Niech rośnie zdrowa
Kolorowo owocowo
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Re: Kolorowo owocowo
Kasia jak ukorzeniasz morwy?
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Kamil nic specjalnego nie robię ,wsadziłam gałązki Morwy do ziemi w doniczce, chyba trochę moczyłam w ukorzeniaczu, podlałam i przykryłam grubą włókniną. Postawiłam to w cieniu i zapomniałam.
Jak przypomniałam i zajrzałam to już nie miały liści ale wyrosły nowe.
Teraz wygląda to tak.

Chyba trzeba to będzie gdzieś wysadzić w grunt.
Wysiałam do donic w tunelu pestki Antonówki, moreli i śliwomoreli.
Mam nadzieję że ta morela mi wykiełkuje bo fajne duże owoce.
Morela z marketu.

Widziałam w biedrze brzoskwinie w kolorze cytrynowym bez rumieńca, i tak myślę sobie żeby kupić i pestki zasadzić. Bo fajnie wygląda taka żółta.

Jak przypomniałam i zajrzałam to już nie miały liści ale wyrosły nowe.
Teraz wygląda to tak.

Chyba trzeba to będzie gdzieś wysadzić w grunt.
Wysiałam do donic w tunelu pestki Antonówki, moreli i śliwomoreli.
Mam nadzieję że ta morela mi wykiełkuje bo fajne duże owoce.
Morela z marketu.

Widziałam w biedrze brzoskwinie w kolorze cytrynowym bez rumieńca, i tak myślę sobie żeby kupić i pestki zasadzić. Bo fajnie wygląda taka żółta.
- leszkat76
Kamil nie wiem chyba takie i takie. Co mi się udało urwać to wszystko wsadziłam i chyba wszystko żywe. Na razie nie mam za bardzo czasu zająć się tymi Morwami bo cały wolny czas od pracy jestem w polu. Wykopki wciąż w toku, jestem już na półmetku. Jeszcze z tydzień pewnie zejdzie.
Byłam dzisiaj w Biedronce, brzoskwiń już nie było ale kupiłam dyńkę, do zjedzenia i na nasionka. Odmiana Gomez F1. Nie wiem czy powtórzy cechy ale spróbuję wysiać jak będą dobre nasionka.

Byłam dzisiaj w Biedronce, brzoskwiń już nie było ale kupiłam dyńkę, do zjedzenia i na nasionka. Odmiana Gomez F1. Nie wiem czy powtórzy cechy ale spróbuję wysiać jak będą dobre nasionka.

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Tak dopytuję, gdyż kupiłem Gerardi's Dwarf i ciekaw jestem jak by rosła na własnym korzeniu.
- leszkat76
Ciekawa odmiana, jeśli żeczywiście ma tak duże owoce i małe rozmiary. Ale przejżałam kilka ofert w internecie i nigdzie nie ma mowy o szczepieniu i podkładce więc podejrzewam że jest na własnym korzeniu.
Ja swoją Morwę ukorzeniałam na początku sierpnia więc raczej pędy były półzdrewniałe ale widzę że Morwa jest bardzo łatwa do ukorzenienia. Więc próbuj.
Posiałam karłowe pomidorki, mam nadzieję na zimowe owocowanie, właśnie powschodziły.

Przyszła przesyłka od Ani Kabomby. Nasiona arbuzów i melonów. Na kolejny sezon szykują się bombowe arbuzy, jak to Ania nazwała 20 kilowe krowy w paski w workach.

Ja swoją Morwę ukorzeniałam na początku sierpnia więc raczej pędy były półzdrewniałe ale widzę że Morwa jest bardzo łatwa do ukorzenienia. Więc próbuj.

Posiałam karłowe pomidorki, mam nadzieję na zimowe owocowanie, właśnie powschodziły.

Przyszła przesyłka od Ani Kabomby. Nasiona arbuzów i melonów. Na kolejny sezon szykują się bombowe arbuzy, jak to Ania nazwała 20 kilowe krowy w paski w workach.

- leszkat76
A, no to nie wiem..
Ale ciekawie się zapowiada.
Zamówione chyba z miesiąc temu borówki mają przyjść jutro. A że (co za pech ) akurat jutro mam do pracy a poza jutrem cały tydzień wolnego to musiałam dzwonić do kuriera żeby przesunąć dostarczenie przesyłki na kolejny dzień. Mało tego,
znajomy męża przywiózł wór sadzonek truskawek. Musiałam je zabezpieczyć bo przecież jutro pracuję i ich nie posadzę. Czekam jeszcze na dwie przesyłki, pewnie też jutro przyjdą.
To chyba jakaś klątwa.

Zrobiłam taki rowek i zadołowałam sadzonki. Jest ich ok 450 sztuk.

Musiałam dzisiaj wybrać warzywa z ogrodu bo mąż chce na tym miejscu przygotować pole pod truskawki, mam nadzieję tylko że nie jest za późno na sadzenie.

Selery niezbyt duże urosły a pietruszka to całkowita bida z nędzą.

Zamówione chyba z miesiąc temu borówki mają przyjść jutro. A że (co za pech ) akurat jutro mam do pracy a poza jutrem cały tydzień wolnego to musiałam dzwonić do kuriera żeby przesunąć dostarczenie przesyłki na kolejny dzień. Mało tego,

Zrobiłam taki rowek i zadołowałam sadzonki. Jest ich ok 450 sztuk.

Musiałam dzisiaj wybrać warzywa z ogrodu bo mąż chce na tym miejscu przygotować pole pod truskawki, mam nadzieję tylko że nie jest za późno na sadzenie.

Selery niezbyt duże urosły a pietruszka to całkowita bida z nędzą.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kasiu tyyyle sadzonek truskawek?
O raju jak dużo...
Zimno juz jest to prawda ale u nas też mąż będzie jeszcze sadził,tyle tylko,ż e ma sadzonki w doniczkach więć jak nie zdąży - to trudno... A jaką dostalas odmiane truskawki?
Co to za odmiana ziemniaków,że są takie czerwone a raczej bordowe?
Zbiory masz fajne,szczególnie marchwi .
Ja jutro zamierzam przenieś wykopana uprawy do schowka,mam nadzieję, ż e mrozu nie będzie tej nocy.
Pozdrawiam

Zimno juz jest to prawda ale u nas też mąż będzie jeszcze sadził,tyle tylko,ż e ma sadzonki w doniczkach więć jak nie zdąży - to trudno... A jaką dostalas odmiane truskawki?
Co to za odmiana ziemniaków,że są takie czerwone a raczej bordowe?
Zbiory masz fajne,szczególnie marchwi .
Ja jutro zamierzam przenieś wykopana uprawy do schowka,mam nadzieję, ż e mrozu nie będzie tej nocy.
Pozdrawiam

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

Też jestem ciekawa jaka to odmiana

U mnie standardowo z marchewką , małe i powykrzywiane

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
No no tyle sadzonek truskawek to nieźle poletko.
Ja też nowe posadziłam ale 50 sztuk. I wystarczy.
Zbiory warzywne widzę udane.
Też jestem ciekawa tych fioletowych ziemniaków.
Ja też nowe posadziłam ale 50 sztuk. I wystarczy.
Zbiory warzywne widzę udane.
Też jestem ciekawa tych fioletowych ziemniaków.
- leszkat76
Witam
Klątwa urodzaju przesyłkowego trwa
, przyszła dzisiaj przesyłka od Ani Anulab, na szczęście mąż był i odebrał list. A jutro mają być kolejne , z borówkami i druga z nasionami.
Na pierwszy ogień muszę jutro wysiać pomidorki karłowe od Ani Laura i Ijuński.
Nasionka od Ani.

Te karzełki co już wysiałam o dziwo zdrowo rosną chociaż siałam je do swojej ziemi z ogrodu, nie do kupnego podłoża. Są już zalążki liści właściwych.
Siane 3 października.

Karo wszystkich truskawek nie wysadzę, 150 sztuk oddaję koleżance.
U siebie posadzę 300 , tyle myślę że wystarczy. Zaplanowałam kupić agrotkaninę na 2 m szerokości i 30 m długości. Wsadzę 4 rządki po 75 sztuk.
Wszystko wyliczone jak w zegarku.
Odmiany nie znam niestety, truskawki są od starszego pana ,raczej nie przywiązuje on wagi do tego typu rzeczy jak nazwa odmiany. Owoce próbowałam w zeszłym roku i bardzo mi się podobają. Duże, nie za miękkie, nie za twarde, słodkie i długo leżą i się nie psują. Nie sądzę aby ten pan robił jakieś opryski.
Ziemniaczki są odmiany Monte Carlo. Są całkiem smaczne, szybko się gotują, ale nie są tak plenne jak druga odmiana Owacja, którą też sadzę. Owacja jest żółta, mączysta, twardsza, dłużej się gotuje ale smak ma bardzo dobry.
U mnie mrozów na razie nie zapowiadają ale trzeba być czujną, nie dać się zaskoczyć zimie.

Klątwa urodzaju przesyłkowego trwa

Na pierwszy ogień muszę jutro wysiać pomidorki karłowe od Ani Laura i Ijuński.
Nasionka od Ani.

Te karzełki co już wysiałam o dziwo zdrowo rosną chociaż siałam je do swojej ziemi z ogrodu, nie do kupnego podłoża. Są już zalążki liści właściwych.
Siane 3 października.

Karo wszystkich truskawek nie wysadzę, 150 sztuk oddaję koleżance.
U siebie posadzę 300 , tyle myślę że wystarczy. Zaplanowałam kupić agrotkaninę na 2 m szerokości i 30 m długości. Wsadzę 4 rządki po 75 sztuk.
Wszystko wyliczone jak w zegarku.

Odmiany nie znam niestety, truskawki są od starszego pana ,raczej nie przywiązuje on wagi do tego typu rzeczy jak nazwa odmiany. Owoce próbowałam w zeszłym roku i bardzo mi się podobają. Duże, nie za miękkie, nie za twarde, słodkie i długo leżą i się nie psują. Nie sądzę aby ten pan robił jakieś opryski.
Ziemniaczki są odmiany Monte Carlo. Są całkiem smaczne, szybko się gotują, ale nie są tak plenne jak druga odmiana Owacja, którą też sadzę. Owacja jest żółta, mączysta, twardsza, dłużej się gotuje ale smak ma bardzo dobry.
U mnie mrozów na razie nie zapowiadają ale trzeba być czujną, nie dać się zaskoczyć zimie.

- leszkat76

Przyszły nasionka pomidorów, prawie wszystkie to polskie odmiany, zafiksowałam się na nie i muszą być na przyszły sezon.

Borówki też przyszły, posadziłam je od razu na docelowe miejsce.

Nawet ładne sadzonki. Korzeń przerósł doniczkę i był tak zbity że trzeba było rozluźnić i trochę go porozrywać.

Nelson

Blugold

Toro

Brigitta

Chanticlear

Truskawek jeszcze nie sadziłam bo mąż był zajęty i nie zaorał pola.
Tak wygląda poplon, jakaś rzodkiew czy rzepa,nie wiem dokładnie.