Konrad, Henryk, Przemek, Mateusz - wielkie dzięki
popiolek69 pisze:piasek pustyni pisze:moje się jeszcze nie opiły, ale za jakieś dwa tygodnie zacznę je już zraszać.
z tym zraszaniem eskobarii Żaneta to może trochę się wstrzymaj, gdzieś kiedyś wyczytałem że ten rodzaj nie lubi tego i że już 2 letnie siewki nie pobierają wody przez ciernie tak jak to jest często u innych rodzajów typu feraki, turbiniaki czy copiapoa, może jeszcze ktoś potwierdzi lub zaprzeczy..
Konrad - za tę cenną uwagę bardzo dziękuję! Nie wiedziałam o tym, będę uważać przy ich wybudzaniu. Niemniej jak najlepiej to zrobić...? Zwilżać stopniowo podłoże?
hen_s pisze:piasek pustyni napisał(a):
miałam dzisiaj fantastycznych Gości, a byli to - nasz forumowy Kolega Marek L wraz z małżonką. Cudownie spędzony czas, nagadać się nie można było
No proszę, a ja myślę gdzie to się Kolega wypuścił...
Cóż, co prawda do nas bliżej ale się kartką świąteczną wypada zadowolić. Może ten stan rzeczy się zmieni...
prawdziwą wiosną?
Na Twoje nowości roślinne już czekam - jak czytam ma ich być dużo! - za piękne życzenia dziękuję przy tej pogodzie życząc... Merry Easter!

Henryku - dziękuję, i choć święta właśnie w połowie, to mokrego dyngusa "pożyczyć" zawsze można

A co do wizyty Kolegi to cóż.. Wy macie siebie bardzo często, ja się musiałam zadowolić kilkoma chwilami

Ale ten czas spędzony z takimi Gośćmi zaowocowało wieloma cennymi radami, fachowym rzutem oka na roślinki, i w ogóle - naprawdę wyniosłam wiele (i otrzymałam również wiele) z tej jednej wizyty.
mataan pisze:Trzymaj kciuki, bo aporocactusy i heliocereusy zaczynają wschodzić
Mateusz - już się cieszę
przemek_pc pisze:Ale masz dziewczyno "gadane"...
Przemek - wiem, mój mąż też nie może ze mną już wytrzymać
przemek_pc pisze:Za życzenia oczywiście dziękuję, no i pokazuj te nowości!
No to pokazuję
Swoje nowości, których rzeczywiście troszkę było, zdecydowałam pokazać "tematycznie". Najpierw, jako że jesteśmy przy kaktusach, to zacznę od drobnych zakupów aukcyjnych, a potraktujmy je jako przystawkę przed prezentacją roślinek otrzymanych od Marka. Wykorzystałam sytuację, by uzupełnić sobie co nieco i co nieco mi się udało:
Zachwycona ubiegłorocznym kwitnieniem posiadanego już egzemplarza Echinopsis multiplex, dobrałam towarzystwo:
Echinopsis - ma mieć innego koloru kwiat (pomarańczowy, żółty lub czerwony), ale zobaczymy:
Echinopsis subdenudata:
Setiechinopsis mirabilis:
Nie mogło zabraknąć kilku innych z mojego "rewiru żerowania":
Epiphyllum hybr. - takiej jeszcze nie miałam, więc mam:
Rhipsalis baccifera
a także, zapowiadana już wcześniej Królowa -
Selenicereus grandiflorus:
Z ciernistych do towarzystwa doszła
Mammillaria carmenae Rubra, ale jak ocenił Marek - niesamowicie napompowana. Musiałam ją wsadzić do mnożarki i tam sobie już wegetuje, choć jak nabierze odpowiedniego wyglądu, wyląduje w odpowiednim towarzystwie. Teraz wygląda tak:
W gratisie był kwiatek, więc pokazuję go tylko jako zdjęcie poglądowe, jak zakwitnie mi jako "moja", to zasłuży na sesję:
W gratisie była
Mammillaria carmenae 'Cristata' - choć niespecjalnie lubię się w formach grzebieniastych, to skoro jest - to niech będzie, ja jej miejscówki nie żałuję:
I jeszcze dwa sukulenciki do zbiorków:
Senecio medley-woody:
i
Pachyphytum fittkaui:
Tak bym zamknęła kaktusową pierwszą część moich nowości. Cierniste, jakie otrzymałam od Marka, wkrótce.
Oczywiście z góry dziękuję za wizyty