Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Jolu, Nie można się oprzec takim oczkom wiem cos o tym :D
Cieszę się, że pomysł Ci się spodobał. Wiosną będziemy szukały siewek werbeny.
Czytam, że jednak Cię wzięło różanie.
Wiedziałam. ;:224
Byłas u Ewy Rozanki. Ona też ma taką działkę jak Ty i nie narzeka na różyczki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie czyściutkie pieski :D Drewutni zazdroszczę-nie dość, że pożyteczna, to jeszcze solidna i będzie podporą dla powojników.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Jak fajnie, że sierściuchy się podobają :tan
Moniko, no ja na taką rozpustę nie pozwalam, żeby na kanapę w salonie ;:185 Fakt, mają w pracowni każde swoje łóżko i w wyjątkowych sytuacjach mogą tam sobie pobyć. Ale generalnie niechętnie wchodzą do domu i to mi się właśnie podoba. Zdecydowanie mniej sprzątania. Tak był Golden nauczony zanim go adoptowałam więc już nie zmieniałam jego przyzwyczajeń. Mają bardzo solidną ocieploną budę więc z pewnością nie jest im źle.
Magdo, prawda że trudno się oprzeć? On zawsze ma takie trochę smutne pycho. Może przez te przejścia w młodości zanim go przygarnęliśmy ;:131
Na roślinki w wodzie właśnie dlatego zwróciłam uwagę, też mi się tak skojarzyły :lol:
Zbigniewie a gdzie Twój aktualny wątek?
My palimy w kominku bardzo dużo, niemal codziennie. Ja to po prostu uwielbiam. Nie jest on podstawowym źródłem ogrzewania ale tylko dogrzewamy w miarę potrzeb. A raczej celowo mamy niższą temp na piecu żeby móc korzystać z kominka. Drewutnia ma jakby dwie komory ale nie oddzielone i podpory na cztery rzędy drewna z zachowaniem przestrzeni do wentylacji pomiędzy rzędami. Na drobiazg do rozpałki mam miejsce w kotłowni, więc już nie musiałam planować czegoś w drewutni oddzielnego. Bardzo dziękuję za cenne uwagi, ja palę dopiero trzeci sezon ale też mi nieźle idzie ;:333
Gosiaczku, Goldeny są wspaniałe ;:108 wiesz to po swoim.
Tak pomysł jest świetny. Wczoraj poznałam nową trawkę o nazwie kłosówka miękka Holcus mollis Jackdaws Cream. Niemal biała. Koniecznie muszę ją wykorzystać w jakimś miejscu, jest zachwycająca. Znasz ją może?
U Ewy Rozanki byłam ale jeszcze się nie wgłębiłam w temat bo mam bardzo dużo pracy a jutro znów dzień z głowy bo jadę na szkolenie ;:223
Ewo, dzięki, już się nie mogę doczekać wiosny żeby przesadzić tam powojniki i dać im szaleć na pergoli. Teraz tylko muszę mądrze zaplanować tą pergolę, bo nie wiem czy robić jakąś podporę stalową czy kupić dwie drewniane kratki i ustawić w trójkąt z bokiem drewutni, zostawiając sosnę w środku ;:131
Może ktoś ma jakieś pomysły w tej kwestii? chętnie zbiorę jakieś podpowiedzi ;:180
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aprilku, do Twojego lasu taka drewutnia pasuje idealnie ;:196
Psiaki urocze, a te widoczki... ;:170 fajna relacja ze spaceru, czuję się jakbym była tam z Wami ;:138
Miłego dnia :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Cześć Jolu :wit
Cięzko mi się dzisiaj obudzić, bo noc była kiepska (ech, nie pierwsza i nie ostatnia), ale chciałam napisać, że drewutnia imponujących rozmiarów i fajnie wtapia się w otoczenie... Tego trójkąta chyba bym nie robiła, najprościej kratka przykręcona do boku drewutni spełni swoje zadanie... chyba, że nie do końca łapię koncepcję?
Miłego dnia!
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, końcowy efekt drewutni będzie jeszcze lepszy jak już pokryję gontem. Niestety nie dało się teraz.
Takie widoczki jak ze spaceru mam bardzo blisko siebie. Jak znajdę czas to wrzucę jeszcze fotki z działań bobrów z okolicy. Bardzo blisko się zadomowiły i robią spustoszenie już 500 m od domu.

Aguś, ja też spałam dziś góra dwie godziny. Ach ten stres ;:185 Może niedługo minie.
Drewutnia spora, nie mam pewności czy nie za duża. Ale jak wyrówna się teren wokół i obsadzi roślinami to proporcje się zmienią.
Z tą kratką to właśnie nie wiem jak zrobić. Tak na dobrą sprawę nie mam koncepcji, to na razie luźne propozycje. Początkowo też myślałam o kratce przytwierdzonej do boku ale wydaje mi się że jak będzie drewno to będzie zbyt blisko i nie będzie wentylacji a powojnik wlezie do drewutni. Sosna jest tuż przy boku i myślałam jak ją wykorzystać. A może półokrągła stalowa pergola odsunięta od drzewa jakieś 40 cm?, tworząca taki kołnierz z Summer Snow? Ciągle jeszcze głowa przetwarza różne wersje. Ale dziękuję za Twoją opinię ;:196
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Takim oczom to nawet i ja się nie oprę...
Ja i tak Jolu Cię podziwiam, przy tej ilości spraw, powoli ale systematycznie cały czas coś u Ciebie przybywa, dzieje się - jeszcze nie tak dawno walczyłaś z przęsłami, teraz drewutnia ;:63
Dzielna z Ciebie kobieta.

PS. doskonale wiem, co oznaczają bezsenne noce...
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, twoje zdjęcia ze spaceru bardzo przypominają mi czasy, gdy mieszkałam jeszcze w Zielonce i wychodziliśmy z naszym psiakiem nad "smródkę". Pławiło się w w odzie to nasze psisko z niekłamaną lubością, a potem wychodził i otrząsał się z tego wszystkiego akurat blisko nas, tak że trzeba było od niego uciekać. Dawne to były, fajne czasy, ale miejsce pamiętam doskonale. Wypisz, wymaluj takie jak to na twoich fotkach. Czy jest możliwe, że to jest ta sama rzeczka? W końcu mieszkamy od siebie dość blisko?
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Jola, ja bym obstawiała tą półokrągłą pergolę przy sośnie. Posadzisz dwa powojniki, żeby się uzupełniały w kwitnieniu i będzie cacy.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Jolu co się dzieje ;:204 Komu "przyłożyć" ;:134 żeby w końcu stres Cię odpuścił ;:168
Zalecam chwilę relaksu ;:108 ale na litość nie bierz przykładu ze swoich czworonogów, no chyba, że Ci to pomoże ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

Jola chwilowo się "zawiesiłem"ale jak podgonię roboty domowe to nowy wątek ruszy, wracjąc do drewutni jak jest możliwość podzielenia komór to super, tylko jeszcze jedna podpowiedź nie daj wcisnąć sobie samych porąbanych szczap, 25-30cm średnicy nawet w takim niewielkim kominku(14KW) jak mój to optimum, a przy takiej wentylacji całe pieńki nie zmurszeją
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu, przykro mi z powodu Twoich kłopotów. Trzymam kciuki za szybką poprawę sytuacji i zdrowia ;:168 Też mam nieciekawie i nie widzę światełka w tunelu. ;:185 Nawet mi się już gadać o tym też nie chce. Lepiej zapomnieć.
Wando, takich rzeczek - strumyczków jest mnóstwo. To raczej nie ten sam. Jest to bardzo urokliwe miejsce, woda niezwykle czysta i nie smródka więc pozwalam psom na psoty. Gorzej jak pójdą na bagna, wtedy uciekam przed nimi gdzie pieprz rośnie :;230
Beatko, ten pomysł na pergolę półokrągłą wpadł mi w momencie odpowiadania Agusi ale chyba nie jest zły. Muszę sobie to porysować i poprzymierzać jakimiś patykami w domku. Nie wiem czy górę robić poziomą czy z jakimiś skosami. Zaokrąglenia raczej nie pasują bo dach w drewutni dwuspadowy.
Iwonko ;:196 tak jakoś się układa ta końcówka roku niezbyt szczęśliwie. Staram się nie myśleć. Woda na mnie działa kojąco ale raczej w rzeczce była za zimna. Teraz bez długiej gorącej kąpieli to nawet nie wychodzę do pracy bo bym nie dała rady. A tak wystarcza na parę godzin odprężenia. Wstaję 5.30 i z zamkniętymi oczami do wanny, tam się budzę i dopiero startuję ;:172 Wezmę się w weekend za pracę fizyczną to mi się nerwy podkurują ;:224
Zbigniewie, to czekam na hasło do ponownych odwiedzin.
Szczapy dębowe kupowałam dość spore ostatnio, niektóre z trudem unosiłam choć średnicy nie mierzyłam :;230 Zresztą i tak mam nietypowo bo duży panoramiczny kominek aż 90 cm szerokości więc i szczapy kupuję 60cm. Mam też sporo swojego drewna jeszcze wyciętych drzew przed budową. Te są nawet nie porąbane.

A teraz bobrowisko w pobliżu domu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Odpowiedziałam na Twoje pytanie u Wandy :D Bobry chyba chcą Ci pomóc w zapełnieniu drewutni :;230
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Ojej, niesamowity widok. Cóż za zęby mają te stworzenia, przecież nawet piłą spalinową trochę by się człowiek namęczył. A one ot tak, chap chap, trochę wiórów dookoła i drzewa nie ma. :D
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Nie mów, że nie widac światełka.