nie wiadomo co lepsze : susza czy ulewy ;:131 Muszę wreszcie wziąć się za ten rabarbar, bo ciężko mi go zjeść. Tak trochę ... go polubiłam jak kumpla! Można jeść kumpla? :wink:

Już mam wszystkie dalie, mogę zaplanować nasadzenia. Przyszło zza oceanu więcej niż się spodziewałam. W zasadzie jeszcze za kilka dni ma przyjść jeszcze kilka, ale już je ujęłam. Dostałam też nasiona pięknych cynii i aksamitek, nasturcji i innych jednorocznych (chociaż hyzop mi przetrwał-napisali, że bylina i nie muszę siać)
Pobuszuję w Waszych wątkach, jak nieco ochłonę :D

Pozdrowienia ze Słońska od sieweczki
Obrazek

Moja jedyna stokrotka
Obrazek

Moje ukochane chwasty (zawsze pełne pszczół)
Obrazek

Tawuła śliwolistna
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Miłeczko, sieweczka ma minę, jakby chciała koniecznie komuś się odwdzięczyć za coś niemiłego :lol:
Bogactwo z Junajted of musi cieszyć....też bym potrzebowała czasu na ochłonięcie....albo czegoś dla spokojności ;:224
Taki trawnik mam i ja, jeśli chodzi o te miododajne. ;:131
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”