Witam moich gości!
Jeszcze ostatnie zdjęcia krokusów, które już przekwitły...
SURE ? kilka ciepłych dni , Agatko, i zmiany w ogrodzie są ogromne!
Zobacz, jak dziś wygląda tawlina ...! Masz rację, to odmiana Sem. Jest dekoracyjna o każdej porze roku dzięki kolorowym listkom o ciekawym kształcie.
PRZEMEKG ? pieski szczęśliwe, mam nadzieję... Wiesz Przemku, krokusy jednak trochę jeszcze podrosły , kiedy się ociepliło. Ale chyba fioletowe chyba większe, jak u Ciebie. Te na trawniku chyba zanikną, w końcu psy muszą gdzieś biegać. A przede wszystkim zależy mi,żeby omijały rabaty. I tam będę jeszcze dosadzać krokusy.
MARGO2 ? Gosiu, wczoraj z przerażeniem dostrzegłam nowe kopczyki..! Za wcześnie się ucieszyłam... Idzie w zasadzie po starej drodze (od sąsiadów ) . Co robić...?!
Cebulowych dosadziłam jesienią sporo (kupiłyśmy na spółkę z Riane). W tym roku planuję jeszcze dosadzić. Obserwuję teraz wszystkie wolne miejsca na rabatach, gdzie o tej porze roku nie urosły jeszcze byliny lub liściaste mają jeszcze gołe gałązki ? wszędzie tam będę dosadzać cebulki.
A tu jakie nowe cebule szykują się do rozkwitnięcia...
AGRAZKA ? uwielbiam taki żółto-pomarańczowy kolor, Grażynko!
Mam dużo kwiatów w tym kolorze w ogrodzie.
Np. te tulipany też takie będą (kiedy te pąki się pojawiły..?)
DAFFODIL ? Asiu, ja z niecierpliwością czekam na młodziutkie listki na moich brzozach ? kiedy okryją się zielonkawą mgiełką , wiem ,że to już naprawdę początek sezonu letniego.
Na razie są młodziutkie listki na berberysach...
ABEILLE ? no cóż, Wiesiu, strumyk nie wygląda teraz najlepiej ? na razie usunęłam resztki starych bylin, ale brzegi jeszcze nie oczyszczone z mułu. Ale kaczeńce już spore...Myślę,że jeszcze z tydzień i widok będzie ładniejszy...
[IZA] ? nie mam pojęcia ,Izo, skąd taka niesympatyczna nazwa bratków... Przecież to takie ładne kwiatki. Ja odkryłam je dopiero w zeszłym sezonie ? że już w marcu można je zasadzić, bo nie boją się przymrozków i tym sposobem duże kępy kwiatów zdobią ogród (aż do lata przecież...)
PAMELKA ? ten dudnik to ?wziął? mi się z ?Diuny?, Jolu... Chyba muszę dokupić drugi.
Dzięki za zdjęcie powojnika Summer Snow ! Obejrzałam go też u Ciebie. Wygląda bardzo ładnie , jak na tak młodą roślinkę wręcz imponująco. Może dzięki mniejszym wymaganiom niż u powojników wielkokwiatowych, dobrze sobie u mnie poradzi. Jest na liście priorytetów na ten rok.
EWELINA ? ...a ja mam te drobne bratki po raz pierwszy, Ewelino! Cieszę się,że potwierdzasz ich zalety.
Ciekawa jestem czy zdrowie pozwoliło Ci na uporządkowanie ogrodu...
Na pewno dzięki prześwietleniu sosen ogród zyska, chociaż Twój ogród jest tak piękny, że można tylko pielęgnować stan istniejący !
Mnie właśnie finanse powstrzymują na razie od podcięcia dużych sosen. Muszę jeszcze tyle dosadzić roślin...
Porządki na rabatach i trawniku już zrobione ? jestem bardzo zadowolona, bo trawa już żywo zielona po ostatnich deszczach, chociaż wszystkie dziury jeszcze nie zarosły. Ale nawożenie rabat jeszcze przede mną. No i czyszczenie strumyka.
ASIULA Z WYSPY ? witaj ,Asiu, w moim ogrodzie ! Cieszę się,że zaznaczyłaś swoją obecność, i to jeszcze tak miło!
Bardzo mi pasuje Twoje określenie, że altanka jest hołdem dla ściętej sosny ? wszak to ona uratowała dom przed walącymi się drzewami...
W pobliżu tego miejsca już kwitną fiołki ! (białe jeszcze nie...)
LUCY09 ? Lucynko, na razie w torfowych doniczkach w domu rosną sadzonki. Grządka zagrabiona, okryta czarną włókniną się grzeje... W tym tygodniu będę siała na grządce, relację zamieszczę. Muszę pilnie postawić płotek przed psami.
KASIATT ? wiosnę już u mnie widać bardzo wyraźnie, Kasiu! Dlatego drżę przed zapowiadanymi przymrozkami...! A tu zobacz ? ostróżki...
Jakie duże szachownice...
Czosnki...
Ja też do niedawna nie miałam wiosennych kwiatów, ta pora roku była zdecydowanie zaniedbana w ogrodzie. W końcu nie da się zrobić wszystkiego na raz, a inne nasadzenia wydawały mi się ważniejsze. Od 2 lat dosadzam intensywnie cebulki wiosennych kwiatów i ciąg dalszy jeszcze nastąpi...
Myślę,że spotkanie realne będzie w maju, może i Riane namówimy...
RENIM ? cieszę się,że moje słoneczne bratki Ci się podobają, Reniu!
A to chyba sasanka...?