Rabatki Konstantego część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 3

Post »

No to mamy zimę na całego.
Bałwan super i jaki duży.
Bardzo fajne te ślimaki, mnie się podoba zielony z niebieskim :) i ceramiczne szopki śliczne. Ale to chyba nie nasz polski produkt?
Towarzystwo Przyrodnicze 'Bocian' proponuje świetne karmniki z kokosa; tanie do samodzielnego wykonania.
Muszę się wybrać na zakupy po kokosy i narobić karmników.
Dla zainteresowanych, link w moim wątku.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witam o zmroku,znowu prószy śnieg,ale to nie nowina.Podwórkowy drzemie ledwo widoczny pod śniegiem.
Teresat-bałwan ma powyżej 180 cm(bez kapelusza-doniczki),może go przerobimy,bo ma złe proporcje,głowę za dużą,ręce jakieś krótkie.
Dane na temat karmnika z orzecha kokosowego ściągnęłam.
Kogro-ponieważ na stoisku z miodami i pokrewnymi był tłok,a mają sklep firmowy całkiem niedaleko na ul.Komorowskiego zrezygnowałam ze stania w kolejce na dziś i poszłam na stoisko litewskie,kupiłam czarny chleb żytni na miodzie i zakwasie bez sztucznych komponentów,ser biały suszony z czarnuszką i na prezent ostatni piernik,ale jaki,w kształcie grzyba- prawdziwka!Nie było to tanie,ale mm nadzieję rodzina doceni.Ślimaki ceramiczne mimo zaporowej ceny ktoś kupił!Jak zamierzałam dotarłam do nasiennego Polanu i kule dla ptaków kupione,nasiona dla dzikiego ptactwa mają w dwu rodzajach-mieszanka bardziej ziarnista mieszana i bardziej owsiana,cena przystępna,poniżej 5 zł za kg.
Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No ładny mi zmierzch o godz. 18.50...... U mnie istne ciemności egipskie!
Same wspaniałości opisujesz,chciałabym, żeby do mnie przyszedł Mikołaj z takimi prezentami :lol:
Ja chyba nie byłam grzeczna- gdyż Mikołaj przysłał mi dzisiaj o poranku dwóch panów, którzy ogołocili moją łazienkę ze starych kafli i pozostałych gratów, ostał się jeno goły beton :;230
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo, jak ja lubię ten czas okołoświateczny w Krakowie ;:138
Szopki, kiermasz... Nawet jak sie nic nie kupi, to można tyle fajnych rzeczy zobaczyć.
Moje sikorki chyba maja slaby wzrok, bo kula tłuszczowa na balkonie ich nie nęci. Wyniosę jutro do ogrodu. I po ziarno też muszę skoczyć...
Pozdrawiam cieplutko :wit
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Biały ser suszony..... :shock:
A co to za dziwo ?
Nigdy o takim nawet nie słyszałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewuś a ja piekłam w sobotę trzy pierniki i już prawie poszły.
Dla Ciebie...
Obrazek
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Ewo powiedz coś więcej o suszonym serze..........ja też pierwsze słyszę.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Podoba mi się choinka z ceramiki z Bolesławca. Byłam kiedyś na rynku krakowskim podczas kiermaszu rękodzieła.
Oglądałam między innymi wyroby z Bolesławca, charakterystyczne, piękne, ręcznie wykonane.
A wiesz, co kupiłam? Witraż - aniołek z pracowni Ponad Niebem - dla małego.
Mały rozrabia teraz zamiast spać.
Trudno spacerować po ogrodzie, parę ścieżek-tuneli śniegowych jest,
mały gania za Norą, żadnego respektu dla rozmiaru psa :roll:
Wczoraj widziałam na podwórku bażanta, ptaki szukają pożywienia, wszystko zasypane.
Dokarmiamy naturalnie.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam deszczowo,w roztopy i płaty śniegu z dachów spadające.
Ambo-fakt ciemności są o tej porze,ale z drugiej strony latarnie dobrze je rozjaśniają w ścisłym centrum miasta...Nawet i w Podwórkowym.Biało czarnego kota widać całkiem nieźle na śniegu.Współczuję remontu generalnego łazienki,a już zwłaszcza gołego betonu ścian,musi być straszny pogłos.
Elsi-bażanty i kuropatwy oraz zające a może zdziczałe króliki całymi stadkami ganiały po mojej poprzedniej działce(było to w mieście i w pobliżu dość ruchliwej z czasem arterii,między dwoma osiedlami z lat 1980).Krzaki czarnej porzeczki i agrestu oraz maliniak uważały za swoje,a mnie za intruza,naturalnie były dokarmiane...Podwórkowy dostępny jedną ścieżką wydeptaną przeze mnie w celach sanitarnych,mogłam odśnieżyć więcej,i łopatą ale zachęcałoby to czterołapne do wejścia w głąb.Nie wiem jak to dziś wygląda przy ociepleniu,bo mam cały dzień zajęcia dydaktyczne(przegląd zaawansowania prac dwu roczników).
Dodad-Na stoisku z Bolesławca pojawiły się mniej tradycyjne wyroby-aniołki po ciałku zdobne stempelkami z deseń ostrokrzewu i choinki-zawieszki.
Karmnik przewieś koniecznie,ptactwo głodne,a pod 40 cm śniegową pierzynką nic nie znajdzie,na śmietniku z kolei żerują większe ptaki-gawrony,wrony,sroki i wróble odganiają.
Grażyno z Kaszub i Kogro-o tych serach suszonych litewskich już Mickiewicz pisał i to wierszem.W skansenie widziałam budowle do przechowywania i podsuszania serów.Ser nabyty przeze mnie wykonano z pełnotłustego mleka krowiego,dobrze odciśnięto(prasy do serów ze śrubą dokręcającą także widziałam w skansenie),nadano mu kształt klinka a może wąskiego serca i pewno powieszono na przewiewie by dojrzał,jest słodkawy a jednocześnie pikantny z powodu czarnuszki.
Obrazek
Obrazek
Chleb jest razowy,na zakwasie i z miodem,żadnych spulchniaczy,karmelu,sztucznych barwników.
Piernik miodowy ,korzenny w kształcie prawdziwka jest w polewie-kapelusz naturalnie w czekoladowej,a noga w białym lukrze.Co do znaczenia kształtu pani sprzedającej zasób słów tak w języku polskim, jak i rosyjskim nie pozwalał na więcej objaśnień.Napisałam do Reni na Łotwę,może będzie wiedzieć coś więcej,albo znajdzie na stronach litewskich,bo zna i ten język-mieszka na terenach przygranicznych.
Są to wszystko wyroby tradycyjne,pierniki również te kształcie serca polukrowane mają sobie wręczać w wieczory wróżb na św.Katarzynę i na św. Andrzeja.
Ja naturalnie upiekę pierniczki na choinkę,ale małe i płaskie.
No to się pochwalę,że odwiedził mnie całkiem prawdziwy św.Mikołaj z naturalną brodą(nie siwą,czarną) i przyniósł rózgę dużą leszczynową ,jabłka(koksa),orzechy laskowe,pierniki toruńskie chyba oraz Witolda Czuksanowa Wpływ księżyca 2011.Poradnik ogrodniczy z kalendarzem na cały rok-będzie sporo interesującego czytania,inspirujących porad!
Zyto-dziękuję,lubimy pierniki i ja i św. Mikołaj(tutaj dodają,że "z orzechami,a może być marmolada").
Jak Twoja korona cierniowa?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

ummmm takiego serka też bym chętnie spróbowała- mniam!
W łazience faktycznie pogłos niesamowity. koty zestresowane... cóż trzeba to przetrwać.
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Widzę Ewuni, że u Ciebie tez już wielkie pieczenie pierników :)
Przyniosłam CI troszkę przedsmaku świąt :)
Obrazek
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Ewuś Cierniowa korona żyje ale nie wydaje kwiecia. Oba kolory są posadzone w jednej donicy -wysokie na pół okna.
Mój piernik zjedzony, Izabella ma dobre serducho i proszę jakie masz pracochłonne pierniczki.
Ewuś Prezent od Świętego trzeba było przyjąć a rózgę oddać bo nie Zasłużyłaś przecież. Anioły nie dostają rózgi.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ciekawe czy szło by własnym sposobem zrobić taki serek.
Też bym skosztowała takiego smakołyku choć nie przepadam za czarnuszka, bo śmierdzi mi naftą.
Ale nafta przecież zdrowa, nasi dziadowie ją już pili i smarowali nią obolałe kości. :wink: :lol:
Miłego dnia Ewuś. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Izabell-dzięki za pierniczki!
Kogro,Ambo-był jeszcze z kminkiem oraz prawdopodobnie z suszoną miętą.Dziś rozeznam co jeszcze mają.Pada śnieg,niezbyt intensywnie,tak płatki się kręcą,jest minus 1,minus dwa,ale z powodu wiatru odczuwalne jakby więcej.W Podwórkowym trochę się śniegu wytopiło,widać niektóre ścieżki i czterołapny za potrzebą zapuszcza się śmielej w głąb.
Artur wysłał mnie do sklepu z listewkami,a tam już inne usługi...teraz idę po tarcze z papieru ściernego "40",sklep rano jeszcze był,pół drzwi na krzesłach na korytarzu,na poły wyczyszczone z powłok lakierniczych,kilka stopni mniej wewnątrz.
Zyto-św.Mikołaj mówi,że bez rózgi prezent nie ważny i nawet trochę przyłożył. :;230
Tak wygląda mój świerk u Mamy za oknem dużego pokoju.Może w tym roku założę mu oświetlenie zewnętrzne?Obok wileński piernik-grzybek,smacznego.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Jak nie lubie piernikow to ten grzybek wyglada smakowicie :)

świerki Ewuniu mają coś w sobie.. cos magicznego..
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”