Siedlisko z sosnami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami

Post »

Marzka u mnie też siatka dookoła rabat.
Mnie sunia z kotami robią tor przeszkód pośród kwiatów, więc też nie mam wyjścia.
Ale jakoś trzeba chronić rośliny, wiec się nie przejmuj. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marzenko, miniaturka w gruncie wygląda bardzo ładnie i zdrowo :D
Nie przejmuj się, że na początku jest misz-masz - musisz sadzić co się da, żeby zrobiło się bardziej zielono, potem będziesz przesadzać, dosadzać, przesadzać..i tak bez końca :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marzenko, potrzebujesz ode mnie berberysy (siewki) może? Mogłabym wysłać po długim weekendzie...
Awatar użytkownika
Tosiak
200p
200p
Od: 28 maja 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

Sosenki4 pisze:Nie siwiej. Zresztą teraz są fajne farby i nie niszczą tak włosów, można się farbować. Choć ja się nie farbuję, mam chyba dobre geny, bo siwe włosy tylko pojedyńcze, no i jasnych nie widać :tan

Może lilijkę na południe do kawki lub kanapki?
Obrazek

no śliczna , śliczna ;:173
Awatar użytkownika
Tosiak
200p
200p
Od: 28 maja 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

Sosenki4 pisze:Wandziu, te rodzynki (czyt.kanie) tak się wyrwały po deszczu i od razu uschły. Nie miały szans na normalny wzrost i rozwój. Na więcej póki co nie liczę, zasucho :( . Takich jako dodatek do jajecznicy nie próbowałam, ja dodaję maślaków.

Aga, kanie a'la schabowe to chyba najbardziej znana forma na ich zjedzenie. Też takie najchętniej zjadam. Choć kiedyś w piekarniku posmarowane masłem i posypane pietruszką też próbowałam. Wymyślałam cuda z nich, bo jak był wysyp to wszyscy w koło jedli kanie ode mnie i ja już nie miałam co z nimi robić, nawet suszyłam.

Edytko, czyli kanie jak schabowy? Tak jak większość, to najpopularniejszy sposób na nie. Smaczny ;:138

Elu, spacer po lesie to już frajda sama w sobie, a jeśli do tego można uzbierać grzybów, to już pełnia szczęścia :D . Jednak w taamtym roku nie było grzybów jesienią, bo panowała przecież susza we wrześniu. Ciekawe jak będzie w tym roku?

Jakoś dziś nie mogę się zebrać. Co prawda najpierw oporządziłam wątek, potem popracowałam, byłam na poczcie wysłać paczuszki z roślinkami. Edytko, Jolu i Ewo wyglądajcie jutro na listonoszy :wit

Może mojemu zmęczeniu winne są jabłka, które przetwarzam i zarywam przez nie ostatnio noce? Zaczyna się od skrzynki jabłek. Obieram 8litrowy garnek, podlewam odrobiną wody i wstawiam na gaz. Po chwili wygląda to tak

Obrazek

za jakiś czas tak
Obrazek

tu już zapakowane
Obrazek

no i troche tego już jest
Obrazek

Nakładam do różnych słoków, bo w zależności ile później potrzebuję musu, biorę odpowiednią porcję. Muszę jeszcze takie całkiem malutkie porobić, żeby na naleśniki były, takie na jedno śniadanie.
Polecam. Smacznego

ale pycha Marzka - mnie chyba czeka to samo - pełno jabłek - choc nie pryskane węc parchate troche ale chyba na mus sie nadają - jak myślisz? ;:218
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marzenko uwielbiam robić przetwory ,za mus jeszcze się nie wzięłam -opanował mnie okropny leń a przecież z wakacji już wróciłam ,ja przecier robię troszkę inaczej i wydaje mi się że jeszcze sprawniej to idzie ,otóż kroję jabłka na ćwiartki wykrawam komory nasienne ,wrzucam wszystko do sokownika i zagotowuję nie gotuję za długo aby jak najmniej soku pościły ,następnie przecieram przez sito dodaję cukier,gorące nakładam do słoików zakręcam i stawiam do góry dnem i pozostawiam aż do wystygnięcia rewelacja ;:137
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Domki z paskiem są szczęśliwe! Wiem bo też taki mam, może tylko krótszy bo na schodach :;230 I uroki grodzenia rabatek znam doskonale. Na pocieszenie - jak się psiaki przez parę lat przyzwyczają to potem można spróbować po kawałku zdjąć siatkę.
Trzymam kciuki za magnolie, może jak zobacżą jak Ci rosną namówię rodzinkę na jedną?
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Marzenko, szykuję na jutro do wysłania paczkę dla Ciebie, ok?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Ewa05
500p
500p
Od: 13 lut 2011, o 14:25

Post »

Marzenko, czy nasionka wysiane?
Jesienią wyślę Ci sadzonki, rozglądaj się jakie chcesz.
Ja dzisiaj będę robiła ogóreczki.
Pozdrawiam Halina
Moje wiejskie rabatki
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Marzenko moje trzy pieski nie wchodzą na rabaty a jeśli któraś wejdzie to wycofuje się rakiem jeśli tylko widzą,ze podniosłam się znad rabatki i patrze w ich kierunku.Trawnik natomiast należy do nich i jeden kącik w ogrodzie.Marzenko pomału się przyzwyczai ,najgorsze to oblewanie przez pana psa,ale odkąd jest nasz pozbawiony męskości i z tym nie ma problemu ;:oj
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Witam poniedziałkowo :wit . Proszę o wybaczenie za weekendową nieobecność, ale przetwory i dziecko zajęły mi kompletnie czas. Wieczorem to ledwo siły na prysznic i spać mi starczało. W sobotę ogórki kładłam, zrobiłam wg przepisu Marysi, sama zalewa smaczna i aromatyczna, ogóreczki palce lizać :heja . Potem zrobiłam inne i zła jestem jak osa, bo słone wyszły- nie do zjedzenia :evil: . Może w jakiejś sałatce uda się je zużyć?
Wczoraj przyjemniejszy dzień, bo więcej zabawy z dzieckiem, spacer i sadzenie tui, wciąż mam kilka z tych 30tu w donicach :( . Przesadzałam też ligustr z miejsca gdzie będzie nowa 30m rabata na front działki. Było więc wożenie gliny, mieszanie z kompostem i sadzenie.

Edytko, tak jakoś samo wychodziło z tym tematem. Dziś nowy tydzień ( krótszy) i lepszy będzie ;:3
Agnieszko, Ty nie masz żadnej białej, a ja same białe. Zakupy giną na obszarze jaki mają zasiedlić, kolejne lata też będę sadzić :wit
Marysiu(mar33) za płotem sąsiada podwórko-chyba nie da sadzić :wink: , z drugiej strony nieużytek, trzecia pole z piaszczystą drogą i traktory ;:185 , czwarta asfaltowa droga i pełno aut, też niedobra dla roślinek. Muszę ograniczać się na swoim metrażu ;:138
Grażynko, cieszę się, że nie jestem jedyna z siatką wkoło rabatek, ale u Ciebie na zdjęciach ich nie widać, sprytnie robisz zdjęcia :?:
Kasiu, chba będzie jak mówisz. Teraz sadzę wszystko co mam, potem będę przesadzać i dosadzać. Staram się choć część sadzić z głową, żeby nie przesadzać tyle, ale M i tak twierdzi, ze ja wciąż przesadzam :;230
Aga ;:196 , bardzo chętnie przyjmę sadzonki od Ciebie, to bardzo miłe, że je akurat mnie proponujesz
Wiesiu lilia gotowa, kupiona w donicy, ale z rozmysłem na miejsce dla niej. Wśród iglaków. Jabłka i inne owoce najlepsze niepryskane ;:108 . Te moje też takie, z ekologicznego sadu. Dotacje ludzie biorą, żeby akurat nie pryskali i nie nawozili. Jedynie krówki robią tam kupę, jak gryzą trawę pod drzewami. Pychotki te jabłuszka i aromat mają jak prawdziwe jabłka ;:224
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko- imienniczko, każdy sposób jest dobry, ważne, żeby smaczne te nasze zapasy na zimę były ;:162
Olu z omimi suniami nie da się zdjąć siatek, próbowałam i szybko zakładałam z powrotem. Muszą w miejscu rabatki tor wyścig mieć, idealne miejsce na legowisko lub spory dołek można tu przecież wykopać. Pani nie ma w domu w dzień a one robią co chcą, przecież nudzi im się
Ewo, cóż mi wysyłasz? Bedę wyglądac na listonosza. A sąsiadce to już oczy z orbit wyjdą i posądzi mnie o jakieś lewe interesy. Listonosz zostawia u niej paczki, bo tak mu wygodniej, mnie też, bo na pocztę nie muszę lecieć z awizo. Widzisz może u mnie coś co chcesz mieć?
Halinko, no właśnie miałam dopytywać kiedy je wysiać, czy teraz czy wiosną? Zaraz idę przejrzeć Twoje rabatki i robić listę chciejstw :wink: , może mogę się czymś zrewanżować?
Marysiu (mar33), zazdroszczę dobrych manier u piesków. Dobrze je wychowałaś. Moje niby stareczne dojrzałe sunie, a szaleją jak szczeniaki. Mnie nie ma w domu, a one robią co chcą. Kopią dołki, wywracają donice itp itd. Do tego Tina sika jak pies, podnosi nogę, Azja podłapała ten nawyk od Tiny i sika też. Takie chłopczyce mi się trafiły ;:65
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

U mnie też tak wyglądała ściana domu, bo pieski nie chciały chodzić po żwirowej ścieżce, tylko po wąskim chodniczku :;230
W tej chwili nie ma już ani ścieżki, ani piesków...obecny ma do dyspozycji wygodny podjazd wyłożony kostką :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie ten numer nie przejdzie, bo od bramy do domu mam całe podwórko, a tam rabatki. Muszę mieć siatki albo te obroże. Musiałabym podwórko na 3 podzielić płotkami, niewykonalne.

Wkleję
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zdjęcia na dziś , tytoń w 3ch odsłonach. Jednak mam ciemniejszy też.Obrazek Obrazek Obrazek Mam więc chyba wszystkie kolory tytoniu jakie są. Iza nie zbieraj dla mnie nasionek, bo nie chcę robić Ci kłopotu.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”