Tamaryszku, na mojej rabacie iglakowej jest jeden element ożywiający kompozycję, tylko zdjęcie tego nie ujmuje - to śliwa ozdobna Hessei, która rośnie z tyłu rabaty i ładnie ją rozjaśnia, ponieważ ma wielokolorowe, pstre listki przez cały sezon, a wiosną pięknie kwitnie na różowo. Poza tym drzewkiem skupiłam się na iglakach i różnorodności ich kolorystyki - są więc ciemnozielone, niebieskie, jasnozielone, pstre...Tylko nie pytajcie o nazwy, bo iglaki nie są moją najmocniejszą stroną i musiałabym sięgnąć do notatek.
Begonie u mnie też rosną w skrzynkach od strony północnej i razem z niecierpkami świetnie się tam sprawdzają.
Co do cebul, to jeżeli pogoda na to pozwala, sadzę je do gruntu do połowy listopada. Ponieważ są kupione za małe pieniądze, to jeżeli coś się nie uda -wielkiej straty nie ma...
Moniko, jestem pewna, że jeszcze jakieś cebulki Cię skuszą
Agnieszko, mimo że nie jestem jakąś specjalną fanką iglaków, to jesienią i zimą zaczynam doceniać ich urodę i zalety...
Geniu, ja przechowuje bulwy begonii w nieogrzewanej piwnicy. W tym roku kilka zaatakowały mi jakieś bliżej niezidentyfikowane robaki, ale dużo się uchowało i pięknie kwitło całe lato.
Ewelinko, rzeczywiście dla nas-ogrodników póżna jesień i zima to pora na przeczekanie. Jedyna pociecha w naszym forum - można powspominać piękne chwile i wrócić -choćby na zdjęciach- do naszych wiosennych i letnich ogrodów. Zima też to czas, w którym więcej uwagi i zainteresowania poświęcam moim doniczkowcom - nieco zapomnianym w lecie...
Agrazko, po pierwszych przymrozkach wykop bulwy, obetnij pozostałości kwiatów, oczyść, wysusz, przysyp trocinami lub torfem i zostaw w suchej, chłodnej piwnicy lub innym pomieszczeniu. Zaglądaj do nich co jakiś czas, żeby sprawdzić czy nic się nie dzieje. w marcu wsadż je do doniczek, wstaw do cieplejszego pomieszczenia i zacznij podlewać. W maju już spore wystaw na dwór. Tak prowadzone kwitną już w czerwcu.
Ave, spójrz, co napisałam w poprzednim poście. Masz wtedy duże szanse, że begonie Ci się przechowają, bo naprawdę szkoda, żeby były tylko jednoroczne.
100krotko, berberysu nie ma na tej rabacie, ale jest śliwa ozdobna, która jednak trochę ją ożywia i wprowadza nieco dynamiki do dość statycznego obrazu iglaczków. Na brzegu kwitną też wiosną szafirki, a jesienią wrzosy...
Dzisiaj piękny, ciepły dzień. Skorzystałam ze słoneczka i zrobiłam parę zdjątek m.in. azaliom, które maja teraz swoje jesienne pięć minut. Wczoraj zachwyciłam się ich widokiem u Magicznej i pobiegłam zobaczyć, czy u mnie też się tak pięknie przebarwiły...
Ale zdjęcia pokażę pózniej, bo coś mi fotosik zastrajkował...