Ali uśmiechnięty ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
gulek
200p
200p
Od: 16 mar 2008, o 18:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ty za dużo nie wiesz :) ? Moim zdaniem masz sporą wiedzę na temat roślin, pewnie jedną z większych na tym forum.
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu - gratuluję pięknego ogrodu, możesz śmiało konkurować z innymi ogrodami na forum. Jakimiś drobiazgami typu trawnik, który (jeszcze) nie wygląda jak trawnik angielski się nie przejmuj. Ostatnio KaRo nie była zadowolona z swojego oczka wodnego - ja gdybym się uparła nie znalazłam nic do czego mogłabym się przyczepić. Masz piękny ogród, nic dziwnego, że został wyróżniony. Poza tym masz wiedzę, rozumiesz procesy biologiczne, luki w nazwach łacińskich nadrobisz - ja kończyłam biologię (jakiś czas temu) i łapię się na tym, że coraz więcej nazw muszę sobie na nowo przypominać.... Gdy byłam na studiach uczenie się nazw po łacinie czasem traktowałam jak uczenie się książki telefonicznej na pamięć... W zapamiętywaniu pomagało mi robienie tzw. "głupich skojarzeń" - np. Sphagmum gingersonii - Sphagnum gilgam słonie.. Jesteś młoda uczysz się i każdy nawet ten najbardziej doświadczony ekspert, czy inny mądry profesor też kiedyś musiał się tego wszystkiego nauczyć, oni też oblewali kolokwia i zaliczali wpadki. Głowa do góry.
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ala czy gloksynia ma przy korzonku taki zgrubienie? Czy moja jest chora ? :( rak?
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

Przepraszam Was, że rzadko bywam ale sesja się zaczyna... :? i zbiera się tego wszystkiego...

Moniu, heliotrop jest na prawdę uroczy :) Warto go polubić ;)

Gulek... oj a co ja wiem... ogólniki, nawet ogrodnictwa nie studiuje...

JLG miło mi Cię gościć ;) bardzo dziękuję za pokrzepiający komentarz :) a co do wiedzy... ja nawet biologii czy ogrodnictwa nie studiuję, a rośliny to moje hobby... więc z łaciną zaczynam... w sumie nie jest mi ona do szczęścia aż tak bardzo potrzebna ale powinnam wiedzieć wszystko o roślinkach... na pewno z czasem się nauczę, ale jest to jednak wyzwanie :? ale...sama chciałam :roll:
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mali przybysze: :)
Obrazek Obrazek

Kwitnie firletka i jastrzębiec od Jacka :D
Obrazek Obrazek

Rozkwitają kolejne piękności:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

I dwa widoczki:
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam wszystkich :wit
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Naprawdę piękne rośliny- a przybysze uroczy- zdjęcia bardzo udane :) :wink:
Miłego dnia w pracy i w ogrodzie.... :wink:
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Alu, ten chrabąszcz to prawie jak pająk krzyżak w centrum swojej pajęczyny (zobacz na unerwienie liścia) reszta fotek świetna, jak zawsze zresztą :D
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję Wam :wink: że czasem tu zaglądacie ..

Grześ a pająka krzyżaka też widziałam... wcinał jakiegoś niebieskawego robala... ale nie mogłam ustawić ostrości i zwątpiłam :lol:
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Alu jeszcze raz przepraszam :oops:
Kochanie masz piękny i zadbany ogród :roll: moja firletka jeszcze w pączkach ale wydaje mi się ,że mam inną , piwonie pięknie Ci rozkwitły , a co to jest na następnym zdjęciu za piwonią :oops:
Jest piękna i kolor cudny :) Ile lat ma Twoje Rh bo to wielgachny krzaczor i piękny :lol:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Aluś dziękuję za odpowiedź... o to mi chodziło ... uspokoiłaś mnie :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluś ale u Ciebie pięknie ;:92
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Rośliny Cię lubią Alu, ledwo posadziłaś te ode mnie a już kwitną :shock: A mi nieprzerwanie kwitnie lepnica od Ciebie. To o niej mówiła Jadzia? No i wiem, co to za roślina o czerwonych liściach (ta, co przylazła do Ciebie od sąsiadów). To komosa :)
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Alu ucz się ,ucz :!: :!: :!: Czekolady gorzkiej pojedz ,dużo magnezu ma .POWODZENIA.
Roślinki jak marzenie ,pięknie rosną. :D Uwielbiam heliotropa ,tak ładnie pachnie. :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aluniu wszystkiego dobrego Ci życzę ;:168
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :) ech ostatnio nawet na ogródek mam mało czasu... a chwasty przez ten deszcz rosną jak szalone ... muszę po mału wkroczyć do dzieła... a jeszcze dynie czekają na posadzenie... :roll:
No i kupiłam ostatnio ładną fuksję i pomidorki 3 koktajlowe... tak zachwalacie, że i ja spróbuje...

I mam wizję :D mówiłam, że nie mam żadnej hosty... a zastanawiam się czy nie wsadzić piętnastu :lol: tak pod wierzbą od strony podwórka wyłożonego kostką... muszę jeszcze pomyśleć i skonsultować. Myślałam o dwóch odmianach na przemian... jednej o niebieskawych liściach, drugiej o żółto zielonych, może coś doradzicie..;) czy one potrzebują dużo wilgoci?

Na praktykach piąte koło u wozu ze mnie :? nikt nic ode mnie nie chce...

A na ogródeczku rozkwitają już ostróżki, powojnik, tunbergia wypuszcza pierwsze kwiatuszki :) może jutro będzie troszkę słoneczka to Wam pokażę :wink:

Jadziu
, nic nie szkodzi na prawdę :) A to fioletowe za piwonią to osteospermum :wink: rododendron spory, ale u brata na słoneczku rośnie taki sam i piękniejszy jest... a podobno wolą cień :?

Lisko, cieszę się, że mogłam pomóc ;)

Joluś, miło Cie gościć po podróży :D

Jacku ooo to ajnie, już wiem co mam :) a roślinki miały dobrą pogodę do przyjęcia się, więc i kwitnąć im się chce :wink:

Iduś: uczę, uczę, na razie idzie dobrze :wink: A heliotropa też uwielbiam... muszę nauczyć się go zimować, bo wielki krzaczor musi cudnie wyglądać...

I jeszcze mam do Was pytanko, bo na irysach bródkowych pojawiają się brązowawe plamki ( na listkach), mam wrażenie, że zaczęło się od jednej roślinki i przechodzi na kolejne... wiecie, co to może być? jakaś grzybowa choroba?

i pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”