Kaktusowy zakątek Marty

Zablokowany
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusowy zakątek Marty

Post »

Bardzo ładnie zaprezentowane mammillarki ;:333. I ciernie i kwiatuszki ;:215
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dawno mnie tu nie było... Ale widzę, że i Ty dwa miesiące przespałaś :wink:
G. denudatum cudny kwiat! A choć mamilarki nie w mój gust, to też pochwalić należy. Zwłaszcza te ciernie od góry ;:173
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Krwista Mammillaria carnea robi wrażenie ;:108
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Co za ciernie ;:oj
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Mamilarki śliczne i apetyczne, że aż ślinka cieknie :wink: Wspaniałe zdjęcia kwiatuszków i cierni ;:167
Cudowny ten mamilariowy wagonik :!:
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

Dziękuję ;:196 Wam kochani za odwiedzinki i wszystkie Wasze miłe słowa pod adresem moich ciernistych podopiecznych.

Widzę, że M. carnea cyknięta w porannej rosie jakoś szczególnie dużo zachwytów wzbudziła a przecież ona to taka zwyczajna marketówka z szaro-brązowymi cierniami.

Pogoda do fotek niestety sklęsła i musiałam się pięknie do M.M. uśmiechać o pożyczenie lamp fotograficznych bo mam Wam do przedstawienia coś co cieszy mnie okrutnie ale też budzi wiele wątpliwości.
Rodzaj Aloe i jego uprawa są mi całkowicie obce, tylko tyle o tym wiem ile udało mi się od czwartku znaleźć na Waszych wątkach.
Póki co małe, więc poszły w doniczki zbiorcze, jak będzie docelowo nie wiem bo nie mam pojęcia jak szybko/wolno przyrastają.

Marzą mi się ;:173 takie michy sukulentowe jak np. u Beatki albo Iwonki(innych wątków jeszcze nie zdążyłam)- aż kipiące nadmiarem-cudne ;:173
Mam zgryz czy rzeczywiście wszystkie aloesy to z tych miniaturowych :?:

Zimowanie kaktusów a zimowanie sukulentów to też dwie różne bajki(mam kilka gasteria, haworthia) i tylko takie maleńkie doświadczenie w tym temacie.

Na coś zwracać szczególną uwagę przy Aloe :?: Jeśli tak to na co :?:

No dobra koniec gadania i pytania ;:170 jakość fotek niestety nie poraża ale jest adekwatna do tego co mam za oknem :evil:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to widoczek z zimowiska, moim zdaniem nieźle wpisuje się w nastrój nadchodzących świąt :)
Obrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Marta, śliczniutkie :D jak dostaną ciała to dopiero oko nacieszysz ;:108
A wiec tak ...moje stoją na wschodnim parapecie w kuchni,i dają radę .Na dwór ich nie wystawiam ,bo zachód myślę, że za duża patelnia dla nich,a poza tym nie mam już dla nich miejsca :wink:
...podlewam jak listki są nie wyraźne,zaczynają się marszczyć.Podłoże -piasek, żwirek i ziemia uniwersalna , tak żeby było przepuszczalne
Nie mam z nimi problemu,może dlatego ,że ja nie mam jakiś nadzwyczajnych okazów :D -zwyklaczli.
A co to za czerwona szparaga :?: ładne toto jest :D
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ;:138 dzięki ;:196 za wszelkie podpowiedzi.
Wychodzi na to, że połowicznie :;230 mam dobrze tzn. substrat mi się mniej więcej zgadza :)
Stanowisko już niestety nie. U mnie południowy parapet(wewnętrzny) na piętrze= przy ;:3 będzie zero cienia od około 9-10 godziny praktycznie prawie do zachodu.
Zobaczymy jak dadzą radę w sezonie- miałam nadzieję, że są bardziej wytrzymałe od np Gasteria LITTLE WARTY ta mi czerwienieje mocno i stopuje wzrost :?
nolina pisze:A co to za czerwona szparaga ładne toto jest
To G. mihanovichii w ciemnościach egipskich od ponad tygodnia i nie chce zgubić kwiatka ;:130
Wiem, że część pąków zostaje na kaktusach, ale te najbardziej zbliżone do rozkwitu w moich warunkach nie są bezpieczne bo po odpadnięciu lubią inicjować gnicie, wiem bo to przerabiałam :roll:
Skrzynki ustawione jedna na drugiej to oszczędność miejsca ale też i większe ryzyko, że się czegoś nie zauważy na czas.

Jesień z reguły nastraja do myśli o przemijaniu to ja może troszkę na przekór :wink:
Idzie nowe...
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ale "przekorna" z Ciebie istota... :D Widok fascynujący. Ja się za wysiewy nie biorę, więc...podziwiam u innych ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
x-Cz-a

Post »

" To nowe " bardzo obiecujące i pięknie się ogląda :roll:
leszek2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2010, o 10:15

Post »

Sieweczki jakie już duże,będziesz miała Marciu tego sporo,no i będzie na wymianę i sprzedaż ;:138
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ho, ho! Takie widoki to ja lubię! ;:333 ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Sieweczki ładne i zdrowiutkie ;:215 ,a te pierwsze doniczki...to prawie bomby ,wychodzą już z doniczek ;:333
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli ktokolwiek z Was się lepiej poczuł oglądając te fotki w ten jesienny(u mnie bury) dzień to mogę powiedzieć, że efekt został osiągnięty :tan bo z takim zamysłem je wstawiałam :D
piasek pustyni pisze:Ale "przekorna" z Ciebie istota... :D Widok fascynujący. Ja się za wysiewy nie biorę, więc...podziwiam u innych ;:180
Żanetko, staram się nieco ożywić wątek, który swoją absencją uśmierciłam ;:170
W martwym sezonie to nie jest łatwe :wink:
Ssstrasznie dużo o życiu i śmierci ;:202

Wisia, Leszku, Henryku :wit
nolina pisze:Sieweczki ładne i zdrowiutkie ;:215 ,a te pierwsze doniczki...to prawie bomby ,wychodzą już z doniczek ;:333
Gosiu te z dwóch pierwszych zdjęć to w styczniu dwa latka skończą i już po dwóch przeprowadzkach są.
Mnie zadziwia witalność M. zeilmanniana( robiła za poletko kontrolne) z moich nasion więc kundelek - ale rośnie toto jak przysłowiowy chwast- zdrowo i ekspresowo :tan
Chyba zacznę siać mamilarki bo tegoroczna pennispinosa (podobno :roll: ) też większa od gymno mimo, że ponad miesiąc później się za to zabrałam.

I jeszcze tylko jedno(nie wiem, czy wolno mi tu na wątku :?: )mam do oddania za koszty przesyłki trzy dojrzałe, pęknięte i pełne nasion owoce Setiechinopsis mirabilis.
Jeśli ktoś reflektuje proszę o PW.

Komputer mi się wściekł i zaleca mi jakieś dziwne rzeczy za prawo dostępu do mojego własnego katalogu w programie napisanym przez mojego własnego męża na moim własnym PC ;:161
Także z numerkiem tylko cząstkowym Gymnocalycium vatteri STO (reszty nie pamiętam ;:131 )
Jak się przy pomocy małżonka ;:173 dogadam z komputerem ;:14 to uzupełnię.

G. vatteri STO 876
Obrazek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Jak nie lubię G. vatteri, tak Twój kwiat jest wręcz doskonały! I zdjęcie też. A może to tak działa, że najmniej podobają się własne kwiaty i rośliny, a u kogoś zawsze jest piękniej... ;:24
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”