Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9

Post »

Dorotko, przytulam, bo ja Edenki nie będę mieć, ale zadowolę się czym innym... nie płakaj ;:168
Podniosło mnie koszenie trawnika, które właśnie skończyłam i ;:136 się raczę... przedtem padałam na twarz i moja postawa była zbliżona do zdechlaka nutkajskiego ;-))
Robaczku, humor so-so bym określiła... jakiś ciężki tydzień w pracy miałam, a we wrześniu to się dopiero zacznie jazda :roll: Potrzebuję częstszych weekendów, ot co.
Whiter ma faktycznie nietrwałe kwiaty, chociaż dzisiaj uchwyciłam fazę całkowicie otwartego pąka i też się nim można zachwycać...
Jula powinna nam pomóc i doradzić w tym przesadzaniu róż... wręcz to jej obowiązek obywatelski jest ;-)
A na poważnie, to myślę że w zależności od pogody, powinnyśmy tę akcję przeprowadzić pod koniec października i będzie git. Chyba, że będzie wciąż złota polska jesień i różyce w najlepsze będą kwitły.
Pozdrowienia!
Anetko, u mnie piękne plamy kolorystyczne robią klony Crimson Sentry - w dodatku po całości pnia, ponieważ pokrój ich jest kolumnowy i ulistnione są w zasadzie od swojej podstawy...
Iwonko, bardzo dziękuję, że zechciałaś napisać dwa słowa... niemoc ogrodowa szerzy się na forum - chyba zmęczeni jesteśmy sezonem i już się nam nawet pisać nie chce... Rozplenicę polecam gorąco!
Magda, rozplenicy nie zabezpieczałam na zimę, nigdy... może dzięki temu, że rośnie w nieco osłoniętym miejscu, to jeszcze nigdy nie ucierpiała....
Maryniu, ja bardzo lubię Twój ogród (oraz Tajeczki, bo oba podobne w charakterze), jego dojrzałość, busz roślinny, różnorodność odmian, jakie przez lata pielęgnujesz... dla mnie tak naprawdę nazwy nie mają znaczenia, ważna jest miłość do roślin - a tę widać u Ciebie gołym okiem... dziękuję za wszystkie serdeczne słowa pod adresem mojego ogrodu ;:167
Marzko, udało się coś zrobić w ogrodzie popołudniem?
Ja się napracowałam i padam na twarz :roll:

róże:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Ach, te róże, miód dla serca. Mam taką myśl, aby gdzieś wygospodarować miejsce na rabatę różaną złożoną wyłącznie z odmian o pastelowych barwach. Takich, jak na Twoich zdjęciach, tych pierwszych z serii.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś, bajka, aż się rozmarzyłam. Wiesz, że nasze myśli biegną podobnym torem? W tamtym roku zabezpieczałam część róż ziemią i korą, a część samą korą. Tam gdzie była ziemia napracowałam się bardzo, tam gdzie kora, tylko rozgarnęłam i już. W dodatku o ile mnie pamięć nie zawodzi pod korą przeżyły wszystkie.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne róże, piękne zdjęcia ! A ja wczoraj popracowałam i dzisiaj sobie odpuściłam, obierałam boróweczki, malinki i jeżynki oj zajęło mi to trochę.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Co za wspaniała sesja liści! Natura jest niesamowita w swojej różnorodności ;:138

To co pisze Beatka o zimowaniu róż pod korą jest bardzo budujące, bo moje w tym roku właśnie tak będą zimować, jako, że rozłożyłam włókninę na rabatach i nie będę miała tego jak zasypać ziemią. Zresztą pod kopczykami niektóre i tak padły ostatniej zimy.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aguś w takim upale praca jest wykańczająca i nawet po w miarę lekkiej pracy wyglądamy jak zdechlak 'nutkajski', no ale jak się ma ogród i zachcianki ogrodowe to nie ma zmiłuj się. Też ciągle walczę z niby trawnikiem o wyrwanie mu coraz to większych połaci pod moje różane zachcianki. ;:134
Śliczna sesja różyczek ;:215 i różnorakich liści. ;:215
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Zdjęcia jak zwykle - jak do katalogu! Sama przyjemność oglądać :)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Rozplenica świetna :!: Ta akurat nie wymaga okrywania, ale inne, np. bordowolistne są bardzo wrażliwe. Mam nadzieję, że na Wystawie ZtŻ będzie dużo ładnych traw jak w ub. roku 8-)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Aga, ślicznie masz, różyczki.... sama przyjemność dla oczu :tan
Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Wpadam Aguś - niezmiennie jestem pod wrażeniem Twego ogrodu ;:108 , kolorów przenikających się nawzajem , faktur liści i przepięknych róż . Rabaty nowe z rododendronami i wrzosami wpisały się w obraz całości , jakby były tam od lat .
Dobierasz ze smakiem , wyczuciem ;:138 - właśnie kolory i formy krzewów , drzew stanowią o jego charakterze , a byliny dodają smaczku kompozycjom .
Co i rusz zachwycam się różami , bo to u Ciebie zakochałam się w pastelach , które zaproszę do siebie w najbliższym czasie .
Jak to dobrze , że już piątek ...prawda ?
Miłego dnia i udanego weekendu ;:196 .
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Dzień dobry, wstawaj. :wit
Jeszcze tylko dzisiaj i błogie lenistwo przez weekend. :D
Miłego.
Awatar użytkownika
kasia126126
1000p
1000p
Od: 8 cze 2010, o 18:21

Post »

Witaj Aguś :wit Wpadłam tylko się przywitać bo przed urlopem ogrom pracy.
Dobrego dnia i jeszcze lepszego weekendu :D
Pozdrawiam.
Kasia
Mój mały zielony świat
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Witaj Kasiu :wit Pozdrawiam i niech Ci czas szybko mija, a potem na urlopie dłuży niemożliwie ;-)
Dzień dobry, Beatko :wit Wstaję codziennie o 6ej, zatem już nawet od 40 minut pracuję... będę się starać wyjść wcześniej, bom padnięta po całym tygodniu...
Jagódko, Ty u mnie, a ja u Ciebie ;:196 Cieszę się, że rabata rh-wrzosowa przypadła Ci do gustu.. ona na żywo naprawdę fajnie wpasowała się w otoczenie i wygląda całkiem naturalnie. Jestem zadowolona z tego posunięcia - zostały nam jeszcze dwie azalie pontyjskie do przesadzenia w to miejsce (jedna już jest) i prace można uznać za zakończone :) Muszę Ci powiedzieć, że odczuwam zmęczenie całym ogrodowym sezonem... trochę za dużo wymyślałam i teraz praktycznie nie mam już chęci na żadne nowe nasadzenia... ochota zapewne obudzi się w zimie i zacznę planowanie :)
Za wszystkie serdeczne słowa dziękuję, Jagódko ;:196
Majeczko, różana pochwała z Twojej strony to dla mnie ogromne wyróżnienie - dzięki!
Jacku, no właśnie - rozplenica w wersji rubrum podoba mi się ogromnie, ale chyba jest duże ryzyko przemarznięcia? Byłam niedawno w Ponderosie i już sięgałam po bordowolistną, ale coś mnie powstrzymało... Na wystawie wybór będzie na pewno = masz w planach duże zakupy? :)
MaGorzatko, jak zwykle jesteś bardzo łaskawa dla moich prac ;-)
Marysiu, wydaje mi się, że praca przy borówkach, malinach i innych - choć lżejsza - też wymaga sporo wysiłku i cierpliwości... której mnie wciąż brakuje, dlatego nic nie robię w kwestii przetworów ;-)
Lineto, dziękuję za wizytę - bardzo dawno u Ciebie nie byłam! :oops: Myślę, że rabata złożona z pastelowych róż jest świetnym pomysłem - nie zastanawiaj się zbyt długo, tylko już wybieraj odmiany :)
Beatko, ja jestem zdecydowana na kopce z kory - nie chcę robić sobie dodatkowej roboty z ziemią, którą trzeba będzie sprzątać z wykorowanych rabat...
Dominiko, mnie także fascynują zielone części roślin, umownie pisząc (nie tylko kwiaty)... zobacz, jaką fakturę mają liście brunnery - toż to cud natury! Nie wspominając o klonach, które od dawna mnie zachwycają... oglądałam ostatnio w innym miejscu fotki przeróżnych odmian acer, i nie ukrywam, że myślę co tu zrobić, żeby mieć ich więcej...
To co, dziewczyny, kopczykujemy korą, tak? :)
Majutek, przy tylu kolejnych souvenirach, jakie masz w planach, nie dziwi mnie w ogóle dalsza ekspansja na trawnik ;-) Ja chwilowo chcę zrobić porządek w tym, co mam, a o nowościach (poza Pashminą, którą jesienią przyjedzie!) będę myśleć wiosną :) Miłego dnia Ci życzę!
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Dobry Agus :wit tez mysle nad kopczykami z kory, mialam tak zabezpieczone rozyce na tylnej rabacie, bo tam mam wykorowane i dobrze przezimowaly, tak ze chyba na innych tez kora zasypie. U mnie z ziemia tez jak mowisz, pozniej jest klopot, bo niby wybieram i wynosze ale to co przez zime "wlazlo glebiej" zaczyna mi rabaty podnosic do gory. No a tego musze uniknac, bo po czasie, będę miala rabaty wyzej sciezki :wink: Kore tez usune po zimie ale to co zostanie, to zdarzy sie rozlozyc przez sezon.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dziewczyny, ja tez chyba zdecyduję się na samą korę...w ubiegłym roku robiłam kopczyki z ziemii a na to korę, przezimowaly (prawie) wszystkie. Agro owinę tylko pnące i magnolie, reszta musi sobie radzić :lol: my tu juz o zimie...kurczak, aż strach pomyśleć jaka bedzie w tym roku... ;:218
Widzę, ze wiele osob wybiera się na targi do Wawy - czy ktoś słyszał o jakimś forumowym spotkaniu przy okazji...?
Aguś, Whiter w pełnym rozkwicie tez fajna, ma płatki jak falbanki muślinowe ;:173
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”