Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2 - Artur89
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów i sukulentów cz. 2
L. aurea jedna z najładniejszych lobiwek wg. mnie pomijając kwiat. Swoje dzisiaj wyniosłem z piwnicy, może największa zakwitnie. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzisiaj dostałem dobrą wiadomość. Paczka z hybrydami jest w drodze od 3 dni
Czyli powinna lada dzień do mnie dojść jeśli kurier będzie na tyle łaskaw by do mnie zadzwonić. Jeśli nie to specjalnie przejadę się do punktu DHL w moim mieście i sam sobie ją odbiorę. Drugi raz nie dopuszczę by wróciła z powrotem do nadawcy bo by mnie szlag jasny trafił.
Poza tym dzisiaj eksmitowałem rośliny na balkon, przenosiny skończyłem późno także jutro pokaże co i jak. Dzisiaj ma być teoretycznie 2*C powyżej zera nie mniej temp. będzie wyższa, ze względu że rośliny stoją na balkonie a nie przy gruncie i opatuliłem inspekt kocem.

Poza tym dzisiaj eksmitowałem rośliny na balkon, przenosiny skończyłem późno także jutro pokaże co i jak. Dzisiaj ma być teoretycznie 2*C powyżej zera nie mniej temp. będzie wyższa, ze względu że rośliny stoją na balkonie a nie przy gruncie i opatuliłem inspekt kocem.
Dobrze masz, u mnie dzisiaj mróz, jutro kilka stopni powyżej 0, przez najbliższy tydzień temperatura nie dobije do 10 stopni (regularnie mam jakieś 5-10 stopni chłodniej niż we Wrocku)...
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czekam na fotki jak tylko zakwitnie 

- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Artur, jakby co to pamiętasz o pyłku, no nie?

Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Zapomniałem :P Lobiwia już przekwitła...
Nie no, pamiętam, ale w razie czego to upomnij się. Będziesz wiedzieć kiedy bo pewnie wstawię fotki jak będzie kwitnąć.
Tydzień temu zaszczepiłem lobiwie na trichocereusie (bodajże T. grandiflorus). Jako, że nie jestem biegły w kwestii szczepienia to mam jednak nadzieje, ze wszystko poszło jak należy. Miejsce cięcia posypałem węglem. Ile trwa takie zrastanie sie zraza z podkładką.

Lobiwia jest od Kamili (Baryczka) i kwitnie tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cad ... 4006a.html
Plus jeszcze skromne wysiewy. Dzisiaj planuje wysiać wszystko co posiadam. Chciałem siać według kalendarza podanego na forum bydgoskim ale akurat w tych dniach kiedy należałoby siać ja siedzę we Wrocku

Nie no, pamiętam, ale w razie czego to upomnij się. Będziesz wiedzieć kiedy bo pewnie wstawię fotki jak będzie kwitnąć.
Tydzień temu zaszczepiłem lobiwie na trichocereusie (bodajże T. grandiflorus). Jako, że nie jestem biegły w kwestii szczepienia to mam jednak nadzieje, ze wszystko poszło jak należy. Miejsce cięcia posypałem węglem. Ile trwa takie zrastanie sie zraza z podkładką.

Lobiwia jest od Kamili (Baryczka) i kwitnie tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cad ... 4006a.html
Plus jeszcze skromne wysiewy. Dzisiaj planuje wysiać wszystko co posiadam. Chciałem siać według kalendarza podanego na forum bydgoskim ale akurat w tych dniach kiedy należałoby siać ja siedzę we Wrocku

- moritius
Też specem od szczepienia nie jestem, ale do tego czasu powinna być już zrośnięta ;).
Dopiero siejesz? Moje lobiwki wypuszczają kolejne areole - maruderzy dopiero kiełkują. 14 minie miesiąc ;).
Dopiero siejesz? Moje lobiwki wypuszczają kolejne areole - maruderzy dopiero kiełkują. 14 minie miesiąc ;).
Pozdrawiam, Aleksander
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
A jaki jest powód szczepienia tej lobiwii? Straciła korzenie? Zaczęła gnić i musiałeś ją ratować?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Dostałem ją jako odrost (w poprzednim sezonie), płaszczyzna cięcia była wykonana na skos także były problemy z ukorzenieniem tej lobiwii, poza tym do połowy była wyciągnięta. Tydzień temu wyjąłem ją z ziemi i stwierdziłem, ze ma aż 2 krótkie, martwe korzenie. Postanowiłem odciąć ten wyciągnięty fragment i zaszczepić go. Co ciekawe roślina rosła w podłożu zdecydowanie mineralnym, więc powinna wyprodukować porządny system korzeniowy. A tą drugą część jeszcze raz uciąłem - tym razem 'na płasko' i siedzi teraz w żwirze. Po tym jak urąbałem jej stożek wzrostu, spodziewam się, ze będzie produkować dużo odrostów. To tak w skrócie. Ta lobivia nie pochodzi od ciebie
Także spokojnie - nie zamierzam ich szczepić, wole mieć je na własnych korzeniach.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Dla mnie szczepienie lobiwek nie ma większego sensu. Na własnych korzeniach rosną dobrze i szybko. Przez szczepienie to mogą co najwyżej nabawić się deformacji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
dla mnie szczepienie ma sen w wypadku kiedy sama roślina się źle ukorzenia, mam spro roślin szczepionych ale wole te nieszczepione dlatego sieje.
- Artur89
Nowa miejscówka już gotowa. Pomyśle jeszcze nad szkieletem do którego zamontuje folię na 3tygodniowy okres dostrajania się roślin do słońca, choć od początku go miały do tej pory, ale zza okna. Zdjęcia czysto poglądowe

Dzisiaj dotarła paczka z hybrydami jednak ze względu na panujący bur-del na Poczcie, paczki nie udało się znaleźć gdy po nią przyszedłem. Jutro do mnie zadzwonią, porażka

Dzisiaj dotarła paczka z hybrydami jednak ze względu na panujący bur-del na Poczcie, paczki nie udało się znaleźć gdy po nią przyszedłem. Jutro do mnie zadzwonią, porażka

- moritius
Pffl... Taka ta nasza kochana poczta - jak do mnie paczka od Bartiego przyszła w około 24h, tak teraz muszą to nadrobić robiac bajzel (
)

Pozdrawiam, Aleksander
- echinopsis
- 200p
- Od: 2 mar 2011, o 21:30
Witaj Artur
Nie moge się doczekać fotek twoich nowych nabytków
moje dotarły i nawet nietrzeba było sadzić bo przyszły w doniczkach.A co do pocztowych przygód czekałem kiedyś na paczkę z agave i dotarła do mnie po 4 miesiącach
kilka roślin z tak uschniętymi korzeniami że do tej pory niechcą się ukorzenić
Pozdrawiam
Nie moge się doczekać fotek twoich nowych nabytków

Pozdrawiam
- Artur89
Tak, tak, Herr Uwe wysyła rośliny w doniczkach. Ma to swoje minusy i plusy. Droga przesyłka ale za to nie trzeba przy nich kombinować z sadzeniem i doniczkami choć czasami trzeba ze względu na gabaryty rośliny w stosunku do doniczki. Poza tym system korzeniowy jest nienaruszony. Ciekawe ile z tych hybryd, które dostałem będzie miało pąki - rzecz jasna w początkowej fazie rozwoju :P
Ja szczególnie nie mogę doczekać się tego czerwono-pomarańczowego trichocereusa
Ok, pochwal się swoimi
Ja szczególnie nie mogę doczekać się tego czerwono-pomarańczowego trichocereusa

Ok, pochwal się swoimi