Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cynie

Post »

Moje, jeszcze czkają :D Ale w przyszłym tygodniu,na pewno do gruntu :wit

Obrazek
Pozdrawiam Ewa
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprzed tygodnia:
Obrazek

Akurat tutaj odmiana pepermint.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Tomku, nie denerwuj ludzi... :wink:
Gratuluję pierwszego kwiatka, ja na swoje trochę poczekam, bo dopiero na dobre wykiełkowały po ulewnych deszczach w weekend.
Agrestowa, cieszę się, że 'Polar Bear' jest czysto biała, czekam niecierpliwie na nią. Przyznam też, że nie mogę się doczekać również na 'Violet Queen'. Jeśli choć trochę jest tak ciemnofioletowa jak na zdjęciach to będzie super.
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W zeszłym roku miała cynie liliput - mieszankę kolorów. Trafiła mi się jedna - nie biała, ale taka kremowa.
A to moje tegoroczne cynie:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Basia R
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 16:40

Post »

U mnie zaczynają nieśmiało te siane na parapetach. Jednak pierwsze kwiatki takie mini-mini, może ze 3 cm średnicy:
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje miały być białe, ale też lekko kremowe. Zaczęły kwitnąć te z kwietniowego eksperymentu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

U mnie tez zakwitła pierwsza cynia,dość niepozorna niestety na żółto,wkrótce zapodam zdjęcie.Liczę naturalnie na więcej bo wzeszły i rosną licznie,część puszcza boczne odrosty na łodydze głównej.
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Większość młodych cynii u mnie jest poważnie obżarta, zjedzone są liścienie i pierwsza para liści właściwych, na drugą pewnie się w takim stanie nie doczekam. Nie wiem co je tak załatwiło, nie ma szkodnika, ślimaków też nie. Jest plaga mszycy w tym roku, ale na cyniach jej nie widziałam, chociaż mogłam przegapić. W niektórych miejscach są takie straty, że pewnie nic nie wyrośnie. Nie dość, że z siewem się spóźniłam, to jeszcze takie coś. Dodam, że większość siewek innych roślin jest cała, pożytek tylko taki, że jeden chwast też poobżerany.
Może spotkaliście się z czymś takim?
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Z moich cyni zostały tylko łodygi ślimaki zrobiły sobie ucztę. ;:223
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No to już wiem, czemu w tym roku nie mam cynii... :twisted:

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Basia R
100p
100p

Post »

Kasia79 pisze:Większość młodych cynii u mnie jest poważnie obżarta, zjedzone są liścienie i pierwsza para liści właściwych, na drugą pewnie się w takim stanie nie doczekam. Nie wiem co je tak załatwiło, nie ma szkodnika, ślimaków też nie. Jest plaga mszycy w tym roku, ale na cyniach jej nie widziałam, chociaż mogłam przegapić. W niektórych miejscach są takie straty, że pewnie nic nie wyrośnie. Nie dość, że z siewem się spóźniłam, to jeszcze takie coś. Dodam, że większość siewek innych roślin jest cała, pożytek tylko taki, że jeden chwast też poobżerany.
Może spotkaliście się z czymś takim?
U mnie jest plaga takich chrząszczy (?) i zauważyłam, że żrą liście. Ślimaków nie ma, mszyc mnóstwo, ale nie na cyniach (jeszcze nie?). No więc może Kasiu to te chrząszcze? Tylko pojęcia nie mam jak się to tałatajstwo nazywa.
Awatar użytkownika
Basia R
100p
100p

Post »

Przeszukując Nieocenione Forum znalazłam odpowiedź na atakujące chrząszcze: to ogrodnica niszczylistka. Może i u Ciebie one?
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłoby łatwiej, gdybym chociaż jednego robala nakryła na gorącym. A ślimaki pojawiły się u mnie teraz, po kilku dniach od oberwania chmury jakie tu było w zeszłym tygodniu. Zbieram to gołe paskudztwo i wywalam byle dalej ode mnie.
A z tych objedzonych cynii połowa chyba przeżyje, siałam jak zwykle gęściej niż zalecane, bo często piesio mi zadeptuje trochę. Może więc będzie komu zdjęcia robić.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Basiu , tak to niszczylistka trzeba opryskać wszystkie listki w ogrodzie i będzie dobrze przez kilka tygodni :)

Moje cynie nakrapiane mają się dobrze

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ja nigdy nie miałam kłopotów z cyniami siałam je w ogromnych ilościach ze swoich nasion ale od 2 lat mam problemy z cynią gdyż brązowieje mi i zanika czytałam że to już zarażone są nasiona i ziemia więc nie ma wyjścia w następnym roku będę musiała kupić wszystkie nowe nasiona i posiać je w zupełnie nowym miejscu :)
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”