Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój Kwiecisty Zakątek cz.7

Post »

Cześć Tadziulku ,ślicznie u ciebie :wit
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

O iryskach już wspominałam że piękne ale ta prymula....miodzio ;:333
Pozdróweczka i miłego dnia życzę ;:3
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Effcia , fajnie ,że wpadłaś :tan Gdzie to bywałaś ???
Grazia , :D Zielone kwiaty to rzadkość , lubię je . Mam już 3 , jeżówkę , tę prymulkę i nowy nabytek floks wysoki.
Dla Ciebie równie miłego dzionka. ;:3

Dwa nowe iryski , ślicznoty ;:138 ;:138 :tan :tan
Obrazek

Obrazek

Irysowe widoczki :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwszy różany pączek ''z kolorem''.
Obrazek

Pokazał się też Jan Paweł II
Obrazek

Posłonki , na razie dwa.

Obrazek

Obrazek

Orlikowo :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Posłonki miodzio...zapisuję sobie w ramach uzupełnienia braków na biało-niebieskiej ;:306
A i żółtego orlika też ;:224
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Ja nie mogę do Ciebie przycodzić, bo jakieś zarażliwe te Twoje rośliny :twisted:
Super ten niebieski irysek, a prymulka... ehh
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

No, no, szybko się u Ciebie te choroby rozwijają. Na irysach, to ja się znam, jak na liliowcach :oops: - ładne :D .
Zainteresowały mnie posłonki. Czy wysiewałeś je? Ja mam z siewu i na razie bledziutki róż i biały się ujawniły, na dodatek częściej widzę je bez kwiatów, a na ziemi malowniczo rozsypane płatki. Chyba są bardzo delikatne i wrażliwe na deszcz i wiatr. Jeszcze na jednym wypatrzyłam pączki, może mnie ucieszy bardziej wyrazistym kolorem.
Orliki masz super. Na pojedynczych, a zwłaszcza kiedy są dwa kolory ładnie widać te charakterystyczne ostrogi. Zbierałeś może nasiona? Już nie chcę Ciebie naciągać na żadne roślinki, ale chętnie wprowadzę inne orliki do siebie.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Witaj Tadziu oczy mi wyszły na fotki irysów, miałeś racje ze warto czekać na takie widoczki...Cudne są aż się zaśliniłam. :;230
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Tadziu widzę ,że iryski biorą cię coraz bardziej i dobrze ,bo zawsze to milej chorować w doborowym towarzystwie ;:306
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu cudne te Twoje iryski. ;:138
Pora nadeszła na posłonki. Moje także już kwitną, a nawet pełne zakwitają.
Niedługo będzie kwitła liliowcowa alejka. :)
Z zielono kwitnących mam zawilca, ale jeszcze maluszek tego roczny, jak się rozrośnie, to się :) podzielę, jeśli lubisz zielone .
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Graziu ,posłonków biało niebieskich to ja nie mam , choć biały już sobie wypatrzyłem , lada dzień będę miał . Orlik żółty drugi jest też. :wink:
Beatko , kwiatuchy są bardzo zaraźliwe , a moje w szczególności :D ;:333 Mogę Ci już pokazać kolor róży , właśnie pączek zaczął się rozwijać. Kolor jak widać , piękny łosoś.

Obrazek

Obrazek

Anullka , posłonki  najładniej wyglądają przy chłodniejszej pogodzie i sporej wilgotności gleby. Przy upałach wiszą zwiędłe. Najlepiej trzyma się żółty pojedynczy. Różowy najsłabszy. Pełne dopiero zaczynają. Mam wielką kępę , jak dla mnie już sporo za duża , ale żal mi ciąć , tyle pąków ma. Posłonki z sadzonek robiłem , praktycznie wszystkie przyjmują się. Poszperam w nasionach , coś tam zbierałem z orlików.
Kasiulka , dopiero teraz zobaczyłem jak naprawdę wyglądają moje irysy. Miałem nazwy i sprawdzałem w necie , jak wyglądają. Ale real przeszedł moje oczekiwania. Ślina była na początku , później jeszcze gorzej ;:306 ;:306
No to następne , już teraz spokojniej przyjmuje pojawianie się nowych , ale nadal tętno do 150 rośnie :D Tego pokażę w 2 odsłonach . Pierwsze zdjęcia z pierwszego dnia. Sądziłem , że to już koniec , że taki będzie . A tu niespodzianka.

Obrazek

Obrazek

Dzień drugi i... zaskoczenie, urósł kwiat ;:oj ;:oj O kolorze tylko wspomnę , że jak zwykle na zdjęciu blady.

Obrazek

Obrazek

Teraz drugi , słodziaczek , absolutnie inny.

Obrazek

Obrazek

Mniej ozdobny , za to ładne kolory .

Obrazek

Obrazek

I jeszcze błękitek , koloru niestety nie zobaczycie wychodzi bardzo blado. ;:131

Obrazek

Beatko , zawsze mnie brały , to jedne z pierwszych kwiatów , jakie u mnie były. Tylko że w takich kolorach to nie było wtedy. Jak przekwitną , euforia nieco opadnie. Właśnie w kwestii przekwitania , teraz pójdzie już szybko. Upał ma być już prawdziwie letni, ''pomoże '' im to w szybkim przekwitaniu. :evil:
Tereniu , nie ma jak kępa prawie metrowej średnicy w pełni kwitnącego posłonka, tylko jak wcześniej pisałem , muszą być określone warunki . No i miejsca potrzeba. Już pierwsze liliowce zakwitły , te majówki, ale i na ''normalnych'' już widać . Na zawilca poczekam , zielone uwielbiam. ;:215
Irys Variegata .
Obrazek
Irys ?
Obrazek
Kuklik .
Obrazek

Rabata w cieniu winogron. Już można pokazać , choć ''dziur'' jeszcze sporo . Dużo żurawek to młode rośliny. Pewnie też część trzeba będzie nieco poprzesadzać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żurawka Bronze Beauty . Wielki ''mutant'' :uszy
Obrazek

Niewielka , ale jedna z najładniej kwitnących żurawek , Shanghai.
Obrazek

Moja ulubiona hosta . Captain Kirk.
Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to prawda, Twoje kwiatuchy są wyjątkowo zarażliwe, a róża ...śliczny kolorek :)
beatann
500p
500p
Od: 18 wrz 2010, o 09:32
Kontakt:

Post »

Tadziu iryski piękne . ;:108 Jak kiedyś będziesz chciał sprzedac jakieś to pamiętaj o mnie. Żurawki też piękne właśnie się zastanawiam cz gdzie znależć dla nich miejsce. Do zobaczenia u Tereski
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Beatko (Norbitka) Zarażam wszystkich wokoło, mam tyle gatunków , że każdego można na ''złą drogę'' sprowadzić ;:306 ;:306
Ciąg dalszy ''różanej opowieści'' :D Twoja też ma już pączka ;:333
Z czasem łosoś zmienia się w stronę różu.

Obrazek

Obrazek

Beatko(Beatann) coś będzie już w tym roku , za kilka tygodni. Żurawki będę już niedługo sadzonkował , za 2 miesiące już niektóre będą też ukorzenione. Miejsce , byle nieco cienia , najlepiej w godzinach popołudniowych , tylko jasne mogą słońce z rana widzieć.
Będę u Tereski na full , do niedzieli. :wit

Przy tej spiekocie , rośliny niedawno posadzone zaczynają pokładać się, podlewanie czas zacząć. Połowę czasu zajmuje mi pojenie roślin, nie ma wyjścia, do najbliższego deszczu muszę lać wodę. W poniedziałek maja coś dowieźć. :wink:
Kilka fotek :uszy

Może ktoś zna , kupiłem jako miecznicę szerokolistną, kilka lat nie widziałem kwiatków , teraz nareszcie pokazała . Ale na pewno to nie ta roślina ,dodam , że cebulowa.

Obrazek

Goździk kamienny , inaczej cegiełka.

Obrazek

Na róży pnącej. :tan

Obrazek

Obrazek

Elegancik w smokingu ostatni zakwitł. Tak to bywa , jest początek i nadszedł koniec. W takim upale już długo nie nacieszą . Pierwsze już skończyły. ;:131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naparstnica bylinowa.

Obrazek

Babcina peonia, strzegę jak pamiątki rodzinnej. ;:215

Obrazek

Obrazek

Z wymiany od Kasiulki :D
Obrazek

Pięciornik od drugiej Kasiulki , z Poznania. :D
Obrazek

A to od Drozda , Januszka. Miło powspominać , od kogo te rośliny otrzymałem. Nie ważne , z wymiany , czy podarowane.
Obrazek

A teraz ostrzeżenie. Nie , dobrze wiedziałem o tym, ale nigdy się nie przydarzyło. Aż w końcu ... jest . Oparzenie na skórze, słyszałem o gorszych ,ale też dokuczliwe.

Obrazek

A to sprawca ;:161 Krzew Mojżeszowy czyli Dyptam. We środę po południu były warunki bardzo sprzyjające ''wypuszczaniu'' olejków eterycznych . Dawno w jego pobliżu nie wyrywałem chwastów , otarłem ramieniem i skutek ;:174

Obrazek
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem zakochana w różyczce po uszy :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Tadziu ta żółta roślinka to czosnek złocisty.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”