Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Lucynko Moja Kochana, a jak skończysz u siebie to z rozpędu zapraszam do mnie, jest co sprzątać, jest co wyrzucać ;:306 Będę Ci umilać życie i tak do świąt czas nam miło upłynie :;230
Wiesz dlaczego masz tyle tych foremek, bo kupuje się oczami a w domu ręce weryfikują zakup :D Koniecznie poproszę o przepis na herbatniki taty ;:180
Myślałam, że wiatr położył Ci drzewo koło bloku ;:oj
Ściskam cieplutko ;:4 ;:196
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

A ja też poproszę o przepis na herbatniki. Maszynkę mam, raz próbowałam upiec jakieś ciasteczka,ale nie całkiem wyszły ;:224 Co prawda z chłopaki zjedli i nawet chwalili, ale im smakuje wszystko co słodkie. Młodszy z braku słodyczy to i zadowoli się cukrem w kostkach :;230
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu [Maska] - czy Ty nie za dużo ode mnie wymagasz, kobieto? ;:14
Gdy skończę sprzątanie u siebie, to rozwalę się na tapczanie jak ten leń z wierszyka dla dzieci i będę tylko pachnieć.
Jedyne czego byłoby mi żal, to umilania mi życia w Twoim wykonaniu. Jestem pewna, że byłoby ekstra przyjemne, ale trochę daleko mieszkasz. A może przeprowadziłabyś się bliżej mnie? Hę!?
Przepis znajdziesz niżej.

To nie wiatr położył drzewo, to ja je "przewróciłam" swoim aparatem i nie umiem podnieść. :;230 :;230

Iwonko [Iwonka 1]
- przyjęłam zamówienie.

A teraz już przepis dla Was, a także dla wszystkich zainteresowanych.

Herbatniki babuni .
Na 1 kg mąki pszennej [ja używam tortowej]:
- 4 jajka
- 25 dag cukru
- 12,5 dag masła
- 12,5 dag smalcu [ lepiej tłuszczu z kaczki lub gęsi]
- 4 łyżki dobrej śmietany - kwaśnej [ja daję 36% ]
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 opakowania amoniaku [4,5 dag]
- szczypta soli
Wykonanie:
---Mąkę dokładnie przesiekać z tłuszczami i solą,
---Jajka ubić z cukrami [najlepiej mikserem ],
---Wylać jajka na mąkę , wsypać amoniak i proszek do pieczenia, dodać śmietanę,
---Wyrobić ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. godzinę. [ Ja od razu dzielę na trzy części i każdą osobno owijam folią, by potem kolejno wyjmować do dalszej obróbki].
Po godzinie ciasto wałkuję na stolnicy na grubość ok. 4 -5 mm, foremkami wykrawam ciasteczka, każde smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję brązowym cukrem, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wsuwam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piekę ok. 15 minut. Około, bo tak po prawdzie to nigdy nie patrzę na zegar, tylko na ciastka - od spodu. Muszą być tylko lekko zarumienione. Po upieczeniu wsypuję do kartonowego pudełka i tam pozwalam im stygnąć. Potem przechowuję część w tym pudełku [do wcześniejszego spożycia - tak około 2 - 3 tygodni], a część - na później - w pudełku metalowym, ale tu na wierzch daję kawałek obierki z jabłka, która zapobiega nadmiernemu zsychania się ciastek.
Dodam jeszcze, że ten karton z ciastkami przechowuję na balkonie [loggia], w lecie ciasteczek nie wypiekam, bo szkoda mi czasu odebranego działce.
Mama piekła na okrągło. Dla taty. Przechowywała w chłodnej spiżarni.

Jeszcze jedna uwaga: to ciasto nie nadaje się do wyciskania ciastek przez maszynkę do mięsa, jest zbyt miękkie.
Mam również przepis na ciasto specjalnie przeznaczone do wyciskania przez maszynkę, jeśli by to kogoś interesowało, chętnie podam. ;:108

Pozdrawiam serdecznie i życzę :Smacznego ;:cm
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Lucynko, ja Ci pomogę w odwracaniu zdjęć, tylko napisz jaki masz system na komputerze? (Windows 8 i 10 nie znam, więc tu się nie wypowiem.)
Ale jeśli na komputerze otwierasz zdjęcia z zwykłej windowsowej przeglądarce, to na dole pod zdjęciem są 2 takie "okrągłe" strzałeczki, jedna służy do przekręcania zdjęcia w lewo, druga w prawo. U mnie są one przed czerwonym "X".
Tymi właśnie "zakręconym" strzałkami możesz przekręcać zdjęcia aż do skutku.

Aha: jednej rzeczy nie rozumiem w przepisie - amoniak. Czy to chodzi o sodę oczyszczoną? Bo szczerze mówiąc, to ja nawet nie wiem, gdzie kupić amoniak. Ale zawsze do tego typu ciastek używałam właśnie sody.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już poszukałam w necie: no rzeczywiście jest "amoniak" do pieczenia, czyli kwaśny węglan amonu. Muszę zwrócić uwagę na dziale z sypkimi artykułami, czy jest u nas w sklepie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko jednak jesteś wygodnicka ;:oj nie dość, że nie chcesz posprzątać u mnie (to jeszcze rozumiem) to chcesz skorzystać z umilania, ale jako że Ci za daleko, to....przeprowadź się :shock: :shock: no nie z moich kochanych Będkowic , stanowczo mówię NIE!
Dobra, a teraz do rzeczy ciastka kopiuję i zrobię na pewno, bo ja mam słodkożerców w domu (sama też lubię :oops: ) .
Dziękuję za dokładny przepis ;:180 nawet amoniak mam :D to sie chyba nie starzeje?
Ja też mam info, że cebule wysłane więc jutro pojutrze szpadle w dłoń i różne doniczki, siatki metalowe. A na wiosnę ...ach!
Zdrówka i wygodnych snów! ;:196 ;:196

Dario teraz już widziałam w wielu sklepach amoniak, ale musisz poszukać bo nie we wszystkich jest :D
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko jadłam podobne ciasteczka u mojej teściowej i też je trzymała w pudełku tylko ,że nazywały sie amoniaczki :D
Czytałam ,że amoniak jest '' zdrowszy'' od proszku :wink:
Kiedyś poprosiłam mojego kolegę ,który miał swój sklep ,żeby sprowadził amoniak do sklepu .
Zdróweczka ;:196
Pozdrawiam Alicja
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51

Post »

Lucynko dziękuję, że wstawiłaś ten przepis, na pewno skorzystam ;:196
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A gdzie Ty kupujesz u nas amoniak?
Ja jeszcze czegoś takiego nie widziałam :roll:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, też byłam zdziwiona, ale zagadka się rozwiązała - to nie jest typowy amoniak tylko takie cuś:
https://www.google.pl/search?q=amoniak+ ... 33&bih=822

Dziewczyny, wklejam tu przydatne informacje o tzw. "amoniaku", które pochodzą z tej strony http://wkrainiesmaku.pl/16130/jak-dzial ... i-amoniak/

"Amoniak to z kolei handlowa nazwa wodorowęglanu amonu. Pod wpływem temperatury powyżej 60°C całkowicie się rozkłada na wodę H2O, amoniak (NH3) i dwutlenek węgla (CO2). Bez względu na odczyn ciasta. Ponieważ nie reaguje od razu, można wmieszać go do ciasta (np. piernikowego) i odłożyć to ciasto na jakiś czas lub zamrozić

Amoniak nadaje porowato-bąbelkową strukturę wypiekom i charakterystyczną chrupkość, której nie można uzyskać za pomocą innego środka spulchniającego. Spróbujcie ciasteczka amoniaczki, a zobaczycie o co chodzi.

Amoniak najczęściej stosuje się do ciasteczek ponieważ są płaskie, przez co łatwo może wyparować z nich NH3. Gaz ten może pozostać w większych i bardziej wilgotnych wypiekach co negatywnie wpływa na ich smak. Ja z amoniakiem piekłam m.in. amerykany. Wyszły pierwszorzędnie i nie pachniały amoniakiem. Choć były bardzo duże. Nie należy zatem bać się amoniaku, a wykorzystywać jego właściwości."
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Dziękuję za przepis na herbatniki ;:196 Na ciastka z maszynki też wstaw, na pewno znajda się amatorzy :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Witajcie!
Widzę, że tatowe herbatniki wywołały niezłą dysputę. ;:306
Ja te ciasteczka nazywam 'amoniaczki', to mój tatuś mówił o nich 'herbatniki', bo pijał duże ilości herbaty i domagał się do niej ciastek. "Do herbaty - herbatniki".

Dario - dzięki za podpowiedź w sprawie 'przekręcania zdjęć. Pouczę się, jak znajdę więcej wolnego czasu. Aktualnie jestem ciągle jeszcze zajęta poremontowym sprzątaniem. Dzisiaj myłam okno przy towarzyszącym mi wietrzysku. Myślałam, że mi głowę urwie, ale uparłam się i okno umyłam.
Sprawę amoniaku, jak widzę, już rozgryzłaś.
Dzięki amoniakowi ciasteczka są puszyste i niemal rozpływają się w ustach. Dlatego właśnie wszyscy je tak lubimy. ;:303
Amoniak na pewno kupisz w takim sklepie, w którym oferują wszystkie przyprawy. Ja kupuję tam, gdzie sprzedają cały asortyment niezbędny wytwórcom wędlin. U nas jest taki sklepik. W marketach nigdy nie szukałam, więc nie wiem, czy mają. ;:185

Marysiu [Maska] - kochana, ja się przeprowadzić nie mogę, bo miałabym za daleko do mojej żyjącej jeszcze mamuśki, która zbliża się do dziewięćdziesiątki i - kto wie? - może wkrótce będzie wymagała ode mnie stałej opieki. Moja bratowa ma ją głęboko .... domyślasz się, gdzie. ;:174
Amoniak się nie starzeje, ale może wybyć z opakowania. Łatwo i szybko wietrzeje.
Mnie już taki numer wykręcił. Zabrałam się do robienia ciastek. Przesiałam mąkę, posiekałam z tłuszczami, zmiksowałam jajka i sięgnęłam po amoniak. Torebki były całe i nie otwarte, a amoniaku w nich nie było. ;:145 Musiałam zmienić plany i zrobiłam ciasteczka przez maszynkę.
Dzisiaj nie doczekałam się pożądanej paczki. Może jutro. Ale dzięki temu wysprzątałam drugi pokój. W dwóch już mi pachnie aż miło. ;:333

Alicjo - ja też te ciastka nazywam 'amoniaczkami', tylko mój tatko ochrzcił je mianem 'herbatników', że jak do herbaty to herbatniki.
Dawniej ludzie zdrowiej się odżywiali, może dlatego używali amoniaku zamiast np. sody. :|

Asiu [Asia124] - cieszę się. Smacznego. ;:63

Gosiu [Margo] - Domyślam się, że znasz rynek przy ul. Rembielińskiego. Tam stoją trzy pawilony murowane. W ostatnim z nich znajduje się malutkie stoisko ogrodnicze - pierwsze na lewo od wejścia, a ostatnie stoisko, również po lewej stronie oferuje wszystko, czego potrzebują producenci wędlin oraz bogaty wybór przypraw. Zapach tam jest taki, że węch Cię sam zaprowadzi. Tam też kupisz amoniak.
Jeśli nie dość dokładnie opisałam, daj znać, a uszczegółowię. ;:108

Iwonko1 - życzę Ci udanego wypieku ciasteczek. Cieszę się, że na coś się jeszcze przydaję. :;230

Ciastka wyciskane przez maszynkę do mięsa.

-------------Przepis--------------

- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z cytryny
- 2 ugotowane żółtka
- 3 łyżki rozgniecionych orzechów włoskich ( ja daję zmielone )
- wanilia ( z lenistwa daję cukier waniliowy )
Żółtka rozgnieść.
Mąkę przesiekać z masłem, dodać pozostałe składniki, wyrobić dokładnie ciasto, wychłodzić w lodówce, a gdy jest już dość twarde, wyjmować po trochu i przez maszynkę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza do chwili, gdy uzyskają złoty kolor.

Życzę Wam udanych wypieków, a dzisiaj dobrej nocy i kolorowych snów. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Lucynko przepisy skopiowałam. Na pewno wykorzystam je w kuchni.
Czytam, że Ty również nabyłaś cebule w L. Życzę Ci dobrej pogody na jutro. Niech wszystkie cebulki zakwitną wiosną.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucynko Kochana !
Jesteś usprawiedliwiona, dla tej dziewięćdziesięcioletniej ogrodniczki jestem w stanie namówić kiedyś mojego M na wyjazd do Płocka, żeby Cię odwiedzić :D No nie! nie rzucaj się jeszcze na kolejne porządki, bo nie wiem kiedy to nastąpi, ale na pewno w sezonie kwiatowym :D Amoniak dzisiaj sprawdziłam (w słoiczku zakręcony) jest lekko skamieniały i jak go zważyłam to wystarczy na ciastka i woń amoniaku rozniosła się po kuchni ;:224 Będą herbatniki vel amoniaczki w weekend ;:215
Cebulków jeszcze też nie mam ale mam nadzieję na jutrzejszą dostawę ;:131
Zazdroszczę Ci wysprzątanego mieszkania, bo mnie się sprzątać tak nie chce ;:145
Dobrej nocy Lucynko i realizacji jutrzejszych przedsięwzięć ;:196 ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko - dziękuję i wierzę, że pogoda pozwoli mi jutro spokojnie wysadzić całe te zamówione dobra.
Aż się boję. Sama nie wiem, co mi odbiło, żeby jeszcze ubrać się w dodatkową robotę. ;:7

Marysiu - czego Ty mi zazdrościsz, kotuś?! Przede mną jeszcze jeden pokój i kuchnia, a do umycia dwa okna i szklane drzwi balkonowe! A dodatkowo - chyba diabeł mnie podkusił - te cebule!! ;:223 ;:162
Już się cieszę na Twoje odwiedziny [z eMem oczywiście] :tan
Kolejne takie wielkie porządki zrobię dopiero przed Wielkanocą, no a potem z okazji Waszych odwiedzin. Będzie pachnieć. Obiecuję.
Jeśli sądzisz, że mnie się chce tak sprzątać, to się mocno mylisz. ;:185 Ja po prostu jestem zmuszona, bo w każdym kąciku napyliło się niemiłosiernie i nie mam wyboru.
Chciałabym, żeby paczka przyszła po południu. Wówczas wysprzątałabym ostatni pokój i umyłabym okno oraz drzwi balkonowe, niestety całe przeszklone ;:218
Tobie to dobrze: odbierzesz przesyłkę, wyjdziesz przed dom i już możesz sadzić .... Ja mam nieco gorzej, ale cierp ciało, skoro ci się zachciało.
Też bym już piekła ciacha, ale póki co muszę odłożyć tę przyjemność. W następny weekend mają przybyć wszystkie dzieci na parapetówkę, to napiekę dużo, bo chętnie do domku sobie te ciasteczka zabierają.
Dobrej nocy, a jutro przyjemnej pracy. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”