300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Emilia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2012, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: 300 m 2 frajdy - część III - ekologicznie

Post »

Mariolka, ja bym ten wielki kamień (albo jakiś bardziej płaski, ale duży, żeby wystawał z wody) włożyła do środka co by ptaki mogły przysiadać do picia. :D
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ojacie! ;:109
Znałam kiedyś 'Pomysłowego Dobromira', a teraz poznałam Pomysłową Mariolę. Może nawet bardziej pomysłową niż ten znany z filmików. ;:32 ;:87 ;:122
A u mnie dalej susza ;:98
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Mariolko, ja swoją "fontannę" będę podobnie organizowała - też z kastry budowlanej. To chyba najbardziej racjonalne rozwiązanie, a cena do wielkości zbiornika całkiem niezła :lol: Nie wiem tylko kiedy (i czym) mój ślubny przewierci kamień, z którego ma wybijać woda :;230
Trzymam kciuki i czekam na efekt końcowy Twojego dzieła ;:215
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolka Ty to masz pomysła ;:138 a powojnikowi chyba trochę za gorąco dlatego włazi do altanki :?:
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

U Marioli nie ma nudy :D
Pozdrawiam!
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Żebyś wiedziała Marlenko - gdy zobaczyłam ceny gotowych oczek wodnych - zgięło mnie trochę ;:131
kastra kosztuje 21 zeta, jest wystarczająca na potrzeby mojego gigantycznego ;:131 ;:224 ogrodu bo gdy doda się całą otoczkę czyli roślinki, bez których kastra pozostanie zwykłą czarną balią - nooo, to zabiera ładny kawałek miejsca.
Teraz usiłuję zakupić na All...o solarową fontannę. Usiłuję i nie wychodzi mi to - system wywala mnie.
Przestanę chyba bo mam dziś słaby dzień na zakupy :lol:

Ela kiedy Ty otworzysz wątek ogrodowy - hę ???
Chętnie popatrzę na Twój ogród ;:215

Emilko wsadzę tam, do środka jakiś kamyczek o wadze 100 kg. Choć by po to aby trudniej było ukraść mi tę kastrę ;:306

Tesiu obejrzałam kilkadziesiąt fotek z oczkami, kaskadami, ciurkadłami ...... żadne nie było tym, co zmieści się u mnie, co mi się podoba, co (najważniejsze) jestem w stanie zrobić ;:223
Musi być łatwe do demontażu i schowania na noc - bo wyjedzie ode mnie szybciej niż myślę ;:131

Beatko za nic we świecie nie zanurzę brudaśnych nogów w moim pięknym (achu achu) oczku.

Any jak byś przy tym był ;:306 . Czuję się chora gdy nic się nie dzieje. Najbardziej w ogrodzie nie cierpię plewienia i wolę udawać zapracowaną w kamieniołomie niż siedzieć i dłubać zielsko
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Mariolko ja w swoim wątku wstawiłam link do fontanny solarnej którą kupiłam na all. Dałam za nią 167 pln. W weekend ją testowaliśmy i naprawdę ślicznie i wysoko tryska a do tego jeszcze świeci się :uszy czekam z niecierpliwością na Twoje nowe dzieło ;:63
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Mariola, a jak bambus?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No i dzięki Mariolce znów odżyło moje marzenie o ciurkadełku. Będę gnębić męża! :lol:
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Aniu, mężusia gnęb, głaskaj, wierć dziurę w brzuch - ciurkadełka są superowe ;:215 Ja jestem z tych "w gorącej wodzie kąpanych" co to "dym, błysk i gotowe". Emuś mój za to musi pomyśleć .... popatrzyć .... wymierzyć ..... Czasem (często) pieklę się ;:17 , że "siedzi i duma zamiast robić" a prawda jest taka, że jak już on coś wymyśli, to wszystko gra i śpiewa, więc ;:65 i czekam ;:224 Kupiłam już nawet pompę solarną, co by proces ten przyśpieszyć :;230
Awatar użytkownika
Eliza52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2014, o 11:42

Post »

Mariolka hęę :?: ja leniwa ;:108
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko bambo (a tak naprawdę jest to miskant słoniowy czy jakoś tak) rośnie jak szalony ;:215
Jutro będę na działce - zrobię foty.

Temat ciurkadełka przewija się u mnie od samego początku. Nazwane zostało nawet przez rabarbarę. Nazwa wzięła się od pierwszego kamienia - o tego największego
Obrazek

Jako, że wyglądał on jak świński ryj - planowane ciurkadełko otrzymało nazwę "świńskie ciurkadełko rudej" ;:202
Zleciały 2 lata , po kamieniu nie zostało nawet wspomnienie (nie wiem gdzie go wtryniłam ;:131 ) i gdyby nie upały i żabka - nie miałam tego w planach. Pompę kupiłam dziś na all...o, ból głowy mam bo nie wiem czym obsadzać. Ale sąsiadka od której dostałam bambusa, dała mi też 2 kępy irysa syberyjskiego bo go nie lubi. I obsadza swoje oczko wodne tym, co jej do głowy przychodzi. Twierdzi, że nie konieczne są roślinki wodo - lubne. Ja się z nią zgadzam bo takich "bagiennych" roślin nie mam ;:306

Elizaaaaa do roboty :uszy
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Mariolko ;:196 dzięki za ujęcie mnie w Twym wątku :wink:
Zaginął Ci ten świński pyszczek?! A nie zgrillowałaś go w ubiegłym sezonie grillowym ;:oj
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Baśku mogło tak być ;:224
Cóś mi się tak kojarzy, że któś gryzł takie, co się nazywa świńskie ucho ...... końska grzywa ...... aaaa, nie, nie. Pamiętam, to pańska skórka ;:oj
Czy znacie określenie "pańska skórka" ?
U nas, pod cmentarzami sprzedawane są obwarzanki i pańska skórka. To drugie wygląda jak krówka, ma wściekle różowy kolor, jest ręcznie zawijane w kawałki pergaminu i twarde. W ustach mięknie, zakleja na godzinę całą paszczę. Smak ma .... słodki ;:306
Moja teściowa uwielbiała, zrozumiałe więc, że ja ostentacyjnie nie cierpiałam ;:306

Popełniłam błąd w poprzednim poście. Mój miskant nazywa się "Miskant olbrzymi" i jest mylony ze trawą słoniową.
Usłyszawszy, że potrafi podziemnymi rozłogami łazić po całej okolicy - sprawdziłam u darczyńcy, jak zachowuje się u niej. Rośnie sobie w zwartej grupie i tworzy malowniczy, bardzo wysoki wiecheć.
Tu o nim
http://www.miskantolbrzymi.net/
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... i#p2159842
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Ruda!
Obserwuję sobie Twoje poczynania działkowe do tej pory cichcem, bo jakoś susza humor mi skutecznie odbiera, ale dziś już nie mogłam wytrzymać.
Fantastyczne przeżywasz przygody, a Twoi fani z Tobą. Wygląda to tak, że entuzjastycznie rzucasz pomysł, wszyscy Ci gratulują, wiwatują, po czym..., po chwili..., sama stwierdzasz, że pomysł okazał się do bani ;:306.
Osiągnięć nie będę Ci wyliczać, wszyscy je znają, ale znowu idziesz w kanał, więc, że się mam za osobę bardzo Ci przyjazną, przestrzegam:
Miskant olbrzymi to potwór :evil:! Nawet jeśli u sąsiadki jeszcze nie pokazał swojego diabelskiego oblicza, to i tak mu nie wierz! Za chwilę potrzebne będą: siekiery, łomy i pułk wojska!!! Sama to przerabiałam!
Po drugie. Oczko wodne wkopane do połowy będzie pułapką dla żab. Wskoczą radośnie ... i nie będą miały jak się wydostać. Trudno też będzie zamaskować brzegi. I nawet nie myśl o roślinach bagiennych, bo koło tej beczki żadnego bagna nie będzie, bo i skąd ;:218.
A po trzecie - należą Ci się gratulacje, bo wszystko co masz pięknie Ci rośnie ;:oj.
Stąd podejrzenie, że i miskant się rozhula ;:306.

Najważniejsze, że działka daje i Tobie, a pośrednio i nam, wiele uciechy i radochy.
Powodzenia i dobrej zabawy - ;:196 Jagi

PS. Basiu Kielecka, buziaki i serdeczności!!!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”