Miejsce na ziemi - Ave/2008r. cz.1/
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2284
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
ja kupuję te masy ale zawsze je muszę "doprawić" by miały odpowiedni smak - bo nie każda masa mi smakuje tak jak powinna - nawet z jednej firmy...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1222
- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
Dzięki Ewo. Ja widziałam te puszki w Realu i w innych hipermaketach ale nigdy nie kupowałam, bo myslałam, że są niezbyt dobre. Ale jak Ty i Tess polecacie, to kupię. Miałam makowce robić weekend i zamrozić, przynajmniej ten przeznaczony na Nowt Rok, ale jezeli obejdzie się bez gotowania i kręcenia maku, to można robic na szybko. Ewo mam ochotę zrobic makowce z ciasta drożdżowo-kruchego, takiego samego z jakiego zrobiłam paszteciki z grzybami na Wigilię do barszczu. Jak myślisz czy to jest dobry pomysł? Paszteciki trochę rosły w czasie pieczenia, więc niby powinno byc dobrze. Jeszcze myslałam, żeby może zamiast makowców zobic placek na spodzie z ciasta do pasztecików, tylko potrzebny jest jakiś krem. Kiedys jadłam przepyszny tort z masa makową przełożony kremem, niebo w gębie, ale nie pamiętam co to był za krem.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8216
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź/łódzkie
Bogusiu - ciasto krucho-drożdżowe - super pomysł , sama z takiego kiedyś robiłam makowiec, placek makowy zresztą też 
A ostatnio robiłam tort składający się z 14 placków przekładanych masami: bita śmietaną i masą karpatkową (na 25 lecie naszego ślubu
- pychota, placki nie były oczywiście z biszkopta, bo wtedy tort musiałby być do sufitu
ale z ciasta i cieniutko rozwałkowane. Zdjęcie wrzucę później 


K-C , ja jak potrzebuję to też "dosmaczam", ale najczęściej to dodatek bakalii, owoców suszonych i... alkoholu ;) Do swojego tortu makowego - nic nie dodaję, wystarczy to co w puszce

A ostatnio robiłam tort składający się z 14 placków przekładanych masami: bita śmietaną i masą karpatkową (na 25 lecie naszego ślubu






K-C , ja jak potrzebuję to też "dosmaczam", ale najczęściej to dodatek bakalii, owoców suszonych i... alkoholu ;) Do swojego tortu makowego - nic nie dodaję, wystarczy to co w puszce

- k-c
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2284
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
ja dosmaczam miodem, jajkiem mlekiem bakaliami aromatem migdałowym tłuszczem itp - wszystko zależy od smaku i konsystencji a także gdzie ma być wykorzystany :PAve pisze: K-C , ja jak potrzebuję to też "dosmaczam", ale najczęściej to dodatek bakalii, owoców suszonych i... alkoholu ;) Do swojego tortu makowego - nic nie dodaję, wystarczy to co w puszce
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
hanka55 pisze:Ostatnie tango w ParyżuAve pisze:Tessko to weź pół masła i pół margaryny![]()
?




Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę