Ogród Ignis05 część 6
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Ignis05 część 6
Krysiu nie jestem amatorka iglaków ale Świerk Acrocona wprost zachwyca i kto wie..............
Kotek ozdobą ogrodu, lubię zwierzaczki.
Widok obłędny kwiatowego dywanu.
Kotek ozdobą ogrodu, lubię zwierzaczki.
Widok obłędny kwiatowego dywanu.
- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu Co tam u Ciebie? Pewnie biały dywan trawnikowy zmienił kolor. Przyszłam pospacerować po Twoim ogródku proszę o zdjęcia i relację.
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Krysiu dziękuję za zdjęcia pączusiów
Po tych kilkunastu dniach pączki pewnie nabrały ciałka, a może już coś zakwitło? Pochwal się koniecznie

Po tych kilkunastu dniach pączki pewnie nabrały ciałka, a może już coś zakwitło? Pochwal się koniecznie

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Witam
W końcu po długiej przerwie postanowiłam się zmobilizować.
Jednak ogród zabiera trochę czasu i sił i już trudno zabrać się za pisanie.
Tym bardziej , że całą wenę skierowaną miałam na wymyślanie, gdzie tu posadzić nowe nabytki.
Jeszcze mam różne koncepcje na posadzenie kilku roślin. Ta, która podoba mi się najbardziej wymaga podskubania
sporej ilości trawnika, co po wiosennym nawożeniu nie jest sprawą łatwą.
Grzywacze mają już młode, chyba parkę, bo na razie udało mi się dojrzeć jednego puchatka.
Jeszcze nie latają. Tutaj tato lub mama wpadły napić się do oczka.
Moja piwonia drzewiasta ma w tym roku dużo więcej kwiatów. Ale też kazała na swoje kwitnienie długo czekać.
W poprzednim roku zakwitła już 19 maja a w tym rozwinęła pierwszy z kwiatów dopiero 23-go.
W sumie tym razem wytworzyła 9 sporych pąków.
Pięknie zakwitł różanecznik Cunnigham White.
Doceniła to Kruszczyca złotawka, której stadko obsiadło jego kwiatki któregoś słonecznego dnia.

Justynko
też bardzo żałuję, że nie miałyśmy okazji robić razem zakupów w tym roku.
I tak nie kupiłam żadnego nowego kosza na rośliny. Brakowało mi Twojej dobrej rady.
Dla Ciebie pierwszy kwiat drzewiastej w tym roku.
Asiu
W tym roku mam trzy fuksje : dwie kupiłam w Auchan a jedną udało mi się uratować z poprzedniego roku.
Ale fakt, że nie było łatwo. Z poprzedniego sezonu miałam 4 sadzonki.
Dla Ciebie ozdobne czosnki.
Witaj Lisico.
Przyznaję, że trochę byłam zawiedziona, że nie wpadłaś razem z dziewczynami po zakupach.
Ale może jeszcze kiedyś zamieciesz ogonem i u mnie.
Niezapominajki posiałam jako jedne z pierwszych kwiatków w ogrodzie.
A to pod wpływem fotki w piśmie ogrodniczym, na której kwitły rododendrony wśród rzeki niezapominajek.
Jednak od tego czasu zawsze mam wiosną takie widoki. Stąd mam coraz więcej roboty z wyrywaniem ich po kwitnieniu.
Muszę to robić koniecznie, bo w takim tłumie zagłuszają mi inne rośliny i do tego łapią szarą pleśń chyba.
Zobacz, jak w tym tłumie kwitła mi piwonia delikatna.
A tak prezentuje się Misia w nowej obróżce, która chroni ją przed inwazją kleszczy.
Celinko
miło, ze znowu jesteś. Kiedy nasze ogródki były jeszcze mało obsadzone łatwiej było
posadzić nową roślinę. Teraz każda nowa wymaga już niemałego wysiłku, by znaleźć dla niej miejsce.
Tak też było, kiedy zaczęłam kupować kolejne piwonie. Tutaj moja blada majowa.

Aniu anabuko1
po kwiatach wiśni pozostały już tylko zdjęcia. Magnolia Susan jeszcze kwitnie.
Teraz brylują w ogrodzie różaneczniki i zaczynają azalie. Dla Ciebie widoczki ogólne.
Aniu taro
przyznaję, nie miałam pojęcia, że te iglaczki rosną tak szybko i ekspansywnie.
Teraz doceniam zwłaszcza te, które rosną wolniutko, tak jak Acrocona. Ale zaczynałam od sadzenia iglaków.
Zaraz po nich sadziłam różaneczniki i azalie.

Alicjo
co zrobić, kiedy człowieka od czasu do czasu dopada niemoc twórcza.
Ale jak widać nadszedł moment na odrodzenie i oto jestem. Zapraszam na oglądanie fotek.
Tutaj rozkwita Multi Blue. Ale mnie cieszy.
A tak kwitną rododendrony i azalie.

Dorotko
teraz w ogrodzie cieszą oko rododendrony,piwonia drzewiasta i inne drobne kwiatki.
Różom pąki porosły już całkiem spore, ale do kwitnienie jeszcze im daleko.
Dla Ciebie kolejne kwiaty piwonii drzewiastej i pierwsze kwiatki Nevady.
Nevada zaczyna pokazywać pierwsze kwiatki. Ma wiele pięknych pąków na swoich pędach a jednak
najpierw rozwija te, które są ukryte w głębi krzewu. Zupełnie, jakby chciała je uchronić przed chłodnymi jeszcze nocami.

Życzę wszystkim miłych snów.

W końcu po długiej przerwie postanowiłam się zmobilizować.
Jednak ogród zabiera trochę czasu i sił i już trudno zabrać się za pisanie.
Tym bardziej , że całą wenę skierowaną miałam na wymyślanie, gdzie tu posadzić nowe nabytki.
Jeszcze mam różne koncepcje na posadzenie kilku roślin. Ta, która podoba mi się najbardziej wymaga podskubania
sporej ilości trawnika, co po wiosennym nawożeniu nie jest sprawą łatwą.
Grzywacze mają już młode, chyba parkę, bo na razie udało mi się dojrzeć jednego puchatka.
Jeszcze nie latają. Tutaj tato lub mama wpadły napić się do oczka.

Moja piwonia drzewiasta ma w tym roku dużo więcej kwiatów. Ale też kazała na swoje kwitnienie długo czekać.
W poprzednim roku zakwitła już 19 maja a w tym rozwinęła pierwszy z kwiatów dopiero 23-go.
W sumie tym razem wytworzyła 9 sporych pąków.

Pięknie zakwitł różanecznik Cunnigham White.
Doceniła to Kruszczyca złotawka, której stadko obsiadło jego kwiatki któregoś słonecznego dnia.

Justynko

I tak nie kupiłam żadnego nowego kosza na rośliny. Brakowało mi Twojej dobrej rady.
Dla Ciebie pierwszy kwiat drzewiastej w tym roku.

Asiu

Ale fakt, że nie było łatwo. Z poprzedniego sezonu miałam 4 sadzonki.
Dla Ciebie ozdobne czosnki.

Witaj Lisico.

Ale może jeszcze kiedyś zamieciesz ogonem i u mnie.
Niezapominajki posiałam jako jedne z pierwszych kwiatków w ogrodzie.
A to pod wpływem fotki w piśmie ogrodniczym, na której kwitły rododendrony wśród rzeki niezapominajek.
Jednak od tego czasu zawsze mam wiosną takie widoki. Stąd mam coraz więcej roboty z wyrywaniem ich po kwitnieniu.
Muszę to robić koniecznie, bo w takim tłumie zagłuszają mi inne rośliny i do tego łapią szarą pleśń chyba.
Zobacz, jak w tym tłumie kwitła mi piwonia delikatna.

A tak prezentuje się Misia w nowej obróżce, która chroni ją przed inwazją kleszczy.

Celinko

posadzić nową roślinę. Teraz każda nowa wymaga już niemałego wysiłku, by znaleźć dla niej miejsce.
Tak też było, kiedy zaczęłam kupować kolejne piwonie. Tutaj moja blada majowa.

Aniu anabuko1

Teraz brylują w ogrodzie różaneczniki i zaczynają azalie. Dla Ciebie widoczki ogólne.

Aniu taro

Teraz doceniam zwłaszcza te, które rosną wolniutko, tak jak Acrocona. Ale zaczynałam od sadzenia iglaków.
Zaraz po nich sadziłam różaneczniki i azalie.

Alicjo

Ale jak widać nadszedł moment na odrodzenie i oto jestem. Zapraszam na oglądanie fotek.
Tutaj rozkwita Multi Blue. Ale mnie cieszy.

A tak kwitną rododendrony i azalie.

Dorotko

Różom pąki porosły już całkiem spore, ale do kwitnienie jeszcze im daleko.
Dla Ciebie kolejne kwiaty piwonii drzewiastej i pierwsze kwiatki Nevady.

Nevada zaczyna pokazywać pierwsze kwiatki. Ma wiele pięknych pąków na swoich pędach a jednak
najpierw rozwija te, które są ukryte w głębi krzewu. Zupełnie, jakby chciała je uchronić przed chłodnymi jeszcze nocami.

Życzę wszystkim miłych snów.

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Takie piękności, gały wpatrzone szeroko i gdzie tu spać - może poleżeć i marzyć to już się z tym zgodzę
Piwonia majowa taki lekki róż kolor, nie widziałam, A tak powiem, że patrząc na piwonie to mam coraz większą do nich słabość w sumie to bezproblemowe - oczywiście jak przypadnie im do gustu miejsce w naszym ogródku inaczej to czekaj latka na kwiatka
ale warto.

Piwonia majowa taki lekki róż kolor, nie widziałam, A tak powiem, że patrząc na piwonie to mam coraz większą do nich słabość w sumie to bezproblemowe - oczywiście jak przypadnie im do gustu miejsce w naszym ogródku inaczej to czekaj latka na kwiatka

-
- Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Krysiu
!
Twój ogród po raz kolejny zaskakuje swoim pięknem!
Piwonia majowa - śliczna! Drzewiasta malinowa tudzież. Rododendrony fantastyczne!
O powojniku już nie wspomnę, brzydkie uczucie mnie żre, bo te rośliny mi się nie udają...
Rozumiem zatopienie w ogrodzie, mnie też przez cały maj nie można było z ogrodu wyciągnąć, choć wiatr głowę urywa
.
Powodzenia w szukaniu miejsca dla..., no właśnie, dla jakiego nabytku?
Serdeczności - Jagi

Twój ogród po raz kolejny zaskakuje swoim pięknem!
Piwonia majowa - śliczna! Drzewiasta malinowa tudzież. Rododendrony fantastyczne!
O powojniku już nie wspomnę, brzydkie uczucie mnie żre, bo te rośliny mi się nie udają...
Rozumiem zatopienie w ogrodzie, mnie też przez cały maj nie można było z ogrodu wyciągnąć, choć wiatr głowę urywa

Powodzenia w szukaniu miejsca dla..., no właśnie, dla jakiego nabytku?
Serdeczności - Jagi
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
Krysieńko, koperkowa w błękitnej toni pięknie wyeksponowana
ja też już te błękity usunęłam, żeby zbytnio się nie rozsiały.
Misia jak zawsze , czujnym okiem ogarnia swoje włości a spragniony gołąbek musi również napoić potomstwo.Fajne fotki.
Powojniczek zdrowiutki, ślicznie zakwitł, i ta drzewiasta taka ogromna a różaneczniki pierwsza klasa.

Misia jak zawsze , czujnym okiem ogarnia swoje włości a spragniony gołąbek musi również napoić potomstwo.Fajne fotki.

Powojniczek zdrowiutki, ślicznie zakwitł, i ta drzewiasta taka ogromna a różaneczniki pierwsza klasa.

- a_nie
- Od: 31 mar 2011, o 12:16
Bardzo dziękuję za możliwość wirtualnego pospacerowania po Twoim ogródku. Zaczęły już Twoje piwonie. Co roku się nimi zachwycam. Czekam na Niemcewicza, Władysławę i Ewelinę.
W tym roku nie było majowych przymrozków i nie ma upałów więc wszystko tak pięknie i długo kwitnie.
Pamiętasz jak szybko z powodu upału, rok temu przekwitła CI piwonia aksamitna?
W tym roku nie było majowych przymrozków i nie ma upałów więc wszystko tak pięknie i długo kwitnie.
Pamiętasz jak szybko z powodu upału, rok temu przekwitła CI piwonia aksamitna?
- Lisica
- Od: 19 lut 2013, o 19:27
Witaj Krysiu!
Dzięki za niezapominajki i przepiękną Misię. Zawsze podobały mi się koty w obróżkach. Wyglądają w nich niezwykle ozdobnie i uroczo.
Ja też żałuję, że ominęła mnie przyjemność obejrzenia Twojego ogrodu. Zaproszenie przyszło z zaskoczenia, a na wieczór miałam już plany....
Trzeba to będzie nadrobić. Lubię zamiatać ogonem w pięknych ogrodach
Pozdrawiam!

Dzięki za niezapominajki i przepiękną Misię. Zawsze podobały mi się koty w obróżkach. Wyglądają w nich niezwykle ozdobnie i uroczo.
Ja też żałuję, że ominęła mnie przyjemność obejrzenia Twojego ogrodu. Zaproszenie przyszło z zaskoczenia, a na wieczór miałam już plany....
Trzeba to będzie nadrobić. Lubię zamiatać ogonem w pięknych ogrodach

Pozdrawiam!
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
"Tylko błękit wciąga nas..."
Krysiu
zaglądam , zaglądam i podziwiam.
Twój ogród to dla mnie niedościgły wzór. Pięknie kwitą Ci piwonie delikatna i drzewiasta, moje już pogubiły płatki. dwie drzewiaste, młodsze, zawiązały po jednym pąku, ale boję się, że nie zakwitną, a tak chciałam zobaczyć ich kwiatki.
zaglądam , zaglądam i podziwiam.
Twój ogród to dla mnie niedościgły wzór. Pięknie kwitą Ci piwonie delikatna i drzewiasta, moje już pogubiły płatki. dwie drzewiaste, młodsze, zawiązały po jednym pąku, ale boję się, że nie zakwitną, a tak chciałam zobaczyć ich kwiatki.
Pozdrawiam Ela
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Różanecznikowe piękności
Oczko to fajna sprawa, ptaki mogą się napić, ale pewnie i inne - drobniejsze żyjątka, też zaglądają do niego. Czy koteczce obroża nie przeszkadza?

- karolacha
- Od: 1 cze 2014, o 15:56
Ależ pięknie u Ciebie
Duże , stare drzewa, niżej młodsze i byliny--coś pięknego
masz cudna piwonię krzewiastą, ja mam różową, Twoja czerwona jest piękna
Niesamowita też ta <koperkowa> śliczna, no i ta jasna --super, cudna . Ech jakie te kwiaty są piękne, jak ich nie kochać

masz cudna piwonię krzewiastą, ja mam różową, Twoja czerwona jest piękna

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Krysiu urzekła mnie ta jasno różowa piwonia
Znasz może jej nazwę?
Pierwsze kwiaty róż tak bardzo cieszą, prawda? Nevada ma piękny, delikatny kolor. Podziwiam ją w kilku ogrodach, ale na tym musi się skończyć...miejsca na różane potwory już brak. Nie można mieć wszystkich róż.
Rododendrony obejrzałam z prawdziwą przyjemnością...to jest ich czas

Pierwsze kwiaty róż tak bardzo cieszą, prawda? Nevada ma piękny, delikatny kolor. Podziwiam ją w kilku ogrodach, ale na tym musi się skończyć...miejsca na różane potwory już brak. Nie można mieć wszystkich róż.
Rododendrony obejrzałam z prawdziwą przyjemnością...to jest ich czas

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Witam
Kiedy widzimy, jak dzieci szybko rosną (zwłaszcza cudze), nie zdajemy sobie sprawy, jak szybko dorastają dzieci w świecie zwierząt.
Dopiero co pisałam, że grzywacze mają młode, ledwo można było je dojrzeć a one już latają.
Tu, na zdjęciach jeszcze siedziały sobie na gałęziach w pobliżu gniazda, a od 2 -3 dni czasami ich tam już nie ma.
Aniu taro
Piwonie to kwiaty , które bardzo mocno kojarzą się mi z dzieciństwem i to takim dość wczesnym.
Jako mała dziewczynka często miałam ich płatki w koszyczku na procesjach BC. Oczywiście wtedy nie miałam pojęcia,
że jest tyle różnych piwonii.
Jagódko
aż wstyd się przyznać, ale mam jeszcze kilka roślin z targów do posadzenia.
Na początku szło mi dobrze, miałam plan ale później coś mnie tknęło i plan się zmienił. Chciałam coś przesadzić,
do tego dołożyć nowe duże funkie i wszystkie brunery. Chciałam zaczekać na deszczową pogodę, by zdjąć
łatwiej tą murawę, a tu jak na złość tylko wiatr i słońce a deszczu ani widu, ani słychu.
Bardzo mi miło, że tak komplementujesz mój ogród i tylko rumienię się, bo wygląda coraz gorzej, nawet
już trawnik schnie.
Stasiu
też już sukcesywnie usuwam te niezapominajki, ale jeszcze trochę zostało.
Wczoraj też wyrywałam pod wieczór i teraz mam posiekaną przez meszki i komary całą buzię.
A tak dobrze było w maju, kiedy to robactwo jeszcze się nie wylęgło.
Muszę znowu przeprosić się ze środkami przeciw tym kąsaczom.

Alu
masz rację , w poprzednim sezonie ledwo mi delikatna rozkwitła i prawie za dzień
lub dwa było już po płatkach. W tym sezonie mogłam się nią cieszyć dłużej.
Na zdjęciu poniżej rododendron Humboldt.
Lisico
To fakt, ale zaproszenie wyszło tak spontanicznie.
Następnym razem postaram się uprzedzić wcześniej.

Elu
serdecznie Cię witam. Z tego , co piszesz znalazłaś miejsce dla kolejnych piwonii drzewiastych ?
Wiosną widziałam w OBI takie śliczne młode sadzonki piwonii z jednym sporym pąkiem ale nie kupiłam.
A tak mnie kusiły, ale gdzie miałabym je posadzić ? A upychać w tłoku to trochę szkoda.
Oleńko
w oczku po renowacji zagościło już trochę zwierząt. Mamy tam traszki a teraz mnóstwo kijanek.
Gdzieś między tymi kamieniami można spotkać różnego rodzaju żabowate.
Kiedyś miałam też zwinki ale na razie jeszcze nie spotkałam.
Kicia musi mieć taką obróżkę, bo jak nie miała to prawie codziennie wyciągałam jej kleszcze.
Mam wrażenie, że już się do niej przyzwyczaiła.
Rododendron Roseum Elegants.
Karolinko
z tą drzewiastą to było tak : na zdjęciu była piwonia w kolorze liliowym i taką chciałam.
Jak zakwitła, to było rozczarowanie, tym większe, że cena dość duża a miejsce w ogrodzie ograniczone.
Jeśli jeszcze kiedyś kupię sobie kolejną to tylko z kwiatem lub od kogoś, kto będzie gwarantował odmianę.
A teraz to jest tak : jak się nie ma, co się lubi , to się lubi , co się ma.
Dorotko
ta piwonia, o którą pytasz to jest piwonia majowa ale chyba różowa lub biała.
W pierwszym rozkwicie jej kwiaty są takie lekko muśnięte różem a później mocno zbielały.

U nas wciąż słońce i wiatr. Ziemia czeka na deszcz.
Miłego weekendu

Kiedy widzimy, jak dzieci szybko rosną (zwłaszcza cudze), nie zdajemy sobie sprawy, jak szybko dorastają dzieci w świecie zwierząt.
Dopiero co pisałam, że grzywacze mają młode, ledwo można było je dojrzeć a one już latają.

Tu, na zdjęciach jeszcze siedziały sobie na gałęziach w pobliżu gniazda, a od 2 -3 dni czasami ich tam już nie ma.

Aniu taro

Jako mała dziewczynka często miałam ich płatki w koszyczku na procesjach BC. Oczywiście wtedy nie miałam pojęcia,
że jest tyle różnych piwonii.

Jagódko

Na początku szło mi dobrze, miałam plan ale później coś mnie tknęło i plan się zmienił. Chciałam coś przesadzić,
do tego dołożyć nowe duże funkie i wszystkie brunery. Chciałam zaczekać na deszczową pogodę, by zdjąć
łatwiej tą murawę, a tu jak na złość tylko wiatr i słońce a deszczu ani widu, ani słychu.
Bardzo mi miło, że tak komplementujesz mój ogród i tylko rumienię się, bo wygląda coraz gorzej, nawet
już trawnik schnie.

Stasiu

Wczoraj też wyrywałam pod wieczór i teraz mam posiekaną przez meszki i komary całą buzię.
A tak dobrze było w maju, kiedy to robactwo jeszcze się nie wylęgło.
Muszę znowu przeprosić się ze środkami przeciw tym kąsaczom.

Alu

lub dwa było już po płatkach. W tym sezonie mogłam się nią cieszyć dłużej.
Na zdjęciu poniżej rododendron Humboldt.

Lisico

Następnym razem postaram się uprzedzić wcześniej.

Elu

Wiosną widziałam w OBI takie śliczne młode sadzonki piwonii z jednym sporym pąkiem ale nie kupiłam.
A tak mnie kusiły, ale gdzie miałabym je posadzić ? A upychać w tłoku to trochę szkoda.

Oleńko

Gdzieś między tymi kamieniami można spotkać różnego rodzaju żabowate.
Kiedyś miałam też zwinki ale na razie jeszcze nie spotkałam.
Kicia musi mieć taką obróżkę, bo jak nie miała to prawie codziennie wyciągałam jej kleszcze.
Mam wrażenie, że już się do niej przyzwyczaiła.
Rododendron Roseum Elegants.

Karolinko

Jak zakwitła, to było rozczarowanie, tym większe, że cena dość duża a miejsce w ogrodzie ograniczone.
Jeśli jeszcze kiedyś kupię sobie kolejną to tylko z kwiatem lub od kogoś, kto będzie gwarantował odmianę.
A teraz to jest tak : jak się nie ma, co się lubi , to się lubi , co się ma.

Dorotko

W pierwszym rozkwicie jej kwiaty są takie lekko muśnięte różem a później mocno zbielały.

U nas wciąż słońce i wiatr. Ziemia czeka na deszcz.
Miłego weekendu

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
No to ja mam dobrze, meszki i komary wysłałam w świat i nic mnie nie kąsa.
U Ciebie w oczku będzie wylęgarnia tych krwiopijców.A ja nie mam oczka, za to ślimaków zatrzęsienie, nie chcesz
podeślę gratis.
Masz piękne piwonie, irysy a powojnik prześliczny.
Gołąbki ruszyły na swoje, co będą rodzicom siedzieć na karku. 

U Ciebie w oczku będzie wylęgarnia tych krwiopijców.A ja nie mam oczka, za to ślimaków zatrzęsienie, nie chcesz

Masz piękne piwonie, irysy a powojnik prześliczny.