Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4

Post »

Dzisiaj zdecydowałam, że Waltham Butternut wchodzi na "moją listę". Bo mam taką swoją listę, na nią wpisuję odmiany, które zostają na stałe i będą siane co roku. Każda ma swój numerek i to mi przyspiesza oznaczanie rozsady i potem roslin. No i sukces Butternuta, bo to pierwsza dynia wciągnięta na listę.... bo ja dyń nie lubię ;:185 i dopiero uczę się je jeść.

No więc dzisiaj rozkroiłam Walthama żeby zrobić soczek dla córy. Z marchewką i jabłkiem - pycha wyszedł. A odpady (przed dodaniem jabłka) wybrałam, dotarłam ziemniaka i wyszły pyszne placuszki. Dyńka ma idealny rozmiar taki "na raz". Cudowny kolor jasnopomarańczowy, bardzo intensywny. Skórka cienka, nawet nie bardzo namęczyłam się przy obieraniu no i gładka więc wygodnie. Całe czyszczenie dyńki to 5 minut. Mimo ubiegłorocznej suszy miąższ wilgotny no i jest go dużo. Małe gniazdo nasienne na jednym końcu dyni a cała reszta ( 3/4 dyni) to jedna bryła miąższu. Dużo małych pestek. Fajny zapach. No super. Chyba zacznę przekonywać się do jedzenia dyń (bo uprawiać to je już uwielbiam, tylko jakoś mi przez gardło ciężko przechodzą :? )
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Tula, też jestem fanką tej dyni. Mogę dodać, że świetnie się przechowuje, nie zepsuła mi się dotąd ani jedna sztuka. :D
Ta odmiana zdecydowanie zostaje na ten sezon.
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tula i aria.
Napiszcie proszę gdzie można kupić nasiona dyni Waltham Butternut . Sprawdziłam w tym sklepie, którego link podał ktoś wcześniej, ale niestety tam jej niema ;:145 . Zrobiłyście taką reklamę !!!!, że "uruchomiłyście" :oops: :D moją chęć posiadania. Najbardziej ujęły mnie smak i wielkość. Nastawiłam się na Hokkaido bo też mają te dwie cechy, ale jeżeli Tula napisała, że właśnie W.B. "przekonała" ją do jedzenia dyń, to pewnie jest jeszcze lepsza od H. Poproszę o namiary :D .
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
kuczjan
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 00:14

Post »

danaa Waltham Butternut jest na all..... osobiście robiłem u tej osoby zakupy
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Również kupowałem na alledrogo, ten sprzedający ma również inne ciekawe dyńki.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Ja mam kolejny rok Early Butternut i jestem jej fanką! Pozostałe odmiany próbowane rózne przez 3 lata nie przekonały mnie do siebie.
Early Butternur jadam w formie placków - gęste ciasto naleśnikowe i domieszana starta na grube wiórka dynia (ile wlezie na super gęsto), oraz na surowo jak melon. Łatwo się ją obiera ;:138 .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Dynię W. Butternut kupiłam w sklepie polecanym przez MarcinekSz, za prawie 7zł - 29 szt. zaprawionych nasion.

Uprawiałam kilka odmian Butternutów i one niewiele się między sobą różnią, trochę kształtem i wielkością, smakiem wcale, a plenność więcej zależy od stanowiska, nawożenia i uprawy z rozsady niż od wczesności odmiany.

Danaa, nie rezygnuj z uprawy Hokkaido, będziesz miała duet idealny :D
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Izuniu, ależ ja nie chcę rezygnować z Hokkaido!!! W.B. to ma być trzecia odmiana. Bo druga, to słodka malutka dynia, której nasiona dostałam od sympatycznej forumowiczki z Wrocławia! Przy okazji serdecznie ją pozdrawiam :D !
Pędzę :;230 szukać na alle.. tej rekomendowanej przez Ciebie :D !
Pozdrawiam - danaa
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Która z dyń Butternut ma krótszy okres wegetacji? W zeszłym roku miałam dynię piżmową i nie zdążyła dojrzeć , zerwałam niewyrośniętą przed przymrozkami i była jakaś wodnista.
Pozdrawiam , Bożenka.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Early Butternut na pewno jest wystarczająco wczesna aby dojrzeć. Nasiona kupiłam po prostu w sklepie ogrodniczym.
Ja wszystkie dynie sadzę (nie sieję) do gruntu - przygotowuję sadzonki wkładając podkiełkowane na ligninie nasiona do kubków po dużej śmietanie i przy sadzeniu do gruntu delikatnie wyciągam zawartość aby nie uszkodzić korzeni.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja tą dynię uprawiam już 3 rok. Nasiona dostałam od KasiPuk z Anglii. Dwa lata temu rosła koło Atlantik Gigant. Siałam nasiona w tamtym roku i nic nie wskazywało na to ,żeby się obie skrzyżowały. Też lubię tą dyńkę. Zadna inna mi nie pasuje jak ta.
A nasiona widziałam na Franchi Sementi w zakładce Golden linia
Asia
Rumianka
500p
500p

Post »

Dziękuję bardzo. W jednej ofercie firmy nasiennej Early Butternut była F1, czy to możliwe?
Pozdrawiam , Bożenka.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W opisie tych dyn, jest napisane ,żeby w naszych warunkach uprawiać je z rozsad,wtedy na pewno zdążą dojrzeć.
Asia
Rumianka
500p
500p

Post »

Miałam z rozsady, tylko po przesadzeniu długo stała w miejscu. A specjalnie wysiałam do doniczek torfowych, żeby nie uszkodzić korzeni przy przesadzaniu. Być może pogoda im nie sprzyjała bo w maju było zimno.
Pozdrawiam , Bożenka.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Było zimno. Pamiętam ,że po wysadzeniu dyń do gruntu, latałam z butelkami 5 l i zabezpieczałam delikatne jeszcze sadzonki.
Czytałam na forum ,żeby pierwszy zalążek dyni zerwać ,bo to ogranicza wzrost i związywaniu się następnych dyniek.
Asia
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”