Pomidory - nawożenie
- 
				pongo
- 50p 
- Od: 2 kwie 2013, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czym nawozić pomidory>
mam pytanko...co powiecie na temat Humus Active? czy ktoś tego używał do nawożenia?
ponoc, jest zakwalifikowany, do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/147/2011
Chciałabym nawozic nim ziemie teraz przed wysianiem pomidorów...może ktoś ma jakąś wiedze praktyczną o tym preparacie?

ponoc, jest zakwalifikowany, do stosowania w rolnictwie ekologicznym pod numerem NE/147/2011
Chciałabym nawozic nim ziemie teraz przed wysianiem pomidorów...może ktoś ma jakąś wiedze praktyczną o tym preparacie?
Tu mam opis tego cud preparatu
http://www.humusactive.pl/index.php?p=1_9_Opis
Próchnica to jest tylko jeden z elementów gleby czy podłoża. Rośliny oprócz tego potrzebują konkretnych składników mineralnych
a o tym nijak nie można się z tego opisu dowiedzieć. Nawóz o którego składzie nic nie wiadomo poza paroma dyrdymałami marketingowymi nie jest nawozem z prostego powodu. Nie wiadomo w jakim stopniu zaspokoi potrzeby pokarmowe rośliny.

http://www.humusactive.pl/index.php?p=1_9_Opis
Próchnica to jest tylko jeden z elementów gleby czy podłoża. Rośliny oprócz tego potrzebują konkretnych składników mineralnych
a o tym nijak nie można się z tego opisu dowiedzieć. Nawóz o którego składzie nic nie wiadomo poza paroma dyrdymałami marketingowymi nie jest nawozem z prostego powodu. Nie wiadomo w jakim stopniu zaspokoi potrzeby pokarmowe rośliny.
- offca11
- 200p 
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No i są wyniki. Strach myśleć co z tym zrobić, skąd tyle potasu - masakra. Można go jakoś zneutralizować, ratunku. 
pH w H2O = 6,28
zasolenie g NaCl/l = 0,65
N-NO3 azot azotanowy = 81
P fosfor = 82
K potas = 536 

Ca wapń = 626
Mg magnez = 96
Cl chlorki = 49

Generalnie chciałem podzielić nawożenie na dwie grupy: pomidory w tunelu i reszta warzyw w gruncie, żeby nie sporządzać dziesiątki mikstur dla każdego warzywa oddzielnie bo w końcu pogubiłbym się w tym. Nawet zrobiłem sobie taką tabelkę by uśrednić wartości:

Mam nadzieję, że dane które znalazłem są wiarygodne bo trafiałem na sprzeczne informacje, a wielu odmian nie znalazłem np arbuza na którym bardzo mi zależy, żeby mu myło dobrze
Liczę na Waszą pomoc i wszelkie sugestie, co z tym zrobić. Z góry bardzo dziękuję.

pH w H2O = 6,28
zasolenie g NaCl/l = 0,65
N-NO3 azot azotanowy = 81
P fosfor = 82
K potas = 536

Ca wapń = 626
Mg magnez = 96
Cl chlorki = 49

Generalnie chciałem podzielić nawożenie na dwie grupy: pomidory w tunelu i reszta warzyw w gruncie, żeby nie sporządzać dziesiątki mikstur dla każdego warzywa oddzielnie bo w końcu pogubiłbym się w tym. Nawet zrobiłem sobie taką tabelkę by uśrednić wartości:

Mam nadzieję, że dane które znalazłem są wiarygodne bo trafiałem na sprzeczne informacje, a wielu odmian nie znalazłem np arbuza na którym bardzo mi zależy, żeby mu myło dobrze

Liczę na Waszą pomoc i wszelkie sugestie, co z tym zrobić. Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam Mateusz

A nie mówiłem ?. Analizy są czasem bardzo ciekawe  

I teraz popatrz. Nawoziłbyś swoje pomidorki nie będąc świadomym , że sam sobie szkodzisz.
Jeszcze dziś Ci powiem co masz robić. Muszę się zastanowić

I teraz popatrz. Nawoziłbyś swoje pomidorki nie będąc świadomym , że sam sobie szkodzisz.
Jeszcze dziś Ci powiem co masz robić. Muszę się zastanowić
- offca11
- 200p 
Pewnie tak by było  I to w dodatku "specjalnym nawozem do pomidorów" (NPK 15-10-15), ale dzięki Wam już nie jestem taki głupi.
 I to w dodatku "specjalnym nawozem do pomidorów" (NPK 15-10-15), ale dzięki Wam już nie jestem taki głupi.
cytuj:
"Potas jest silnym antagonistycznym pierwiastkiem w stosunku do magnezu i blokuje zarówno pobieranie magnezu, jak i jego przemieszczanie się w roślinie. Przenawożenie gleb potasem jest niebezpieczne, gdyż stymuluje występowanie niedoboru magnezu, żelaza, boru i wapnia. Przy wyższej zasobności potasu szybciej zanika skrobia w owocach, co oznacza wcześniejsze ich dojrzewanie. Nadmiar potasu w glebie powoduje zmniejszenie zawartości wapnia w roślinie i odwrotnie ? przy nadmiarze wapnia zawartość potasu w roślinie się zmniejsza. "
To może dałoby się dostarczyć te składniki dolistnie

I to w dodatku "specjalnym nawozem do pomidorów" (NPK 15-10-15), ale dzięki Wam już nie jestem taki głupi.
 I to w dodatku "specjalnym nawozem do pomidorów" (NPK 15-10-15), ale dzięki Wam już nie jestem taki głupi.cytuj:
"Potas jest silnym antagonistycznym pierwiastkiem w stosunku do magnezu i blokuje zarówno pobieranie magnezu, jak i jego przemieszczanie się w roślinie. Przenawożenie gleb potasem jest niebezpieczne, gdyż stymuluje występowanie niedoboru magnezu, żelaza, boru i wapnia. Przy wyższej zasobności potasu szybciej zanika skrobia w owocach, co oznacza wcześniejsze ich dojrzewanie. Nadmiar potasu w glebie powoduje zmniejszenie zawartości wapnia w roślinie i odwrotnie ? przy nadmiarze wapnia zawartość potasu w roślinie się zmniejsza. "
To może dałoby się dostarczyć te składniki dolistnie

Pozdrawiam Mateusz

Spokojnie. Powiedz mi jak duży masz ten tunel ?

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Taki na 8-10krzaków pomidorów? Przynajmniej mało pracy z przygotowaniem ziemi pod pomidory będziesz miał  Gorzej z resztą działki
 Gorzej z resztą działki  

Gorzej z resztą działki
 Gorzej z resztą działki  
- offca11
- 200p 
Z godnie z zaleceniami odległości pomiędzy krzaczkami to jakieś 18 krzaków chyba, że zrezygnowałbym z wolnej przestrzeni przy wejściu to ponad 20 ale to raczej odpada

Pozdrawiam Mateusz

- BobejGS
- Kontakt:
Wziąłem przelicznik 3x2 czyli biorąc jeszcze ścieżkę na środku to co 50cm wychodzi 6krzaków z jednej i tyle samo z drugiej  licząc że masz jedno wejście to dodajmy jeszcze jeden góra dwa krzaki Czyli max 14 mi wyszło
 licząc że masz jedno wejście to dodajmy jeszcze jeden góra dwa krzaki Czyli max 14 mi wyszło  Ale nie o tym miałem pisać. Gdyby o mnie Chodziło To nie wiem czy nie skusił bym się na wymianę całej ziemi i przygotowanie od zera
 Ale nie o tym miałem pisać. Gdyby o mnie Chodziło To nie wiem czy nie skusił bym się na wymianę całej ziemi i przygotowanie od zera  Ale tak tylko na szybko myślę
 Ale tak tylko na szybko myślę  Mój znajomy ma podobnej wielkości foliak i 12krzaków miało ciasno.
 Mój znajomy ma podobnej wielkości foliak i 12krzaków miało ciasno.

licząc że masz jedno wejście to dodajmy jeszcze jeden góra dwa krzaki Czyli max 14 mi wyszło
 licząc że masz jedno wejście to dodajmy jeszcze jeden góra dwa krzaki Czyli max 14 mi wyszło  Ale nie o tym miałem pisać. Gdyby o mnie Chodziło To nie wiem czy nie skusił bym się na wymianę całej ziemi i przygotowanie od zera
 Ale nie o tym miałem pisać. Gdyby o mnie Chodziło To nie wiem czy nie skusił bym się na wymianę całej ziemi i przygotowanie od zera  Ale tak tylko na szybko myślę
 Ale tak tylko na szybko myślę  Mój znajomy ma podobnej wielkości foliak i 12krzaków miało ciasno.
 Mój znajomy ma podobnej wielkości foliak i 12krzaków miało ciasno.Re: Czym nawozić pomidory>
Błażej ma rację. 12 krzaków i basta. Chyba, że  bardzo tęsknisz za problemami.

- BobejGS
- Kontakt:
Te 12krzaków u znajomego wzajemnie sobie światło zabierały  A że ten foliak miał niski, jakieś 190cm a pomidory wysokie to gięły się pod sufitem
 A że ten foliak miał niski, jakieś 190cm a pomidory wysokie to gięły się pod sufitem 

A że ten foliak miał niski, jakieś 190cm a pomidory wysokie to gięły się pod sufitem
Toteż trzeba raczej postawić na odmiany generatywne.
Błażej nie ma co utrudniać sobie życia i wymieniać glebę. Jest inny, prostszy sposób, który mam zamiar zaproponować koledze.

Błażej nie ma co utrudniać sobie życia i wymieniać glebę. Jest inny, prostszy sposób, który mam zamiar zaproponować koledze.
- BobejGS
- Kontakt:
Wiadomo. Jak jest prostszy sposób to oczywiście taki nałeży wybrać. Dobrze że jest tu taka osoba jak Ty która odpowiednio nakieruje 

Taki pomysł wymagałby usunięcia z tunelu ok 1,2 m3 gleby a to jest około 2 ton.