Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Zablokowany
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Post »

czarny pisze:Btw, kwiat ta pozycja też ma ładny - żółto-czerwony.
;:oj no i cudnie, trzeba ją do listy zakupowej nasionek dopisać obowiązkowo skoro taka nieosiągalna jako roślinka.
Jakieś trudności sprawia szczególne jak kiełkuje( i czy w ogóle kiełkuje :;230 ) bo nie wiem ile kpl. potrzeba by się czegoś dochować?
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No w sumie, jak dyskutowaliśmy, torquatkę też można zaliczyć do tych ciekawszych medio, tylko z drugiej strony wszystko co nie kwitnie typowo czerwono u medio, dałoby radę do szufladki 'ciekawe' wrzucić ;)

Natomiast ja siałem jedną porcję od Winberga, sobie zostawiłem 6 siewek, które na najbliższą wiosnę powinny dać pierwsze kwiatuszki, a z drugie tyle puściłem w świat już jakiś czas temu, więc jak nasiona dobre, to raczej nie ma problemu.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jeszcze tylko Cię pomęczę jak jej szukać tzn jako co może być opisana.
Medio tak jak na Twojej nazwówce albo jak u Tomka Rebutia pygmaea v. torquata albo w necie jako Lobivia.
Czy jeszcze może się ukryć pod jakąś inną nazwą :evil:
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możliwe opisy to tylko Mediolobivia torquata/Rebutia torquata lub Mediolobivia pygmaea v. torquata/Rebutia pygmaea v. torquata. Lobivia z pewnością nie, bo tylko Rausch uznawał medio za lobiwki, a torquatki w ogóle nie opisywał i nie ma w swoich zbiorach. Najlepiej patrzeć na numerki. Typ to FR 1117 i jest to najczęściej spotykany materiał, ja mam jeszcze malusie RH 324, a inne znane mi numerki tej pozycji to RH 315, RH 325, RW 459, LF 295, LF 305 lub TB 56.5. I Tomek ma jedną roślinkę ze swoich zbiorów co różni się kwiatem od typu i jak widzę jej zdjęcie to od razu mi ciśnienie skacze ;)

A przy okazji coś tam znów oglądałem z piwnicy...
Obrazek
Moje fischerianki, chyba największy 'rare' wśród medio. Roślinkę odkrył Rausch i nazwał ją Lobivia euanthema var. neumannii n. n. (neumanniana?) - jest pod numerkiem WR 751. Ja mam dwie rośliny z odrostów od Winberga, kwitły, ale fotek nie udało się cyknąć. W tym roku pierwszy raz odkąd do niego zaglądam wystawił nasiona tego numerka, no ale w tym roku już niestety mam dość nasion. Podręcznikowego opisu WR 751 dokonał Mosti w 2005 roku używając nazwy Rebutia brighignae. Ale 3 lata wcześniej Slaba opisał tą roślinkę, jako Rebutia fischeriana, a materiałem do tego opisu była roślina ze zbiorów Fischera LF 54, więc teoretycznie ta nazwa powinna być właściwa. Natomiast nadawanie roślince nazwy na poziomie gatunku to raczej trochę przegięcie i powinno być raczej Mediolobivia/Rebutia einsteinii var. fischeriana albo nawet Mediolobivia/Rebutia einsteinii var. gonjianii f. fischeriana. Ja mam jeszcze jak widać tę pozycję z numerkiem Winberga i mniej znanych Theys'ów (LT 262 mam ilość na tyle dużą, że spokojnie będą nasiona produkowane za parę latek) ;)
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niezmierzona jest wielkość wszechświata i ilość głupot zawartych w necie stąd moje pytanie.
Klasyfikacja medio mnie przeraża i przerasta, więc wolałam się upewnić.
;:180 numerki pieczołowicie skopiowałam i przepisałam i mam nadzieję na jakiś trafić
A te Twoje rarytaśne to dlatego takie, że stosunkowo nowe :?: czy mają jakieś zalety ukryte ;:oj których na zdjęciach nie widać?
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż, fischerianka napita i kwitnąca jest śliczna, szczególnie te gęste, wysokie pręciki kwiatu robią wrażenie, choć niewątpliwie można znaleźć i wśród medio ładniejsze rośliny. Opisy dokonane niedawno, ale materiał Rauscha to już od kilkudziesięciu lat niby w obiegu. Jej rarytasowatość polega jednak głównie na tym, że to chyba najtrudniejsza w uprawie mediolobiwka. Stąd nie bardzo widziałem rośliny do kupienia, a nasiona kosztują zazwyczaj kilka razy więcej niż 'zwyklych' np. pigmejek.
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Drogie nasiona i bardzo trudna w uprawie... no to jak dla mnie same zalety :;230
Będę ją podglądać u Ciebie skoro taka śliczna.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Parę fotek na przyspieszenie bicia kilku serc
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
TB015.3 Rebutia einsteinii v. gonjianii 'fischeriana' Abra de Lipan, Jujuy, Argentina, 3999m

Straszny chwast w naturze ta fischerianka
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Jak ja chciałabym mieć takie chwasty! I to przyspieszone bicie serca...Niekoniecznie w kierunku fischerianki, ale jest na tych fotkach przepiękna! Jeśli ja się uśmiechnęłam czule, to co Wy musicie czuć widząc ją w naturze... ;:180
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dorzucam fotki moich torquatek, na drugim zdjęciu egzemplarz z bardziej żółtymi kwiatkami.

ObrazekObrazek
TB056.5 Rebutia pygmaea v. torquata Mal Paso, W of Impora, Potosi, Bolivia, 3661m

Fotki są w pełnej rozdzielczości więc można się dokładniej przyjrzeć kwiatkom. Wyraźnie widać, że pyłek nie jest dobrze wykształcony. To u mnie w kolekcji typowe dla tych roślinek. Jeśli wszystkie torquatki tak zachowują się w kolekcjach to jest problem z uzyskaniem nasion. Może dlatego tak trudno zdobyć te roślinki. Mi jednego roku udało się zapylić to co mam i te nasionka dość dobrze wykiełkowały. Dlatego mam już u siebie kolejne 10szt. z drugiego pokolenia. Natomiast jakieś nasionka zbieram z pierwszego pokolenia co roku (czasem jest to jedno ziarno w owocu) i próbuję to wysiewać i zazwyczaj efekty są bardzo marne. Kiełkowalność poniżej 10%, przy życiu pozostaje jedna, może dwie siewki. Natomiast później, w uprawie roślinki nie sprawiają żadnych problemów. Mam kilka sztuk z numerkiem FR i rosną sobie spokojnie od wysiewu, chyba nawet kwitną (nie pamiętam).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta torquatka z żółtym kwiatem to coś pięknego. I nic więcej dodać. Natomiast co do pylności tych roślin to póki mi nie kwitły się nie wypowiadam, heh. Rozumiem, że w pyłek cały czas ubogo, bo nie tylko u medio i u kaktusów da się zaobserwować, że często pierwszego dnia kwitnienia jest lipa, a np. trzeciego już się da pylić. I jak pisałem FR 1117 kiełkowała mi i rosła pięknie, ale już RH 324 kiełkowalność średnia, a potem większość siewek miało/ma taki bladozielony kolor, a jak znam życie takie siewki nie dożywają starości ;)
Generalnie to weźże się kiedy skuś i popyl wszystko swoje z rebucjowatych, chętnie kupię tego hurtową ilość bez pośredników ;)

A zdjęcia z natury, to nawet jak dotyczą 'zwykłych' pigmejek to powodują skoki ciśnienia ;) Piękne fischerianki, jedynie co to szkoda odnośnie kwiatów, że pora zdjęć akurat chyba nie przedpołudniowa. No cóż, takie wyprawy póki co poza moim zasięgiem, więc oglądanie roślin z natury, ich 'substratu' itp. to cenna nauka. Natomiast ciekawe jest to, że te rzadsze, a pożądane w kolekcjach rośliny w naturze bywają chwastami. I pewno chwastem też są i takie:
Obrazek
Siane grudzień 2009 razem z torquatkami, które najbliższą wiosną powinny kwitnąć (może nie widać tego na fotce, ale moje napite torquaty to już jak na medio w zasadzie dorosłe roślinki), a te atrospinoski to jak krew z nosa, jeszcze ze 3 lata do kwiatków - chyba najwolniej u mnie rosnące. A boję się dawać im więcej wody, bo mają skłonność do utraty korzeni, szczególności jak jest trochę cieplej.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Fischerianki były pstrykane o 8:00 rano i kwiaty jeszcze nie były otwarte. Czas nas gonił, nie marnowaliśmy go na oczekiwanie na słonko mimo iż niebo tego dnia było krystalicznie czyste. Czekał nas spory kawał drogi i wiele stanowisk do odwiedzenia.

Wiele rebucjowatych jest trudno dostępnych w handlu nie dlatego że są rzadkie w naturze tylko dlatego, że są one trudno dostępne. Przykładem może być poniższa aureiflorka:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
TB386.2 Rebutia einsteinii v. aureiflora Chorrillos, Salta, Argentina, 2490m

Na stanowisku roślin było w bród. Stanowisko od głównej, asfaltowej drogi znajduje się 300-400m w linii poziomej. Problemem jest, że trzeba się 500m wspinać do góry. I komu się chce?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Problemem to chyba nie są chęci do wspinania, tylko fakt, że człowiek jedzie na 2-3 tygodnie, a chce zobaczyć "wszystko", a czas ucieka. Jakby tylko się dało zrobić roczną wyprawę, nie martwić się pieniążkami to każdy by się wspiął. A inna sprawa, że sądząc po fotkach Tobie się chciało, no i Winbergowi się chciało, bo akurat tę pozycję mam z jego numerkiem ;)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ja tam miałem inny biznes: http://www.lobivia.pl/habitat/Lobivia_h ... B386_1.jpg Inaczej wcale bym się tam nie wspinał.

Na szybko można sobie objechać wszystkie typowe stanowiska przy głównych drogach i obejrzeć jakieś 50% tego, co jest ogólnie opisane. Pozostała połowa to już albo dalekie wspinaczki albo eksploracja niedostępnych i zapomnianych rejonów albo szukanie z nosem przy ziemi niewidzialnych kurdupli (np. Cintia knizei, Yavia cryptocarpa czy Parodia occulta).

Jeśli teraz wybieram się w Andy 7. raz i średnio jestem tam 4,5 tygodnia to łączny mój czas spędzony na stanowiskach kaktusowych wynosi 31,5 tygodnia czyli ponad pół roku. Przez ten czas można już sporo zobaczyć. Inna para kaloszy, że wielokrotne wyprawy zawsze wymuszają przejazd jednym i tym samym głównym szlakiem a tylko skoki w bok są inne. Zatem taka jedna półroczna wyprawa powinna być zdecydowanie bardziej efektywna niż 6 wypraw po miesiąc każda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
ROBERTOBORO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2008, o 21:39
Kontakt:

Post »

Jaka fajna dyskusja się tu rozpoczęła. Można się sporo dowiedzieć i jakie ładne fotki ;:oj
A ta torquatka z żółtym kwiatkiem to mnie też się podoba chyba od jakiś trzech lat. Jak ją Tomek w swoim wątku wstawił któregoś roku ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”