Szałwia przepiękna. Kupiłam nasionka szałwi brazylijskiej gigant i wyszły mi tylko dwie szału nie było mniejsze niż te popularne w sprzedaży. Widziałam wielkie krzaki w realu w ogrodnictwie ale zrezygnowano ze sprzedaży sadzonek małe zainteresowanie, ale były przepiękne biły po oczach z daleka czerwienią.
Twoje przepiękne "poduchy" jaka osiagnęły wysokość? bo kuszą mnie
Ja na swojej działce preferuję niskie rośliny. Chociaż odmiana Flamex 2000 wg opisu dorasta do 10-15 cm u mnie była chyba troszeczkę wyższa (ok. 20 cm). Dodam, że nie stosuję retardantów, rośliny nie były też ogławiane.
Tradycyjnie już nasiona pokryły się warstwą śluzu. Szkoda, że Flamex 2000 już tylko końcówka nasion. Mam nadzieję, że Scarlet Beauty też okaże się fajną odmianą.
Teoretycznie powinny wykiełkować w ciągu 7-14 dni chociaż mój rekord to 3 dni. W przypadku starszych nasion kiełkowanie może się przedłużyć do 3 tygodni. Nasiona szałwii wolą kiełkować na świetle więc jeżeli ktoś kiełkuje od razu w podłożu to lepiej nasionka lekko wcisnąć w glebę i nie przysypywać ziemią (Uwaga!!! mogą przesychać).
W tym sezonie powrócę do średniowiecznych metod rozmnażania szałwii. Mam zaledwie kilkanaście roślinek więc pobawię się w ogłowienie roślin i ich dalsze ukorzenianie.
Wysiane na początku marca szałwie Flamex 2000 zaczynają kwitnąć. Nie wiem dlaczego tak się pospieszyły ale ponieważ i tak zamierzam robić sadzonki wierzchołkowe pierwsze kwiatostany usunę.