Pasja

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pasja

Post »

Iwona witam Cię serdecznie. To miło, że spędziłaś u mnie tak dużo czasu. W tym roku włożyłam faktycznie dużo pracy w ogród. Zmieniłam jeden zakątek i zaczęłam obmyślać kolejne zmiany, wraz z pomocą dziewczyn z forum :)
Nasadzeń wokół nowej pergoli, nie mogę się już doczekać. Jestem w trakcie przygotowywania listy. Część roślin będzie z innych części mojego ogrodu , bo rosną za ciasno. Już się boję, że rabata wszystkiego nie pomieści.
Ja też odwiedzam wiele wątków, ale nie zawsze się wpisuję. ;:108 Jak do mnie jeszcze kiedyś zajrzysz będzie mi ogromnie miło.
Agata tak to kocurzyca, nawet słyszałam, że tricolorki to tylko samiczki, ale nie mam pewności. Dynia zaczyna pleśnieć i przyjdzie mi ja niedługo wywalić.

Tak w ogóle to dzisiaj zakończyłam na dobre sezon, bo wreszcie udało mi się uprzątnąć z tarasu skrzynie i olbrzymią kocankę, która gdyby było ładnie dalej by kwitła. Może jeszcze wyskoczę zgrabić nieliczne liście.
Martwi mnie natomiast, że jest znowu bardzo sucho i zastanawiam się czy niektórych roślin nie podlać, szczególnie tych przesadzanych we wrześniu.
A to już mój opróżniony taras.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja podlewam regularnie tz jak jest przymrozek rano to nie, bo szron sie rozpuszcza i wilgotno jest. Ale u mnie nie pada prawie wcale od 2 miesiecy, to musze tak czy inaczej. Przed zima musza sie rosliny dobrze napic, bo jak bedzie bezsniezna i bez deszczowa, to uschnal.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie, u nas coś tam popadało , ale tak mało, że nawet nie pamiętam kiedy to było...
Muszę jutro podlać koniecznie :) Swoją drogą ciekawa jestem czy będzie dużo śniegu w tym roku ;:24
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co mowia, to raczej nie. Bedzie zimno i wietrznie przez 2 miesiace z mozliwymi opadami sniegu, luty ma byc deszczowy a w marcu juz cieplej ma sie robic. Kwiecien ma byc juz wiosenny :roll: No i u mnie bedzie jak w zeszlym roku, ze na poczatku kwietnia zaczelo wszystko kwitnac a w maju spadl snieg i wszystko szlag trafil :evil:
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ciekawe co to znaczy zimno? Mam nadzieję ,że nie do -25. Moja mama kiedyś w marcu, myła nogi po pracy na działce :)
Dawno takiego marca nie było. W zeszłym roku, święta Wielkanocne były późno a i tak było paskudnie. Dopiero od połowy maja było u nas ładnie.
Dzisiaj właśnie kilka chwil temu, podlałam niektóre rośliny , a sąsiad się spytał czy lodowisko robię :)
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu ja też wysprzątam taras i zrobiło się trochę pusto :(
U Ciebie chociaż dynia uśmiecha się... :wink:
Nawet w ogrodzie masz więcej liści...oczywiście na drzewach i krzewach, bo u mnie już wszystko "wyłysiało".
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

jak ja bym chciała, żeby chociaż jednego roku zima nam odpuściła :twisted: nie znoszę tej pory roku!
Kasiu, widzę, że posprzątałaś skrzynie z tarasu... u mnie też już wszystko uprzątnięte... jedynie od frontu jedna średniej wielkości dynia się prezentuje... już chcę wiosny!
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To prawda, że pusto :(
Iwonko już niewiele tych listków , derenie całkiem łyse, katalpa też, lipa, głóg. Trochę na brzozie listków zostało.
Agu cieszmy się ,że mamy prawie połowę listopada i całkiem znośną pogodę. Bez chlapy i breji śniegowej, której osobiście nie cierpię. Pomyśl, że zima ściśnie w grudniu i styczniu, a w lutym /jeśli jule mówi prawdę :wink: / deszcz, a marzec cieplejszy :lol: To już przedwiośnie :D Szybko minie zobaczysz ;:108

Dzisiaj przejeżdżałam koło różnych domków i poczyniłam pewne obserwacje :) Tam gdzie dużo iglaków mniej sprzątania, a tam gdzie więcej liściastych więcej sprzątania :;230 Ameryki nie odkryłam. Ale lubię harmonię i na tej nowej rabacie na wiosnę iglak będzie na pewno.
A tu piękne trawy na Bielanach, nie wiedziałam ,że są w Warszawie takie zakątki, po prostu byłam zauroczona.
Obrazek

Obrazek

Te domki , właściwie kamieniczki w tle ....super!
Obrazek

Chętnie bym się przeprowadziła ;:224
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie ja wymyslilam z ta prognoza pogody, tylko twojapogoda.pl :wink:
Ja tez kiedys nie zwracalam uwagi na roznorodnosc zieleniny sadzona w miastach, czlek raczej zwracal uwage na chabazie w przedogrodkach domowych a teraz ... normalnie nie moge sie nadziwic, ze tyle tego rosnie. Berberysy, pecherznice, pieciorniki, ogniki, roze i rozne inne - szok, bo przeciez nie rosnie od teraz hihi za duze juz to wszystko jest.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lubię taką dbałość o zieleń w miastach. Ale ciągle czuję niedosyt. Kiedyś przy skrzyżowaniu Al.Szucha z pl. na Rozdrożu rosły super kompozycje z traw, ale był remont, przyszedł traktor i wyrównał. Jak skończyli remont , już te nasadzenia się nie pojawiły , a szkoda. Nie zawsze podobają mi się takie "partery" jak w ogrodach francuskich, wole nowocześniejsze nasadzenia. Ostatnio w Mai w ogrodzie było bodajże o Rybniku, naprawdę chylę czoła w zabawę w te kompozycje i klomby w mieście.
Ale w Warszawie ciągle mi mało.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

A obok mnie na nowym skrzyżowaniu bardzo fajnie skomponowane trawki z berberysami, kosówką i chyba różyczkami. Bardzo fajne :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fajna jest taka dbałość o rośliny w mieście i fajne nowoczesne kompozycje.
Dzisiaj byłam na obchodzie, nawet trochę pograbiłam i odkryłam co nieco :)

Smutny zeschlak :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 8 lis 2011, o 20:22 --

Jeszcze trochę kwitnących.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

uroczy suszek
Obrazek

i palemka jak na Karaibach :;230
Obrazek

heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiu właśnie przeczytałam u Agusi, że nadal masz czas letni przy postach :D aby to zmienić wejdź w profil (u góry po lewej), kliknij na ustawienia forum. W tabelce jest opcja Czas letni/DST: zaznacz NIE i kliknij Wyślij :D
Jesienne fotki ;:215
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Iwona, tak właśnie się zorientowałam, że to czas letni, ale nie wiedziałam, że samemu się to zmienia :oops:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Bo Kasia zatrzymała się w odpowiednim terminie i nie chce tego zmieniać pewnie :;230 No ale siła wyższa. U Ciebie jak zwykle cudne fotki, a kamieniczki z poprzedniej strony...BAJKA. Co do trawek, to u mojej koleżanki na kabatach, wewnątrz osiedla rosną takie trwaki, cudny widok.
Hortensje o tej porze średnio ciekawie wyglądją niestety. Dobrze, że na fotkach widać płaczącego iglaczka, bo u mnie też taki żółty, więc myślałam, że coś mu się stało :oops: :;230 A on widać tak ma :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”