Ogródek Przemka cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

przemek1136 pisze:...Na samym brzegu rabatki są posadzone piżmaczki wiosenne ...
;:111 Jeżeli już u Ciebie kwitły, Przemku, to chętnie obejrzałabym ich zdjęcie . Dysponujesz takowym ?

Oj, będzie wiosną piękna rabatka cebulowych ;:333

Pozdrówki :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak na razie pokazują się tylko zimowity w jednym kolorze. Za to ostrożeń zaczyna powoli żółknąć i zasychać. Kokorycz żółta, ta na zdjęciu sama się wysiała, kwitnie już prawie 3 miesiąc. Sikorki musiały zimą przeoczyć ziarenko słonecznika, bo pod karmnikiem dla ptaszków wyrósł słonecznik.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Amlosiku/Aniu wklejam 2 zdjęcia piżmaczka wiosennego. To bardzo niziutka roślinka okrywowa. Szybko zanikająca pod koniec wiosny. Ma bialusieńkie, drobne kłącza i jak kupowałem działkę to ona rosła sobie spokojnie w miejscu, które zamierzam przeznaczyć pod cebulowe.

Obrazek Obrazek

Kwiatki piżmaczka są bardzo niepozorne. To co kwitnie na niebiesko to oczywiście cebulica a piżmaczki w tle.
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo, Przemku, za szybki odzew ;:168 . Ciekawa roślinka , wiosną zakryje zimowe pozostałości - tylko szkoda, że tak szybko zanika :( .

Pa !
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Przemku,bardzo mi się podoba Twój pomysł na wiosenna rabatę z cebulowych.....Ile należy się za prawa autorskie??? :lol: :lol:
Co posadzisz (lub posiejesz ) ,jak cebulki przekwitną?Wiesz już?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

wow :shock: majątek chyba poszedł na same koszyczki :wink: zapowiada się kolorowiutko :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu dla mnie to olbrzymia zaleta, że one znikają, bo na ich miejsce wędrują sadzonki roślin jednorocznych.
Gosiu plan jest taki: żółte aksamitki wąskolistne("Lulu"), lobelie ciemnoniebieskie, żeniszki różowe i ciemnoniebieskie a może i białe, czerwone i różowe werbeny, niskie astry oraz szałwie: S.splendens-czerwona i niebieska szałwia omączona (wróć do zdjęć z 26.08.08 )
Julko szukam jak najtańszych koszyczków. Te same w różnych sklepach mają różne ceny. Największe okrągłe kupiłem we Florexpolu po 1,50zł, w Lubartowie są po 1,70zł. Warto jednak zainwestować w koszyczki, bo korzyści są dużo większe od poniesionych nakładów a koszyczki służą przez kilka sezonów.
Awatar użytkownika
julka_
1000p
1000p
Od: 2 lip 2008, o 21:41

Post »

no to ceny super....ja mam mniejsze koszyczki i płaciłam 1,10....a wczoraj byłam w Obi...i tam są takie jak Twoje od 7 zł wzwyż :shock: ...masakra....czekamy już na wiosnę i efekty nasadzeń :D
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko i córko!Tyle nasadzeń!Jakie wymiary ma ta rabata,Przemku ?
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu nie mam zielonego pojęcia jaką ona ma powierzchnię i właśnie dlatego rozstawiłem dzisiaj kilkanaście koszyczków. Na długość zmieści mi się 16 okrągłych koszyczków bo na końcu rabatki rośnie jeszcze rządek smagliczek. Pomiędzy koszyczkami z narcyzami muszę porobić większe odstępy na sadzonki jednorocznych a koszyczki z tulipanami i tak wykopię więc mogą być wkopane prawie jeden przy drugim. Na szerokość będę dopiero kombinować. Muszę zorientować się ile i jakich gatunków cebule mam do posadzenia. W poniedziałek kupujemy z panią Basią Kaptan do zaprawiania cebul. Kupiłem plastikową siateczkę na metry (1mb-0,30zł) zapakujemy w nią cebulki i przed wysadzeniem będziemy zaprawiać wszystkie cebule.
Na razie martwię się gdzie posadzić szachownice bo na nie już pora.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to dobrze poczytać rozważania innych....Są rzeczy,nad którymi się nie zastanawiam ,a są one tak oczywiste...

Ja dzisiaj posadziłam narcyzy,Niestety, w dalszym ciągu, na prowizorycznej rabacie.Przekopałam jeszcze kawał pola pod cebulki,które mają przyjść pocztą.I jeszcze mi potrzebne jest miejsce na tulipany,które już mam....
Zmęczona jestem jak koń po westernie,ale zadowolona ....
Kiedy wsadzasz ,Przemku,śnieżycę?Nie pamiętam,kiedy powinno się ją sadzić :oops: :oops: :oops:

Planujesz jeszcze jakieś zakupy cebulowych?
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pietruszka naciowa czeka na zamrożenie, cząber może i ładnie kwitnie ale nie mam pomysłu jak go zagospodarować (prezent od p. Basi). Pojawiają się jesienne liście omiegów-dobrze, że ich nie wypieliłem bo są trochę podobne do chwastów.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Śnieżyce sadzi się w połowie września na głębokość 7-10cm. Co do dalszych zakupów cebulek to dałem sobie na wstrzymanie. Jedynie może się jeszcze skuszę na białe szafirki.
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki,Przemku,za termin sadzenie cebulic .
No to ciekawa jestem,czy wytrwasz i ograniczysz się do szafirków.

Cieszysz się,że w poniedziałek idziesz do pracy????
Pozdrawiam,Małgorzata
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoniu Jeśli chodzi o szkołę to oczywiście, że się cieszę !!! ;:161
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”