Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 mar 2016, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Mój faworyt od wielu lat to Śremski.
Nad metodą zrywania jakoś nigdy się nie zastanawiałam, szczerze mówiąc chyba robiłam to automatycznie i jedyne co mi chodziło po głowie to w jaki sposób je zaprawić.
Nad metodą zrywania jakoś nigdy się nie zastanawiałam, szczerze mówiąc chyba robiłam to automatycznie i jedyne co mi chodziło po głowie to w jaki sposób je zaprawić.
Re: Gdzie kupić nasiona warzyw, sadzonki?
Ogórki należy tak zbierać, aby nie potarmosić pędów. Delikatnie rozchylam liście i obrywam ogórki przy samej ziemi. Czyli w taki sposób, aby nie podnosić i nie przemieszczać pędów przylegających do ziemi. Sieję 2 rzędy w rozstawie ok 1 m, wówczas mogę sięgać z pobocza, ograniczając trampanie między krzaczkami. Bardzo się staram, aby nie uszkodzić żadnego liścia lub pędu. Uważam, że zapobiega to chorobom. Rosną i owocują do przymrozków, bez absolutnie żadnych oprysków profilaktycznych. Ostatnie 3 lata sadziłam ogórki z rozsady i jestem z tej metody b. zadowolona, odmiany Krak i Szeryf .kot1 pisze:Jak się powinno zbierać ogórki? Słyszałem, że trzeba ucinać w połowie ogonka i nie szarpać?
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W ubiegłych latach sadziłam Octopusa i Partnera, bo oprócz innych odmian najlepiej się sprawdzały, ale w tym chcę coś innego, bo większość upraw będzie pod chmurką, na niestety gorszej ziemi - no i nie ma mowy o okrywaniu (a wiadomo partenokarpy muszą). Zastanawiam się nad polecanymi przez wszystkich odmianami i teraz pytanie, jaki zestaw będzie lepszy na niezbyt bogatą glebę i pół-cieniste stanowisko, czasowe zaniedbanie - uprawa na stojąco : Krakus + Hermes Skierniewicki, czy Tytus + Altaj? I czy ktoś zna Aloe F1, Dalila lub Mira F1 - bo te biorę ewentualnie pod uwagę jako testowe. Ogórki mają być do kiszenia i w zalewy. No i odpada Śremski - u mnie zawsze kiepski.
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Msk, ja jeden rząd od drugiego mam w odległości ok 0,8 metra i jest ok.
pozdrawiam Karina
Muszę w tym roku liczyć się z miejscem. Poprzednio miałam 80 cm bez podpór i był luz.
- Wodniczka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lut 2015, o 09:02
Kupiłam nasiona ogórka Royal, czy ktoś go uprawiał? Sprzedawca bardzo zachwalał, że bezproblemowy.
Jak sadzicie, wierszowo czy w szachownicę?
Czy między rzędami 70 cm i w rzędach 33 cm (na podkładce Azman), przy sznurkach, będzie dobrze?
Czy między rzędami 70 cm i w rzędach 33 cm (na podkładce Azman), przy sznurkach, będzie dobrze?
-
- 100p
- Od: 26 cze 2015, o 19:27
Witam,
w tym roku będę uprawiać ogórki na płasko na powierzchni ok 10 m2.
Zastanawiam się tylko, jak będę je podlewać, jak się rozrosną. Mógłby mi ktoś powiedzieć, co jest potrzebne, aby zastosować nawadnianie kropelkowe? Nie musi to się same włączać, ważne aby nie lać po liściach.
w tym roku będę uprawiać ogórki na płasko na powierzchni ok 10 m2.
Zastanawiam się tylko, jak będę je podlewać, jak się rozrosną. Mógłby mi ktoś powiedzieć, co jest potrzebne, aby zastosować nawadnianie kropelkowe? Nie musi to się same włączać, ważne aby nie lać po liściach.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Zastanawiam się, jak powinien padać deszcz, żeby nie zamoczył liści. Tak samo można podlewać, tylko nie zraszać, a delikatnie, nie uszkadzając liści i odpowiednio długo, gdyż tylko zroszenie w słońcu powoduje poparzenie liści.
Nawadnianie najlepiej wykonać liniami kroplującymi, układając tuż obok rzędów wysianych ogórków.
Nawadnianie najlepiej wykonać liniami kroplującymi, układając tuż obok rzędów wysianych ogórków.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Teresa Pszczola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Deszcz zawsze pada z góry na dół, ale wtedy chmury zasłaniają słońce i nie ma ryzyka poparzenia roślin.
Krople wody na roślinie w słońcu działają jak soczewki. Dlatego należy podlewać pod roślinę, a nie na liście.
I powierzchnia parowania też jest wtedy mniejsza.
Teresa
Krople wody na roślinie w słońcu działają jak soczewki. Dlatego należy podlewać pod roślinę, a nie na liście.
I powierzchnia parowania też jest wtedy mniejsza.
Teresa
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Bez przesady, po co mnożyć problemy - wystarczy podlewać wieczorem lub o świcie, albo gdy liście pokryją całą powierzchnię, wkładać końcówkę węża pod liście i od czasu do czasu zmieniać miejsce.
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Czy ktoś spotkał się z odmianą ogórka sałatkowego krzaczastego? Mama kupiła dzisiaj oprócz grochu cukrowego właśnie ogórek krzaczasty 'Dar' i nie wiem, czego się po nim spodziewać
.

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Troszkę wiadomości o tym ogóreczku. Jak widać, nie ma rewelacji, chyba że ktoś lubi takie woreczki na nasiona 
Miałem i nie polecam.

Miałem i nie polecam.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
To niby ma być reklama tego ogórka ?
Ja takie od razu na kompost wyrzucam.