Tadziu narobiłeś mi smaku tym makowcem. Muszę upiec na niedzielę.
Podam mój sprawdzony przepis na makowiec. Może komuś się przyda.
Makowiec kręcony
Składniki na ciasto:
- 6 jaj
- 3 szklanki maki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki margaryny
- proszek do pieczenia (3 łyżeczki)
Składniki na masę:
- 1/2 kg maku (może być z puszki)
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka smalcu (niekoniecznie)
- zapach rumowy, dowolne bakalie
- szklanka cukru pudru (jeżeli mak z puszki to 2 lub 3 łyżki)
Wykonanie ciasta:
- tłuszcz utrzeć z żółtkami i cukrem, po utarciu dodać mąkę i mleko, na koniec ubitą pianę, lekko wymieszać
Wykonanie masy:
- mak zaparzyć poprzedniego dnia, przekręcić przez maszynkę 3 razy
- żółtka utrzeć z cukrem, wlać do maku
- rozpuścić masło i smalec, ostudzić, dodać do maku, wymieszać
- do maku dodać bakalie i zapach
- na koniec dodać pianę ubitą z białek i lekko wymieszać
Połowę ciasta wylać do formy, wyłożyć masę makową, zalać resztą ciasta. Piec 50 min w temp. 190 *C. Po ostudzeniu ciasta polać polewą czekoladową i udekorować według własnego uznania.
Smacznego
