Ogród Georginii ( Alicji) cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Georginii ( Alicji) cz.3

Post »

Też mam szczerze dość tego błyszczenia. ;:109
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Rozetko nie szarżuję ,chodzę tam gdzie bezpiecznie ,no i M posypał dróżki popiołem z kominka.Jakby co to mamy jeszcze piasek w piwnicy,w końcu mój ogród na piasku stoi . :lol: Na razie jest w porządku.Może to i dobrze że nie topnieje wszystko tak szybko,przecież to dopiero luty i tak pogoda jest dla nas łaskawa.

Danusiu takie lepsze okrycie dostała tylko młoda glicynia i też młoda nibykamelia bo takie są zalecenia. :lol: Różaneczniki mają tylko kapturki z włókniny coby ich wiatr za ostro nie wysmagał.
A najfajniej wylądowały azalie japońskie,pod spodem igliwie na wierzchu stroisz i na tym gruba warstwa śniegu i o to chodziło.
Ogrodowym mogą pąki kwiatowe przemarznąć ,w nocy przy wietrze pewnie było ok - 20 a to nie wróży dla ogrodowych zbyt dobrze.

Aniu dobrze że to przejściowe i glazura zostanie tylko na zdjęciach. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze takiego lodowiska jak w tym roku to nie miałam. Fajnie wygląda, ale czy nie zaszkodzi roślinkom?
Czytam o długich pędach. Ja miałam taki u Leonarda. Zostawiłam, ale jak przekwitł obcięłam na wysokości 30 cm. Ciekawe czy dobrze zrobiłam
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może trochę lilii są takie piękne.Trochę zamówiłam w Lilypolu.Jeszcze nie uzupełniałam strat po zimie z przed dwóch lat.Wiaderka z otworami stoją puste i czekają na nowe lokatorki.

lilie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Nie przepadam za kolorem żółtym, ale ta grupa lilii żółtych wygląda przepięknie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

A mnie zachwycają pieguski,Alu czy te,które pokazałaś poradziły sobie w tę sławetną zimę,czy to nowe nasadzenia?Chyba sporo jest w tym wiaderku cebul,bo bukiet robi ogromne wrażenie
Zauważyłam też pięknego,wysokiego przetacznika niebieskiego czy on taki sztywny,czy podwiązujesz?
O! jest i floks niebieski- piękny odcień błękitu!Cieszę się ,że i u mnie taki zagościł.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

O tak, lilie są niewątpliwie piękne!!! Można na nie patrzeć bez końca ... Szczególnie Twoje Alu przyciągają wzrok :shock: .
Kwitnienie lilii w szczególny sposób ubogaca cały ogród ... Ech ... chce mi się czerwca, lipca ... ;:303 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Alu!!!.Ja na razie odpuścilam Lillypol chociaż było trudno.Tyle ładniusich lilii.Posadziłam jednak sporo jesienią i muszę poczekać na efekty.U Ciebie ślicznie rosną a drugie zdjęcie mnie zachwyca.(ta róża kremowa w tle to?..) :wit
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa ja lubię wszystkie kolory tylko żeby ze sobą współgrały.Żółte róże mam posadzone osobno a przy nich kilka w kolorze pomarańczu.Też dobrze wygląda.Nie wszystkie kolory dobrze ze sobą wyglądają.Miałam posadzone Berleburgi i obok nich była posadzona róża Westerland.Niestety tak się kolory gryzły że musiałam przesadzić.Ale mam posadzoną Rosarium Uetersen na pniu wśród żółtych róż i ładnie się komponują.

Danusiu Piegusków miałam dużo ale niestety przemarzły, z tamtych nasadzeń została tylko ta z czerwoną różą.Natomiast ta w kropeczki to EKSTRAVAGANZA kupiona w sklepie ogrodniczym w Płońsku.Kupiona zaraz po tych stratach,pisałam że jestem z niej bardzo zadowolona bo kwitnie bardzo obficie i nie jest zbyt wysoka.Razem mam 6 szt posadzone po dwie w wiaderku.Przetacznika niebieskiego, wysokiego dostałam od Jacka i niestety trzeba go dobrze podwiązywać.Jak będziesz chciała sadzonki to uskubiemy,szybko się rozrasta.Niebieskiego floksa masz ode mnie. :?: bo już nie pamiętam.Uwielbiam floksy i ich zapach w tym roku dokupię nowe kolory. ;:215
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, już wcześniej widziałam te Twoje piękne kropkowane lilie i sięnimi zachwyciłam, dlatego widząc je wiosną w auchan bez namysłu kupiłam,niestety okazały się być innymi liliami,nie tak pięknymi jak E ale ujdą.No cóż na Ekstravaganze nadal miejsce czeka w moim ogródku.Kiedyś na pewno je spotkam.Alu,oczywiście ,że od Ciebie mam niebieskiego floksa ;:196 -posadziłam go na biało-niebieskiej rabacie,zobaczymy jak się tam zaprezentuje.
Przetacznika niebieskiego wysokiego mam ,także dziękuję za propozycję.Pytałam,czy Twój rośnie tak sztywno bez pomocy ,bo wiem,że takie są.Ja o swoim przypomniałam sobie dopiero,jak zobaczyłam go w pozycji horyzontalnej między kostrzewami-na podpórki było za późno.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ala w ogrodniczym kupowałaś koło Jorapolu, bo ja też tam sporo kupiłam. Nie oznaczałam co mam skąd, ale oni chyba mają sprawdzone cebulki. ;:108 Ale z różnych źródeł to połowa moich lilii jest chyba żółta. :;230
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu W Lilypolu zamówiłam same różowe ale jeszcze zostawiłam miejsce na jakieś nieoczekiwane ,które może spotkam ,gdzieś w sklepie wiosną.
Róża z tyłu to Chopin.

Danusiu Ekstravaganza kiedyś była w ofercie Lilypolu,ale ja już nie dostałam.Bardzo mi się podobała i zapamiętałam nazwę.Przejeżdżając wstąpiłam do ogrodniczego w Płońsku ,bardzo lubię tam kupować,wybór mają imponujący,obsługa kompetentna ,zwłaszcza jeśli chodzi o śr.ochrony.No i ku mojemu wielkiemu szczęściu te lilie były w sprzedaż. ;:oj
Teraz też liczę na jakieś fajne odmiany,jak będzie to oczywiście kupię dla Ciebie.Przetacznika ,trzeba już podeprzeć jak ma ok. 50 cm bo później to się okropnie wygina i już nie wiele można zrobić.
Biały floksik ,też tam pewnie rośnie,ja z tej sadzonki od Ciebie zrobiłam dwa.Pewnie będą też pasowały te niebieskie pysznogłówki,jak pamiętam to chyba Ci dawałam. ;:173

Aniu tak, to ten sklep,ceny też mają przyzwoite.Mają dobry wybór doniczek w dobrych cenach i nawozy też nie są drogie.Lilie już teraz będą trzeci sezon i zdrowe ,tak jak widać na zdjęciu,więc można polecić. ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Piękne lilie. Ja w tym roku nie zmawiam. Poprzerabiam rabatki i wtedy zobaczę gdzie będzie miejsce
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu no właśnie ja też tak robię.Po przesadzaniu przez sezon obserwuje jak to wygląda a potem ewentualnie poprawki lub dosadzanie.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu,pewnie u Ciebie po śniegu nie ma już śladu? Ja jeszcze mam gdzieniegdzie spore zaspy ,chciałam je jakoś rozgarnąć,ale teraz to niemożliwe,bo musiałabym chyba siekierą działać ;:306 .Niby ręce same rwą się do roboty ale aż takiej determinacji nie posiadam ;:306 ,wolę tam gdzie rozmarznięte wyskubać zielsko.
Czy robiłaś już rekonesans po zimie?Jak przetrwały róże?Pisałaś,że niektóre pączki przemrożone,czy to oznacza słabsze pierwsze kwitnienie?Obawiam się,że Munstead Wood będzie startował od zera-przed mrozami miał już młode listki :( teraz wszystko nad kopczykiem jest czarne.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”