Hej ogrodniczki i wszyscy odwiedzający!
Dziękuję Wam za odwiedziny, mały spacerek i tyle ciepłych słów!
W końcu mam chwilę, a mówią, że na wakacjach człowiek ma tyyyyyyyyle czasu!
Adrianno,
trudno mnie było spotkać w tym tygodniu w ogródku, bo zakotwiczyłam w kuchni (rodzice na wizycie)
Pomidorki rosną z tyłu przed różami, w wielkim gąszczu
jak sadziłam je w maju było tam luźniej
Na katalog liliowy tez czekam, ostatnio mi przysłali bez zamawiania.
Kilka pewniaków, które wg mnie trzeba mieć to np. Conca d'Or, Scheherezade, Eudoxia, Pearl Jessica, regale, candidum,
Muscadet, Dolceto, odmiany Griesbacha to same hity i z pózno kwitnących: speciosum.
Listę można by mnożyć.
Widziałam w OBI speciosum rubrum i jeszcze kilka z górnej półki, cebulki średnie ale zawsze coś, dla wygłodzonych ogrodników
Próbowałam pisać do Luconu w sprawie lilii ale cisza na razie.
Lilie można też zamawiać poprzez Rybnicki Klub Miłośników Kwiatów, szczegóły na stronie:
http://www.rkmk.cyberdusk.pl/
Izuś, miło mi cię gościć choć wirtualnie
gdybyś jednak miała okazję być w pobliżu, zapraszam na żywo, najlepiej w czerwcu!
Moniu, dziękuję!

choć wolałabym aby ta przerwa nie była tak dłuuuuga...
Krysiu,

dziękuję bardzo za ofertę patyczkową, kochana jesteś ! Przy przesadzaniu (wielokrotnym) moich hortensji, zauważyłam, że najlepiej znoszą ten zabieg późną jesienią lub wczesną wiosną, więc przyjmą ci się na bank na nowym miejscu! Z ukorzenianiem nie mam wielkich sukcesów poza Annabelką. Z instrukcjami z FO powinno być lepiej

Już wiem, że najlepiej przyjmują się zielne. Spróbuję...
Taruniu/AniuDS/Jadziu, Agness,

, następnym razem zostań na kawkę i ciasteczko, zapraszam
Elu,, to ja podobnie dostałam wiosną. Teraz cisza.
Żółwik /Chelone - jest byliną, to zeszłoroczna sadzonka od Izy chatte, ona będzie wiedzieć więcej,
wiem tyle, że po roku mocno wyrósł i bardzo obficie kwitnie - cenny właśnie ze względu na porę kwitnienia. Rośnie u mnie od wschodniej strony.
Podbudowałaś mnie nazywając ogród romantycznym, bo właśnie taki efekt chciałabym osiągnąć ...
Kasiu, dziękuję, przez 15 lat faktycznie sporo narosło, a hortensjami zachwyciłam się dopiero pod wpływem Forum.
Marzę o różnych odmianach bukietowych (paniculata) i dębolistnej. Dzięki kochanym forumkom marzenia się spełniają!
Zawilec kwitnie? To kamień z serca, czasem ciężko się przyjmują po podziale, ale najwyraźniej dobrze ma u Ciebie !!!
Basówko Małgosiu,

Oglądałam twój filmik, ale miałaś liliowisko!!! Aż boję sie pytać o wszystkie odmiany. Hihi.
Właśnie czekam na katalog p P. jak pisze
Gabi, chyba będzie więcej wiosną, jak było ostatnio. W tym roku nie mogę szaleć z zakupami, tylko kilka szt.

ale za rok sobie odbiję !
Kwitną ostatnie niedobitki: speciosum i Scheherezade - masz oko!
Miłej niedzieli wszystkim odwiedzającym!