Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Dorota,
ale masz piękne sadzonki! I jaka różnorodność!
Gdzie docelowo będą rosły?
- dorota514
- 200p

- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Docelowo będą rosły : słabsze odmiany w gruncie, habanerki itp na balkonie 10m, superhoty na tarasie 5x2,5m.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Podziwiam, ogromna ilość odmian i roślin. Gdzie Ty to zmieścisz? I kto skonsumuje efekt tej pracy?dorota514 pisze:A to moje papryki wysiane w styczniu rosną w growboxie, 12h swiatła dziennie, wentylacja, nawożone magiczną siłą do pomidorów. Jest tego sporo ponad 100 sztuk, niektóre już na parapecie.
W sumie 45 odmian:
Ja dałem sobie spokój z ostrymi, w 2013 r. z jednej rośliny Bhut Jolokia mam zapas przyprawy (po ususzeniu i zmieleniu) na 5 lat. Inne ostre, stoją w słoikach, przy obecnym tempie spożycia - wystarczą na 5 lat.
- termic88
- 500p

- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U nie papryczki są jeszcze malutkie, co poniektóre to dopiero kiełki, ale luzuje.. w końcu dopiero koniec lutego, jeszcze przez 2 miesiące spokojnie urosną. A nawet jeśli nie, to będą później ;D Może na jesień coś wysieję.. żeby były już na wiosnę zawiązki
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 sty 2013, o 09:02
doroto514 ileż odmian, a rozsada 1. klasa
Twój post powinien być wzorem i powienien "psioczącym" ludziom uświadomić, że jak ktoś z Akcji zamawia 100 odmian, to tyle ich wysieje
Twój post powinien być wzorem i powienien "psioczącym" ludziom uświadomić, że jak ktoś z Akcji zamawia 100 odmian, to tyle ich wysieje
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
U mnie poszły do ziemi wczoraj: Red Cherry Large, Filius Blue i Hot Fresno. Ostrych u mnie dużo nie będzie w tym roku. Za mało amatorów ostrości
. Ale wczoraj mi się zechciało troszkę i cały słoik ostrej marynowanej zjadłam 
- Marmarelka

- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
A mi padły chyba meduzy po wyjezdnym weekendzie
podlałam wczoraj wieczorem ale zmarniały, zmatowiały i zciemniały im listki, mimo wszystko spróbuję je przesadzić 
Tylko nie stawiaj na słońcu,czy pod lampą bezpośrednio po pikowaniu. I jeśli nie ma już nic do stracenia to może spróbuj podlać wodą z odrobiną wody utlenionej (wczoraj tak pikowałam i podlewałam.Przeżyły to.)
Pomorze...klimat łagodniejszy
.
- nemezja

- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- MENA515
- 500p

- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie to samoartur1968 pisze: w 2013 r. z jednej rośliny Bhut Jolokia mam zapas przyprawy (po ususzeniu i zmieleniu) na 5 lat. Inne ostre, stoją w słoikach, przy obecnym tempie spożycia - wystarczą na 5 lat.
- dorota514
- 200p

Konsumować to szczerze nie wiem kto to będzie bo nikt oprócz mnie w domu ostrości nie lubi. Trochę zjem sama trochę rozdam po znajomych a jak ktoś może na forum będzie chciał to wyślę, jeżeli da to wszystko jakiś plon od tego trzeba zacząć. Mi bardziej chodzi o hobby i fajną zabawę w hodowli tych roślin. Mam jeszcze zamiar dokupić 5 odmian ozdobnych i kształtować bonchi, na razie robię bonchi z mirasola i medusy.artur1968 pisze:Podziwiam, ogromna ilość odmian i roślin. Gdzie Ty to zmieścisz? I kto skonsumuje efekt tej pracy?dorota514 pisze:A to moje papryki wysiane w styczniu rosną w growboxie, 12h swiatła dziennie, wentylacja, nawożone magiczną siłą do pomidorów. Jest tego sporo ponad 100 sztuk, niektóre już na parapecie.
W sumie 45 odmian:
Ja dałem sobie spokój z ostrymi, w 2013 r. z jednej rośliny Bhut Jolokia mam zapas przyprawy (po ususzeniu i zmieleniu) na 5 lat. Inne ostre, stoją w słoikach, przy obecnym tempie spożycia - wystarczą na 5 lat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Oo.. to ja chętnie się piszę - na wysyłkę papryczek
Nawet po 1 sztuce świeżej niektórych odmian 
- sachel
- 100p

- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Również chętnie bym się pisał na kilka odmian po sztuce, ja planuje 12 odmian, na więcej pozwolić sobie nie mogę i szukam swojego smaku bo szał ostrości mnie ogarnął 
- dorota514
- 200p

Jak dla mnie jalapeno to priorytet, dlatego będę go miała jakieś 8 krzaków. Jeżeli nie masz jeszcze wybrane nasion to polecam też lemon drop. Ja też nie mam jeszcze wszystkiego co bym chciała mieć, w tym sezonie będę testować te odmiany a jak mi się nie spiszą to za rok na ich miejsce jakieś inne będę siać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- sachel
- 100p

- Od: 14 lut 2014, o 14:10
Jalapeno uwielbiam suszone! niestety kupne, ale smak mmm...palce lizać 
Jeśli chodzi o Aji to mam AJI FRANCOS, przynajmniej taka mam nadzieje