Na parapecie DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na parapecie DAK

Post »

Mieciu, ale to zależy, kto z której strony patrzy! Jak dla ptaków i sąsiadów patrzących od strony okna, jest jak trzeba ;:215
Powiało optymizmem rzeczywiście, a określenie "michanovhchiipodobne" powaliło dosłownie ;:306
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Faktycznie teraz jest po polsku dla ptaszków, ale miesiąc temu było odwrotnie, tylko baldianki domagały się więcej słońca (dłużej), bo nie otwierały się do końca, a z kolei michasie się przypalały - balkon piętro wyżej daje w południe cień tym bliżej okna. Jest więc teraz wilk syty i owca cała.

"Mivanovichipodobne" ;:306 , bo damsii protestowało przeciwko wyzywaniu ich od Michasi. :wink:
W sobotę wyjeżdżam na 2 tygodnie - myślę, że dadzą sobie radę beze mnie, zostaną porządnie podlane, to im na ten czas wystarczy, tylko tycie wstawię do domu na parapet, już widać, że chyba budzą się po letniej drzemce (przez cały lipiec nie były podlewane, choć to "nic" nie jest takie pełne, bo trochę w czasie deszczów na nie popadało, ale niewiele).
Awatar użytkownika
PiotrAPD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2015, o 01:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aż na dwa tygodnie to kto nam będzie Twoje kaktusiki pokazywał. Może na ten czas potrzebujesz kogoś do robienia zdjęć :wink: Henryk ma dobrego pomocnika :lol:
Pozdrawiam
Piotr
Mój wątek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piotrze, niewiele w tym czasie będzie do przeoczenia. Pewnie tylko jeden astrak mocno ucierniony nie zdąży się jutro otworzyć. Ale trudno, może wypuści jeszcze młodsze pąki. A jak nie, to za rok. Niepodlewane w lipcu raczej drzemały i dopiero się budzą, więc powitają mnie może kwiatami.
U mnie raczej nikt zdjęć robił nie będzie, mój pomocnik ma i tak sporo do roboty, bo zostaje mu Portos, hoye i storczyki.
Kaktusy muszą sobie radzić same. Jadę na Peloponez, a ośrodek jest w pięknym ogrodzie, więc będę miała czym cieszyć oczy.

Ale wrzucę na pożegnanie przed urlopem trochę moich wczorajszych baldianków:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Piękna pocztówka gymnokalicjowa. Takie widoki - bezcenne! ;:138

A niektórzy mówią, że Gymnocalycium baldianum to zwyklak, nie warty miejsca w kolekcji... I to jest właśnie odpowiedź na takie stwierdzenia. ;:173

Peloponez :roll:
Udanego odpoczynku, pogody tej na zewnątrz i pogody ducha życzę. :wit
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Wyjątkowo obficie kwitną u Ciebie gymnoki ;:138 Piękne widoki ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Piękne narodowe barwy u Ciebie :-) i taka piękna bajkowa poświata na zdjęciach :-) cudnie ;:167
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno wracam do życia po urlopie. Po greckich upałach zdaje mi się, że już jesień. Ale i moje kaktusy też tak twierdzą - sporo pąków, ale nie otwierają się do końca. Zdążyłam sfotografować choć nie do końca otwartą koryfante, którą kupiłam wiosną w markecie. Pewnie to Coryphantha cornifera, mam już jedną, ale ta ma cudne haczykowate środkowe ciernie:
Obrazek Obrazek
Coryphantha bumamma kwitnie co i rusz, ale i ona i pozostałe mają chyba przez tę aurę kwiaty trochę pokiereszowane.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Za to kompletnie zadziwiły mnie moje grubosze, które stoją na balkonie sąsiadki, niezasilane, niemal niepodlewane. Gdybym nie miała dokumentacji z kwietnia to nie uwierzyłabym, że tak porosły: Tu porównanie ich z kwietnia i z sierpnia:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Tylko budda stoi na parapecie w mieszkaniu - jutro wyniosę go też na balkon - niech pooddycha pełną piersią:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Te korytka z kwitnącymi gymnolami pięknie się prezentują,
ale mnie spodobały się szczególnie te dwie : koryfanta i epitelanta.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Chciałoby się zatrzymać lato i nie myśleć o jesieni. Jeszcze dużo kwiatów u Ciebie, zanosi się na bardziej ciepłe i słoneczne dni, będą więc miały okazję pokazać się w pełnej krasie.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Grubosze rzeczywiście zrobiły niezłe postępy! ;:333
A ośnieżoną bumammę masz przecudną! ;:173
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wszystkie Twoje rośliny są zadziwiająco wprost dorodne. ;:204
Nie mam pojęcia czym je podlewasz i jak pielęgnujesz ale właśnie tego im potrzeba. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Wydaje się Danusiu, że ktoś chyba oprócz Ciebie dba o te crasule... Pięknie wyglądają. Pozostałe pokazane rośliny piękne. A coryfanta z marketu urocza :-)
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, to znaczy, że trzeba jak najmniej zajmowania się nimi. ;:306
Im mniej doglądam, a im więcej oddaję je działaniom natury, tym jest lepiej.
W podlewaniu kieruję się intuicją bardziej niż zasadami. Fakt, że wraz z doświadczeniem moja synergia z naturą rośnie. W tym roku natura nie dała mi wiele okazji do działania, rzadko trzeba było je podlewać, to i okazji do zasilania nawozami było niewiele (chyba ze 2 razy).
Najlepszy przykład tego, że natura jest najlepszym opiekunem naszych podopiecznych mam na tych, które wywiozłam do pracy. Raz podlałam je w maju z nawozem do pomidorów, a potem to już wcale, bo nie było okazji. W czasie wakacji zajrzałam do nich tylko ze 3 razy, by sprawdzić czy wszystko w porządku (szczególnie po długich deszczach). Pięknie poprzyrastały, nigdy dotąd nie czuły się chyba tak dobrze. Kolumnowce poszły w górę i wszerz, ładnie wybarwione i ociernione, a te stojące do tej pory w pomieszczeniach i powyginane od poszukiwania światła pięknie wyprostowały się. Jak będę w pracy w przyszłym tygodniu to je obfocę i pokażę.
Grażynko, gruboszami nie ma szans nikt dodatkowo się opiekować, bo sąsiadka w domu nie bywa. Odpada też teoria, że z roślinami trzeba gadać lub im śpiewać, bo i ja tam rzadko zaglądam - chyba wolą śpiew ptaków. ;:224
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Niektóre gatunki takie pancerne to można wystawić na deszcz i o nich zapomnieć. Jak są w większej donicy to podleją się same i tak wyrosną, aż można się zdziwić. Właśnie deszcz okazuje się najlepszy. W końcu i tak wszystko sprowadza się do wilgotności w nocy po takim deszczu. Podlewanie w upal jest czasem daremne wszystko szybko wyparuje....

Do kaktusów polecam Faucarie... niby to nie kaktus i mało który sukulent jest wstanie wytrzymać typowo kaktusowe warunki, ale to potrafi.... Wraz z zimowaniem na sucho w chłodzie. Trzeba ten rodzaj wypromować.
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”