Cynamonowy ogród ... dopiero będzie piękny ;-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo z grodu Kraka ... a widzisz, trzeba było od razu wpaść do mnie na herbatkę :;230
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hanuś, patrzysz na świat oczami poetki ... wszak wszystko zależy od oczu patrzącego.

Ech, wspomnienia ... pierwsza miłość, żagle ... siwa czapla na wyciągnięcie ręki, Czarna Hańcza ...
;:91
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cynamonowa Ewo-oj trzeba było.Teraz przychodzą ludzie ze Studium pokonsultować, ale jeden siedzi w ksiązkach drugi poprawia konspekt,a panie dyskutują (chyba o zakupach) nad skryptem.winna jestem dodać kilka słów o kosciele św. Piotra i Pawła w Krakowie-Jest to kosciól jezuicki wzorowany na kosciele Il Gesu.Budowę rozpoczęto w 1597 roku, w 1605 ujawniono błędy konstrukcyjne grożace katastrofą budowlaną,wzmocniono fundamenty.1619 pod kierunkiem Jana Baptysty Trevano zasklepiono latarnię kopuły.Do 1622 trwały prace kamieniarskie.W 1633 przystąpiono do prac sztukatorskich(Giovanni Battista Falconi).W 1719 świątynię strawił pożar.Renowację prowadził Kacper Bażanka.W 1733 roku nastąpiła kasata zakonu Jezuitów.W 1824 przekazano kościól parafii Wszystkich Świętych(której kosciól rozebrano),spowodowalo to zatarcie pierwotnej jezuickiej koncepcji wystroju wnętrza, bo przeniesiono tu wyposażenie z koscioła Wszyastkich Świętych i św. Michała(klasztor św. Michała kiedyś więzienie to Muzeum Archeologiczne, a nasz Instytut jest w miejscu koscioła św. Michała w budynku Inkwizytoriatu Sądowego).W 1899 r. restauracja kościoła podczas której usunięto dalsze pierwotne elementy wyposażenia.Od 1990 r wieloetapowy remont konserwatorski.W 1994 r zakończono remont elewacji.Celem-maksymalne zachowanie substancji oryginalnej.Prace prowadzone z funduszu Społecznego Komitetu Ochrony Zabytków Krakowa.
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Cynamonku czy Ty sama robiłaś konfiture z rózy?. Przyznam się, ze ja nigdy jej nie robiłam, nawet nie myslałam o robieniu ale czasem zdarza mi sie ją kupowac. Zapewne smak nie taki jak domowej, ale na bezrybiu i rak ryba. Oj, napiłabym się herbaty z różą. :D. A tak w ogóle, to ja akurat lubię barok.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, dzięki za informacje, przez całe życie dowiadujemy się wielu ciekawych rzeczy. Miłego wieczoru :)
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu, od dzieciństwa jadłam domową, niestety ja też robić nie potrafię :( ... czasem dostaję w prezencie słoiczek "domowej" i wtedy ją celebruję :D ... ale najczęściej kupuję.
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Kilka razy oglądałam Twoje akwarele ( najpiękniejsza dla mnie to ta z różami abraham ) ale pierwszy raz zobaczyłam grafikę... jestem pod wrażeniem. Można wpatrywać się w nie godzinami i odkrywać kolejne elementy, które na pierwszy rzut oka są niewidoczne, to tak jak zagadka, wzbudzająca ciekawość i zmuszająca do całkowitego poznania ... tylko się Ewuniu nie śmiej, bo jestem laikiem w tej dziedzinie...

Mąż kuzynki amatorsko zajmuje się grafiką, która uczyniła na mnie jak na razie tylko estetyczne wrażenie , ale niczego nie potrafiłam się dopatrzeć.

Ewuniu, gdzie można zobaczyć Twoje olejne obrazy?

Pozdrawiam i zmykam jeszcze popatrzeć
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Grażynko w moim atelier :D

Dzięki za ciepłe słowa, miło "słuchać" komplementy :) ... obrazów olejnych nie wstawiałam do Galerii, bardzo wiele jest permanentnie w trakcie tworzenia ;), a inne pojechały "w świat" ... jest powiedzenie, że obraz nie jest skończony dopóki jest w pracowni twórcy.
Lubię swoje obrazy, wracam do nich i je "dopieszczam" latami :lol:

Wiosną zapraszam do Galerii w realu :)
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

duzo nie zjem obiecuję :D a jak mój Charles Austin zakwitnie tez spróbuje zrobic tylko jeszcze nie bardzo wiem jak.. a może wiesz?? :D :D
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isiu ... oj, bo będę miała wyrzuty sumienia ;) a jeśli chodzi o konfiturkę, to niestety nie znam receptury, ale myślę, że są one ogólnie dostępne, gorzej, bo chyba nie wszystkie róże się do tego nadają i tu potrzebna jest wiedza :?
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Cynamon pisze:Bogusiu, od dzieciństwa jadłam domową, niestety ja też robić nie potrafię :( ... czasem dostaję w prezencie słoiczek "domowej" i wtedy ją celebruję :D ... ale najczęściej kupuję.
Ja róże ucieram z cukrem na miazgę ,upycham szczelnie w słoiczek,
z wierzchu przysypuję cukrem i gotowe PYCHOTA
jako dodatek do nadziania pączków i ciasta .

Cieplutko pozdrawiam Zyta :P
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

o tym że Austin nadaje sie na przetwory wyczytałam u fachowca Gertrudy - Gosi skarbnicy wiedzy o różach, rózyczkę zakupiłam jesienią dopiero, także w przyszłym roku będę eksperymentować :D i wtedy ja zaproszę do Płocka (też mazowsze może masz nie tak daleko do mnie 8) :D )

dzięki Zyto przepis rzeczywiście mało skoplikowany więc teraz musze poczekać az zakwitnie :D
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewuś, zobacz tylko jakie " pędzle" naszykował Ci Mietek ! :shock: :lol:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=464
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Konfitura z róży jest prosta w wykonaniu,zbiera się płatki,uciera z cukrem drewnianą pałką w makutrze i ciasno upycha w słoiczku.Potem słoiczek trzeba samemu przed sobą schować, bo łatwo go wyjeść.
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

EWO

Cynamonko znikłaś
Piernik z herbatką już mi nie będzie smakował bez Ciebie.

Cieplutko Zyta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”