Dala-mój piękny ogród cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Marcinie, widzę, że biała azalia wszystkim się podoba. Może dlatego, że jest taka...niewinna?
Grzesiu, ja też lubię dłubaninę w ogrodzie, ale czasami po prostu zaniedbuję inne zajęcia, bo czas mi tak szybko leci...
Reniu, faktycznie różaneczniki i azalie krótko kwitną, ale na szczęście w różnych terminach - teraz azalie już przekwitają, a Rh zaczynają rozkwitać.
Cynthio, mi ta biała azalia też bardzo się podoba, do tego stopnia, że dzisiaj pobiegłam na ryneczek i kupiłam jeszcze jedną tym razem japońską Kermasine Alba.
Krzysiu, ja też lubię takie klimaty w ogrodzie.

Zaczęły kwitnąć krzewuszki
Obrazek Obrazek
...i żarnowce :lol:
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Oj Wspaniały żarnowiec. Kwiaty ma bardzo ładne. No zauważyłem że kwitną już krzewuszki w zeszły wekend i to zupełnie przypadkiem. :D Popularne i wspaniałe rośliny. :D
x-d-a

Post »

Krzysiu, krzewuszki są popularne, ale maja mnóstwo -czasami ciekawych i rzadkich- odmian.
Ja mam m.in. taką o bordowych listkach, które ślicznie kontrastują z różowymi kwiatuszkami...
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Piekny zakątek azaliowy :) Ta biała przeurocza!
Dobrze, że popadało, bo powoli zaczęły się już obsypywać, przynajmniej we Wrocławiu.
Jak u ciebie, Dalo?
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Daluś dołączam się do zachwytów nad białą azalią. Cudna. ;:111
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Hej, kolejne doświadczenie- zachować w ogrodzie ciągłość kwitnienia. Chyba właśnie będzie teraz taki czas po przekwitnięciu różaneczników. Zawsze można się posiłkować jednorocznymi. No ale to już wyższa szkoła... :lol: :lol: :lol:
Na zdjęciu z lewej co ma takie bordowe liście? Chyba nie krzewuszka? :oops:
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

a ja już miałam żarnowiec w ręku i odliczone pieniądze i .....odłożyłam.Frajerka ze mnie były 3 szt w sklepie to chyba do poniedziałku nikt nie wykupi.Dalu,czytałam że one preferują piaszczyste i słoneczne miejsca.Mam takie -"nada się" :P :P
x-d-a

Post »

Witam niedzielnie i słonecznie :!:
Aszko,
ja swoja przygodę z żarnowcami zaczęłam całkiem niedawno - jesienią zeszłego roku, kiedy tworzyłam kwaśną rabatę m.in. z wrzosami i wrzoścami. Potrzebowałam czymś urozmaicić płaskie nasadzenie wrzosowe i koleżanka wykopała mi jednego żarnowca od siebie. Wiosna dokupiłam jeszcze dwa i teraz wszystkie ładnie kwitną.
Z tego, co wiem one potrzebują ziemi kwaśnej i stanowiska słonecznego.
Jedyna ich wadą jest krótkowieczność - po paru latach trzeba je po prostu wyrzucić...

Nigello,
na zdjęciu z lewej rośnie odmiana tojeści o bordowych liściach. Latem kwitnie -moim zdaniem-niezbyt efektownie na żółto, a cały jej urok widać dopiero w bardzo gęstym i obfitym nasadzeniu. Z tym zresztą nie ma problemu, bo rozrasta się niemożebnie za pomocą ekspansywnych kłączy, więc trzeba trzymać ją w ryzach.
Po przekwitnięciu Rh chyba nie będzie zbyt długiej przerwy, jeśli w ogóle, bo już kwitną irysy i piwonie, a do kwitnienia szykują się maki, bodziszki, ostróżki, no i -róże :!:
Wiesiu,
biała azalia ma już białą koleżankę - tym razem japońską, która powędrowała do przedogródka rozświetlić go trochę - jest od północy.
Ewo,
deszcz bardzo się przydał - roślinki nabrały wigoru, no i ja nie muszę biegać z wężami i konewkami. Chociaż z konewkami trochę tak, bo właśnie zasilam azalie i Rh nawozem rozpuszczalnym w wodzie...

Dzisiaj fragment ozdobno -użyteczny mojego ogródka, trochę warzywek i ziółek
Obrazek Obrazek
x-d-a

Post »

Proszę o pomoc - dzisiaj znalazłam na rabacie iglakowej taka oto dziurę-jamę o wielkości męskiej pięści. Dookoła pracowicie oczyszczony teren z okrywającego bluszczu. Co to może być za bestia i czy z nią walczyć? Obrazek
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

O kurczę... to masz kolejnego domownika... się napracował z tym bluszczem :lol:
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalo napatrzyłam się na Twoją azalię i dzisiaj w moim ogródku też zagościła biała dama :!: :D
Nie jest taka piękna jak Twoja ale jest bielusieńka i strasznie mi się podoba :D
Rozglądałam się jeszcze za łososiową ale niestety nic nie było...muszę jeszcze popolować za tydzień:wink:
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
x-d-a

Post »

Cynthio, ja mam łososiową Channel, właśnie kwitnie; jutro pokażę.
Zrobię też fotkę mojego wczorajszego nabytku - białej azalii japońskiej. Kwitnie tak obficie, że nie widać listków...
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Dziewczyny, przestańcie już z tymi białymi azaliami bo zaraz oszaleję, wczoraj nie widziałem ani jednej na kiermaszu pod igiełką :evil:
x-d-a

Post »

Grzesiu, nie widziałeś ani jednej dziewczyny, czy ani jednej azalii?
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Azalii oczywiście :;230 Dziewczyn było pełno hehe
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”