Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dala pisze:Dzisiaj fotek nie robiłam - cały czas pada deszcz, ale wkleję moje ukochane begonie sprzed kilku dni. Już nie kwitną tak obficie jak latem, ale ciągle są ładne...
.
Obrazek
Dalu, czy przechowujesz tę begonię, czy traktujesz ją jako "jednoroczną" - kupiłam w tym roku taką, kwitnie niesamowitą ilością kwiatów i chciałabym ją zachować, ale jak... ? :oops:

Rabata wrzosowa - piękna... :shock: :D
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

dołączam sie z tym pytaniem, tez mam pierwszy rok i co dalej?
Chciałabym żeby była taka piękna jak twoja :)
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

dala pisze: Ja nie lubię ciemności, bardzo żle znoszę krótkie dni i wtedy w domu też zapalam mnóstwo świeczek, światełek i pachnących kominków...
I ja też ... :( depresja jesienna, niestety. Mogłabym zasnąć z końcem października i obudzić się w marcu. A potem nie spać aż do następnej jesieni . Tak mi wiosną i latem szkoda czasu na sen...I tak całymi dniami chce mi się spać teraz...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu ta begonia jest śliczna i jeszcze ładnie kwitnie ,no i też jestem ciekawa czy przechowujesz je , ja czasem przechowywałam te bulwki ale nie zawsze mi wiosną wypuściły liście, w tym roku spróbuje przechować .
Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dalu pięknie wygląda rabata iglakowa i wrzosowiska, super , że i jesienią, gdy mniej kolorowych kwiatów lata, są rośliny , które zachwycają swoją urodą :D wtedy mimo, pluchy i szarości, można się cieszyć jesiennymi barwami :D
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalo, masz rację :) Rzeczywiście mogę się jeszcze skusić na jakieś cebule :lol: :lol:
Rabata iglakowa przepiękna :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Rabata z iglakami również mi się podoba. Podobnie, jak 100krotka, także mam tendencję do ożywiania kolorowymi roślinami takich kompozycji. A potem jestem niezadowolona z efektu, a zachwycam się takimi spokojnymi, jak Twoje... To kompletnie nieracjonalne...
Lubię takie zwieszające się begonie ! Co rok mam je na ścianie tarasu, od północnej strony - sprawdzają się tam idealnie. Ale nigdy ich nie próbowałam przechowywać, zawsze po przymrozkach lądują w kompoście.
Mam jeszcze pytanie o cebulowe - wspomniałaś,że można korzystać z jesiennych wyprzedaży...Czy sadzisz je potem do gruntu? Do kiedy najpóźniej? Czy wszystkie cebule można tak wykorzystać ?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo. przepraszam że się wtrącam w wątku Dali ale mogę Ci odpowiedzeć co do późno sadzonych cebul. Ponoć ostateczny termin sadzenia
jest w styczniu. jeśli ziemia nie jest przemarznięta. Sama kupiłam cebule z wyprzedaży z lutym tego roku i hiacynty wszystkie pięknie mi kwitły. Te
pędzone w wodzie zakwitły w kwietniu, a te w ziemi kwitły do czerwca i miały zielone liście do września.
Za to irysy recticulata nie wzeszły i nie przeżyły lata. Szafirki kwitły bardzo marnie i późno ale cebule bardzo urosły przez lato i na pewno pięknie mi
zakwitną na wiosnę. Uważam że warto je kupić.
Daluś pięknie wyrosła rabatka iglakowo wrzosowa. Ślicznie u Ciebie jesienią.
Buziaczki ;:79
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-d-a

Post »

Tamaryszku, na mojej rabacie iglakowej jest jeden element ożywiający kompozycję, tylko zdjęcie tego nie ujmuje - to śliwa ozdobna Hessei, która rośnie z tyłu rabaty i ładnie ją rozjaśnia, ponieważ ma wielokolorowe, pstre listki przez cały sezon, a wiosną pięknie kwitnie na różowo. Poza tym drzewkiem skupiłam się na iglakach i różnorodności ich kolorystyki - są więc ciemnozielone, niebieskie, jasnozielone, pstre...Tylko nie pytajcie o nazwy, bo iglaki nie są moją najmocniejszą stroną i musiałabym sięgnąć do notatek.
Begonie u mnie też rosną w skrzynkach od strony północnej i razem z niecierpkami świetnie się tam sprawdzają.
Co do cebul, to jeżeli pogoda na to pozwala, sadzę je do gruntu do połowy listopada. Ponieważ są kupione za małe pieniądze, to jeżeli coś się nie uda -wielkiej straty nie ma...

Moniko, jestem pewna, że jeszcze jakieś cebulki Cię skuszą :D

Agnieszko, mimo że nie jestem jakąś specjalną fanką iglaków, to jesienią i zimą zaczynam doceniać ich urodę i zalety...

Geniu, ja przechowuje bulwy begonii w nieogrzewanej piwnicy. W tym roku kilka zaatakowały mi jakieś bliżej niezidentyfikowane robaki, ale dużo się uchowało i pięknie kwitło całe lato.

Ewelinko, rzeczywiście dla nas-ogrodników póżna jesień i zima to pora na przeczekanie. Jedyna pociecha w naszym forum - można powspominać piękne chwile i wrócić -choćby na zdjęciach- do naszych wiosennych i letnich ogrodów. Zima też to czas, w którym więcej uwagi i zainteresowania poświęcam moim doniczkowcom - nieco zapomnianym w lecie...

Agrazko, po pierwszych przymrozkach wykop bulwy, obetnij pozostałości kwiatów, oczyść, wysusz, przysyp trocinami lub torfem i zostaw w suchej, chłodnej piwnicy lub innym pomieszczeniu. Zaglądaj do nich co jakiś czas, żeby sprawdzić czy nic się nie dzieje. w marcu wsadż je do doniczek, wstaw do cieplejszego pomieszczenia i zacznij podlewać. W maju już spore wystaw na dwór. Tak prowadzone kwitną już w czerwcu.

Ave, spójrz, co napisałam w poprzednim poście. Masz wtedy duże szanse, że begonie Ci się przechowają, bo naprawdę szkoda, żeby były tylko jednoroczne.

100krotko, berberysu nie ma na tej rabacie, ale jest śliwa ozdobna, która jednak trochę ją ożywia i wprowadza nieco dynamiki do dość statycznego obrazu iglaczków. Na brzegu kwitną też wiosną szafirki, a jesienią wrzosy...

Dzisiaj piękny, ciepły dzień. Skorzystałam ze słoneczka i zrobiłam parę zdjątek m.in. azaliom, które maja teraz swoje jesienne pięć minut. Wczoraj zachwyciłam się ich widokiem u Magicznej i pobiegłam zobaczyć, czy u mnie też się tak pięknie przebarwiły...
Ale zdjęcia pokażę pózniej, bo coś mi fotosik zastrajkował...
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Dalu, pójdę za radą Twoją i Abeille i skorzystam z wyprzedaży cebul !
Już się cieszę,że mi coś jeszcze przybędzie w ogrodzie w tym sezonie bo miałam w planach tylko dosadzenie konwalii.
Bardzo jestem ciekawa , jak wygląda Twoja iglakowa rabata wiosną,gdy kwitnie śliwa i latem, kiedy ożywiają ją kolorowe listki. Może pokażesz takie zdjęcia, gdy będzie zimowa zawieja za oknem...
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Dalu. Wszyscy mamy z fotosikiem problem. Dziś przelałam im pieniądze - wykupiłam abonament roczny za 19 zł. :lol: Może to coś pomoże, ale Ty jak wyczytałam masz opłacone i też nie możesz wysłać. Może im serwer padł. Ale na fotosika można wejść i zalogować się, nie można tylko przekazywać zdjęć. Więc to chyba nie serwer. Zobaczymy co będzie dalej.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Fotosik już działa :P
Przynajmniej u mnie ale nie wklejam bo mam tylko stare zdjęcia.
Przed chwilą spróbowąlam i udalo się :D
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Czekam więc na fotki :) zapowiadają nam 26stopni ciepełka, to jeszcze złota polska jesień przed nami :)
x-d-a

Post »

Dzięki dziewczynki, zaraz spróbuję. Z fotosika dostałam informację, że mają problemy techniczne.
Jeśli się uda pokażę Wam azalie, które teraz mają swoje jesienne pięć minut

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Udało się :lol: :lol: :lol:
Tylko jakieś takie wielkie te zdjęcia...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Dalu - mnie też takie wielkie wchodziły ale myślałam że wklejam nie pomniejszone :D

Moje azalki ( te z targów pod Igielką ) wszystkie mają mączniaka więc nie są tak piękne ale .... ujadą w tłoku :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”