Ogórek w gruncie cz.2
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek w gruncie cz.2
To zdjęcie po wysadzeniu wygląda na hektary.Nijak nie mogę sobie wyobrazić,że to wszystko co" wyczyniasz" dzieje się na 4 arach 

pozdrawiam
Alicja
Alicja
To jest 5 deko na 10 l wodyperdii pisze:A więc znowu poszukiwanie jak obliczyć 0,5%.
Albo inaczej. Ponieważ trochę tego roztworu potrzeba do podlania rozsad ogórków i pomidorów można sobie ułatwić życie. Odważyć np w kubku na wadze kuchennej 25 deko saletrzaku i rozpuścić go w butli 5l po wodzie mineralnej. To będzie roztwór 5 %. Wtedy na wiadro 10 litrowe bierzemy litr takiego roztworu i dopełniamy wodą do 10 litrów.
Czy to też wygląda na hektar ?. 50 krzaków pomidorów przy 28 palikach.karool pisze:Nijak nie mogę sobie wyobrazić,że to wszystko co" wyczyniasz" dzieje się na 4 arach

- karool
- 200p
Wygląda bardzo okazale.Pięknie robisz zdjęcia.A jakie dajesz paliki do pomidorów wysokich?
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kurcze, kiedy ja się doczekam takich pomidorow? Że o ogorkach nie wspomnę.
Długie na 2 metry. Ponad glebę wystaje jakieś 160 cm. Zależnie od odmiany ogławiam jak zrównają się z palikiem a niższe na początku sierpnia.
Paula, doczekasz się. Klucz leży w nawożeniu. Ile ja się namęczyłem na swojej V klasie nim zebrałem pierwsze swoje pomidory.Kurcze, kiedy ja się doczekam takich pomidorow? Że o ogorkach nie wspomnę.
Cudne ogóraski i pomidory
Przepiękne. Tylko ja ze swoją "słoniową" gracja to pewnie bym szybko zdeptała liście ogórasków.
zapisane w zeszycie czerwonym długopisem. Dzięki wielkie
A te kubki na palikach przy pomidorach to dla zapamiętania odmiany?

To jest wytłumaczenie "na chłopski rozum"forumowicz pisze:To jest 5 deko na 10 l wodyperdii pisze:A więc znowu poszukiwanie jak obliczyć 0,5%.
Albo inaczej. Ponieważ trochę tego roztworu potrzeba do podlania rozsad ogórków i pomidorów można sobie ułatwić życie. Odważyć np w kubku na wadze kuchennej 25 deko saletrzaku i rozpuścić go w butli 5l po wodzie mineralnej. To będzie roztwór 5 %. Wtedy na wiadro 10 litrowe bierzemy litr takiego roztworu i dopełniamy wodą do 10 litrów.

A te kubki na palikach przy pomidorach to dla zapamiętania odmiany?
Ja mam stałe punkty w takiej uprawie ogórków na płask, gdzie stawiam nogi przy zbiorze. Zawsze w tym samym miejscu by nie deptać pędów.perdii pisze: ja ze swoją "słoniową" gracja to pewnie bym szybko zdeptała liście ogórasków.
A kubki na palikach to z trzech powodów. Pierwszy to wymieniłaś , czyli zapamiętanie co, gdzie posadzone. Drugie, to ochrona palików przed namakaniem ,a trzecie to....lenistwo

-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz! Z te chwasty w ogórkach to żółtlica? Paskudne chwaścisko, nie mogę sobie z nim poradzić bo przejęłam działkę gdy na niej leżała warstwa nasion żółtlicy (innych też nie brakuje).
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

Tak, to żółtlica. Roślina notabene przywleczona bodajże z Am. Poludniowej i strasznie się zadomowiła. Dla ciekawości powiem, że ten chwast, oczywiście bez nasion jest świetnym materiałem na kompost bo zawiera dużo białka. Przed zakryciem rzedów przez ogórki plewię ale mimo to i tak się później pojawia i juz trudno ją usunąć nie naruszając korzeni ogórków. Radzę sobie z tym tak, że przy zbiorze wycinam łodygi tej żółtlicy małym sekatorem tuż nad ziemią.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
I już wiem co to jest żółtlica, to znaczy wiem jak się nazywa podstawowy chwast w moim warzywniaku.
Matuś ty moja jak tak zapatrzona byłam w ogórki,że żadnych chwastów nie widziałamostatnia szansa pisze:forumowicz! Z te chwasty w ogórkach to żółtlica? Paskudne chwaścisko, nie mogę sobie z nim poradzić bo przejęłam działkę gdy na niej leżała warstwa nasion żółtlicy (innych też nie brakuje).

Niekoniecznie potrzeba okulary.perdii pisze: Dopiero jak przeczytałam to się wpatrzyłam w zdjęcia i zobaczyłamChyba czas na zmianę okularów
To jest po prostu dowód na to, że każdy widzi to, co chce widzieć

- karool
- 200p
Też za pierwszym patrzeniem nie widziałam chwastów.Nie wiedziałam jak ten chwast się nazywa.
Jak pytałam plantatorów z sąsiedztwa co to ,dostałam odpowiedż,że chwast figuruje jako" ogrodowy" jakby inne w ogrodzie nie były ogrodowe.
Jak pytałam plantatorów z sąsiedztwa co to ,dostałam odpowiedż,że chwast figuruje jako" ogrodowy" jakby inne w ogrodzie nie były ogrodowe.

pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Wcale nie chcę widzieć u Ciebie chwastówforumowicz pisze:... To jest po prostu dowód na to, że każdy widzi to, co chce widzieć

Widzę też, że komuś pomogłam zidentyfikować tę roślinkę.
Moje nowe imię Szansa 

-
- 200p
- Od: 6 lut 2011, o 22:20
Też nic nie widziałam- prócz pieknej zieleni ogórków .Pomyślałam ,że forumowicz zdążył wyplewić z żółtlicy zanim tu przyszłam
Przy okazji poznałam nazwe chwaściora .

Pozdrawiam