Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Basiu różowa róża przy płocie bajeczna ,co to za różyczka ,o już zapomniałam jak mi pokazywałaś... :wink: Niektóre powojniki ,szczególnie Viticella rzeczywiście wariują ,a oprócz tego bylinowe,też pokazują swój wigor...
Zapachy może nie unoszą się tak intensywnie,bo deszcze je skutecznie niwelują... ;:14 Buszowato już u Ciebie...skąd ja to znam... :;230 Dzisiaj wkładałam nochal w kwiecie Mme Plantier co za zapach...można by tak znieruchomieć w takiej pozycji... :wink: ale deszcz mnie szybko wygonił...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Basiu, busz przepiękny. :shock:
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Basiu szałwia muszkatołowa jest przepiękna.
Szkoda tylko, że nie jest wieloletnią bylinką, ale jak ją spotkam, to z pewnością kupię.
Róże i klematisy kwitną u Ciebie obłędnie. ;:63
Róże tak wspaniale rozrośnięte, z pewnością dobrze przezimowały.
Veilchenblau ma cudny, nie spotykany kolorek. :)
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Basiu, super masz teraz ścieżkę ;:108 , wyróżnia się na tle zieleni a zieleń wyróżnia się na tle tej ścieżki :lol:
Moja Nahema padła :(
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Basiu twoje piwonie do pozazdroszczenia i nie tylko one powojniki super przyznam że z wszystkich pnączy najbardziej uwielbiam powojniki mogę ciągle je podziwiać prawie jak róże.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Dziękuję bardzo za zaproszenie! ;:196 Pewnie skorzystam w bliżej nieokreślonej przyszłości ;)
Wiesz jak to się mówi, Basiu? "Nie miała baba kłopotu, ... wymysliła sobie sciezki" :;230
No, ale wygląda to bardzo ładnie :D Mam nadzieję, że też tak uważasz i jesteś zadowolona ze swojej pracy.
Basiu, czy na ostatnim zdjęciu z poprzedniej strony jest ta róża, o której u mnie pisałaś? Rzeczywiście podobna do mojej! Masz więcej zdjęć?
Masz przepiękne powojniki, a jakie róże :shock: No, a piwonii to masz chyba wszystkie odmiany!
Faktycznie musi być teraz wyjątkowo kolorowo w Twoim ogrodzie ;:138
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu ale dałaś sesję zdjęciową różom i piwoniom a w ogóle u Ciebie bardzo kwitnąco powojniki śliczne ;:138
ale ja się uparłam na Nelly Moser a nigdzie nie mogę spotkać ;:108
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Basia ścieżki wyglądają ślicznie w tym zielono-kolorowym buszu. Clematisy i róże cudne, inne widoczki też ale szałwia przebija wszystko. :shock:
Basia wrzuciłam u siebie kolaż Etiudy możesz porównać. ;:108
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

basjak pisze:

Obrazek

Ale sobie ruda miejsce znalazła :lol: i owocki i różyczki ,żyć nie umierać ;:196 Piekna szałwia Basiu, :D
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Marzanko to Adaś nie ruda . On wie gdzie mu dobrze,bo u Basi ma jak w najlepszym hotelu .
Iwonko słonko jej w oczy wali przez to sie osłoniła :wink: . Baska Sorry ,ze tak odpowiadam za Ciebie ale wpadłam na chwilkę zobaczyć co u Ciebie zakwitło ;:196 Moja kocica wiecznie głodna może spodziewa sie potomstwa oby nie ;:223
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Pięknie i buszowato u Ciebie Basiu. Ścieżki wyglądają kapitalnie. Dobrze, że masz możliwość sadzenia róż i clemków przy płocie, więc masz naturalne podpory od razu. U nas pan gospodarz, gania tylko żeby nic nie dotykało siatki, chociaż stara kilkudziesięcioletnia i chyba nigdy nie widziała farby. Szałwia muszkatołowa pomimo tego, że pisze, że dwuletnia często udaje się jej przetrwać kilka lat. Ja swoją, która kwitła już w ubiegłym roku przesadziłam na nową działkę i też kwitnie. Warto mieć jednak nowe sadzonki na wypadek, że padnie.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Jadziu dobrze ,ze piszesz :D Adasiu przepraszam ,ze nie rozpoznałam .Ale zasugerowałam się wyborem miejsca ;:196
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:shock: A gdzie to nasza Basia kochana???
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Iwonko bo my, Basie, takie skromnisie jesteśmy :;230 a tak na serio to ten powojnik ma dziwny kolor, taki brudnoczerwony...nie bardzo mi się podoba.

Maryniu musiałam coś z tymi ścieżkami zrobić. Wyglądały fatalnie, w środku wydeptane, a po bokach trawa na 30 cm ;:223 zastosowałam najprostszy sposób.

Łano Alchymista kupiłam jesienią 2009, za niewielkie pieniądze, od flasha na All. O dziwo, zakwitł już poprzedniej wiosny :) sadzonka była dośc wysoko przycięta i pokazał jednego kwiatka :roll: Ubiegłej jesieni przesadziłam go pod wiśnię. trochę podmarzł, ale jeden pęd się uchował. Teraz zaczyna się zagęszczać od ziemi.

Nela róża spod płotu to chyba marketowa Parade :;230 swoją drogą ma wyjątkowy kolor, o wiele bardziej fioletowy, niż na zdjęciu. I jest najprawdopodobniej wielkokwiatowa, przynajmniej na razie tak wygląda.
A mnie ciągle brak zapachów w powietrzu, bezposrednio przy nosie trochę czuję...nie padało już dwa dni. Brak mi tych aromatycznych chmurek :(

Iga mam jeszcze parę pustych miejsc po tulipanach, obsianych jednorocznymi, które coś nie chcą wschodzić :) pewnie wrzucę tam doniczki z daliami.

Tajka nie wiem do końca, jak z ta szałwią jest :roll: dostałam rok temu sadzonkę od Jadzi z pąkiem. Zakwitła od razu, czyli zgodnie z teorią o dwulatkach powinna sie rozsiać i umrzeć...a tymczasem została, rozrosła się na boki i będzie miała kilka kwiatów. Dzieci brak :roll:
Z róż idealnie przezimowały Mary Rose i Veilchenblau, dość dobrze Polka i pnąca historyczna różowa, po jednym pędzie na Alchymiście i czerwonej pnącej. Reszta przycięta do ziemi, ale wszystkie stare pędzą szybko w górę. Natomiast jesienne nasadzenia to większe i mniejsze miernoty.

Ania Nahema u mnie zasłonięta powojnikiem, ale rośnie ;:65 natomiast princessa Aleksandra, z tego samego źródła, ma żółty pąk :roll:

Danusiu do tej pory myślałam, że powojniki to trudne rośliny, ale zmieniłam zdanie :) kupione w tym roku kwitną dość obficie, ale w większości są gołe od dołu. Te starsze zmarzły, odbiły od ziemi i od samej ziemi są gęste i zielone...i to mi się podoba.

Iza jestem barrrrdzo zadowolona z końcowego efektu mojej katorżniczej pracy. Najgorsze do wydłubania były stokrotki i trawa rozłogowa, przy nich mlecze to pikuś. Pewnie coś będzie odrastać, ale damy radę :)
Piwonie, jak juz pisałam, mam zastane, kupione i zwiezione z likwidowanych działek...czyli naprawdę dużo.
Zdjecia róży, podobnej do Twojej są tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=812
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Stasiu ładny clematis sobie wymarzyłaś :) a wiesz, że on preferuje miejsca ocienione? Skoro tak bardzo go chcesz, to na pewno uda Ci się zdobyć.

Majka Ty masz też dobrą ogrodniczą rękę, więc dostaniesz nasiona szałwi do rozmnożenia.
Etiudę zaraz lece oglądać. Moja domniemana dzisiaj się otworzyła.

Marzanka mężczyzny nie poznajesz :;230 to jego ukochane miejsce do spania.
Owocki się skończyły, a właściwie wykończyły je szpaki. Pod drzewem więcej czereśni, niż trawy.

Jadzia koty ogródkowe są wiecznie głodne, co nie znaczy, że możesz nie mieć maluchów :wink:
Dzisiaj miałam dzień leniucha tzn. towarzyski :)

Krysiu u nas płoty są prywatne, każdy grodził sobie działkę sam, i każdy inaczej :) i dobrze, bo nikogo nie interesuje, co sadzisz i jak. Ja chciałam omotać płot różnokolorowymi pnącymi różami. Kupowałam je pod nazwą pnąca... i tu podany kolor , w konsekwencji pokazały się pnące sztywne i wiotkie, angielki, krzaczaste, a nawet wielkokwiatowe :;230
O szałwi pisałam już wyżej, u mnie kwitnie ten sam krzak drugi sezon. Wysiać się nie raczył.

Etiuda?????
Obrazek

I inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok zza płota
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki