Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen - Ewelina - cz.4

Post »

Witam Ewelino. Przejrzałem twój ogród i jestem pod wrażeniem. Tym bardziej ,że najpierw obejrzałem wizytówkę i widzę ile pracy i pasji włożyłaś w ten zakątek.Teraz, w pracy nie bardzo mogę się delektowac tymi widokami i opisami , ale przez najbliższe popołudnia nie odpuszczę :D .Masz nowego , stałego zwiedzającego. Mam nadzieje ,że nie wprowadzisz opłat za wstęp :wink: .Pozdrawiam ,Piotr.
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2008, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelinko
masz sporą kolekcje clematisów :lol: czy okrywasz je na zimę :?: i jeśli tak to jak :?:
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko!Gdzie jesteś?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ewelinko witaj! Odwiedzasz mnie na moim wąteczku od czasu do czasu, ja przychodzę do ciebie z rewizytą, ale tutaj jakoś cichutko... Pisałaś u mnie o swoich jesiennych kompozycjach z rozchodnika. Ciekawe, jak on się sprawuje. Czy jest cały czas różowy, czy wysycha na szaro?
Ja uwielbiam takie różne jesienne przypomnienia lata. Dzisiaj umieszczam u siebie na wątku niektóre z nich. Jeśli masz ochotę, to zerknij. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Kochani, znowu goni mnie chroniczny brak czasu , wybaczcie więc ,że nie prowadzę systematycznych wpisów. Dziś za oknami prawdziwie jesienna szaruga, może więc dodam kilka jesiennych zdjęć z "archiwum" , są bardzo a propo's :

"Popłakała się brzoza listeczkami złotymi!
Wiatr jej włosy rozwiewa - tylko patrzeć zimy..."

Obrazek

Obrazek Obrazek

Po kolejnym wygrabieniu trawnik znowu jest zielony :) Do czasu ! :(

Obrazek Obrazek

Ślicznie przebarwiła się TRZMIELINA OSKRZYDLONA :)

Obrazek Obrazek

A białe PELARGONIE na pniakach postanowiły chyba udowodnić ,że mogą kwitnąć mimo zimna ?

Obrazek

Na koniec OSTROKRZEW , z którego gałązek powstanie już niedługo świąteczna dekoracja :)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
abeille pisze:Czy próbujesz zimować dipladenię?
Nie , już tego zaniechałam . W ubiegłych latach próbowałam przezimować to piękne pnącze - raz w chłodnym , jasnym pomieszczeniu, potem w mieszkaniu. Za każdym razem efekt był ...kiepski. Rośliny marniały, gubiły suche liście, łysiały. Jedyna , która przetrwała do wiosny , po wystawieniu na powietrze rosła anemicznie (mimo przesadzenia do dobrej ziemi) i w ogóle nie zakwitła :( Traktuję więc DIPHLADENIĘ jak roślinę jednoroczną .Kupuję wiosną ładny, zdrowy egzemplarz i cieszę się jego pędami i okazałymi kwiatami od lata aż po przymrozki.
alinaK pisze:Ewelinko co do kory całkowicie się z tobą zgadzam przekompostowana nie zaszkodzi różom ,ja nawet ściółkuje róże kora choć w" Maji w ogrodzie" stanowczo odradzali .od lat róże pnące są w ten sposób ściółkowane i maja się świetnie
Jak widać czasem warto się kierować własnymi doświadczeniami :) U mnie też sprawdza się kopczykowanie róż mieszanką : kompostowana kora + ziemia ogrodowa 1:1.

Witaj Piotrze! Nie pobieram opłaty za wstęp , więc delektuj się , zaglądaj , czytaj ... :)
BOżENA1542 pisze:Ewelinko masz sporą kolekcje clematisów :lol: czy okrywasz je na zimę :?: i jeśli tak to jak :?:
U podstawy usypuję niewielki kopczyk(ok. 30 cm.) z mieszaniny kompostowanej kory i ziemi ogrodowej. Jak dotąd żaden CLEMATIS nie przemarzł, tym bardziej ,że zależnie od odmiany i tak wiosną przycina się nieco pędy. Ważne , żeby zabezpieczyć korzenie.
wanda7 pisze: Pisałaś u mnie o swoich jesiennych kompozycjach z rozchodnika. Ciekawe, jak on się sprawuje. Czy jest cały czas różowy, czy wysycha na szaro?
Ususzony "głową w dół" ładnie zachowuje kształt , kolor nieco gorzej... robi się taki różowo-szary, niestety :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ten ostrokrzew jest niesamowity :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Piękny ostrokrzew ;:138 co to za odmiana?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ewelinko, pięknie to wszystko wygląda. Duże wrażenie zawsze robi na mnie ta twoja wielka waza, w której coś rośnie, choć nie pamiętam już co. Ostrokrzew rzeczywiście piękny, ja miałam go kiedyś, ale zawsze zimą mi obmarzał. W twojej okolicy jest o wiele cieplej niż na Mazowszu i możecie pozwolić sobie na większe urozmaicenie. Mam teściową w Poznaniu i zawsze gdy do niej z M jeździmy, dziwię się, jaka duża różnica panuje między moim terenem a waszym. Na przedwiośniu, kiedy u nas jeszcze leży śnieg i krokusiki dopiero zaczynają wystawiać swoje ciekawe noski, w Poznaniu kwitną całe ich kolorowe łany.
Pochwalę także trzmielinę. Ja kupiłam kiedyś trzmielinę oskrzydloną, malutką bardzo, lecz nigdy jesienią się nie przebarwiała, pozostając niezmiennie zielona. Chyba mnie po prostu oszukano. :(
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ewelinko, uwielbiam te Twoje sosny, no i trawnik. Widziałm go wiosna i nie moge nadal uwierzyć, że tak pieknie można go wyprowadzić. Będę musiał wziąc sie ostro do roboty w przyszłym roku. Chociaż tak po cichy planuje powolutku wymieniać, żeby pozbyc się niepożądanych gości.
Czy masz może mrówki w trawniku? U mnie ejst całe mrowisko. Myslę, że to mu tez nie pomaga.
x-d-a

Post »

Ewelinko, bardzo...zielona jest u Ciebie jesień :lol: Nadal piękny, zadbany trawnik i wspaniałe kompozycje roślinne, które nic nie straciły ze swojej urody. To sie nazywa po mistrzowsku zaprojektowany ogród ;:63
Są krzewy i drzewa, które mają swoje pięc minut właśnie jesienią; do nich na pewno należy trzmielina oskrzydlona...Dlaczego ja jej jeszcze nie mam :?:
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Kontakt:

Post »

też się melduje, bo uwielbiam chodzić po twoim ogrodzie :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

A co tu tak cicho? Ewelinko, pokaż nam jeszcze trochę jesieni.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Bardzo się cieszę ,że do mnie zaglądacie :) Niestety ostatnio cierpię na brak czasu... ciągły i straszny. Doba chyba się skróciła, nie wiem ... Dlatego rzadko zaglądam na FORUM (niestety nigdy nie kończy się na króciutkiej wizytacji wybranych wątków ).Na domiar złego dokucza mi uporczywe przeziębienie, pogłębiające i tak nie najlepszy nastrój :cry: A za oknami - deszcz...

W ogrodzie jest coraz smutniej, kolorków coraz mniej, ot - jesienna szaruga , taka jak dziś :( Nie ma jednak co narzekać , wszystko bowiem ma swoją porę i swoje miejsce : teraz PERSEFONA, pani świata zmarłych zaszyła się w Hadesie, a na ziemi skończył się okres wegetacji roślin.Jesień, jesień już...

" W przyrodzie podoba mi się najbardziej to,że wszystko ma swój czas i swoje miejsce..."

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

" Popatrz , ile jesieni !
Pełno, jak w butli wina.
A to dopiero początek ,
dopiero się zaczyna ..."

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ewelinko, bardzo lubię jak przywołujesz strofy nastrojowych wierszy oraz legendy i mity. W dzisiejszym, pędzącym świecie to bardzo dla mnie cenne.
Zwłaszcza, że przypominają mi beztroski czas gdy byłam jeszcze dzieckiem i przygotowywałam ten właśnie wiersz na jakąś akademię. Przywołałaś cenne wspomnienia ;:196 .
A propos, jak tam Twoje jaszczureczki, bo Tuwim i o nich wspomina:

Na gorącym kamieniu
Jaszczurka jeszcze siedzi.
Ziele, ziele wężowe
Wije się z gibkiej miedzi.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt: