Asiu - witam cię serdecznie w moim ogrodzie. Bardzo cieszą mnie nowi goście. Moje kaczeńce tez pochodzą z okolicznych mokradeł, ale u mnie mogą się rozprzestrzeniać. Przynajmniej na razie. Ponieważ oczko z nowymi nasadzeniami każda roślinka mile widziana. Nie wyobrażam sobie oczka bez kaczeńców. Zamierzam jeszcze dosadzić pełne. Kremowe tulipany u mnie rozprzestrzeniły się na cały ogród i na pewno na tym nie poprzestanę. Jesienią nastawiam się na ich zakup. Nie wiem jak będą wyglądały po kilku sezonach w ziemi bez wykopywania, ale na razie jest ok.
Elżbieto - witam. Mojemy ogrodowi niestety jeszcze bardzo daleko nawet nie tyle do doskonałości, bo tej jak wiesz ogrodnik niegdy nie jest w stanie osiągnąć, ale do chociażby stanu w którym byłabym zadowolona z jego wyglądu. Jest niestety kilka przeszkód nie do pokonania. Pierwszy i podstawowy to ten, że mieszkam z teściami a niestety nie mamy takich samych priorytetów o gustach nie wspomnę. Cóż staram się wykorzystać to co jest i przeforsowywać swoje pomysły, ale nie zawsze to się udaje. Teraz na przykład moja skalniakowa górka obok jeziorka będzie znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie grządek. Wiem, że i warzywniak może być piękny i nawet miałabym pomysł jak to zrobić, ale niestety - teściowa na razie nie daje się przekonać. U mnie kamień na studni nie będzie się rzucał w oczy ponieważ zaraz obok jest kamienny murek i będą stanowić jakby całość. Ale pomysł z cisami mi się podoba. A u ciebie będzie super wyglądał. Niestety mój ogród nie jest tajemniczy, chociaż teraz staram się właśnie takie zakątki tworzyć. Pomysły są, chęci i siły też, gorzej niestety z kasą a to do wykonania jest niezbędne

Ale powoli, myślę, że jeszcze wiele czasu przede mną.
Moniko - nazwy ciemiernika niesty nie znam. Nie pamiętam nawet jak się u mnie znalazł. Ale przyznaję, że jest piękny. Jeszcze raz dziękuję za przesyłkę
Niko witam serdecznie i zapraszam. Tulipany dopiero zaczynają kwitnąć. Bedzie ich jeszcze więcej.