Mój fijoł 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój fijoł 6

Post »

Ewuś jeszcze sobie daruję te zakupy, toż to są stare nasiona, nowe dopiero pewnie przyjdą, poszukam ich po nowym roku. :uszy
Ja mam całkiem białą naparstnicę która kwitnie do teraz a ładnie niska jest i to mi się podoba. ;:333
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka, co jakiś czas dokupuję opakowanie naparstnic i sieję na rozsadniku. Właśnie tych nietypowych próbuję szukać, bo zwykłe i tak się sieją :D Podobnie z orlikami.

Boule de Neige.
Obrazek

Doktorek z fleszem, bo w cieniu rośnie :oops:
Obrazek

Dzikot wącha piwonie :D Teraz jest najrozkoszniejszy, bo gruby, puchaty, głównie śpi i przychodzi na głaski.
Obrazek

Mariatheresia.
Obrazek

Quatre Saisons Blanc Mousseux.
Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ania, krwawnikowi nic nie grozi-raczej Tobie. Zarośnięcie lasem krwawnika kichawca :;230

Ewciu, ja go kupiłam na jesieni, w doniczce wyglądał na mizerną roślinkę.
Nie chce lasu :;230 , wywalić zanim się bestia rozrośnie, a może go w doniczce zakopać. :roll:
Mariatheresia ślicznie się do mnie uśmiecha. Wie, że ją już mam. :heja
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko daj mu troszkę szerszą doniczkę i wkop razem z nią, te drobne kwiatuszki są śliczne więc szkoda żeby nie towarzyszyły różyczkom. Ja swoje posadziłam razem z irysami na wygnaniu i strasznie mi się wywalają albo to koty tak po nich skaczą :roll: bo leżały pokotem na irysach.

Ewuniu ja sobie kupiłam sadzonkę tego białego bo nie sprzedają nasion w pojedynczych kolorach tylko mieszanki. A szkoda bo lepiej pasowałoby żeby były w takim kolorze jaki pasuje, choć niespodzianki też są dobre. ;:173
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, nie wyrzucaj, ograniczaj doniczką :D Sama zamierzam tak posadzić ze dwie kępy między różami. Tylko ten krwawnik jest wysoki i lubi się kłaść pod wpływem wiatru lub deszczu :?
Majka, swój też posadzę w doniczce :D Wcześniej rósł pod siatką-nigdy się o nią nie oparł, zawsze leżał na ziemi :evil: Przywiązywałam go do siatki, wtedy było go widać. Między różami będzie się opierać o krzewy.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I to jest myśl, jak go wsadzę przed doniczkę z liliami to oprze się o róże a jednocześnie zasłoni dół lilijek i zestaw będzie śliczny. ;:215
Awatar użytkownika
agnesik12
200p
200p
Od: 31 sty 2008, o 10:25

Post »

Ewo dziękuję za odpowiedź. Muszę jeszcze popytać. Może ktoś ma tę różę dłużej. I dziękuję za ponowne zdjęcie. Utwierdzam się w przekonaniu że piękna.

Zdjęcie orlika i brunnery- piękny kontrast. Widzę że masz dużo różnych roślin. A ogród już pięknie zarośnięty. W dojrzałych ogrodach najpiękniejsze jest to że tu się coś rozsieje tam wyrośnie. Takie niespodzianki które niesamowicie mogą zmienić urok niejednej kompozycji.

:wit
Agnieszka
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ewa :wit Mariaitheresia śliczna i te ostrozki z piwoniami ;:138 ciekawa jestem jak sprawdzi się mój eksperyment na ostrożkii i naparstnice na rabacie między różami. Ma być angielski busz ale nie wiem co na to róże... :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, obawiam się jednak, że mimo naszych wysiłków krwawnik po prostu wdzięcznie legnie sobie na ziemi :;230 Będziemy go przywiązywać do kija :;230
Agnieszka, po tym kwitnieniu róża wypuściła dłuższe pędy. Myślę, że w drugim roku może powtarzać pojedynczymi kwiatami. Podobnie zrobiła Therese Bugnet-w pierwszym roku kwitła raz, później powtarza choć nie jest to burza kwiatów.
Kasia, ostróżki i ja posadziłam między róże-w pierwszym roku spisały się dobrze. Naparstnice posadzę wiosną, w tym sezonie kot posiał czarnuszkę i już nic nie dosadzałam. Pamiętaj, że ostróżki po przycięciu zakwitną jesienią drugi raz :tan
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś jak ostróżki się rozrosną to zagłuszą róże, tak miałam i mimo związywania ciągle rozszerzały się na boki. Tak mnie wkurzyły że je powoli likwiduję z takich miejsc bo to są pazerne kwiatuchy. ;:173
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, mam je na skraju rabaty, rozdzielają krzewy róż. Zawsze mogę przekopać w inne miejsce :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swoje miałam raczej między ale z tyły i przywiązywałam do siatki ale liściska miały takie wielkie że musiałam obrywać bo zakrywały róże. Ciągle zastanawiam się w jakim miejscy je posadzić żeby ładnie sobie rosły i nikomu nie wadziły. Dwa lata temu jedna kępa ostróżek miała średnicę coś koło metra przy ziemi i całkowicie wchłonęła magnolię. Wyrosła na przeszło 2m wysokości, po prostu giganty. ;:202
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka, takich jeszcze się nie dochowałam :D Może mam niższą odmianę, a nie wiem, jaką, bo to z własnego siewu ładnych parę lat temu. Tylko raz trafiła się taka dwumetrowa gigantka, ale to u sąsiadki (rozdaję siewki :D ).
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Nie straszcie tymi ostróżkami. Wysiewałam w tym roku i posadziłam może ze czterdziści i jeszcze trochę rozdałam. Może na piasku i pócieniu nie będą tak szaleć :;230 .
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Moje ostrozki tez przesadzily w tym roku z liscmi - pol rabaty to to zajmowalo :twisted: Ale to moja wina, bo trzy sadzonki posadzilam w jednym miejscu - na wiosne porozsadzam kazda w inne miejsce.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”