Ogródek Doroty - dodad

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Doroty - dodad

Post »

Śliczne zdjęcia :D
Przepiękne zwłaszcza te kremowe tulipany. A kaczeńce kwitnące to sama radość, jeden z najładniejszych widoków wiosną, jak dla mnie.
Awatar użytkownika
Agnieś
1000p
1000p
Od: 7 lut 2008, o 19:14

Post »

Dorotko jakie piękne tulipanki, te kremowe. Ale najbardziej urzekła mnie stokrotkowa łąka :D
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Dorotko sama nie wiem co mi się bardziej podoba :roll:
Tulipanki kremowe piękne, łąka przeurocza
kaczeńce powalają na kolana ;:224
na koniec prawie kwitnący powojnik ;:138
;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Naprawdę wiosna śliczna. Cudowne ujęcie oczka. Moje pierisy wymarzały co roku i co roku je dokupowałam. W końcu poddałam się.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jakie te tulipki piękne :shock:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Mnie też interesuje zasilanie powojników?
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Witajcie!
Te kremowe tulipany to moje ulubione. Bardzo długo się utrzymują i nawet nie wykopywane ładnie kwitną. Mam ich dosyć dużo rozsianych po ogrodzie - nie bardzo wiem jak to się stało :? Chyba przeniosłam cebulki z innymi roślinami. :)
Powojniki podsypane kompostem, obornikiem granulowanym a co dwa-trzy tygodnie podlewam nawozem do powojników Substral. Potem jeszcze opryskuję tym nawozem liście.
Małgosiu - u mnie pierisy o dziwo zimują. W tym roku niestety wymarzły kwiaty, ale nie ma się co dziwić. Zima była ostra a krzewy nie przykryte.
Agnieszko - mnie tez podobają się stokrotki w trawniku, dlatego szczególnie z nimi nie walczę. Tym bardziej, że mój trawnik nie jest zbyt reprezentacyjny :wink:
Marto - wydaje mi się, że powojniki powinny już dawać jakieś oznaki życia. Może rzeczywiście sąsiedztwo zimnych fundamentów im zaszkodziło. Może jeszcze daj im ze dwa tygodnie szansy, ale nie chcę cię martwić, chyba już po nich.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Asiula z wyspy
200p
200p
Od: 9 mar 2010, o 23:19

Post »

:wit witaj Doroto!
Pierwszy raz się odzywam, ale śledzę już do jakiegoś czasu. Piękny ogród.
Kaczeńce powalają mnie z nóg nieważne czy to na zdjęciu czy w naturze, cieszę się że mogłam je u ciebie w tym roku zobaczyć. Ja założyłam sobie oczko w zeszłym roku i tez je przytaskałam z rzeki do siebie, jednak mój rozmiar oczka nie pozwolił mi na utrzymanie ich. Zbyt intensywnie się rozrastały i woda dość brzydka przez nie była.

A kremowe tulipany to po tym sezonie jest podstawowa ceblua wiosenna w moim ogrodzie. Uwielbiam je! Tak jak mówisz bardzo długo sie trzymają. Przepięknie rozświetlają ciemne kąty. Moje były wykopane na jesień ale skoro nie tracą na zimowaniu w gruncie to jeszcze lepiej.

Pozdrawiam z zimnego ale słonecznego Dublina
Ogród to dzieło sztuki.... w trakcie tworzenia !
Mój kawałek podłogi
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko fakt ?kobieta mocną jest? podziwiam Ciebie za wszystko, masz niesamowitą energię może to wpływ Beskidu Niskiego, oglądałam zdjęcia - piękne, piękne miejsce, dziękuję.
Z wielką pasją tworzysz swój ogród. Udało się Tobie osiągnąć naturalność oczka wodnego. Bardzo podoba mi się patyna na kamieniach. Masz bardzo dużo ciekawych roślin rosnących i mnóstwo zakupionych lilii i liliowców. Mam ten sam problem z podagrycznikiem. I ten sam problem z zakryciem betonowej studni. Z roślin, które zakupiłam w tym roku to 10 cisów z holenderskiej uprawy (duże, kopane, niedrogie, nie polecam) i obsadziłam nimi krąg studzienny. Zakupione były wysokie i przykrywały studnie, niestety kondycja ich z dnia na dzień była coraz gorsza, więc skróciłam je mocno. Dlaczego one a nie obudowa? W moim przypadku piękny kamień, mocno przyciągałby uwagę a tego chciałabym uniknąć. Może drewniana byłaby lepsza, bo mam drewno w ogrodzie. Zobaczymy czy ciemnie nierzucające się w oczy cisy sprawdzą się w praktyce.
Czekam na zdjęcia całego ogrodu.
Wyobrażam sobie, że jest tajemniczy. Dużo dużych drzew chroni Twój ogród. Jestem bardzo ciekawa jak wygląda u Ciebie kwitnąca jabłoń. Musi być pięknie. Pozdrawiam Ciebie, życzę wytrwałości w nauce, w budowaniu ogrodu i w zakładaniu własnego lasu.
Elżbieta
a.... nie wiem co to jest tułacz, może uda mi się sprawdzić w googlach
w Twoim wątku dowiedziałam się jakie powinien mieć warunki do dobrego rozwoju wiciokrzew- dzięki
Podoba mi się gromadka pilnująca Twoje cebulowe- kotki i posokowiec bawarski.
Pa pa lecę do pracy.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Dorotko, piękny ten nakrapiany ciemiernik :) Pamiętasz nazwę odmiany? Podobny do mojego, a jednak nie taki sam.
Miłego dnia :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
nikaa
50p
50p
Od: 25 sty 2010, o 21:37

Post »

Piękny ogród, szczególnie podobają mi się tulipany...

Pozdrawiam
Pozdrawiam!
Wiola
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - witam cię serdecznie w moim ogrodzie. Bardzo cieszą mnie nowi goście. Moje kaczeńce tez pochodzą z okolicznych mokradeł, ale u mnie mogą się rozprzestrzeniać. Przynajmniej na razie. Ponieważ oczko z nowymi nasadzeniami każda roślinka mile widziana. Nie wyobrażam sobie oczka bez kaczeńców. Zamierzam jeszcze dosadzić pełne. Kremowe tulipany u mnie rozprzestrzeniły się na cały ogród i na pewno na tym nie poprzestanę. Jesienią nastawiam się na ich zakup. Nie wiem jak będą wyglądały po kilku sezonach w ziemi bez wykopywania, ale na razie jest ok.
Elżbieto - witam. Mojemy ogrodowi niestety jeszcze bardzo daleko nawet nie tyle do doskonałości, bo tej jak wiesz ogrodnik niegdy nie jest w stanie osiągnąć, ale do chociażby stanu w którym byłabym zadowolona z jego wyglądu. Jest niestety kilka przeszkód nie do pokonania. Pierwszy i podstawowy to ten, że mieszkam z teściami a niestety nie mamy takich samych priorytetów o gustach nie wspomnę. Cóż staram się wykorzystać to co jest i przeforsowywać swoje pomysły, ale nie zawsze to się udaje. Teraz na przykład moja skalniakowa górka obok jeziorka będzie znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie grządek. Wiem, że i warzywniak może być piękny i nawet miałabym pomysł jak to zrobić, ale niestety - teściowa na razie nie daje się przekonać. U mnie kamień na studni nie będzie się rzucał w oczy ponieważ zaraz obok jest kamienny murek i będą stanowić jakby całość. Ale pomysł z cisami mi się podoba. A u ciebie będzie super wyglądał. Niestety mój ogród nie jest tajemniczy, chociaż teraz staram się właśnie takie zakątki tworzyć. Pomysły są, chęci i siły też, gorzej niestety z kasą a to do wykonania jest niezbędne :( Ale powoli, myślę, że jeszcze wiele czasu przede mną.
Moniko - nazwy ciemiernika niesty nie znam. Nie pamiętam nawet jak się u mnie znalazł. Ale przyznaję, że jest piękny. Jeszcze raz dziękuję za przesyłkę ;:196
Niko witam serdecznie i zapraszam. Tulipany dopiero zaczynają kwitnąć. Bedzie ich jeszcze więcej.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ta stokrotkowa łąka to musi być niezły widok. ;:3
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój najnowszy zakup - kiścień
Obrazek
Miniaturowa tawułka pcha się na świat
Obrazek
I hosty coraz większe
Obrazek

Niestety zauważyłam pierwsze oznaki żerowania ślimorów. A leje cały czas i środek się chyba rozpuścił. Nie mam doświadczenia z walką z tymi draniami, może ktoś zna jakieś sposoby?
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj..nad Kiścieniem się zastanawiałam..w tej szkółce koło Ciebie..ale nie kupiłam;)
Dorotko oczywiście..podaję Ci nazwę to jest Rhododendron impeditum 'Ramapo'
zrobiło się zimno i mokro moje prace wstrzymane):
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”