Mój świat - Tamaryszek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój świat - Tamaryszek

Post »

Wiesz Izo, gdyby mi przyszło do głowy, że będzie taka zima to też przykryłabym pierisy. Ale byłam wczoraj na przeglądzie i może nie będzie tak źle jak mi się na poczatku wydawało. Jeden pieris na pewno żyje, gorzej jest j odmianą o pstrych liściach, ale może nie całkiem stracony. Hebe podmarzło środkiem zobaczymy jak będzie wyglądać.
Liliowce można kupić u Ismeny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=31425 Ja po spacerze po galerii rozchorowałam się. Szkoda a może to z drugiej strony dobrze, że nie mam miejsca ani kasy bo mogłabym popłynąć :;230 :;230
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Trochę zielonego widać...

Obrazek

Co to za płożąca roślinka na zdjęciu?
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

u mnie iglaki też były przywalone śniegiem do ziemi ale teraz ładnie się podnoszą do góry wiosenne krokusy i przebiśniegi już mają pąki ale znowu powrócił mrozek dobrze że słonko jeszcze mocno nie grzeje to wstrzymuje powiększania się pąków nawet na bzach .. a tak nieśmiało wkrada się wiosna do mego ogrodu

Obrazek

Obrazek

również liliowe prymulki zaczynają wychylać główki kwiatów chyba wiosna naprawdę nadchodzi ...
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izuś, masz już pełno zielonego w ogrodzie i nad strumieniem i przez okno. Niedługo będzie więcej zielonego niż
tej monotonnej bieli. A u nas dalej szron na dachach. ;:65
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

To już teraz mogę sobie wyobra&zić jak wygląda czyszczenie. Praca bardzo męcząca i obciążająca stawy. Jakoś ostatnio przeczulona jestem na tym punkcie. Koło strumyka jest nawet dość zielono i nawet dość wiosenniei krokusy na parapecie takie piękne. Tak mi się marzyły te cebulki, ale nie wiedziałam, że kupuje je się jesienią ;:7 . Dopiero wiosną pytałam o nie w moim sklepie. Nawet nie zdziwiła ich specjalnie ta moja głupota, ale oni są zawsze bardzo grzeczni i przez ten rok już się wystarczająco poznaliśmy, aby moje ignoranctwo juz ich nie dziwiło.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

Witaj IZO!
Wiem ile czeka Cię pracy przy strumyku, ale ja pomimo tego bardzo, bardzo Ci go zazdroszczę.
Jest wyjątkowo piękny. U mnie zima, zima i nawet nie wiem co padło. Wszędzie leży śnieg ;:3
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj..Podziwiam Cię w każdym calu...Kochana..to jest piękne co masz lecz widzę ile to kosztuje zdrowia... ;:138 Efekt jednak rewelacja..
U mnie dzisiaj znowu nawrót zimy ...i chyba to jeszcze nie koniec..więc krokusy to ja chyba będę dopiero w kwietniu oglądać jak dobrze pójdzie;)
Pozdrawiam cieplutko:))
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15

Post »

Witaj Izo, odnowiony zestaw wypoczynkowy na taras, może Cię bardziej cieszyć niż nowy kupiony w sklepie, będzie w nim przecież włożona Twoja praca i na pewno będziesz miała z faktu samodzielnego odrestaurowania dużo satysfakcji. Dziękuję za wyjaśnienia w sprawie Promanalu, muszę się tym zainteresować, chciałbym również uprawiać ogród jak najbardziej w zgodzie z naturą. Bardzo współczuję ciężkiej pracy jaka Cię czeka w związku ze sprzątaniem strumyka, wynagrodzi ją wspaniały jego widok w okresie letnim. Strumyka w pełnym rozkwicie zazdrościliśmy wszyscy, ale wiosennej ciężkiej pracy nad doprowadzeniem go do świetności już nie, cóż zrobić efekt wymaga pracy.
Dla poprawy nastroju w oczekiwaniu na prawdziwą wiosnę, obejrzałem sobie po raz kolejny wizytówkę Twojego ogrodu, będę się wzorował na jej stylu zakładając własną, może kiedyś do tego dojdzie :D

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
roslynn
1000p
1000p
Od: 15 lut 2008, o 12:12

Post »

Nie pomyślałabym, że ze strumieniem tyle jest pracy ale to dlatego, że nigdy nie miałam. W każdym razie niech by już zaczęło się dziać wiosennie, obojętnie jaka praca byle w ogródku :D
U nas niestety znowu sypnęło śniegiem :(
Sabina

Moje linki
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

U nas też jak okiem siegnąć biało.Wczoraj wybrałam sie na imieniny w pantofelkach,a w nocy potrzebne były już kozaki.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

KOCICA ? Ewo, dziękuję za pocieszenie! Ja też nie straciłam nadziei na kwitnienie oczaru, ale się niepokoję...

DODAD ? dziękuję Dorotko! Myślę,że aspekt finansowy i brak miejsca to jedyne, co nas powstrzymuje przed permanentnym szaleństwem zakupowym...!

MARGO ? Małgosiu, to barwinek Variegata . Ma większe liście niż te najbardziej popularne, wygląda efektownie, kupiłam od razu dużą kępkę.

MANIUSIKA ? mam nadzieję, Janko, że moje iglaki też odżyją, kiedy ten śnieg wreszcie zniknie. Masz cudną wiosnę w ogrodzie ! U mnie to ledwie co wyłazi z ziemi, ale może to i lepiej, bo znowu sypie śnieg !

ABEILLE ? Wiesiu, ta zieleń taka jakaś bura...Martwię się,że krócej będziemy się cieszyć sezonem ogrodowym w tym roku. Ale, że u Was ciągle szron...!

FELA ? Felu, jakie ignoranctwo...! Masz tyle sadzonek w domu, jak w szkółce prawie! Ja do tej pory nie mam odwagi wziąć się za jakiekolwiek rozmnażanie roślin...

GORYCZKA ? Krysiu, witaj! Tak opisałam te pracę przy strumyku , ale też jestem szczęśliwa, że go mam ! U Ciebie śnieg w całym ogrodzie, u mnie już było lepiej, a dziś znowu cały ogród w śniegu. I nadal sypie...A przyszły lilie z Lilypolu !

RENI ? dziękuję Reniu ! U mnie zima na całego, załamię się chyba...Chyba muszę poszukać jakichś letnich zdjęć.

PIOFIGIEL ? pewnie, że tak , Tomku! Szczególnie, że dzięki temu będzie więcej pieniędzy na zakup roślin, a lista tych najpotrzebniejszych jest bardzo długa...
Już nie mogę się doczekać, żeby w ogrodzie znów było ładnie, żeby siedząc na tarasie słuchać pluszczącego strumyka...
I czekam z niecierpliwością na Twoją wizytówkę !

ROSLYNN ? witaj! Wiesz, Sabino, pewnie sztucznie zrobiony strumyk nie wymaga tyle pracy...woda płynie w obiegu zamkniętym, nie ma skąd przynieść brudu i mułu.
Ja tez chętnie wzięłabym się za każdą robotę w ogrodzie...! Ale u mnie zima na całego...

MALGOCHA ? Gosiu, u mnie to samo , sypie przez cały dzień, wszystko białe !

Dostałam lilie z Lilypolu ? ponad 30 cebul, i dostałam dwie w prezencie ! To mój pierwszy zakup roślin przez internet. Te dwie prezentowe dostałam w kolorach pasujących do zamówionych, ciekawe czy to przez przypadek...
Na razie stoją w piwnicy...a myślałam,że od razu je posadzę...
W krótkiej, słonecznej chwili, ponieważ temperatura od kilku dni nie spadała poniżej zera, przycięłam trochę gałęzi w ogrodzie ? np. derenie i wierzby.
Oprysk Promanalem przełożony na czwartek, ale patrząc na to, co się dzieje za oknem ? czarno to widzę...

Jedynie taki wiosenny kwiatek mogę pokazać...

Obrazek

Tu wyłażą tulipany...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj IZO- jednak już widać wiosnę w Twoim ogrodzie. :)
To zdjęcie ze strumykiem jest piękne. :) Ciekawe ukształtowanie terenu, fajne krajobrazy. :roll:
Pozdrawiam. :wit
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Tamaryszku powiedz coś więcej o liliach. O odmianach i kolorach. Ja mam prawie same białe i żółte...
Czytam, że śnieg nie odpuszcza, a niech tam, może wytrwamy?
Czy posadziłaś cebule do doniczek, czy czekasz jednak na poprawę pogody? :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Cudny ogród, pięknie fotografowany. Urocze, romantyczne zakątki, szum strumienia, zachwycające detale architektoniczne. Oby pogoda jak najszybciej pozwoliła ożywić wiosennymi kolorami ten piękny ogród.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

TAJKA ? miło mi powitać nowego gościa ! Cieszę się,że Ci się u mnie podoba ! Wiosny u mnie już nie widać ? znów wszystko przysypane śniegiem...Idzie epoka lodowcowa !
Mimo wszystko ? zapraszam ponownie !

VITA ? Witaj, Wiktorio! Zamówiłam 5 odmian, jedną dostałam w prezencie. Wszystkie są po 3-6 cebul. Wybierałam te łatwiejsze . Są to :
-azjatki- Tebaldi, Navonna i Brunello (prezent)
-LA- Giverny , Seguret ,
- OT- Eudoxia
Na razie siedzą w torfie w zimnym garażu. Patrząc na to, co się dzieje za oknem, nie wiem, kiedy uda się je posadzić...
Na pewno będą posadzone w odmianowych grupach, mają tworzyć plamy kolorystyczne na tle zieleni, w różnych miejscach ogrodu. Tyle koncepcja.
I właśnie nie mam wybranych tych określonych miejsc. Dwie białe odmiany ( kwitnące w różnych terminach) idą naturalnie do Białego Ogrodu. Reszta - w żółciach i pomarańczach - w inne rejony. Myślałam ,że jak przyjdą cebule, śniegu już nie będzie i będę mogła spokojnie popatrzeć na rabaty i wybrać miejsce..
.Jak widzisz ? kupowałam nie pojedynczo i dyscyplina kolorystyczna została zachowana. Oczywiście miałam ochotę na wiele pozostałych, ale się opanowałam ? jeśli te się przyjmą ? będą następne zamówienia. A jak u Ciebie ?

RM27 ? Romku, bardzo się cieszę z Twoich odwiedzin ! Dziękuję za pochwały...Bywałam w Twoim ogrodzie i wiem, że jest wyjątkowy ! Starannie zaplanowany i rośnie w nim mnóstwo pięknych roślin. Zapraszam w odwiedziny ponownie !

Moi drodzy Goście... JA JUŻ MAM DOSYĆ ZIMY !!!
Wczoraj sypało cały dzień, teraz jest pół metra śniegu, po prostu środek zimy...
Od płn. strony domu ( także na tarasie ) leżą chyba metrowe ?betonowe? zaspy... Staram się nie myśleć o roślinach pod nimi...

W ramach protestu wobec tej sytuacji ? dziś pokażę zdjęcia z ogrodów w Toskanii ( byłam tam w zeszłym roku )
Wiem, że nie lubicie regularnych ogrodów, ale włoskie założenia są i były wzorem i punktem odniesienia dla ogrodników przez wieki.
A poza tym ? wszystko lepsze niż to, co za oknem...!

Zdjęcia nienajlepsze ...
Ogrody Boboli we Florencji

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inne ogrody medycejskie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A poza tym cała Toskania jest jednym , wielkim ogrodem...

Obrazek

Obrazek

Taki widok miałam z domu, w którym mieszkaliśmy...

Obrazek
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”