Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Aneczko!

Ten pomysł z liliami wpadł mi do głowy jesienią. Jak poobcinałam uschnięte liście piwoni posadziłam między nimi wszystkie cebulki białych lilii. Wiosną zaczęły wyglądać z ziemii ale piwonie rosły szybciej. Bałam się ,że zasłonią całkiem wychodzące lilijki i wydłubałam prawie wszystkie. Miały już po 30-40 cm. Przeniosłam je w inne miejsce a te dwie przeoczyłam. Teraz żałuję bo wyglądałoby nieźle. Długo zastanawiałm się co posadzić między piwoniami,żeby wykorzystać ich liście do ozdoby ale nic nie przychodziło mi do głowy. Chyba jesienią białe lilie pójdą z powrotem między piwonie. Taki już los początkującego ogrodnika :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Jak w trakcie sezonu ten pomysł całkowicie sprawdzi się u Ciebie, to ja na bank go jesienią odgapię. Gorzej jak posadzę tam lilie mikrusy. Mam takie co mają po 30 cm max i skupiają się już na pakach a nie rośnięciu. :oops: I wszystkie obstawiają tyły rabat... ;:124
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aneczko!

Mam też takie niziutkie azjatki ale są to lilie miniaturki i rosną maksymalnie do 50 cm. Może takie kupiłaś?
Albo cebulki były malutkie. Moje lilie z cebulek przybyszowych są właśnie takie maleńkie i mają po 2 pączki. Potrzebują czasu żeby cebulka urosła.
Za to niektóre moje OT mają już po 120 cm ;:138 Dziś mierzyłam. :)
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Aniu byłam w pracy :) Piwonie pięknie kwitną. Istna bajka. Ramenedes wybrał sobie niezłą miejscówkę na drzemkę. Lubię go u Ciebie podglądać. Kto mu nadał takie oryginalne imię?
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Madziu!

Dawno, dawno temu ...Ciebie nie było jeszcze na świecie telewizja emitowała serial dla dzieci, w którym głównym bohaterem był czarny kot o imieniu Ramenedes, który spełniał wszystkie życzenia.
Może kiedyś Ramenedes spełni jakieś moje? :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale piękne piwonie,powojnik ;:215
Kociula się wyleguję na rabacie :D
A to jeżyk jedzonko sobie podjada ?? ;:333
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Anulko piękne zdjęcia mimo ,że lekko poruszone , peoniowy busz robi wrażenie , pod powojnik dodaje skorupki od jajek ponoć to lubią , też mam powojnika odratowanego ,
myślałam ,ze zmarzł a on był zagłuszony przez trzmielinę i kiedy go posadziłam , najpierw w doniczkę , później na miejsce stałe to była kruszynka a " wybrał" się , że nie mogłam uwierzyć, reanimowałam właśnie sporą ilością skorupek
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu!

Przez te jeżyki zarwałam znowu kilka nocy na dokształcaniu się w temacie dokarmiania jeży. Moje jeże zawsze przychodziły wieczorami podjadać kocią karmę ale... przeczytałam,że karma ta jest szkodliwa dla jeży uszkadzając im narządy wewnętrzne, że jeże umierają po niej w wielkich cierpieniach i włos mi się zjeżył na głowie na myśl o tym,że nieświadomie przyczyniam się do degradacji tych kochanych kolczastych zwierzątek.
Zainteresowanym podaję link do strony http://www.jeze.com.pl/o-jezach/
Link do odcinka z programu "Maja w ogrodzie" jest podany na stronie. Naprawdę warto zobaczyć.
Wyruszyłam na poszukiwania polecanej przez Pana z fundacji karmy dla jeży i w jednym ze sklepów zoologicznych spotkałam się z zupełnie sprzeczną opinią na ten temat. Tam podano mi inny adres kolejnej fundacji gdzie informacje nijak się nie mają do tego co przeczytałam na poprzedniej stronie. http://www.jerzydlajezy.com/index.php?go=karmienie_jezy

W rezultacie doszliśmy z mężem do wniosku,że trzeba zrobić jeżykom stołówkę, do której koty nie będą miały dostępu a kotom zostawiać jedzonko tam gdzie jeż się nie dostanie.

Malutki reportaż pt. " Jak jeż przegonił kota"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elu!

Dzięki za poradę. Aneczka daje pod powojniki skórki z banana. Nakarmiłam już go skórką i dołożę jeszcze skorupki. Ugotowałabym
mu całe jajeczko byleby tylko rósł.

Jeśli chodzi o zdjęcia to cały czas mam problem z dobraniem czasu naświetlania. Roślinki kołysze wiatr więc przy dłuższym czasie będą nieostre i poruszone. Jak nie mam pod ręką mojego psora od fotografii stosuję metodę prób i błędów.Powolutku oswajam się z tą maszyną.

Różyczka na dobranoc lub dzień dobry...Pierwszy kwiatuszek.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to bystry zwierzak z tego jeża. Nawet się kot go zabał. ;:224
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu świetna fotorelacja. Tak myślałam, że kot w konkury z jeżowymi szpilami raczej stawać nie będzie. :wink:
W temacie dokarmiana jeży nie pomogę, bo nic nie wiem na ten temat.
Róża zachwyca, nawet jednym pąkiem...
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AAAA to już wszystko jasne :). Oby spełnił Twoje życzenia :) Relacja kocio jeżowata.. super. Waleczny z niego jeż :) Jestem w szoku że tak dają Ci się podglądać. Róża śliczna. Pięknie kwitnie.
Awatar użytkownika
Ruda_Zaba
1000p
1000p
Od: 28 cze 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, na logikę jeż tak jak kot to mięsożerca - nie szkodzą mu karmy dla kotów dobrej jakości, tylko szkodzi mu żarcie dla papug sprzedawane jako karma dla kotów (przepraszam, ale nie mogę nazwać inaczej karmy w której większość to białko sojowe, dla wyspecjalizowanych mięsożerców zupełnie nieprzydatne).
Mogę Ci polecić saszetki Natures Menu - są dostępne w normalnych sklepach zoo, a skład mają taki, że sama bym to zjadła :lol:
Chusteczka na R.O.D <-- wątek ogólny
róże na chusteczce <-- wątek różany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ruda czy już mówiłam, że Cię uwielbiam? Obrazek

Na moich działkach nie spacerują jeże. Kotów też zbytnio nie widać, tylko psiaki z właścicielami albo nasze świntuchy, co nie nadążają trawy kosić na swoim wyznaczonym terenie. Obrazek
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Ruda!
Dzięki. Poszukam tej karmy. Często zaglądam do sklepów zoologicznych ale powalają mnie ich marże. Niestety przy takiej ilości futrzaków do wykarmienia u mnie w grę wchodzi towar ze średniej półki.
Jeżykom kupię lepsze jedzonko jak zrobimy stołówkę. Jutro jeszcze podpytam weteryranarza. Jadę z moją kotką, która od paru dni dziwnie się zachowuje. Pierwszy raz widzę takie zachowanie u kota. Biega nerwowo po mieszkaniu liże się nerwowo i szuka schronienia w ciemnych miejscach. Otwiera sobie szafkę, wywala ciuchy i śpi tam w ciągu dnia jakby miała światłowstręt. Nos ma cały czas ciepły. Na początku myślałam,że coś ją użarło ale nie ma śladów na skórze. Zobaczymy co powie weterynarz.

Aneczko! :) :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj to faktycznie dziwne zachowanie . Ciekawe co jej jest. Napisz, jak wrócisz. Trzymam kciuki żeby to nie było nic poważnego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”