Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
bedani
Po czym zdiagnozowałeś tę chorobę ? po plamce na jednym liściu? i w ogóle od kiedy jest taka choroba wirus mozaiki ziemniaka?
Po czym zdiagnozowałeś tę chorobę ? po plamce na jednym liściu? i w ogóle od kiedy jest taka choroba wirus mozaiki ziemniaka?
- akkara
- 50p
- Od: 14 maja 2011, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I jeszcze jeden pomidor do zdiagnozowania. Odmiana Venus uprawiana identycznie jak Maskotka dostała na starszych liściach białych plamek

na liściu od spodu zmiany są ledwo widoczne

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

na liściu od spodu zmiany są ledwo widoczne

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
akkara
Nie musisz niczym pryskać, te grzyby giną w wyższych temperaturach , musisz tylko intensywnie wietrzyć i sporą częśc liści wyrzucić, żeby był przewiew,
jak wietrzyłaś ten tunel. że pojawiły ci się grzyby ?
Nie musisz niczym pryskać, te grzyby giną w wyższych temperaturach , musisz tylko intensywnie wietrzyć i sporą częśc liści wyrzucić, żeby był przewiew,
jak wietrzyłaś ten tunel. że pojawiły ci się grzyby ?
- akkara
- 50p
Tunel jest cały czas otwarty (duży tunel, 7 x 30 m, ale pomidorów mam tylko 30 krzaków w narożniku tunelu).
Czyli co, mam oberwać wszystkie części liści, na których są plamki? Kiedy ewentualnie ponowić oprysk HT?
Czyli co, mam oberwać wszystkie części liści, na których są plamki? Kiedy ewentualnie ponowić oprysk HT?
Dlaczego pryskacie wtedy, gdy śmierć u d...?.akkara pisze:niczym wcześniej nie pryskane (poza HT przedwczoraj).
HT zatrzymuje tą chorobę. Ponowić oprysk jutro. Dokładnie.
akkara
Napisz dokładnie, co to znaczy narożnik tunelu i tunel otwarty, masz drzwi?, cały krótszy bok otwarty?, jak to wygląda? dobrze wietrzony tunel niema prawa mieć takich chorób,
Napisz dokładnie, co to znaczy narożnik tunelu i tunel otwarty, masz drzwi?, cały krótszy bok otwarty?, jak to wygląda? dobrze wietrzony tunel niema prawa mieć takich chorób,
Zasmarować koncentratem HT. Dokładnie 

Ktoś ma może jakiś pomysł na mój problem: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4764780 ? Dzisiaj rano znalazłam te zmiany na jeszcze jednym krzaku, to Japanese Black Trifele (ew.St.Pierre, dokładnie nie pamiętam bo nie miałam przy sobie schematu rozsady), zdjęcia poniżej. Tak samo jak poprzednio zmiana jest na najniższych liściach.

Ponawiam prośbę, co to takiego?Laryssa11 pisze:
To Maskotka, rośnie w donicy w biedronkowej ziemi, na start nawóz lidlowy do pomidorów, w połowie czerwca, przed tymi deszczami ostatnimi, spryskana Ridomilem. Poza tą saletrą, nic więcej nie dostała.
To raczej nie jest nic groźnego. Być może przeschnięte poparzenia słoneczne/rozmoczenia/uszkodzenia przez chrząszcze... Nie ma się czym martwić. W sumie te pomidory wyglądają ładnie. Widać niewielkie niedobory magnezu.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- akkara
- 50p
forumowicz, dlatego przedwczoraj, że wcześniej nic o tym specyfiku nic nie wiedziałam, a w ubiegłych latach nie miałam tego problemu.forumowicz pisze:Dlaczego pryskacie wtedy, gdy śmierć u d...?.akkara pisze:niczym wcześniej nie pryskane (poza HT przedwczoraj).
HT zatrzymuje tą chorobę. Ponowić oprysk jutro. Dokładnie.
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach:
"W temperaturze 15°C do zakażenia dochodzi tylko przy wilgotności powietrza przekraczającej 90%, a w 20°C wystarcza względna wilgotność powietrza wynosząca około 75%. Przy wilgotności 60-65% nie dochodzi już do infekcji."
Profilaktyka i zwalczanie :
" Intensywne wietrzenie tuneli foliowych i utrzymywanie wilgotności względnej powietrza poniżej 75%, unikanie nadmiernego zagęszczenia roślin oraz możliwie wczesne usuwanie dolnych liści radykalnie zmniejszają zagrożenie wystąpienia choroby"
może to cię przekona...
"W temperaturze 15°C do zakażenia dochodzi tylko przy wilgotności powietrza przekraczającej 90%, a w 20°C wystarcza względna wilgotność powietrza wynosząca około 75%. Przy wilgotności 60-65% nie dochodzi już do infekcji."
Profilaktyka i zwalczanie :
" Intensywne wietrzenie tuneli foliowych i utrzymywanie wilgotności względnej powietrza poniżej 75%, unikanie nadmiernego zagęszczenia roślin oraz możliwie wczesne usuwanie dolnych liści radykalnie zmniejszają zagrożenie wystąpienia choroby"
może to cię przekona...
Czy to zaraza?
Czy jakiś niedobór?
Tylko jeden krzaczek (black cherry) ma takie dwa liście - w gruncie, nawożone rzędowo, opryskiwane OW + HT, zasilone florowitem uniwersalnym w poniedziałek pierwszy raz (a może to ten florowit - ale pozostałe nie mają takich objawów)

Czy jakiś niedobór?
Tylko jeden krzaczek (black cherry) ma takie dwa liście - w gruncie, nawożone rzędowo, opryskiwane OW + HT, zasilone florowitem uniwersalnym w poniedziałek pierwszy raz (a może to ten florowit - ale pozostałe nie mają takich objawów)

Pozdrawiam Asia