Dala - mój piękny ogród cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W pierwszej chwili myślałam że trzymasz dziecko na rękach, dopiero potem zobaczyłam że to piesek... ;:112
dala pisze: Obrazek
Piękny kolor hibiskusa... chyba pójdę z sekatorem do sąsiadki na badylki... też ma taki kolor... :wink:
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu, kanny rzeczywiście niesamowite. Mają też niezwykle piękny kształt i kolor liści. Bardzo podobne do liści banana. Przed domem jednego z moich sąsiadów rosną czerwone, ale nie są aż tak olbrzymie jak u Ciebie. Czy kanna mogłaby funkcjonować w doniczce i raczyć nas urodą kwiatów w zimie? Zainteresowała mnie też akacja, o której piszesz. Czy to akacja dealbata? Podoba mi się delikatność jej liści i ich niebieskawy kolor. Do twarzy Ci Dalu w tym ogrodzie, no ale pięknym to podobno we wszystkim do twarzy :D .
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

[quote="dala"]
- zakątki raczej cieniste, w sam raz na dzisiejszą pogodę...
Obrazek
/quote]

i zapomniałaś dodać - "urokliwe i piękne"
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dalu canny niesamowite, prawdziwe olbrzymy :shock: :D Prześliczne cieniste zakątki :D a hibiskus cudo, kupiłam właśnie sobie tę roślinkę, jeszcze mieszka w doniczce, ciekawe jak jej u mnie się spodoba :roll: :D
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

o takie zakątki to ja lubię, pieknie zielono :D :D ja na takie miejsca w ogrodzie to musze jeszcze długo poczekać :D
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Zakątki super! :D A jak tam u Ciebie z wilgotnością w glebie, bo ja to już bym chciał żeby coś mi z nieba spadło, te upały momentalnie wysysają wszystko :evil: ;)
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Dalo właśnie na leżaczku leżę sobie i podziwiam Twój ogródeczek ;:111 :wit
x-d-a

Post »

Witam wieczorkiem :!:
Uciekłam już z ogrodu, bo komary tną jak wściekłe. Chyba czują, że idzie deszcz, bo już z oddali słychać grzmoty.

Iduś, ale Ci fajnie! na leżaczku, z laptopikiem. Ale Ty, bidulko za bardzo nie możesz z tą Twoja nogą śmigać...

Grzesiu, u mnie jeszcze nie jest tak żle, ale niektóre roślinki już wieczorem były zwiędnięte, zwłaszcza wielkie liście języczki.

Isiu, roślinki szybko rosną, ani się obejrzysz, a będziesz miała busz w ogrodzie.

Agnieszko, ketmia nie ma dużych wymagań, potrzebuje tylko sporo słońca.

Magdo, dzięki :lol:

Felu, rzeczywiście uświadomiłaś mi, że liście kanny podobne są do bananowca; a że rosną bardzo szybko można z nich tworzyć fajne żywopłoty. Te moje maja bordowe liście, a są jeszcze takie z zielonymi...Wątpię, żeby mogły zakwitnąć w zimie, bo one potrzebują przejść okres spoczynku.
Nie wiem jak nazywa się ta akacja, dostałam ją w prezencie od naszego forumowego Karolka; może jak ja sfotografuję, to ktoś rozpozna.
A co do Twojego ostatniego zdania, to :oops:

Gabrysiu, moje hibiskusy to siewki, a najciekawsze jest to, że każdy ma inny kolor jak roślina mateczna.

Zaczęły kwitnąć języczki pomarańczowe. Mam dwie, juz paroletnie, więc mocno rozrośnięte - jedną o zielonych, druga o bordowych liściach.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Dalu języczka Ci Tak pięknie już zakwitła ?
U mnie jeszcze nie mam kwiatostanów nie wiem czy w ogóle zakwitnie bo liście zjadły ślimaki
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

DALU ,u ciebie wszystko takie dorodne .KANNY olbrzymy ,mieczyki i cała reszta.
Jedynie TY i TWÓJ piesio drobni posturą,ale wielcy sercem i duszyczką . :wink:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Dalu ja powtórzę za wszystkimi piękna Ketmia , pewnie widziałaś mojego malucha jak byłaś u mnie :oops: Kochanie a ile lat ma Twoja piękność , ciekawi mnie ile muszę czekać aby choć troszeczkę przypominały Twoje Cuda :)
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Daluś, hibiskus cudny........czy jego kwiaty nie przypominają Ci malw :?: ........ja czasem muszę zerknąć na liście ,żeby się zorientować czy to malwa czy hibiskus :lol:

Ja czekam na kwitnienie swojego, którego dostałam od Tary.....pączki już ,już lada moment się rozwiną :)

Dalu, spacer u Ciebie to czysta przyjemność........taki tu spokój i cisza..........
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
x-d-a

Post »

No, wczoraj wieczorem rozpętała się wielka burza z piorunami, taka, że nawet nie miałam połączenia z Internetem. Solidnie też popadało, ta że roślinki dostały sporą porcję wilgoci.

Cynthio, rzeczywiście kwiaty hibiskusa przypominają kwiaty malwy, ale mają na nią tę przewagę, że ich liście są dużo ładniejsze i nie łapią tej paskudnej rdzy.

Jadziu, moje ketmie nie są takie dojrzałe - mają po3 lata, ale rosną jak na drożdżach...

Jolu , dziękuję. Rzeczywiście lubię duże i dorodne rośliny, wysokich facetów, a chyba dla przeciwwagi - malutkie pieski. Oprócz Maltanka Ptysia, mam jeszcze Yorka Dyzia, tak że widać wyrażnie, że jestem miłośniczką miniaturowych ras. Marzy mi się jeszcze pomeranian, inaczej szpic miniaturowy; może kiedyś...

Geniu, moje języczki kwitną już na całego, a ponieważ rok jest wyjątkowo wilgotny, mają bardzo dużo pąków. Ślimaki się oczywiście do ich smacznych liści dobierały i udało im się wygryżć parę dziur, ale ogólnie nie jest żle...
W tym roku po raz pierwszy zauważyłam na moim, całkiem już sporym cedrze śliczne szyszeczki:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Parę razy przymierzałam się do kupna cedru, ale ostrzegano mnie w szkółce, że może przemarzać :wink: Jak widać u Ciebie pięknie rośnie :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-d-a

Post »

Magdo, cedr należy okrywać tylko na samym początku. Potem już rośnie bez problemu, a jest to naprawdę przepiękne drzewo; mnie zwłaszcza zachwyca kolor jego igieł - taki stalowo niebieski. U mnie rośnie w kompozycji z żywozieloną sosną czarną i jasnozieloną brzozą. Problem polega tylko na tym, że ktoś sadząc te drzewa jako malutkie sadzonki nie wykazał się wyobrażnią i posadził je zbyt blisko siebie i domu.
Dobra strona jest taka, że gałązki cedru prawie wchodzą mi do kuchni i tak mam ogród w domu...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”