Ogród Georginii ( Alicji) cz.3
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Georginii ( Alicji) cz.3
Też mam szczerze dość tego błyszczenia. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Georginia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Rozetko nie szarżuję ,chodzę tam gdzie bezpiecznie ,no i M posypał dróżki popiołem z kominka.Jakby co to mamy jeszcze piasek w piwnicy,w końcu mój ogród na piasku stoi .
Na razie jest w porządku.Może to i dobrze że nie topnieje wszystko tak szybko,przecież to dopiero luty i tak pogoda jest dla nas łaskawa.
Danusiu takie lepsze okrycie dostała tylko młoda glicynia i też młoda nibykamelia bo takie są zalecenia.
Różaneczniki mają tylko kapturki z włókniny coby ich wiatr za ostro nie wysmagał.
A najfajniej wylądowały azalie japońskie,pod spodem igliwie na wierzchu stroisz i na tym gruba warstwa śniegu i o to chodziło.
Ogrodowym mogą pąki kwiatowe przemarznąć ,w nocy przy wietrze pewnie było ok - 20 a to nie wróży dla ogrodowych zbyt dobrze.
Aniu dobrze że to przejściowe i glazura zostanie tylko na zdjęciach.

Danusiu takie lepsze okrycie dostała tylko młoda glicynia i też młoda nibykamelia bo takie są zalecenia.

A najfajniej wylądowały azalie japońskie,pod spodem igliwie na wierzchu stroisz i na tym gruba warstwa śniegu i o to chodziło.
Ogrodowym mogą pąki kwiatowe przemarznąć ,w nocy przy wietrze pewnie było ok - 20 a to nie wróży dla ogrodowych zbyt dobrze.
Aniu dobrze że to przejściowe i glazura zostanie tylko na zdjęciach.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze takiego lodowiska jak w tym roku to nie miałam. Fajnie wygląda, ale czy nie zaszkodzi roślinkom?
Czytam o długich pędach. Ja miałam taki u Leonarda. Zostawiłam, ale jak przekwitł obcięłam na wysokości 30 cm. Ciekawe czy dobrze zrobiłam
Czytam o długich pędach. Ja miałam taki u Leonarda. Zostawiłam, ale jak przekwitł obcięłam na wysokości 30 cm. Ciekawe czy dobrze zrobiłam
- Georginia
Może trochę lilii są takie piękne.Trochę zamówiłam w Lilypolu.Jeszcze nie uzupełniałam strat po zimie z przed dwóch lat.Wiaderka z otworami stoją puste i czekają na nowe lokatorki.
lilie

lilie

- kocica
- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Nie przepadam za kolorem żółtym, ale ta grupa lilii żółtych wygląda przepięknie.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.
- dwostr
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
A mnie zachwycają pieguski,Alu czy te,które pokazałaś poradziły sobie w tę sławetną zimę,czy to nowe nasadzenia?Chyba sporo jest w tym wiaderku cebul,bo bukiet robi ogromne wrażenie
Zauważyłam też pięknego,wysokiego przetacznika niebieskiego czy on taki sztywny,czy podwiązujesz?
O! jest i floks niebieski- piękny odcień błękitu!Cieszę się ,że i u mnie taki zagościł.
Zauważyłam też pięknego,wysokiego przetacznika niebieskiego czy on taki sztywny,czy podwiązujesz?
O! jest i floks niebieski- piękny odcień błękitu!Cieszę się ,że i u mnie taki zagościł.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
O tak, lilie są niewątpliwie piękne!!! Można na nie patrzeć bez końca ... Szczególnie Twoje Alu przyciągają wzrok
.
Kwitnienie lilii w szczególny sposób ubogaca cały ogród ... Ech ... chce mi się czerwca, lipca ...
.

Kwitnienie lilii w szczególny sposób ubogaca cały ogród ... Ech ... chce mi się czerwca, lipca ...

Witaj Alu!!!.Ja na razie odpuścilam Lillypol chociaż było trudno.Tyle ładniusich lilii.Posadziłam jednak sporo jesienią i muszę poczekać na efekty.U Ciebie ślicznie rosną a drugie zdjęcie mnie zachwyca.(ta róża kremowa w tle to?..) 

Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Georginia
Ewa ja lubię wszystkie kolory tylko żeby ze sobą współgrały.Żółte róże mam posadzone osobno a przy nich kilka w kolorze pomarańczu.Też dobrze wygląda.Nie wszystkie kolory dobrze ze sobą wyglądają.Miałam posadzone Berleburgi i obok nich była posadzona róża Westerland.Niestety tak się kolory gryzły że musiałam przesadzić.Ale mam posadzoną Rosarium Uetersen na pniu wśród żółtych róż i ładnie się komponują.
Danusiu Piegusków miałam dużo ale niestety przemarzły, z tamtych nasadzeń została tylko ta z czerwoną różą.Natomiast ta w kropeczki to EKSTRAVAGANZA kupiona w sklepie ogrodniczym w Płońsku.Kupiona zaraz po tych stratach,pisałam że jestem z niej bardzo zadowolona bo kwitnie bardzo obficie i nie jest zbyt wysoka.Razem mam 6 szt posadzone po dwie w wiaderku.Przetacznika niebieskiego, wysokiego dostałam od Jacka i niestety trzeba go dobrze podwiązywać.Jak będziesz chciała sadzonki to uskubiemy,szybko się rozrasta.Niebieskiego floksa masz ode mnie.
bo już nie pamiętam.Uwielbiam floksy i ich zapach w tym roku dokupię nowe kolory. 
Danusiu Piegusków miałam dużo ale niestety przemarzły, z tamtych nasadzeń została tylko ta z czerwoną różą.Natomiast ta w kropeczki to EKSTRAVAGANZA kupiona w sklepie ogrodniczym w Płońsku.Kupiona zaraz po tych stratach,pisałam że jestem z niej bardzo zadowolona bo kwitnie bardzo obficie i nie jest zbyt wysoka.Razem mam 6 szt posadzone po dwie w wiaderku.Przetacznika niebieskiego, wysokiego dostałam od Jacka i niestety trzeba go dobrze podwiązywać.Jak będziesz chciała sadzonki to uskubiemy,szybko się rozrasta.Niebieskiego floksa masz ode mnie.

- dwostr
Alu, już wcześniej widziałam te Twoje piękne kropkowane lilie i sięnimi zachwyciłam, dlatego widząc je wiosną w auchan bez namysłu kupiłam,niestety okazały się być innymi liliami,nie tak pięknymi jak E ale ujdą.No cóż na Ekstravaganze nadal miejsce czeka w moim ogródku.Kiedyś na pewno je spotkam.Alu,oczywiście ,że od Ciebie mam niebieskiego floksa
-posadziłam go na biało-niebieskiej rabacie,zobaczymy jak się tam zaprezentuje.
Przetacznika niebieskiego wysokiego mam ,także dziękuję za propozycję.Pytałam,czy Twój rośnie tak sztywno bez pomocy ,bo wiem,że takie są.Ja o swoim przypomniałam sobie dopiero,jak zobaczyłam go w pozycji horyzontalnej między kostrzewami-na podpórki było za późno.

Przetacznika niebieskiego wysokiego mam ,także dziękuję za propozycję.Pytałam,czy Twój rośnie tak sztywno bez pomocy ,bo wiem,że takie są.Ja o swoim przypomniałam sobie dopiero,jak zobaczyłam go w pozycji horyzontalnej między kostrzewami-na podpórki było za późno.
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
Ala w ogrodniczym kupowałaś koło Jorapolu, bo ja też tam sporo kupiłam. Nie oznaczałam co mam skąd, ale oni chyba mają sprawdzone cebulki.
Ale z różnych źródeł to połowa moich lilii jest chyba żółta. 

pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Georginia
Aniu W Lilypolu zamówiłam same różowe ale jeszcze zostawiłam miejsce na jakieś nieoczekiwane ,które może spotkam ,gdzieś w sklepie wiosną.
Róża z tyłu to Chopin.
Danusiu Ekstravaganza kiedyś była w ofercie Lilypolu,ale ja już nie dostałam.Bardzo mi się podobała i zapamiętałam nazwę.Przejeżdżając wstąpiłam do ogrodniczego w Płońsku ,bardzo lubię tam kupować,wybór mają imponujący,obsługa kompetentna ,zwłaszcza jeśli chodzi o śr.ochrony.No i ku mojemu wielkiemu szczęściu te lilie były w sprzedaż.
Teraz też liczę na jakieś fajne odmiany,jak będzie to oczywiście kupię dla Ciebie.Przetacznika ,trzeba już podeprzeć jak ma ok. 50 cm bo później to się okropnie wygina i już nie wiele można zrobić.
Biały floksik ,też tam pewnie rośnie,ja z tej sadzonki od Ciebie zrobiłam dwa.Pewnie będą też pasowały te niebieskie pysznogłówki,jak pamiętam to chyba Ci dawałam.
Aniu tak, to ten sklep,ceny też mają przyzwoite.Mają dobry wybór doniczek w dobrych cenach i nawozy też nie są drogie.Lilie już teraz będą trzeci sezon i zdrowe ,tak jak widać na zdjęciu,więc można polecić.
Róża z tyłu to Chopin.
Danusiu Ekstravaganza kiedyś była w ofercie Lilypolu,ale ja już nie dostałam.Bardzo mi się podobała i zapamiętałam nazwę.Przejeżdżając wstąpiłam do ogrodniczego w Płońsku ,bardzo lubię tam kupować,wybór mają imponujący,obsługa kompetentna ,zwłaszcza jeśli chodzi o śr.ochrony.No i ku mojemu wielkiemu szczęściu te lilie były w sprzedaż.

Teraz też liczę na jakieś fajne odmiany,jak będzie to oczywiście kupię dla Ciebie.Przetacznika ,trzeba już podeprzeć jak ma ok. 50 cm bo później to się okropnie wygina i już nie wiele można zrobić.
Biały floksik ,też tam pewnie rośnie,ja z tej sadzonki od Ciebie zrobiłam dwa.Pewnie będą też pasowały te niebieskie pysznogłówki,jak pamiętam to chyba Ci dawałam.

Aniu tak, to ten sklep,ceny też mają przyzwoite.Mają dobry wybór doniczek w dobrych cenach i nawozy też nie są drogie.Lilie już teraz będą trzeci sezon i zdrowe ,tak jak widać na zdjęciu,więc można polecić.

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Piękne lilie. Ja w tym roku nie zmawiam. Poprzerabiam rabatki i wtedy zobaczę gdzie będzie miejsce
- Georginia
Gosiu no właśnie ja też tak robię.Po przesadzaniu przez sezon obserwuje jak to wygląda a potem ewentualnie poprawki lub dosadzanie.
- dwostr
Alu,pewnie u Ciebie po śniegu nie ma już śladu? Ja jeszcze mam gdzieniegdzie spore zaspy ,chciałam je jakoś rozgarnąć,ale teraz to niemożliwe,bo musiałabym chyba siekierą działać
.Niby ręce same rwą się do roboty ale aż takiej determinacji nie posiadam
,wolę tam gdzie rozmarznięte wyskubać zielsko.
Czy robiłaś już rekonesans po zimie?Jak przetrwały róże?Pisałaś,że niektóre pączki przemrożone,czy to oznacza słabsze pierwsze kwitnienie?Obawiam się,że Munstead Wood będzie startował od zera-przed mrozami miał już młode listki
teraz wszystko nad kopczykiem jest czarne.

Czy robiłaś już rekonesans po zimie?Jak przetrwały róże?Pisałaś,że niektóre pączki przemrożone,czy to oznacza słabsze pierwsze kwitnienie?Obawiam się,że Munstead Wood będzie startował od zera-przed mrozami miał już młode listki